Verdieping

Personal branding & strategie in 24 uur

0

De afgelopen weken heb ik een flink aantal lezingen en workshops gevolgd over storytelling en branding. Uiteindelijk kreeg ik zelf 24 uur de tijd om een personal brand en strategie te maken voor een klasgenoot. In dit artikel vertel ik hoe ik de verkregen informatie heb gebruikt om een personal brand te ontwerpen voor mijn Russische klasgenoot Ilia Yudanov.

Strategy and Branding

Al een aantal weken draait de module ‘Strategy and Branding’ op volle toeren. Aankomende week is alweer de laatste week van deze module. Een spannende week, omdat ik aankomende vrijdag met mijn groep ons eindconcept en bijbehorende strategie moet presenteren aan onze klant. Omdat ze bij Hyper Island dachten dat deze opdracht nog niet genoeg was, kregen we er nog een individuele opdracht bij. Hier hadden we 24 uur de tijd voor.

In mijn vorige artikelen heb ik het een en ander geschreven over branding voor bedrijven. Van een aantal mensen kreeg ik al de reactie of ik ook een stuk wilde schrijven over personal branding. Op de een of andere manier voelde mijn school dit aan: de individuele opdracht had betrekking op personal branding. Voor een klasgenoot (die we het minst goed kenden) moesten we een personal brand en strategie ontwikkelen. In deze blog vertel ik hoe ik (met de informatie die ik heb opgebouwd in de afgelopen weken) deze opdracht heb aangepakt en wat het resultaat was na 24 uur. Binnen een dag moesten ik mijn klasgenoot beter leren kennen en definiëren wat hij wil bereiken met personal branding en de strategie die ik voor hem ga maken. Vervolgens moest dit ook (eenvoudig) gevisualiseerd en gepresenteerd worden voor de klas. Die nacht sliep ik drie uurtjes.

Accepteer cookies

Elk merk heeft een verhaal

In mijn vorige artikel haalde ik Darren Bowles aan, creative director bij Moving Brands. Bowles maakte ons duidelijk dat elk merk een verhaal heeft. Een merk moet zich afvragen wat ze willen vertellen tegen de wereld. Wat willen ze naar buiten communiceren? Het gaat dus om storytelling. Een zoekopdracht op Frankwatching op het betreffende onderwerp levert me al meer dan tien artikelen op in de laatste twee maanden en iedereen schreeuwt storytelling tegenwoordig van de daken. Dat het belangrijk is hebben we nu wel door. Weten is de eerste stap, maar hoe zit het met stap 2? Het toepassen? Hoe vertel je nu een goed verhaal? In een van de eerste weken aan Hyper Island kregen we een workshop storytelling van storytelling expert Mary Lee Sjönell-Copeland.

Iedereen maakt altijd verhalen

Een van de eerste dingen die Mary Lee onder de aandacht bracht, is dat iedereen, altijd, verhalen maakt. Iets waar ik me niet bewust van was, maar wat wel zo is. Denk maar eens in dat je een afspraak met iemand hebt, maar dat deze persoon er na tien minuten nog niet is. Je gaat dan bij jezelf denken wat er gebeurd zou kunnen zijn, waarom is hij of zij te laat? Inderdaad, je maakt een verhaal. De Amerikaanse storytelling-diva legt storytelling uit als ‘het structureren van emoties’. Het gaat om de reactie van het publiek. Met structureren wordt het ontwerpen en opbouwen van het verhaal bedoeld. De reactie van het publiek gaat over hoe jij wil dat het publiek zich voelt wanneer ze jouw verhaal horen. De workshop van Mary Lee ging meer over storytelling binnen films en reclames, maar er is een onderdeel dat ontzettend van belang is wanneer het om personal branding gaat. Dat is  het feit dat een verhaal een karakter nodig heeft. Nog belangrijker is dat dit karakter in beweging moet zijn. Hij of zij moet een doel hebben.

Ilia Yudanov

Wil je een personal brand en een strategie voor iemand maken, dan zul je het een en ander van die persoon moeten weten. De studiegenoot waar ik mee aan de slag mocht was Ilia Yudanov. Een rustige jongen, geboren in Rusland en nu 26 jaar oud. Belangrijkste vraag aan hem was wat hij wilde bereiken met zijn eigen merk en strategie. Om terug te komen op het verhaal van Mary Lee: Ilia is dus het karakter waar ik mee aan de slag moet, maar wat brengt hem in beweging? Ilia wilde het hele gebeuren gaan gebruiken om allereerst een groter netwerk te creëren en als tweede de stage van zijn dromen te kunnen krijgen (in maart moet iedereen stage gaan lopen). Om een strategie en personal brand voor Ilia te kunnen maken moest ik ook meer over hem als persoon te weten komen. Hiervoor maakten we gebruik van een aantal onderdelen.

Allereerst maakten we gebruik van het Brand Platform. In een eerder artikel schreef ik over het Brand Platform Model. Dit model wordt veel gebruikt voor de branding van bedrijven. Ilia is (nog geen bedrijf) maar een persoon. Toch liet ik hem dit model invullen. Zijn doelen waren immers een droomstage en een groot netwerk maar om deze dromen voor hem in te vullen moet ik wel weten wat Ilia te bieden heeft. Wat zijn bijvoorbeeld zijn kernwaarden, wat is zijn visie en wat is zijn brand belofte?

Als tweede kwam het lijstje met cliché-vragen voorbij. Zelf vind ik het erg cool wanneer personal brands ook echt ‘persoonlijk’ zijn en daarom liet ik hem deze lijst invullen. Vragen als ‘als je een merk was, welk merk zou je zijn’ en ‘welk lettertype zou je willen zijn?’ passeerden de revue. Onderdeel drie was Ilia’s wishlist. Ik wist zijn doel, maar misschien wilde hij wel specifieke dingen gemaakt hebben. Hieruit kwam naar voren dat hij graag een passende domeinnaam wilde, avatars voor zijn social media en een goede strategie om de social media in te zetten. Als vierde maakten we een lijst van de kanalen en netwerken die hij nu gebruikt. Ten slotte gaf hij me een flink aantal links naar websites en portfolio’s die dienden ter inspiratie.

Na 24 uur…

Hieronder de Keynote die ik presenteerde tijdens de klassikale presentaties (helaas geen animaties op slideshare). Onder de Keynote voeg ik per slide de copy (in het Engels) toe. De kern van de personal branding en de strategie is dat Ilia de digitale wereld in wordt gelanceerd. Hij wil graag de stage van zijn dromen en een groot netwerk, maar op dit moment is hij totaal niet actief op social media, heeft hij geen blog en ook geen persoonlijke website. De link tussen Ilia’s digitale lancering en zijn personal branding maakte ik nadat ik ontdekte dat in hetzelfde jaar dat hij is geboren een belangrijk Russisch ruimteschip is gelanceerd, de Mir.


Slide 1

The beginning. In 1986 there were two births that changed Russian history. First, there was the technological birth of Mir, the world’s most advanced space station, built according to the latest technologies and innovations. Then, there was the natural birth of a human being. His name: Ilia Yudanov.

Slide 2

Who is Ilia? Ilia is an up and coming Interactive Art Director. He describes himself as hard-working and collaborative. It is his strong conviction that teamwork is the key to success and the strength of any group. Together with talented, inspiring, motivated and hard-working people. Ilia wants to make cool stuff! With one promise: we can do it! Ilia loves succes stories? It’s time Ilia got his.

Slide 3

When Neil Armstrong first set foot on the moon, he said: “One small step for a man, one giant leap for mankind.”  Ilia’s first step is building up a global network and getting the internship of his dreams. How? Through a personal brand strategy and a unique identity. It’s time to present Ilia to the world. It’s time for another launch:

Slide 4 (de domeinnaam waar hij om vroeg)

The launch of the Yudanov-i.com

Slide 5 (logo en sociale netwerken)

If Ilia wants to show himself to the world, it’s important to become more active on the internet and especially on social media. We make a new blog where all his tweets, pins, posts, blogs etc will be collected. People can watch his journey towards his goal. Using the diffrent social channels is very important. He’s not active on Twitter, LinkedIn or Pinterest. And for his goal those channels are the most important.

Slide 6 (de avatar waar hij om vroeg)

For example it is important that all the social media are in the same style. People will recognize him. And tell about him.

Slide 7

To build his story, and show himself to the world he has to share the content with which he wants to be associated. In his case this can be blogs about start-ups, images or design. But of course also the projects he is working on at the moment (Hyper Island), things that makes him laugh and pictures he takes in the dialy live. By doing this people will know who Ilia is and get the bigger picture what his intrests are, where is focus is and what is goal is. They know why they should hire Ilia or add him to their network.

Slide 8 + 9 (zeer simpele en snelle schets van de website, de raket kan uiteraard bewegen)

The blog: the Yudanov-1.com is very important. Here all his content will be collected and people are able to scroll through his timeline. Of course they can read more about Ilia, send him an e-mail and get more information about him. But the most important thing is to get the bigger picture what inspires Ilia, how he is using this and why he is sharing.

Slide 10 (logo en kleurstalen)

These are the colours we’re using to build the new story. The logo’s can change on the website, on his avatar et cetera.

Slide 11

Maybe not that small step for Ilia. But when he reaches his goals, goals that will change, mankind will know!

Perspectief van anderen is cruciaal

Het maken van een personal branding en strategie voor een ander is erg lastig. Maar om het voor jezelf te maken is misschien nog wel lastiger. Uiteraard weet je zelf natuurlijk het beste wat je wil maar de hulp en mening van anderen is cruciaal. Zij kunnen je vragen stellen of jouw brand platform invullen vanuit hun perspectief. Wat ik zelf merk is dat mijn personal branding op dit moment voortdurend verandert. Elke dag maak ik kennis met zo veel nieuwe dingen dat ik soms niet meer weet op welk gebied ik me nu wil profileren en hoe ik dit wil doen (ook omdat ik te breed geïnteresseerd ben).

In bijna ieder artikel heb ik benadrukt dat het voor bedrijven ontzettend belangrijk is om goed te kijken wat er om hen heen gebeurt (ontwikkelingen in bijvoorbeeld technologie) en hierop in te spelen. Hetzelfde geldt voor mensen. De wereld verandert zo ontzettend snel dat je je jouw merk of brand platform moet aanpassen aan de huidige tijdsgeest. Misschien nog wel het moeilijkst zijn de veranderingen binnen jezelf. Je interesses veranderen, je ontwikkelt jezelf en daardoor ga je misschien totaal ander werk doen.

Zelf denk ik voortdurend na over mijn personal branding, maar op dit moment verandert alles te snel en heb ik te veel verschillende invloeden om een definitieve keuze te maken. Natuurlijk heb ik vaste waarden, doelen en een visie, maar wat is mijn verhaal en hoe ga ik dat communiceren? Het liefste zou ik het uitbesteden aan een waanzinnig bureau als Moving Brands, maar dat gaat knaken kosten. Daarbij is het ook ontzettend leerzaam om zelf te doen. Al heb ik dan wel meer dan 24 uur nodig.

Lees ook de andere artikelen uit de Serie IAD.