Innovatie

Start jij de volgende Google? Tips voor online startups!

0

Wat is de overeenkomst tussen Apple, IBM en Microsoft? “Alle drie zijn het online start ups, die gestart zijn tijdens een recessie.” Aldus organisator van het Online Startups Event  Katherine Kucherenko. Zowel in Nederland als wereldwijd komen er dagelijks tientallen, zo niet honderden, online startups bij. Wie zijn deze ondernemers? En wat kunnen alle professionals, marketeers in het bijzonder, van ze leren? 

3 fasen van een online startup

Dat was het onderwerp tijdens het Online Startups Event van de Nyenrode Marketing Society en de VCV Marketing & Communicatie Kring op dinsdag 25 september. De avond kende 3 sprekers. Het leuke aan de combinatie van de drie sprekers is dat ze (per ongeluk?) alle fasen van een online start up combineren.

Zo is er de starter die wacht op het moment dat zijn bedrijf de kritische grens doorbreekt in de persoon van Edwin van de Bospoort, eigenaar van Sciomino. Daarna is het woord aan de starter die al de eerste grote successen heeft geboekt en is aan het uitbreiden. Dit is Syed Shuttari, de man achter letslunch.com, voor wie Nederland alweer het vierde land is waarin hij actief is. Afsluiter van de avond is de online startup die alles al een keer gezien heeft, Merien van Houten, oprichter van onder andere ilse.nl en nu.nl.

alle 4 de sprekers op een rij

v.l.n.r. Syed Shuttari, Merien van Houten, Edwin van de Bospoort en Katherine Kucherenko

Tips voor als je net begonnen bent

Edwin trapt de avond af. Hij is samen met zijn partner Sciomino gestart; een social mining tool die zich het beste omschrijft als een Linkedin met een grote focus op sociaal kapitaal. Hij geeft vooral erg goed weer wat de problemen zijn tijdens het ‘starten van een startup’. Zo praat hij openlijk over de moeite om klanten te vinden. Een ander punt waar hij mee worstelt, ken ik zelf ook heel goed uit mijn eigen startperiode; “Iedereen geeft je advies, maar niemand helpt je hieruit te kiezen.”

Keep calm en gas op die lolly

Buiten een zeer vermakelijke quote geeft Edwin hiermee aan waarom zijn partnerschap zo goed werkt. Zijn compagnon is de rust zelve, terwijl hij juist constant beweging wil. Succes draait volgens hem dan ook in grote mate over de juiste keuze van een compagnon. Hij geeft meer tips voor een geslaagde online startup:

  • If team, then trust. Ga alleen met mensen in zee die je vertrouwt. En als je met ze in zee gaat, doe het dan met volledig vertrouwen.
  • Share your ideas. Praat met zoveel mogelijk mensen over je idee. Zo krijg je bekendheid. Edwin geeft aan dat ze hun idee lang geheim hebben gehouden. En dat is volgens hem één van de redenen dat ze nu nog zo onbekend zijn.
  • Update your connections. Wellicht een open deur in de huidige tijd, maar wel één die nog steeds regelmatig vergeten wordt. Deel en connect met je zakelijke netwerk!!

‘Marketing is like sex, only losers pay for it’

Aan het woord is Syed Shuttari met zijn concept letslunch.com. Zijn idee is even simpel als briljant. Als iedereen gaat lunchen, betekent dit dat alle briljante mensen bij elkaar zitten en tijd hebben om te praten. De lunch is dan ook een perfecte tijd om te netwerken en via de site letslunch.com kan dit met een interessante mede-ondernemer, potentiële klant of gewoon een goede sparringpartner.

Syed’s idee kreeg snel vlucht door een artikel op TechCrunch. Hierdoor heeft hij aan aandacht geen gebrek. Hoewel Nederland alweer het vierde land is waartoe hij zijn netwerk zich uitbreidt, heeft hij nog geen enkele euro in marketing hoeven steken. Het leuke aan de presentatie is dat Syed ons vooral een goed inzicht geeft in hoe een startup om moet gaan met zijn personeelsbeleid. Sinds de start heeft Syed namelijk alweer 40 mensen moeten aannemen en hij wijt een groot deel van het succes aan zijn manier van mensen aannemen.

Tips voor als je eerste successen zijn geboekt

“Personnel needs altitude and attitude.” Niet alleen is het belangrijk dat een potentiële medewerker de benodigde werkkwaliteiten bezit (intelligentie, charisma en degerlijke), maar de juiste attitude is ook onmisbaar. Syed focust hierbij vooral op de periode een paar weken na indiensttreding, na de zogenaamde ‘wittebruidsweken’. Hoe gaat jouw toekomstige medewerker om met het gegeven dat jij als baas wellicht ook zwakkere kanten bezit?

Zijn businessmodel zit wederom even simpel als sterk in elkaar. Hij hanteert de oude wet van rockmuziek; als je 1.000 trouwe fans hebt, dan kan je er een bestaan uit halen. Hij rekent als volgt; 1.000 fans betalen gemiddeld 100 dollar, dit betekent dat je rond kan komen van 100.000 dollar. Zijn advies is dus: “Vind 1.000 trouwe fans en focus je hierop.”

Het begin van ilse.nl en nu.nl

Afsluiter is Merien van Houten, founder van ilse.nl en nu.nl, de online startup die groot succes heeft gehad en hiervan ook weer het einde heeft meegemaakt.

Hij neemt ons eerst me op reis door het verleden, waar je bijna nostalgisch van zou worden. Zo heeft hij het over de begintijd van Ilse, waar het vooral draaide om het uitleggen aan klanten wat internet nou precies was. Verder laat hij ons het design van nu.nl zien uit 1999. Bijzonder is dat dit nauwelijks is veranderd sinds die tijd. “Het was ouderwets, maar door de invoering van tablets weer helemaal goed,” grapt hij zelf.

nu.nl design 8 oktober 1999

Het design van Nu.nl op 8 oktober 1999

Dat hij in een andere tijd gestart is, blijkt ook uit de volgende uitspraak: “Geld was toen geen probleem, we werden zelfs opgebeld om te vragen of we geld nodig hadden.” Merien vind zelf echter dat een online startup het moet doen met weinig investeringen, omdat dit een vals gevoel van veiligheid geeft. Hij geeft als tip mee dat je verder moet kijken dan alleen het geld van de investeerder. Zo heeft hij vooral geprofiteerd van het netwerk van zijn investeerders.

Na zijn grote successen besproken te hebben, heeft hij het ook over de internetbubbel en de ondergang van Ilse.nl. Hij geeft ook een verklaring hiervoor, namelijk het gebrek aan focus. Hij raadt iedereen dan ook aan nooit de focus te verliezen. Verder deelt hij twee paar stellingen, die ik jullie niet wil onthouden. Vooral omdat ze de kern van zijn verhaal goed samenvatten:

“Things are easy as long as everything goes according to plan..
…. Nothing ever goes according to plan”

“Partnerships are necessary. Unequal partnerships are hard to manage….
… And partnerships are almost never equal”

Tips voor online startups op een rij

Hoewel elke spreker zich in een andere fase van een online startup bevond, zijn er wel degelijk overeenkomsten in de tips te vinden. Hieronder daarom de belangrijkste tips, die elke online startup ter harte zou moeten nemen volgens de drie ondernemers.

  • Focus je aandacht. Iets waar denk ik elke ondernemer tegenaan loopt of is gelopen (ik tenminste wel!) is je focus verliezen. Ondernemers zien in de regel kansen. En laat het grijpen van teveel kansen tegelijkertijd er nou juist voor zorgen dat deze kansen niet optimaal benut worden…
  • Durf fouten te maken. Het is niet erg om fouten te maken. Integendeel, je moet juist fouten maken om er van te leren en om in de toekomst de vooruitgang te kunnen boeken.
  • Doorzettingsvermogen is onmisbaar.tweet over doorzettingsvermogen
  • Deel je idee.tweet over delen van je idee
  • Werk vanuit je passie.

Ben je druk bezig met jouw startup? Of loop je al een tijd met een idee? Ik wens je veel succes! En, wie nog een lunchpartner in Utrecht zoekt, ik ben te vinden op letslunch.com!