Feit of fictie: filteren in tijden van overvloedige data

orkaansandy

Op Instagram verschijnen 58 foto's per seconde. Per minuut uploaden we 72 uur video naar Youtube en 35000 foto’s op Facebook. De hoeveelheid data die ons continu omringt is enorm. Alles wat er op de wereld gebeurt, kun je meekrijgen. Maar hoe weet je wat echt is? Markham Nolan vertelt in zijn TED-talk hoe hij om gaat met die zoektocht.

Beelden van orkaan Sandy

Toen Orkaan Sandy over de Verenigde Staten raasde, verschenen er veel foto’s van New York City, vertelt Markham NolanOver veel beelden werd getwijfeld, omdat de lichtval bijvoorbeeld niet helemaal leek te kloppen. Was Avenue C nu echt overstroomd of was het gephotoshopt? Wie kun je vertrouwen? Zoeken naar de bron bleek de crux: omdat de foto’s afkomstig bleken van betrouwbare bloggers, wist men zeker dat de beelden echt waren.

Filteren en duiden

De bron opzoeken, filteren en duiden, dat is iets wat journalisten nu meer dan ooit moeten doen. Geloofwaardigheid wordt steeds vaker aangetoond via Twitter. De juiste Twitterlijst volgen, samengesteld door een betrouwbare expert, is cruciaal. Er zijn gelukkig meer tools en algoritmen om onderzoek te doen dan ooit. In deze TED-talk laat Nolan zien hoe je onderzoek kunt doen als journalist, maar ook als consument. Computers werken echter binair: het is zwart of wit. En de waarheid is nooit binair: de waarheid is emotioneel en menselijk. De menselijke factor zal dus nooit verdwijnen.

Uitgelicht: Volg de highlights van Frankwatching nu ook op Instagram!

FW instagram

Scrol jij graag door Instagram en wil je de highlights van Frankwatching ook daar in de feed ontvangen? Volg het account @Frankwatching en ontvang updates, nieuwtjes en natuurlijk de populairste artikelen.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

  1. Goed artikel! Journalisten moeten inderdaad extra aandacht gaan geven aan het checken van hun bronnen. Doordat ze de snelheid van het internet willen bijhouden zijn ze er wat lakser ingeworden heb ik het idee. Een mooi voorbeeld van hoe gemakkelijk het fout kan gaan is een aflevering van RamBam: http://kloptdatwel.nl/2012/03/10/rambam-checken-journalisten-hun-bronnen/

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!