Doeltreffende marketing met Facebook Fan Page apps

facebook-start-to-succes

Het opzetten van een Facebookcampagne met een 'app als campagne-spil' kan je organisatie veel opleveren. Het is dan ook één van de belangrijkste pijlers van Facebookmarketing. In dit artikel beschrijf ik de meest populaire Facebookpromoties en geef ik een overzicht van 'customizable' Facebook Fan Page apps, die een relatief goedkope, doeltreffende en snelle manier zijn om een professioneel ogende Facebookcampagne op poten te zetten.

Eerder ging ik in het 1e artikel in deze serie uitgebreid in op marketingdoelstellingen en KPI’s van Facebookmarketing. In het 2e artikel gaf ik tips en richtlijnen voor het zelf bedenken van een creatief campagneconcept en voor de vertaling naar een eigen ‘Facebook App’. Op de ‘customizable’ Fan Page apps ga ik nu dieper in.

‘Customizable’ Fan Page apps?

Ja dat is inderdaad een hele mond vol, maar het is eenvoudiger dan het lijkt. Op een Facebook-bedrijfspagina bestaat namelijk de mogelijkheid om zelf een app te installeren. Veel merken en bedrijven maken hiervan dankbaar gebruik en installeren hier apps als spil van bijvoorbeeld een promotiecampagne. Denk bijvoorbeeld aan een fotowedstrijd, het verloten van prijzen of een coupon die alleen zichtbaar is voor fans. Daarnaast is het gebruik van een app bij wedstrijden en promoties in de meeste gevallen verplicht. (zie mijn vorige artikel met Facebooks promotierichtlijnen).

Je kunt je misschien voorstellen dat het zelf bouwen van een app nog best een investering kan zijn. Een zelfbedachte app biedt absoluut veel voordelen, zoals onder andere de volledige creatieve vrijheid om een campagne te bedenken, maar er zal dan ook een design moeten worden gemaakt. Dit design moet vervolgens worden omgezet in code door een programmeur met verstand van Facebooks API. Mogelijk wil je nog een CMS-functie erbij en een database voor het opvangen van de gegevens van deelnemers. Tot slot moet dit hele project ook nog worden gemanaged en gehost. Kortom: een flinke investering van tijd en geld. En dan hebben we het nog niet eens gehad over een eventueel advertentiebudget.

Het duurde dan ook niet lang voordat gespecialiseerde bedrijven voor de meest voorkomende vragen van Facebookpagina-eigenaren gestandaardiseerde apps aanboden met CMS-functionaliteit, voor het neerzetten van een eigen huisstijl. Net zoals bij de markt voor WordPressthema’s ontstond er een nieuw verdienmodel waarbij apps wel 1000 keer per stuk werden verkocht of liever eigenlijk ‘geleend’. De meeste app-aanbieders werken namelijk met een abonnementensysteem. Vaak zit dit abonnement slim in elkaar en betaal je meer zodra je meer fans krijgt. Ook zit er meestal een limiet op het aantal pagina’s waarop je de apps kunt plaatsen. Bovendien heeft elke aanbieder weer andere apps en niet elk CMS-systeem is even gebruiksvriendelijk.

Verschillende Facebook promotie-apps

Om wegwijs te worden in dit oerwoud heb ik de meest populaire Facebook promotie-apps gecategoriseerd op type en in een mindmap geplaatst (Engelstalig). Kies wat voor soort campagne je wilt voeren en je kunt hiermee direct zien wat het aanbod is!

Let op: ik heb aanbieders die eerst contact willen opnemen voordat je apps kunt bekijken niet opgenomen in het overzicht!

Heb je zelf een toevoeging voor bovenstaand overzicht? Reageer dan op dit artikel met een linkje naar de app(s) die je toegevoegd wilt zien!

6 populaire Facebookpromoties

Met de komst van gestandaardiseerde apps en de voordelen die deze bieden is ook meer uniformiteit ontstaan in de meest voorkomende vormen van promotieacties op Facebookpagina’s. Wat nu volgt, is een overzicht van 6 zeer populaire promotieacties op Facebook waarvoor veel standaard apps verkrijgbaar zijn.

1. Verloting van een prijs (sweepstake)

Een relatief simpele vorm van promotie met optioneel een ‘fan gate’ (verplichte like) en een inschrijfformulier om mee te doen. Dit is een eenvoudige maar doeltreffende manier om snel meer fans en leads te krijgen op je Facebookpagina. Zeker in combinatie met een doelgerichte advertentiecampagne. Veel Facebook app-aanbieders bieden hiervoor zogenaamde ‘Sweepstake’-apps met en zonder een optionele ‘referral bonus’ (= meer kans op winnen bij het aanbrengen van vrienden).

#TIPS:

 • Zorg er wel voor dat de prijs ook relevant is. Verkoop je bloemen? Verloot dan geen iPad maar iets dat met je handel te maken heeft!
 • Zorg voor meer viraliteit (gratis meer bereik en deelnemers) door voor een app te kiezen met een ‘friend referral’-mechanisme waarbij mensen meer kans maken op de prijs door vrienden te attenderen op de actie.
 • Kies voor een app die geen gebruikerstoestemmingen vraagt van de deelnemers, dit kan het succes van de actie nadelig beïnvloeden.

2. Groepsdeals, coupons of kortingscodes

Een campagne waarbij een coupon of kortingsactie centraal staat. Om toegang te krijgen tot de coupon is het optioneel mogelijk dat je eerst fan moet worden of dat een minimaal aantal mensen mee moet doen met de actie (groepsdeal). Kan een doeltreffende actie zijn voor meer fans, leads en directe verkoop. Het groepsdeal-mechanisme kan voor gratis meer bereik zorgen. Zowel geschikt voor webshops (kortingscode) als voor retail (coupons).

#TIPS:

 • Je kunt deze actie ook zonder app doen door bijvoorbeeld een kortingscode te verstoppen in een puzzel. Bijvoorbeeld de missende cijfers van een Sudoku die de kortingscode vormen. De eerste 50 mensen die de puzzel oplossen ontvangen de korting, een call-to-action (vooral geschikt voor webshops).
 • Onlangs heeft Facebook ‘Offers’ gelanceerd voor pagina’s met meer dan 400 fans. Deze nieuwe Facebookfunctionaliteit werkt nagenoeg hetzelfde alleen is er geen mogelijkheid tot het inbouwen van een ‘fan gate’.

3. User-generated foto-, video- of essaywedstrijd

Ook deze vorm van campagnes zijn erg populair op Facebook en niet zonder reden: een user-generated wedstrijd zorgt, mits goed uitgevoerd, vaak voor veel interactie en betrekt de fans en mogelijk ook vrienden van fans dichter bij je pagina en bij je merk. Bovendien biedt deze campagne veel ruimte voor je eigen creativiteit. Je kunt immers zelf het onderwerp van de actie bepalen en met video, foto en tekst zijn er volop mogelijkheden voor je fans om zich te uiten.

#TIPS:

 • Zorg ervoor dat de deelnemers van je wedstrijd ambassadeurs worden van de actie door ook de mogelijkheid tot stemmen te implementeren. Je kunt ook bijvoorbeeld 50% van de uitslag laten bepalen door de stemmers en 50% door een jury. Hiermee behoud je grip op de uitslag en creëer je toch een viraal effect.
 • ‘Inloggen met Facebook’ is een handige en aan te raden functionaliteit waarmee je kunt zorgen dat iedereen maar een bepaald aantal stemmen uit kan brengen.

Facebook Fotowedstrijd

4. Quizzen, polls en stemmen op foto’s

Een quiz, een poll of stemmen op favoriete foto’s (bijvoorbeeld een nieuwe kledingcollectie of foto’s van een event) is een slimme manier om je fans te betrekken bij het onderwerp van jouw keuze en wordt steeds vaker ingezet door zowel grote als kleine fan pagina’s. Of het nu gaat om de mening van je fans over verschillende product designs of triviale vragen rondom jouw merk, een quiz of poll kan veel interactie opleveren.

#TIPS:

 • Gooi een prijs in de mix! Als je wat te verloten hebt, kun je met een goede reden met een inschrijfformulier vragen om de namen en e-mailadressen van de deelnemers en verhoog je de kans op succes van je actie.
 • Houdt het leuk. Het hoeft niet altijd over jezelf te gaan. Heb je veel mannelijke fans? Misschien leuk om het dan eens over voetbal te hebben!

5. Goede doelen en fundraising

Goede doelen en (user-generated) fundraising-projecten en -platforms zijn over het algemeen blij met de komst van social media. De bereidheid om tijdens het surfen een goed doel te steunen middels een like, een handtekening, een donatie of een share is vrij hoog, getuige het grote aantal fans van bijvoorbeeld Causes.com en vele andere NGO’s, fundraisers en awareness-organisaties.

#TIPS:

 • Hou de lijntjes kort en maak het de deelnemers gemakkelijk! Er zijn diverse apps voor handen (zie de mindmap) waarmee je bijvoorbeeld ook PayPal kunt integreren in je app.
 • Focus je op de lange termijn en zorg ervoor dat de nadruk ligt op het verkrijgen van fans en inschrijvingen.

6. Fan-only cadeau’s

like-facebookLaat je fans weten dat je ze waardeert door exclusieve content te bieden die alleen voor fans beschikbaar is. Denk aan bijvoorbeeld een wallpaper, een eBook, muzieknummers etc.

#TIPS:

 • Implementeer Google Analytics in de app (of gebruik downloadlinks die verwijzen naar je eigen website) zodat je goed kunt bijhouden hoe vaak iets wordt gedownload via de app.

Afsluitend woordje

Dit artikel was het 3e artikel in het drieluik over Facebookmarketingcampagnes met apps. Het idee is dat je met dit drieluik voldoende informatie hebt om zelf een professionele en goed doordachte Facebookcampagne neer te zetten. Er is uiteraard nog veel meer over Facebookcampagnes te vertellen. Zo ben ik (nog) niet ingegaan op Facebook Advertising en ook ben ik (nog) niet toegekomen aan het behandelen van cases en best practices. Wel hoop ik dat ik je met dit Facebookmarketing-drieluik voldoende inzichten en concrete handvatten heb kunnen bieden om zelf aan de slag te gaan.

Bekijk hier het complete drieluik.

Uitgelicht: Leestip! Boek ‘Facebookmarketing in 60 minuten’

Facebookmarketing in 60 minuten

Leren hoe je aandacht op Facebook krijgt, behoudt én omzet in concreet resultaat? In dit nieuwe boek, Facebookmarketing in 60 minuten, legt Marcel van der Heijden het haarfijn uit. Met veel inspirerende praktijkvoorbeelden, tips en tools!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Ik ben gisteren gesopt met Facebook. Er wordt momenteel zoveel waarde gehecht aan b.v. de likes van Facebook dat er relaties aan kapot gaan. ‘Jij hebt mijn fo’to of uitspraak niet ge-liket, dus heb je een hekel aan mij, want je heb die van hem wel geliket’. Ook de invloed die Facebook heeft en ondoorzichtige voorwaarden hebben mij doen besluiten er mee te stoppen.

  1. Tony Heemschut |

   Beste Wimbro, dat ligt dan niet aan Facebook, maar aan je vrienden. De gemiddelde gebruiker heeft helemaal geen last van die online haat en nijd.

   1. Beste Tony!

    De gemiddelde gebruiker kent dat wel! Afhankelijk van de generatie.

 2. Leuk artikel, handige mindmap.

  Over dat wat wimbro schreef, kan ik mij niet vinden.Heb dergelijke situaties niet mee gemaakt. Daarbij is het ook niet relevant, want het heeft niets te maken met Facebook marketing.

 3. Kan ik vanuit de mindmap dat northsocial een degelijk tot goede applicatie is om vanuit te werken voor mkb en grootzakelijk?

 4. @Wimbro – Ik zie, net zoals Jasper, niet hoe je reactie relevantie heeft m.b.t. artikel…
  @Jasper – Dank u!
  @ Thijs – Je moet even opletten met NorthSocial want zij bieden niet de mogelijkheid tot het vertalen van apps (de knoppen en meldingen in het Nederlands). Offerpop daarentegen wel. Hun aanbod lijkt ook sterk op dat van NorthSocial.

 5. Krijg je geen problemen met de Spam regels als je gebruik maakt van de tip “gebruik ‘friend referral’-mechanisme waarbij mensen meer kans maken op de prijs door vrienden te attenderen op de actie”

  Volgens de OPTA regels van “tell a friend” geldt toch dat er geen (kans op) beloning tegenover mag staan?

  https://www.spamklacht.nl/ik-verzend-elektronische-berichten/veelgestelde-vragen/#11
  a) De communicatie gebeurt volledig op eigen initiatief van de internetgebruiker (de afzender), de website stelt hier geen (kans op) beloning tegenover voor afzender of ontvanger;

  1. Het lijkt erop dat je gelijk hebt. Desalniettemin zijn er wel veel apps beschikbaar met dit mechanisme. Ook apps waarbij je pas kunt winnen als er een x aantal van je vrienden ook fan is geworden. Ik zal de tip verwijderen uit het artikel.

 6. Dat het echter niet altijd rozegeur en maneschijn is mag blijken uit mijn hoogstpersoonlijk Facebook-verhaal. http://www.slideshare.net/dataotuan/the-mysterious-facebook-likes

 7. Mooie tips! Ga er direct mee aan de slag!

 8. Iemand bekend met Nederlandse aanbieders van dergelijke apps?

  1. @Koen Het lijkt erop dat je gelijk hebt. Desalniettemin zijn er wel veel apps beschikbaar met dit mechanisme. Ook apps waarbij je pas kunt winnen als er een x aantal van je vrienden ook fan is geworden. Ik zal de tip verwijderen uit het artikel.
   @Rob Ik biedt zelf ook dergelijke apps aan met mijn bureau. Over het algemeen maatwerk of met gebruik van programmatuur van derde partijen. Het staat je vrij om eens naar de prijzen te informeren. Wat voor soort actie/app ben je geïnteresseerd in?

 9. Goed artikel, dank mannen! Wij gebruiken al enige tijd de app van http://www.likeandwinapp.com. Nederlandse makelaardij, eerlijke jongens, simpel model en goede gedachten bij hen!

  We zijn echt tevreden!

  1. Graag gedaan! Ik zal ze toevoegen aan het overzicht. Klopt het overigens dat ze maar één app op het menu hebben?

 10. Top artikel. Ik zag trouwens de volgende afbeelding in de tekst staan. Dit deed mij denken aan een omslagfoto. Wat mij hierin in op viel was dat, als dit bedoeld is als omslagfoto, dat dit tegen de policy is van Facebook. Ik werk graag samen met een bedrijf die op hun Facebook tijdlijn tips hebben staan. Hierin staat ook vermeld wat wel en niet toegestaan is in de omslagfoto. De link naar deze pagina is: http://www.facebook.com/#!/onlinebusinessmedia/app_305319402899662

  1. Idd een goed artikel. Misschien niet helemaal objectief, maar ik wil jullie graag attenderen op Fanbooster. Een super eenvoudige manier om Apps te maken en te wijzigen. Via de website van Fanbooster kan je een demo aanvragen.

   @Peter Stoop. Bedankt voor je opmerking. Wordt gewaardeerd!

 11. Wat een goedkope manier van zelfpromotie heren Peter Stook en Robert Drolinga. Peter doet zich voor als klant van een bedrijf waar hij zelf ‘Sales, Marketing & Creative Partner’ is (http://nl.linkedin.com/in/pstoop) en Robert speelt het spelletje mee zo lijkt. En dan nog roepen dat het artikel misschien niet helemaal objectief is. Het lijkt erop dat jullie nog veel te leren hebben op social gebied. Dikke dislike

 12. Beste Sybren,

  Dat klopt inderdaad. Ik help online business media regelmatig met het ontwerp pagina’s, design zoals ik meerdere klanten help met vormgeving. Daarentegen ben ik wel erg positief over het product Fanbooster. Dat heeft niks met marketing te maken dat ik dit post.

  Verder heb ik een full time baan waardoor ik die werkzaamheden op een laag pitje heb staan. Jou wil ik wel bedanken voor het promoten van mijn linkedin.

  Gr,
  Peter

 13. Beste Sybren
  Weet jij met welke gestandaardiseerde apps er geen gebruikerstoestemmingen gevraagd worden?
  Groet, Marieke

  1. Hoi Marieke,

   naar wat voor app ben je op zoek?

   1. Een app voor verschillende doeleinden, zoals verloting, polls, fotowedstrijd.

    1. Hoi Sybren,
     Nog een vraag, in jouw artikel over Campagne Basics geef je aan dat alle kenmerkende facebookfuncties zoals liken en sharen niet mogen worden gebruikt als deelnemerregistratie of als manier om te stemmen. In het bovenstaande artikel Verloting van een prijs (sweepstake), kun je wel een fan gate gebruiken (verplichte like om te winnen) en een referral bonus. Is dit tegenstrijdig of zie ik iets over het hoofd?
     Groet, Marieke

    2. Hoi Marieke,

     zelf werk ik veel en graag met Offerpop. Hun apps vragen alleen om toestemmingen zodra je ook daadwerkelijk iets doet waarvoor het vereist is en anders niet.

    3. Fan gates zijn toegestaan. Je maakt de actie dan alleen voor fans maar het je gebruikt de like niet als deelnemersregistratie. Een referral bonus is inderdaad twijfelachtig maar in principe buiten Facebook om en dus valt dit ook niet echt binnen hun promotie voorwaarden in mijn opinie. Wel krijg je hier te maken met de OPTA regels zoals Koen ook al in de reacties schreef. Ik zou hier dus mee oppassen. Zelf maak ik er geen gebruik van in elk geval!

 14. Hallo Sybren,

  Complimenten over je bericht. Je wordt er inderdaad helemaal moe van. Zelf heb ik een applicatie SocialBoost een gebruiksvriendelijk systeem waar je eenvoudig een Facebook actie/win app kunt aanmaken. Neem eens een kijkje ik hoor graag van jou wat je er van vind.

  Mvgr,

  Robert-Jan

 15. Lean Vergeldt |

  Beste Sybren,
  Dank voor je bericht! Ik ben op zoek naar een aanbieder voor gebruiksvriendelijke laagdrempelige NL-apps met een goed prijsmodel. Uit ervaring hebben we gemerkt dat een hoeveelheid fans al snel afhaakt als een ‘vreemde’ partij in een app op onze page om toestemming vraagt. Ik ben op zoek naar een partij die dit iets subtieler of in een later stadium doet. Offerpop zag ik hierboven staan, ik ga eens een kijkje nemen!
  Groet, Lean

 16. Beste Sybren,

  Klopt het dat de Facebook apps waar jij het over hebt alleen werken wanneer je via http://www.facebook.com op de link naar die app klikt en niet wanneer je via de app van Facebook op de link klikt?

  Groet,
  Nienke

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!