Geef evenementen meer schwung met visual storytelling

Camera

Diverse artikelen heb ik inmiddels gewijd aan het hoe en wat van visual storytelling, bijvoorbeeld over creatieve content en de kracht en relevantie van het vertellen met beeld. Nu wil ik de focus leggen op een belangrijk onderdeel van bedrijven: het evenement. Hoe kun je visual storytelling inzetten om events meer schwung te geven? Of anders gezegd, hoe kunnen buitenstaanders er ook iets van meepikken?

Visual storytelling, we horen deze term vandaag de dag vaker voorbij komen. En niet voor niks, want zoals onze manier van leven, denken en communiceren verandert, evolueren de middelen om informatie op te nemen met ons mee. Hoewel ‘het vertellen van verhalen’ al een eeuwenoud gebruik is, kunnen we visual storytelling beschouwen als een oude traditie in een nieuw jasje. We vertellen niet alleen meer met woorden, maar ook met beeld, waarmee je met gevoel een verhaal kracht bij zet. Zonde als we dit niet in zouden zetten bij evenementen, toch?

Events in de picture of het gebrek eraan

Laten we wel wezen. Evenementen zijn de paradepaardjes van elk bedrijf. Een waardevolle investering, want het geeft een bepaalde mate van status. Als bedrijf claim je op deze manier jouw kennis- en/of vakgebied en je komt – ook letterlijk – in de picture te staan. Dat is wat je wilt: laten zien wat je kunt en gezien worden.

eventfotografie, Bibi Veth

Omdat de ogen gericht zijn op bloggers van bekende magazines en blogs cq. websites, wordt het belang van beeld soms ietwat onderschat. En dan heb ik het niet over kiekjes door een collega en smartphonefoto’s, want die worden in overvloed gemaakt. Ik heb het over kwalitatief én sprekend beeld.

In deze crossmediale tijd waarin communicatie snel moet verlopen en nieuws efficiënt tot je genomen moet kunnen worden, is beeld bij uitstek hét middel om jouw event te (kunnen) promoten. Beeld moet verhalend zijn en ervoor zorgen dat mensen denken: “Dat ziet er leuk uit! Daar wil ik ook bij zijn”.

Foto’s maken en delen

Ondanks dat een evenement van belang is, is het opmerkelijk dat tijdens bepaalde events zelfs geen foto’s worden gemaakt. Of wel worden gemaakt, maar niet worden gedeeld via de sociale kanalen. Soms worden ze juist te laat gedeeld, waarmee de verslaglegging achterhaald wordt. Of in zo’n grote hoeveelheid worden geüpload, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Ofwel, input overload.

Dan schiet je in feite je doel voorbij. Mijns inziens geldt (ook) voor fotografie; schieten met beleid en kiezen met zorg. Het is de bedoeling dat je mensen meeneemt in het beeld, hen deel laat uitmaken van het evenement (ook buitenstaanders) en het verhaal (lees: essentie) overbrengt.

3 tips voor meer schwung

Hoe kun je er nu voor zorgen dat jouw evenement goed én behapbaar wordt vastgelegd? Eigenlijk is het heel simpel. Daar heb ik drie tips voor.

1. Houd het minimalistisch

Veelal zie je honderden foto’s voorbij komen. Dat is onnodig. In dit geval geldt: ‘less is more’. Want een grote hoeveelheid maakt het niet duidelijker. Een top 30 volstaat.

2. Wees actueel

Geef de fotograaf toegang tot alle sociale kanalen, zodat in alle verloren uurtjes reeds gemaakte foto’s geüpload én gedeeld kunnen worden. Niks erger dan achterhaald beeldmateriaal! Het evenement leeft in het moment, daar moet beeldmateriaal een rol bij spelen.

Visual Storytelling, Bibi Veth

Dit geldt niet alleen voor de fotograaf. Als redactie kun je ook meer inspelen op de actualiteit. Plaats op Facebook en Twitter in plaats van “Nu staat Daan op het podium”, bijv. een foto van Daan met een quote uit zijn verhaal.

3 Vertel het verhaal

Tijdens de meeste events zie je soms van een persoon wel 20 foto’s voorbij komen. Weliswaar van alle kanten belicht, behalve één belangrijk aspect: Waar hij/zij voor staat! Wat is de boodschap die de spreker uitdraagt?

Visual Storytelling, Bibi Veth

Speel dus in op de huidige leefmentaliteit van social media: ‘leven in het moment’ en ‘alles moet snel’.

 

 • Vertel het verhaal op de dag zelf om een evenement tot leven te wekken.
 • Verspreid dit via de sociale wegen.
 • Herkenbaar en waardevol voor gasten, sprekers en organisatie om terug te zien.
 • Relevant voor een ieder die meekijkt.
 • Niet geheel onbelangrijk, creëer hiermee een groter share-gehalte.

En wie weet, trekt het anderen wel over de streep om de volgende keer ook aanwezig te zijn!

Uitgelicht: Training Communiceren met infographics

Voorstel_Communiceren-met-infographics-640x465

Werk jij met grote hoeveelheden data en moet je hier regelmatig over rapporteren? Met infographics kun je een nieuw, groot publiek bereiken dat steeds minder tijd neemt om te lezen. Alleen hoe vind je nu het juiste verhaal in al die data? En in welke situaties gebruik je infographics (niet) om te communiceren? In deze training leer je hoe je het aanpakt!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Leuke story. Er valt nog veel te verbeteren bij de inzet van social media bij events.

 2. In het verleden heb ik voor een stagebedrijf tijdens evenementen een twitterfeed met hashtag van de beurs oid op schermen bij de stand vertoond waar ook foto’s van de ‘fotograaf’ (lees: collega) te zien waren. Veelal positieve reacties gehad.

 3. Treffende blogpost Bibi. Niet alleen voor kleinschalige klantevents maar ook voor congressen en beurzen kan visual storytelling ook in mijn optiek het verschil maken. Volgens neurowetenschappers is er niet alleen voldoende bewijs voor de kracht van storytelling, maar is vooral de wijze waarop bepalend voor echt succes. Zie deze post: http://dutchmarq.nl/levert-neuromarketing-het-bewijs-voor-storytelling/

  Hoeveel beurzen zouden er niet gebaat bij zijn om vooraf, tijdens en na dat event via foto’s hun verhaal en ook voor het bedrijf relevante mensen (klanten, experts, analysten) een gezicht te geven. Inderdaad, liever met enkele goede foto’s dan honderden snapshots. En met een duidelijke boodschap waar men voor staat. Dat komt het vaak twijfelachtige rendement uit een beurs vaak ten goede.

 4. Een sterk verhaal, ben het er helemaal mee eens.
  Een overdaad aan beeld doet een kijker snel afhaken, terwijl een serie pakkende stills waarin de high lights zijn gevangen met de nodige dynamiek een kijker kan triggeren.
  Het is uiteindelijk je visitekaartje (als onderneming).
  Ook als fotograaf laat je zien dat je in staat bent een sterk verhaal te vertellen in enkele beelden en de krenten uit de pap weet te vissen.
  Ik merk vaak dat het uiteindelijk draait om aantallen, maar probeer altijd duidelijk te maken dat kwantiteit niet altijd een pre is. Het gaat om een zekere flow, het gevoel als kijker dat je er bij was (of had willen zijn), professionaliteit van de happening, participatie vastleggen van deskundigen, belangrijke gasten en vooral te laten zien dat er veel belangstellenden op het evenement waren afgekomen. Het voorbeeld van de quotes vind ik erg sterk. Een inspiratiebron voor komende events!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!