8 tips voor een perfecte Facebook post [infographic]

facebook-basis

Het succes van Facebook gaat maar door. Onlangs is de grens van één miljard gebruikers gepasseerd. Ook bij organisaties is het sociale netwerk populair; zij zetten Facebook in als marketingplatform. Daarbij zijn goede, relevante updates van groot belang. Hoe ziet de perfecte Facebook post eruit? In deze editie van de serie Infographic Day geven we je 8 tips.

CRM-ontwikkelaar Salesforce maakte op basis van een bericht op de weblog business2community een ‘blueprint’ over de perfecte post op Facebook. Zij geven in deze blauwdruk 8 tips:

#1. Korte berichten

Publiceer korte en persoonlijke berichten. Toon in berichten je expertise en stel vragen. Zo zorg je voor interactie. Wanneer je een link naar bijvoorbeeld je website plaatst, zorg dat deze in de eerste 90 karakters staat.

#2. Call-to-action

Plaats duidelijke call-to-actions in de posts, zoals een url naar je website of een blogpost. Eventueel kun je geplaatste links verkorten met Bit.ly.

 #3.Gebruik afbeeldingen

Gebruik foto’s of afbeeldingen in je berichten. Mensen klikken eerder op een bericht dat een foto bevat dan een ‘kaal’ Facebookbericht met alleen tekst. Publiceer geen logo’s, maar afbeeldingen die impact hebben en veelzeggend zijn, bijvoorbeeld een close-up van iemand. Bovendien krijgen afbeeldingen op dit moment een hogere Edgerank dan bijvoorbeeld links.

#4. Zorg voor engagement

Met het publiceren van berichten ben je er nog niet. Het begint eigenlijk pas. Stimuleer conversaties en interactie bij je volgers. Stel vragen, vraag naar de mening van je volgers of open een poll waar mensen op kunnen reageren. Maar reageer zelf ook en geef antwoord op gestelde vragen.

#5. Target

Let op de timing, het land, de taal en actualiteit van jouw berichten. Zorg dat ze relevant zijn voor jouw doelgroep.

#6. Mobile first

Veel Facebookgebruikers bezoeken het platform via hun smartphone. Houd hier bij het publiceren van berichten rekening mee. Gebruik simpele afbeeldingen, korte teksten en eventuele one-click call-to-actions.

#7. Promoten

Om je berichten onder een grotere groep gebruikers kenbaar te maken, kun je gebruik maken van gesponsorde verslagen. Hiermee zijn je berichten zichtbaar onder meer (vrienden van je) fans. Voorbeelden van gesponsorde verslagen zijn een fan die een pagina of bericht leuk vindt, een poll invult of een applicatie of game gebruikt. Lees meer over adverteren op Facebook in dit artikel van Marcel van der Heijden.

#8. Meten is weten

Facebook biedt een standaard analysepakket. Hiermee kun je belangrijke gegevens over jouw pagina bekijken en analyseren. Er staan cijfers in over het aantal likes, fans, bereik, demografische gegevens, betrokken gebruikers etc. Met deze cijfers worden de activiteiten van je organisatie op Facebook inzichtelijk gemaakt en ze helpen je meer resultaat te behalen.

Wil je alle tips nog eens nalezen of de infographic als groter exemplaar uitprinten? Scrol dan naar beneden en klik op de afbeelding.

Hier kun je de hele serie Infographic Day volgen. Ben jij een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Uitgelicht: Leestip! Boek ‘Facebookmarketing in 60 minuten’

Facebookmarketing in 60 minuten

Leren hoe je aandacht op Facebook krijgt, behoudt én omzet in concreet resultaat? In dit nieuwe boek, Facebookmarketing in 60 minuten, legt Marcel van der Heijden het haarfijn uit. Met veel inspirerende praktijkvoorbeelden, tips en tools!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Ik zie heel vaak dit soort berichten en infographics voorbij komen. Leuk om te zien en wat er staat klopt als een bus, maar het probleem hiervan is dat het veel te algemeen is.

  Er is geen ‘waarheid’ als het gaat om perfecte Facebook posts. ‘Perfectie’ hangt af van je creativiteit, het merk/product en het publiek. Net als bij iedere ander vorm van communicatie overigens.

  Daarbij is je succes niet alleen afhankelijk van je eigen effort, maar ook van Facebook’s algoritme om relevantie van posts te bepalen – EdgeRank. Het is een feit dat de ontwikkelingen bij Facebook nogal stormachtig zijn waardoor ‘waarheden’ snel kunnen veranderen. Ook ik heb daar soms last van 😉

  Zo heeft SocialBakers vastgesteld dat de simpele tekst-update een comeback aan het maken is (http://bit.ly/SjDeii). En laat deze studie van Baekdal goed zien dat succes van een post veel verder gaat dan algemeenheden (http://bit.ly/Tq6tPa of lees de Nederlandse samenvatting http://weareblossom.nl/reverse-engineering-facebook-edgerank-de-samenvatting/).

  Maar Tip #8 blijft altijd de waarheid. Door te meten kun je zien wat ECHT werkt voor jouw posts, wat er ook veranderd bij Facebook 😉

  Don’t believe the hype, believe the numbers!

 2. Zijn er links om Facebook-statistieken te bekijken?

 3. #3: Afbeeldingen, die zijn idd heel effectief. Helaas heb ik nog geen goede manier gevonden om afbeeldingen vanuit een mobiele app als Hootsuite op m’n TL te plaatsen. Dat is echt een groot nadeel.

 4. @Kees, wanneer je pagina meer dan 200 fans heeft krijg je automatisch Facebook insights binnen je pagina. Dat zou je primaire bron van informatie moeten zijn. Andere handige tools zijn:

  http://www.pagemonitor.nl
  http://monitor.wildfireapp.com/ (handig voor vergelijking van je eigen pagina vs een concurrent
  of
  https://www.edgerankchecker.com/

  Even Googlen en het lijstje wordt steeds langer

 5. Ik raad het af een bit.ly link te gebruiken in je posts. Facebook kan een bit.ly link niet lezen en vind deze veel te algemeen. De relevantie kan dus niet bepaald worden en de post zal minder vaak getoond worden aan fans.

 6. Ik ben het helemaal met Anne eens. Voor Facebook zou ik nooit een URL-verkorter gebruiken, dus ook niet via HootSuite o.i.d. Dit heeft een negatief effect op de positie van je updates in het nieuwsoverzicht.

  Kees, bij 30 fans krijg je binnen Facebook al inzicht in de statistieken van je pagina.

  1. Dat vind ik nogal wat. Hootsuite zorgt ervoor dat ik erg efficient kan werken. Zonder hootsuite gaat het veel meer tijd kosten. Wel goed dat ik dit nu weet, maar ook wel erg vervelend dat dit zo is.

 7. Ben het met Ralf eens dat er te veel van dit soort berichten zijn die erg algemeen zijn ingestoken. Er komt natuurlijk ook nog een groot stuk doelgroep gerichte communicatie bij kijken -> Een persoon bereiken wil nog niet zeggen dat de boodschap ook overkomt en het gewenste effect zal hebben.

  #6 vind ik wel heel bruikbaar, berichten worden toch nog vaak geschreven/gemaakt voor grote schermen!

 8. Grietje Schreuder - Bakker | |

  Remy, zelf gebruik ik nog steeds HootSuite voor het monitoren van reacties e.d. En natuurlijk voor het beheren van andere sociale netwerken. Updates plan ik nu in via Facebook, met het activiteitenlogboek. Iets andere aanpak, maar dat werkt ook prima.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!