Infographic, Inspiratie

Online communicatie belangrijk voor Kamerleden [infographic]

0

Het medialandschap bestaat niet meer alleen uit massamedia als radio, tv en kranten. Ook digitale media zijn belangrijke middelen voor organisaties. Niet alleen voor bedrijven. Ook bij Tweede Kamerleden spelen deze informatiebronnen een belangrijke rol. Van welke online middelen zij vaak gebruikmaken lees je in deze editie van de serie Infographic Day.Onlangs publiceerde communicatieadviesbureau Fleishman-Hillard een onderzoek naar het gebruik van online communicatiebronnen door Tweede Kamerleden. Aan het onderzoek hebben 31 zittende Kamerleden meegewerkt, waarbij elke partij vertegenwoordigt is. Uit de resultaten blijkt dat online communicatie steeds vaker een bepalende factor voor Kamerleden is bij de bepaling van hun standpunt. Een Kamerlid raadpleegt deze middelen relatief vaak en heeft er veel vertrouwen in.

Communicatiebronnen

Nederlandse Kamerleden maken het meest gebruik van zoekmachines. Negen van de tien Kamerleden bezoekt dagelijks Google om informatie in te winnen. Ook Twitter en websites van kranten worden veelvuldig gebruikt. In vergelijking met collega’s in het Europarlement twitteren Nederlandse Kamerleden relatief vaak. 79 procent is actief op Twitter, in tegenstelling tot 39 procent van de Europarlementariërs.

Persoonlijk contact

Maar ondanks de opkomst van online media, blijven persoonlijke gesprekken met belanghebbenden belangrijk voor zittende Kamerleden om hun mening te vormen. Ook eenvoudige weergaven van informatie, zoals samenvattingen van standpunten, doen het goed bij de Kamerleden. Ruim 80 procent hecht hier waarde aan. Wetenschappelijke onderzoeken worden als meest betrouwbare bron van informatie gezien.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft het communicatieadviesbureau de onderstaande infographic ontwikkeld met daarin een samenvatting van de resultaten. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen. Ben jij een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.