Innovatie

Cocreatie: stop met praten, start met doen!

0

Vanuit mijn werk, ben ik volop bezig met het thema cocreatie. De focus ligt hierbij op het aangaan van de dialoog met de consument via online communities. Cocreatie lijkt nog steeds onterecht een grote uitdaging voor organisaties, door de onzekerheid over de investering, de uitkomsten en de flexibiliteit die het vergt.

Mijn doel is te zorgen dat die uitdagingen geen obstakels worden en cocreatie in de praktijk wordt gebracht. Dit komt neer op een simpel gedachtegoed: maak cocreatie toegankelijk, gefocust en concreet! Bij deze een bondig artikel dat kan helpen kritische overwegingen te maken en eerste stappen te zetten naar cocreatie!

Cocreatie, waarom eigenlijk?

Veel organisaties willen ‘de dialoog’ aangaan met hun eindgebruikers: gedachtegoed van ‘social media’ experts en whitepapers met socialbusinessstrategieën vliegen je om de oren. Woorden als cocreatie, crowdsourcing en communities komen hierin snel naar boven als heilige middelen, waarmee dit doel bereikt kan worden. Niet zo gek dus dat veel organisaties hier ‘iets’ mee willen. Het ‘waarom’ staat hierbij niet altijd op de eerste plaats, terwijl dit wel het centrale punt is waar alles om draait.

Waarom wil je als organisatie de dialoog aangaan: wat wil je eigenlijk weten en bereiken? Waarom is dat eerder niet gelukt en wat speelt hierbij een rol? Wil je echt luisteren en sta je open voor nieuwe inzichten en ideeën of wil je enkel bevestiging?

Daarnaast is het belangrijk om te bedenken waarom jouw consumenten met jou zouden willen cocreëren (zie dit eerdere artikel). Wat motiveert hen en hoe zorg je dat cocreatie ook voor hen waarde oplevert? Als je al deze aspecten in kaart gebracht hebt, kun je een concreet actieplan maken met daarin helder en kort omschreven wat de bedoeling is, waarom het belangrijk is, wat er van alle partijen verwacht wordt en welke aspecten hierbij cruciaal zijn.

Wees specifiek in de doelgroep

Consumenten betrekken kan op vele manieren: van crowdsourcingacties op Facebook tot een één-op-één interviews bij consument thuis. Bij c-creatie ga je een stap verder en richt je je echt op innovatievraagstukken (meer uitleg over de verschillen vind je hier). Je vraagt je consument om gedurende een langere periode intensief mee te denken en mee te praten over je product of merk. Je vraagt niet alleen om input, maar geeft ook zelf feedback en door deze interactie komt een diepgaande discussie op gang.

Succes is daarbij volledig afhankelijk van het betrekken van de juiste consument, zodat je waardevolle informatie naar boven haalt. Een bekende methode is het betrekken van lead-users: consumenten, die qua behoeften vooruitlopen op de gemiddelde eindgebruiker en bovenmatig geïnteresseerd zijn in – en belang hebben bij – je product/merk. Maar er zijn meer criteria belangrijk bij het succes van cocreatie: consumenten moeten kunnen samenwerken, kritiek kunnen geven en ontvangen en initiatief durven nemen. Hoe vind je deze personen en op welke manier ga je ze werven en selecteren? Het is belangrijk hier van tevoren goed over na te denken.

Geen meetbare, maar merkbare resultaten

Elke organisatie heeft te maken met budget en verantwoording voor de keuzes die gemaakt worden. Bij cocreatie is het één van de grote interne uitdagingen om in kaart te brengen wat het je organisatie oplevert. Resultaten als nieuwe inzichten en concepten zijn vaak niet tastbaar en producten doorlopen in de meeste gevallen achter de schermen nog een uitvoerig innovatietraject.

Relativeer het belang van meetbare resultaten, door je langetermijndoel voor ogen te houden: klantgericht werken en relevante producten vermarkten. Ik zie persoonlijk niet het nut om cocreatietrajecten meetbaar te maken. Dit zou namelijk betekenen dat je van tevoren al uitkomsten bepaald hebt, terwijl je juist die wilt beperken in innovatietrajecten. Wil je toch iets meten, richt je dan op zachte aspecten als klantbetrokkenheid, tevredenheid en inspiratie. Maak resultaten dus merkbaar, in plaats van meetbaar.

Bundel bestaande krachten

Cocreatie is enkel succesvol als het binnen de organisatie gedragen wordt, zodat er echt iets met de resultaten gedaan wordt. Cocreatie raakt verschillende lagen binnen een organisatie: zowel managers, onderzoekers, R&D’ers als marketeers spelen een rol. Betrek in een vroeg stadium al diverse afdelingen, zodat je direct de krachten kunt bundelen.

Door commerciële inzichten vanuit marketing te koppelen aan consumer insights en R&D data kun je effectiever cocreëren. Deel verhalen intern, laat zien wat cocreatie inhoudt en welke personen erbij betrokken zijn: breng cocreatie tot leven!

In dit artikel hoop ik een aantal handvatten te hebben geboden die organisatie kunnen helpen cocreatie een kickstart te geven. Heb je hier nog iets aan toe te voegen, loop je zelf tegen andere zaken aan? Laat zeker een reactie achter!