Lifehacking met Evernote: tips, tricks & ideeën

evernote hero

Evernote: de tool om je gedachten, ideeën, foto's, boeken, notities, administratie - zeg maar: je leven - mee te ordenen. Maar hoe gebruik je het slim(mer)? "Lifehacking met Evernote", het vandaag gepubliceerde ebook, geeft daar antwoord op.

Evernote: je geheugen in de cloud/een app/je PC

Evernote is een erg handige tool, vind ik. Eindelijk een plek om al je digitale informatie te bewaren. Zo staat mijn eigen Evernote vol ideeën, gespreksverslagen en interessante artikelen. Evernote is eigenlijk een archief van alle informatie die je wilt onthouden: “Your brain, downloaded.” Een digitaal archief, met een veelvoud aan bestandstypen. Door de combinatie van informatie in allerlei formaten (tekst, video, audio) met een soort ‘Verkenner/Finder-functie’, kun je echt alles kwijt in Evernote. En ik stop er ook heel veel in.

Slimmer bewaren, slimmer vinden

Maar het kan allemaal slimmer, ontdekte ik na het lezen van “Lifehacking met Evernote”. Geschreven door drie enthousiaste Evernote- en lifehacking-experts (waaronder Frankwatchingauteur Oskar van Rijswijk) die zo te lezen hun eigen brain hebben gedownload voor dit boek, voor wat betreft Evernote.

screenshot evernote

Mijn eigen Evernote: screenshots en blogartikelen

Om te onderstrepen dat je inderdaad echt álles kwijt kunt in Evernote, vind je in het boek een lijst van 111 dingen, die je vroeger ergens anders bewaarde, maar nu in Evernote kunt stoppen. Van handgeschreven recepten tot bankafschriften, van Briljante Ideeën tot wijnetiketten. Zolang je er een foto, tekst, audio- of ander digitaal bestand van kunt maken, past het er in. En of je nou op je iPhone, offline op je computer of online in de app zelf zit te werken: je hebt altijd alles bij de hand.

Lifehacking – met behulp van Evernote

De kracht van het boek is dat het veel meer is dan een basisuitleg over Evernote. Het uitgangspunt van de auteurs is dat je slimmer om kunt gaan met informatie om zo het leven makkelijker (en leuker) te maken – met behulp van Evernote.

Email & evernote: slimme combinatie

Een erg handige tip vond ik bijvoorbeeld het automatisch door laten sturen van bepaalde e-mails naar Evernote. Je krijgt van Evernote namelijk een uniek e-mailadres dat je kunt gebruiken om (automatisch) via e-mail informatie in Evernote te zetten. Maar ik had er nog nooit aan gedacht om bijvoorbeeld al mijn iTunes-afrekeningen daar heen te sturen, of waardevolle nieuwsbrieven. Zo kunnen die e-mails uit je inbox en is de informatie toch gearchiveerd en snel vindbaar.

 e-mails naar evernote met je eigen e-mailadresEvernote voor gerichte doelgroepen

Het boek zit vol met dit soort handige tips. Veel daarvan zijn er op gericht om een van de kernfunctionaliteiten van Evernote – het bewaren van informatie – nog optimaler in te zetten. De auteurs gaan daarbij niet alleen in op de vraag welke informatie je kwijt kunt in Evernote, maar ook op de vraag waarom je dat zou doen en hoe je dat het handigst doet.

Er wordt bovendien apart ingegaan op Evernote voor studenten, wandelaars, ondernemers en projectgroepen. Dat is niet alleen handig voor studenten, wandelaars, ondernemers en leden van projectgroepen, maar ook voor anderen. Want als je bijvoorbeeld ziet hoe een wandelaar alle informatie met betrekking tot geplande wandelingen in Evernote kan klaarzetten (met een map, die ook offline te bekijken is natuurlijk!), realiseer je je als snel dat zoiets ook geldt voor stedentrips. Vakanties. Zakenreizen. En ga zo maar door.

Zoeken en organiseren in Evernote

screenshot evernote EljaEen belangrijke functionaliteit van Evernote is dus dat je er alles in kunt bewaren. Maar daar heb je niets aan, als je er niets in terug kunt vinden. Of je binnen al die informatie kunt vinden wat je zoekt, hangt af van je zoekopdrachten (en er worden heel wat zoekopdracht-hacks behandeld in het boek!). Maar bij Evernote heeft succesvol zoeken ook heel erg te maken met de manier waarop je de informatie inricht. Je eigen archiveringssysteem.

De auteurs leggen dan ook uitgebreid uit hoe je het handigste kunt werken met tags, notebooks en stacks, en waarom. Niet alleen geven ze aan welke keuzes belangrijk zijn binnen die structuur, als je leest dat je 100.000 ‘notities’ kwijt kunt in Evernote, motiveert dat wel om het nu alvast slim in te richten, zodat je bij notitie 50.000 nog kunt vinden wat je zoekt! Maar mocht je tot de conclusie komen dat het allemaal anders moet, hebben de auteurs uiteraard een hack om al je notities opnieuw in te delen. Waar ondergetekende druk gebruik van gaat maken!

Gadgets en apps

Evernote appVoor wie van gadgets en apps houdt, staan overal in het boek aanbevelingen. Want net als veel andere platformen, hebben ontwikkelaars van over de hele wereld apps gebouwd om Evernote nog leuker en makkelijker te maken. De beste Evernote ready draagbare scanners. Slimme audio apps waarmee je een bestand in 1 keer klikken zowel aanmaakt als in Evernote zet. Apps om informatie vanuit andere kanalen automatisch in Evernote te zetten. Receptenapps. Screenshot apps. Alles komt aan bod.

Conclusie: Lifehacking met Evernote

Dit boek vertelt je alles over Evernote: hoe je het kunt gebruiken, hoe je de zoekfunctie gebruikt, met welke apps en hardware je het kunt gebruiken, hoe je het beste je informatie in Evernote kunt inrichten en meer. Maar daarnaast laat het je zien hoe je Evernote gebruikt als tool om je leven en werk slimmer in te richten. Dat is de charme van het boek. Dat, en het enthousiasme van de auteurs. Het is bovendien erg toegankelijk geschreven, enorm praktisch (duidelijke stap voor stap uitleg, voorbeelden, screenshots) en vermijdt jargon.

Voer voor lifehackers

Wel gaan die praktische tips op het gebied van lifehacking soms vrij ver. Je zult mij niet zo snel de zoekopdracht created:20110421T090000 zien intypen om uit te vogelen waar de notitie is die ik op 21 april 3011 om 09:00 lokale tijd. Of vier verschillende toetsencombinaties uit mijn hoofd leren om notities toe te voegen, te editen, te taggen of wat die meer zij. Maar goed, ik ben dan ook geen lifehacker. Meer een enthousiaste Evernotegebruiker, die graag meer doet met deze prachtige tool.

Voor beginnende en gevorderde Evernoters

Zowel beginners als gevorderde Evernote-gebruikers zullen veel aan dit boek hebben. Wel denk ik dat je Evernote een tijdje moet gebruiken om alle tips en informatie op waarde te kunnen schatten. Heel vaak hoor je mensen zeggen dat ze Evernote wel uitgeprobeerd hebben, maar weer gestopt zijn. Ik denk dat het lezen van dit boek die mensen helpt begrijpen wat je er mee kunt. Maar je moet het systeem van Evernote wel even gezien hebben, om echt alle tips en informatie goed te kunnen plaatsen.

Early elephants

Leuk detail: het boek is medegeschreven door een grote groep Evernotegebruikers/lezers van lifehacking.nl. Deze groep (door de auteurs de ‘early elephants’ genoemd, vanwege het logo van Evernote) is regelmatig om commentaar en input gevraagd. Crowdsourcing!

lifehacking met evernote

En het boek is nog niet af: de komende maanden zullen nog zo’n 10 hoofdstukken worden opgeleverd (gratis voor wie deze eerste versie koopt). Die hoofdstukken worden mede bepaald door de input, aanvullingen en vragen van lezers. Hoe ze dat gaan aanpakken? Ik verwacht in een gedeelde Evernotemap!

Het ebook

Titel: Lifehacking met Evernote
Auteurs: Frank Meeuwsen, Oskar van Rijswijk, Patrick Mackaaij
Uitgever: Eigen beheer
Jaar: 2012
Mediatype: ebook
Prijs: gratis te downloaden via Lifehacking.nl

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. En als je het boek aanschaft, krijg je zowel een PDF, ePUB als Mobi formaat. Dus op elk device te raadplegen. Beetje jammer van de ‘klunzige omslag’ bij de PDF versie (sorry…).
  Maar inderdaad erg informatief boek met veel tips. Ben benieuwd naar de komende updates.

 2. Dank voor de aanvulling Toon, had ik nog even moeten vermelden!

 3. Super initiatief: Evernote is eigeblijk verplichte kost voor elke kenniswerker. Ik heb het ebook gelezen, en er staan veel nuttige tips in voor zowel de beginnend als ervaren gebruiker!

 4. Eens Stephan! Heb gisteren nog iemand laten zien hoe handig het is, je ziet dan echt de lampjes aangaan, haha! :)

 5. zwaar iritant. Heb het boek gekocht, kan het alleen met evernote openen maar moet dan eerst een premium account nemen voor 45 euro per jaar. En in
  ibabs kan ik het bestand niet openen. What tot do?

 6. Frank Meeuwsen |

  Jolanda, je kunt het bestand openen met een programma als Winzip (Windows) en dan de drie versies bekijken. Via bv Dropbox of email kun je de epub op je iPad krijgen en openen in iBooks. (Ik neem aan dat je dat bedoelt met ibabs)

 7. Dank @Frank voor het reageren, @Jolanda, hoop dat het gelukt is?

 8. Leuk artikel, jammer dat de kortingscode er nog op staat maar niet meer werkt op de website…. was voor mij een afhaakmomentje..

 9. Frank Meeuwsen |

  Chris, afhaakmomentjes zijn niet tof. Ik heb de kortingscode verlengd, maar weet wel dat het aankoopbedrag voor het boek hoger is dan in dit artikel is vermeld. We zijn namelijk gestart met een laag bedrag(5,99) en met extra updates hebben we het bedrag steeds wat hoger gemaakt. Maar goed, deze kortingscode werkt nu. Hopelijk weer een aanhaakmomentje voor je!

 10. Ik ben geïnteresseerd in het beoog maar ik kan het nergens bestellen.
  Doe ik iets verkeerd
  Vrgr.
  Cor Spruit

  1. Hi Cor,
   Excuus voor de late reactie! Je kunt het boek tegenwoordig gratis downloaden via deze link: http://lifehacking.nl/gratis-downloads/?did=16. ^Tineke

 11. Jolanda van der Land | |

  Ook ik wil het boek aanschaffen maar de hier aangeboden link werkt niet. Kan het digitale boek nergens anders vinden! Beetje jammer wel.

  1. Hi Jolanda,
   Het boek is tegenwoordig gratis te downloaden via deze link: http://lifehacking.nl/gratis-downloads/?did=16. Ik heb het ook in het artikel aangepast. Bedankt voor je reactie! ^Tineke

 12. Frank Meeuwsen |

  Het boek is sinds 1 april 2015 (geen grap!) gratis te downloaden op lifehacking.nl

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!