Gespot

ANWB Onderweg: Handige info, tips en service voor onderweg

0

ANWB Onderweg biedt naast informatie over het verkeer, parkeren, tanken en het OV ook Wegenwachtservice en ledenvoordeel in één handige app voor iPhone. Mark de Bruin, strategisch marketeer bij ANWB, vertelt.

Wat is de ANWB Onderweg app?

ANWB Onderweg is een nieuwe app van de ANWB die verkeersinformatie, een alternatief met het OV of samenrijden, Wegenwachtservice en hulp bij schade biedt. ANWB-leden hebben bovendien als extraatje exclusief toegang tot parkeer- en tankinformatie. Allemaal in 1 gratis app!”

Waarom dit initiatief?

“De ANWB wil met deze app automobilisten voorzien van informatie die onderweg van pas komt. Naast verkeersinformatie is er dus ook informatie over tanken en parkeren te vinden in de app. Hiervoor heeft de ANWB contact gezocht met verschillende dataleveranciers om zo meerdere mobiliteitsdiensten bij elkaar aan te kunnen bieden. In Nederland bestaat er voor zover wij weten geen vergelijkbare app met zoveel verschillende dataleveranciers bij elkaar. Naast externe dataleveranciers zijn ook ANWB Ledenvoordeel, ANWB Rechtshulp en ANWB Verzekeringen met content aanwezig in deze app.

Een app voor al je vragen onderweg; dat was het uitgangspunt. Sta je niet in de file, dan wil je wel parkeren. Wil je niet parkeren, dan wil je wel tanken. De ideevorming vond plaats in 2011. Na het uitdenken van de architectuur en het vinden van de partners voor content is er ongeveer 6 maanden gebouwd aan deze app.”

Hoe werkt de ANWB Onderweg app?

“De app bestaat uit zes modules: ‘Verkeersinformatie’, ‘OV/Samenrijden’, ‘Parkeren’, ‘Tanken’, ‘Wegenwacht’ en ‘Hulp bij schade’. De module ‘Verkeersinformatie’ biedt een overzicht van files (A- en N-wegen), flitsers (A-wegen) en werkzaamheden inclusief de ANWB verkeersverwachting. De module ‘OV/Samenrijden’ maakt achteraansluiten in de file verleden tijd en biedt alternatieven in de vorm van openbaar vervoer en Samenrijden. Ook kun je als ANWB-lid kun je parkeermogelijkheden bekijken in ANWB Onderweg via ‘Parkeren’. Aan de kleuren laat ANWB zien welke parkeertarieven gelden. Klik op de ‘Parkeer Nu’-knop om de locatie van je auto op te slaan. Met de functie ‘Toon auto’ vind je de auto eenvoudig terug – waar je ook bent. En ben je klant van Parkmobile, Yellowbrick of Park-line, dan kun je via deze app ook meteen betalen. Ben je nog geen lid, dan kun je voordelig registreren met ANWB Ledenvoordeel zodat je de volgende keer gemakkelijk en snel je parkeergeld kunt betalen.

De module ‘Tanken’ biedt ANWB-leden een overzicht van tankmogelijkheden en prijzen. Heb je een tankstation gevonden met ‘Ledenvoordeel’? Tank dan daar en spaar voor korting op vertoon van je lidmaatschapskaart. Ook kan je via de app handig je huidige locatie doorgeven aan de Wegenwacht als je met pech langs de weg komt te staan. Tenslotte biedt ‘Hulp bij schade’ je tips en handige telefoonnummers als je in problemen komt.”

 

Wat zijn de facts?

“De komende maanden wordt ANWB Onderweg verder doorontwikkeld en op termijn zal deze app de huidige Verkeer app (600.000 downloads) gaan vervangen. Sinds livegang is de app ANWB Onderweg 12.000 keer gedownload. Naar verwachting zal de Androidversie klaar zijn in het najaar van 2012.”

Wie is er betrokken bij de ANWB Onderweg app?

“Bij de ANWB bestond het projectteam uit zes mensen. Ik, Mark de Bruin, ben projectleider van deze app van de ANWB. Ik ben werkzaam als strategisch marketeer op de afdeling Marketing & Sales. Andere ANWB-afdelingen die betrokken waren zijn: Verkeersinformatie, Media, Online en ICT. Verder zijn er gesprekken gevoerd met een aantal externe leveranciers: TomTom, 9292, Athlon Car Lease, Prettig Parkeren en YellowBrick. We gebruiken informatie van deze leveranciers voor ANWB Onderweg.”