Pinterest voor bedrijven en merken: hoe pak je het aan?

Pinterest groeit ontzettend hard: de site genereert meer bezoekers dan Twitter, LinkedIn en Google Plus. In deze tweede aflevering in onze reeks over Pinterest leg ik uit welke bedrijven en andere organisaties het meest kunnen halen uit Pinterest en hoe je Pinterest inzet voor marketing.

Bedrijven op Pinterest: voor welke bedrijven is het geschikt?

Is het verstandig om een profiel voor je bedrijf of merk aan te maken op Pinterest? Dat hangt van een aantal dingen af. Omdat Pinterest draait om visualiteit, is het belangrijk dat je iets visueels kunt laten zien rondom je merk, dienst of product. Plaatjes, foto’s, video’s: zolang het visueel aantrekkelijk is, scoort het goed op Pinterest. Als je niet persé een visueel merk hebt, kun je natuurlijk wel visuele middelen gebruiken. Ik geef daar tips voor in deel 3 van deze serie.

Natuurlijk is het ook belangrijk om naar je doelgroep te kijken. Hoewel er ook 10 miljoen mannen op Pinterest actief zijn, is het overgrote deel van de Pinterestgebruikers vrouw, zo rond de 87 procent. Mode, make-up, koken, styling, schoonmaken: allemaal categorieën die het goed doen op Pinterest. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat andere bedrijven het automatisch slechter doen – dat hangt weer helemaal af van je aanpak.

Pinterest voor organisaties: hoe pak je het aan?

Hoe je een profiel begint en hoe je precies iets pint heb ik uitgelegd in deel 1 van deze serie. Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen op Pinterest voor de marketing van je bedrijf, organisatie of merk en om de interactie met je klanten te vergroten.

Pinterest fotowedstrijden

Iedereen houdt van winnen, dus als je een wedstrijd houdt waarbij mensen iets kunnen winnen, zij het een wereldreis of 2-minutes-of-fame, dat doet het altijd goed op Pinterest. Je kunt bijvoorbeeld een pinwedstrijd houden om de best gepinde foto’s of het beste fotoboard. Een tip: hou het erg visueel, passend bij het medium.

Maak board contributors aan

Je kunt op Pinterest ook Board Contributors aanmaken, dat zijn bijvoorbeeld fans of vaste klanten die je kunt belonen – door ze een board contributor te maken. Dan kunnen ze dingen pinnen voor jouw boards. Je kunt iedereen toevoegen die je wilt, mits je ze volgt. Kijk bijvoorbeeld naar het Gardening Board van Shoot, waarop contributors zelf plaatjes van hun tuin en planten pinnen. Meer dan 2000 pins en meer dan 3000 volgers. Niet slecht!

Pinterestacties: korting, gratis, giveaway

Korting, gratis en giveaway zijn magische woorden op social media en dus ook op Pinterest. Gebruik plaatjes om je producten of services te promoten. Je kunt bijvoorbeeld plaatjes van je website pinnen en er dan een beschrijving op Pinterest bij zetten, of plaatjes van je aanbiedingen speciaal voor pinterest maken – en de beschrijving in het plaatje verwerken. Een goed voorbeeld is Gilt Baby en Kids, die “Pin it to Unlock” aanbiedingen hebben. Die aanbiedingen worden pas ‘actief’ als het plaatje 50 keer gepind is.

Maak je website makkelijker ‘pinbaar’

Omdat Pinterest alleen maar pagina’s met foto’s en filmpjes laat pinnen, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zoveel mogelijk plaatjes op al je pagina’s en bij alle artikelen op je website hebt. Ze moeten minstens 110 bij 100 pixels groot zijn om pinbaar te zijn. Zo kunnen mensen makkelijker jouw content pinnen – en dat wordt dus allemaal teruggelinkt naar jouw website.

Abonneer je op onze video’s

Volgende week kijken we naar een aantal voorbeelden van hele creatieve manieren om Pinterest te gebruiken voor bedrijven. Tot volgende week woensdag! Wil je deze video’s elke week kijken? Abonneer je dan op het Frankwatching YouTube-kanaal. Volg Frankwatching ook op Pinterest!

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Als je een zelfstandig professional bent die vooral zijn kennis en ervaring verkoopt (in vorm van advies; coaching; training; informatieproducten etc) dan kun je pinterest ook heel goed gebruiken als digitale knipselmap waarmee je laat zien dat jij de beste oplossing bent voor je klanten.

  Hoe je dit doet, leg ik uit in dit artikel
  http://meeradvies.wordpress.com/2012/07/05/pinterest-de-ideale-digitale-knipselmap/

  En vergeet niet dat je ook heel goed blogartikelen (tekst dus) kunt pinnen. De foto bij het blogartikel wordt dan de pin.

 2. Het het Gardening Board van Shoot is een heel mooi voorbeeld, Pelpina. Zelf heb ik soortgelijke inspiratiebord (www.pinterest.com/ericclassen) voor tuinliefhebbers opgezet als leadgenerator voor de Duitse hovenierswebsite http://www.ericclassen.de. De Pinterestboards zijn opgezet in diverse tuin thema’s en slaan enorm aan. Bezoekers die via deze pins op de site komen blijven gemiddeld zeven minuten en verlaten de site allemaal via de contactpagina.

  Wekelijks komen er meerdere positieve reacties van potentiele klanten die op basis van de boards gericht offertes vragen. Dankzij de boards ontdekten we dat er momenteel veel belangstelling is voor verticale tuinen. Dankzij de boards heeft zelfs de Duitse televisie zich al gemeld voor een reportage over verticale tuinen.

  De ervaring leert me dat je echt moet inzetten op kwaliteits pins. Maak een zorgvuldige selectie.

  Astrid Brouwer

 3. @Marlies, super, bedankt voor je toevoegingen! Het is inderdaad ook heel goed mogelijk om blog artikelen te pinnen, maar dan moet je dus wel een foto of plaatje bij je blog artikel toevoegen, anders kun je niks pinnen. Goed artikel ook! Bedankt :)
  @Astrid Hartstikke leuk om te zien, en goed om te horen dat je wekelijks positieve reacties/gerichte offertes binnen komen adhv je pinterest board. Goed advies!

 4. @Pelpina, erg leuk deze interactieve en leerzame video’s! Ik vraag me echter wel af hoe groot het Nederlandse publiek en dus je potentiële doelgroep op Pinterest is. Zijn hier cijfers van bekend?

 5. @Michel
  Bedankt voor je compliment.
  Ik heb even wat research gedaan naar het Nederlandse publiek op Pinterest. Er valt eerlijk gezegd niet heel veel te vinden, maar dit zou je misschien een idee kunnen geven:
  “Pinterest is the 43rd most popular site in Netherlands based on a combination of average daily visitors and pageviews. 1.1% of the Pinterest users come from Netherlands and they generate 0.8% of the pageviews on Pinterest.”
  Deze data komt uit Alexa, meer hier: http://www.appappeal.com/maps/pinterest
  Succes ermee! Groetjes

 6. @Pelpina, bedankt voor je aanvulling. Als ik de cijfers goed interpreteer dan stelt het gebruik van Pinterest in Nederland nog niet zo heel veel voor. Neemt niet weg dat het een mooi nieuw platform is, dat ook in Nederland ongetwijfeld leuke groei cijfers laat zien. Ik ga het in ieder geval in de gaten houden.

 7. @Michel Graag gedaan!
  Pinterest is hier in Verenigde Staten (waar ik woon) ontzettend populair, ik denk dat het vanzelf ook populair wordt in Nederland inderdaad. Succes ermee!

 8. Hallo Pelpina, Frankwatching,

  Bedankt voor de serie over Pinterest. Daar zijn wij tot nu toe niet zo actief op maar na het zien van deze serie hebben we er een veel beter beeld bij :-)

  Michael
  Team Coupon Alert NL

 9. Pinterest is een leuke tool. Door gebruik te maken van Pinterest merken we een stijging in het aantal bezoekers. Wij hebben ook een bord met coole auto’s en hadden een Lamborghini gepind. Echter na een paar maanden kregen we van Pinterest een mail dat ze de foto van de wagen moesten verwijderd uit ons bord. Er was een klacht vanuit het bedrijf gekomen dat ze niet wilden dat hun auto gepind werd.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!