Pinterest voor beginners: tips & tricks

Pinterest: het nieuwe sociale netwerk waar iedereen het over heeft, is in gebruikersaantallen gegroeid met 145 procent sinds begin 2012. In deze eerste video in een reeks van 4 over Pinterest, leg ik uit hoe je een profiel begint, hoe je iets pint en wat je precies met Pinterest kan doen!

Wat is Pinterest?

Pinterest is een visueel online prikbord, waarop afbeeldingen en video’s geprikt kunnen worden – pinnen noem je dat. Net als op Twitter kun je pinners volgen, maar je kunt ook prikborden van personen volgen. Verder kun je opmerkingen achter laten, abeeldingen re-pinnen, en liken.

Een profiel beginnen op Pinterest

Pinterest is sinds kort open voor iedereen. Een profiel beginnen is heel makkelijk. Op de startpagina van Pinterest kun je rechtstreeks inloggen met je Facebook- of Twitter-profiel, of je kunt een profiel aanmaken met je e-mailadres.

Boards maken op Pinterest

Als je net een profiel bent begonnen, wil je eerst wat prikborden maken. Dat doe je door op ‘add’ te klikken rechtsboven in je scherm, en dan op ‘create a board.’ Geef je nieuwe board een naam en selecteer een categorie. Als je een nieuw prikbord aanmaakt, heb je twee keuzes: een prikbord (of board) alleen van jou of een board dat je met andere mensen kunt delen. Als je een open board creëert, kunnen andere mensen ook dingen pinnen op je board. Perfect om te brainstormen, inspiratie op te doen en projecten te delen bijvoorbeeld.

Beginnen met pinnen op Pinterest

Als je een board hebt gecreëerd, kun je beginnen met pinnen. Zowat alles wat je tegen komt online en graag op een board wilt zetten, kun je pinnen. Dat is vooral heel makkelijk met de pin it button, een Chrome browserextension van Pinterest. Sleep de button rechtstreeks naar je Chrome bookmarks bar om de button te installeren. Nadat je de button geïnstalleerd hebt, is pinnen super makkelijk. Stel je wilt een fotootje van een website pinnen. Dan klik je gewoon in je bookmarks bar op Pin It. Dan verschijnen alle afbeeldingen van de pagina die je op dat moment open hebt in beeld. Je klikt op het fotootje dat jij graag wilt pinnen, en dan kun je kiezen in welke board je het plaatje wilt pinnen. Je kunt ook handmatig op Pinterest een pin toevoegen of zelf een bestand uploaden vanaf je computer.

Hoe repin je iets met Pinterest?

Je kunt ook repinnen, dat is iets opnieuw pinnen wat iemand anders al gepind heeft. Gebruik dan gewoon de repin button bovenaan een andere pin (soms moet je even met je muis bovenin een plaatje staan en dan verschijnt de repin button vanzelf links bovenin) en selecteer de board waar je de foto, afbeelding of de video op wilt prikken.

Pinterest voor bedrijven

Omdat Pinterest zo ontzettend visueel is en mensen echt delen wat ze mooi vinden, kan Pinterest ook ontzettend handig zijn voor bedrijven. Je kunt een pinboard maken voor bepaalde klanten, je eigen producten pinnen, brainstormen over onderwerpen en nog veel meer.

Abonneer je op onze video’s

In de volgende video leg ik uit hoe je dat nou precies doet en wat voor bedrijven het meeste kunnen halen uit Pinterest. Tot volgende week woensdag! Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal. Volg Frankwatching ook op Pinterest!

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Geweldig mooi middel dat Pinterest. Wel even wennen aan het gebruik.

 2. Ik ben helemaal fan van Pinterest! Leuk dat jullie mensen op weg willen helpen hun weg te vinden om nog meer mooie plaatsen toe te voegen. Ik zie er naar uit :-)

 3. Leuk dat er uitleg gedeeld wordt. Ik heb al een pagina en het idee van ‘open board’ waardoor ook anderen kunnen pinnen leek me heel fijn. Maar klopt dit wel? Ik kan het niet vinden. Het is wel mogelijk specifieke personen ‘beheertoegang’ tot de board te geven maar ik zie geen mogelijkheid om iedereen toegang te geven.

  Ik ben wel benieuwd hoe het uiteindelijk uit zal pakken wat copyright betreft…ikzelf verkoop kralen en kan bv naar allerlei sieraden verwijzen voor inspiratie, kan me voorstellen dat sommige merken dat niet op prijs zullen stellen. Of moet dat sowieso kunnen zolang de bron er duidelijk bij staat?

 4. Bedankt voor het artikel. Hoewel de hype wellicht al iets aan het minderen is biedt pinterest nog steeds creatieve mogelijkheden.

 5. Leuk, bedankt voor de mooie reacties!
  @Sandra: klopt helemaal, met een ‘open board’ bedoelde ik inderdaad dat je andere personen (in je Pinterest contacten) toegang kunt geven tot je board. Een publiek board (waar iedereen op kan pinnen) is inderdaad niet mogelijk. Copyright komt in deel 4 uitgebreid aan bod, nog even een paar weekjes wachten dus :) Succes met je Pinterest profiel! Groetjes!

  1. Ghislaine jacobs |

   Hi,

   ik kan mijn pin bord niet verwijderen.
   Hopelijk kunt u mij helpen?

   Vriendelijke groet,

   Ghislaine

 6. Ook ik ben sinds een week helemaal weg van Pinterest! En inderdaad biedt het ook veel mogelijkheden voor je bedrijf.

 7. Het enige sociale netwerk waar ik nog geen lid van ben, zal daar is werk van moeten maken…

 8. Ook ik vind Pinterest geweldig zowel voor mijn bedrijfswebsite pixie.nl als voor mijn ‘hobby’ paardenplatform Ponypraat.nl. Je kan zo visueel laten zien waar je voor staat.

  Ik heb nu een board Free Business Advertising gedeeld en deze is nu ook op mijn eigen boards te zien. Ik zou dit ook graag voor Ponypraat.nl willen doen en misschien ook voor pixie. Maar hoe kan je een board openbaar maken zodat iedereen erop kan pinnen?
  Iemand die weet hoe dit moet?

 9. @Miranda
  Ja, leuk platform is het he! Het is helaas nog niet mogelijk om een geheel ‘open’ board te maken. Je kunt wel volgers handmatig toevoegen aan boards, maar ze dus niet helemaal open stellen voor het publiek. Succes ermee!

 10. @Pelpina
  Ik vind het een erg leuk platform en het geeft zoveel inspiratie voor alles, voor mijn bedrijf maar ook bijv. recepten en vakantiebestemmingen e.d.

  Jammer dat het nog niet helemaal open gaat, dan gaan we voorlopig handmatig toevoegen. Nu nog andere paardenliefhebber-pinners vinden….

 11. Ik ben pinterest wat aan het ontdekken. Erg leuk. Pelpina: is het mogelijk om bepaalde prikborden echt alleen voor jezelf te houden en andere open te stellen? Of moet je dan verschillende accounts maken. Om wat preciezer te zijn: ik houd op pinterest bij welke waterflessen ik wil gaan opnemen in mijn shop, die ik tegenkom en interessant vind etc. Dat deel ik liever niet met iedereen. Op andere borden staan de flessen die ik wel verkoop of waar ik bijvoorbeeld input op zou willen vragen van volgers/bezoekers etc.

 12. Hi Pelpina, vraag me af of het ook voor adultshops geschikt is.

 13. Sinds een weekje gebruik ik voorzichtig Pinterest..
  Hoe zet ik personen uit die ik niet (meer) wil volgen.
  De button ontvolgen blijft licht grijs van kleur.

 14. helemaal al verslaafd aan Pinterest…net een grote prachtige boekenkast.
  met hele mooie verzamelingen.ook het zo maar mogen PIKKEN…ha ha PINNEN bij anderen is zo gaaf.
  Je komt steeds weer nieuwe dingen tegen en leuke mensen met leuke reacties uit de hele wereld.
  Ben al trots op mijn verzameling ga bijna niet meer winkelen in het echt.
  Wordt al hebberig als ik weer iets moois of leuks tegenkom en dan PIN.
  Dus helemaal fantastisch .

 15. weet iemand hoe ik in windows 8 het “pin it” button moet slepen, waarheen?

 16. Hoi ik heb een vraag over pinterest ik krijg soms 10 mailt van mensen die wat gepint/geplaatst
  Hebben kan ik dat uitzetten

 17. Hoi,

  Kan ik ook een pdf van de boards maken om ze vervolgens te gebruiken in een presentatie als moodboards?

  Groetjes, Elise

 18. Hallo,

  Hoe kan ik ervoor zorgen dat de pins op een board worden geopend in een nieuw venster? Nu moet ik steeds naar de vorige pagina om weer op het board te komen. Alvast bedankt!

  Groetjes, Jenneke

 19. Hallo,

  Heb ontdekt dat al mijn pins nu ook op facebook te zien zijn. Dit vind ik helemaal niet leuk.
  Weet niet hoe ik ze daar kan verwijderen. En is het mogelijk om dit te stoppen. Anders stop ik met pinnen.

  Groetjes,
  Rita

 20. @Pelpina
  Ik ben helemaal fan van Pinterest, maar hoor zojuist ook over welke.nl dit ziet er hetzelfde uit als Pinterest (inclusief lay-out en veel pins komen bij Pinterest vandaag). De site is echter in het Nederlands. Weet jij meer over deze site?

 21. Hoe krijg ik You Tube muziek op pinterest???

 22. Karin gradussen |

  Ik heb al sinds een jaar een pinterest pagina, als beeldend coach/kunstenaar.
  Ik ben echter “niet te vinden” op Pinterest als ik zelf mij eigen naam in typ. Bij instellingen kan ik niet achterhalen wat ik moet veranderen zodat ik en natuurlijk ook anderen mijn boards bekijken. Wie kan mij helpen?

  1. Je moet jezelf re-pinnen!

 23. Ondanks dat mijn borden aardig vol staan zie je op startpagina geen foto’s in mijn borden staan. Alleen de naam. Op mijn eigen pagina zie je de foto’s wel. Hoe kan ik dit aanpassen?

 24. Hoe kan ik er voor zorgen dat er bij een door mij gemaakte foto, vermeld staat dat ik de foto heb gemaakt?

 25. Elke keer als ik Pinterest open krijg ik eerst als “briefhoofd”de naam en foto van iemand anders te zien. Hoe kan dit en kan ik dit verhelpen?

 26. Nel Boonstoppel |

  Hoe zet ik mijn zelfgemaakte foto op mijn pinterest?

 27. Hallo

  Hoe kan ik volgers verwijderen die zich hebben aangemeld en die mij willen volgen, en die vulgaire plaatjes op hun borden hebben staan verwijderen?
  hoe kan ik die volger verwijder?

 28. Hallo

  Hoe kan ik volgers verwijderen die zich hebben aangemeld en die mij willen volgen, en die vulgaire plaatjes op hun borden hebben staan verwijderen?
  hoe kan ik die volger verwijder?

  1. hallo pelpina,
   hoe kan ik een volger verwijderen met vulgaire platen?
   ik hoef dit niet op mijn pinterest met het risico dat er spoedig veel meer zullen volgen…

 29. Hoe kan ik zelf een afbeelding toevoegen op pinterest ?

 30. hallo, ik heb een fotoplaatje op pinterest gezien van een libelle en ik zou graag de foto groter willen hebben voor eigen gebruik .wil hem in mijn slaapkamer hangen .zelf ben ik niet instaat om zo’n foto te maken en ik wil er best een kleine vergoeding voor betalen ,is dit mogelijk?en hoe moet ik dat doen?graag zou ik hier een reactie op krijgen,
  met vriendelijke groet,
  Antoinette

 31. ben een beginneling en hoe kan ik bij recepten de inhoud en bewerking zien,ook bij het doe het zelven.
  M.vr.gr.Irena

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!