Google+ Communities: breakthrough of totale flop?

Schatkaart

Tijdens mijn online surfreis kwam ik twee opvallend interessante ontwikkelingen tegen. 1: een publicatie van de nieuwste cijfers rondom Google+ en 2: de lancering van ‘Google+ Communities’. Ik zie een link en stel een vraag: heeft Google ‘Google+ Communities’ gelanceerd omdat er nog steeds geen hond actief (lees: écht actief) is op Google+?

Of is het aantal Google+ gebruikers (lees: mensen die automatisch een Google+ account door hun strot krijgen gedrukt, omdat ze niet om Google heen kunnen) zo explosief gestegen dat er flink tijd en geld is geïnvesteerd in ‘the next big thing’ op deze sociale planeet?

‘Mega-spectacupopulair’

‘Communities’ is een nieuw onderdeel van Google+, dus eerst maar even de nieuwste cijfers rond dit (volgens Google zelf) zo mega-spectacupopulaire platform. Meer dan 500 miljoen mensen hebben een Google+ account, waarvan er 235 miljoen actief gebruik maken van Google+ features. Met deze features wordt bedoeld: het geven van een +1 aan apps in Google Play, een Hangout starten in Gmail en connecten met vrienden via Google Search. 135 miljoen gebruikers zijn alleen actief in de stream van Google+.

Een simpele rekensom (en een vluchtige blik op de website van de oplettende internetjunks van TheNextWeb) voorziet ons van een deprimerend percentage: slechts 27% gebruikt het platform zoals bedoeld: socializen binnen de stream van Google+. Natuurlijk is Google+ geen pure tegenhanger van Facebook (meer een sociale laag die over de volledige invloedssfeer van Google wordt geplakt), maar just so you know: het ‘sociale netwerk’ van Google is nog niet bepaald met liefde geadopteerd door de sociale meerderheid.

The next big thing?

Google innoveert en ontwikkelt graag. En we weten allemaal dat Google dat over het algemeen doet met de snelheid van de TGV. Zo ook nu weer. Brandend van nieuwsgierigheid heb ik als de sodemieterweerga een community aangemaakt. En ik moet zeggen: dat ging snel, eenvoudig en bracht mij langs een aantal verrassende features, waar ‘tegenhanger’ Facebook Groups niet van terug heeft.


Wat direct opvalt is dat Google+ Communities veel meer is gericht op delen, delen en delen. Het is (terecht) opgezet vanuit de gedachte mensen met een gedeelde interesse bij elkaar te brengen en elkaar de nieuwste ontwikkelingen of eigen ervaringen toe te sharen. Je krijgt dan ook meteen (nog voordat je een eigen community aanmaakt) een aantal suggesties voor communities waar je aan kunt deelnemen.

Wanneer je zelf een community aanmaakt, kun je instellen of iedereen kan deelnemen aan jouw community of dat je deze besloten houdt. Hierbij wordt de ‘public’-optie links (en eigenlijk dus als eerst) aangeboden, met de boodschap ‘Your community will be open to the world’. Google maakt hiermee een duidelijk statement.

Je kunt meteen je cirkels uitnodigen om deel te nemen, waarna het tijd is voor je eerste post. Leuk om te weten: je hoeft niet op je community in te loggen om iets te delen. Vanaf je Google+ homepage kun je alles delen wat je wilt. Neem je deel aan meerdere communities? Dan kun je aangeven op welke community je de post wil afvuren. En er is meer: je kunt vanaf elke website die een Google +1 button gebruikt, direct delen met je communities.

Echt en oprecht sociaal

Google + Communities is wat mij betreft een echte toevoeging op de bestaande netwerken en features binnen het sociale landschap. Waar Facebook zich richt op mensen die elkaar al kennen, richt Google zich met deze communities vol op het ontdekken van onze wereld en de mensen + interesses die binnen die wereld bestaan. En voordat je “Twitter” roept: ook Twitter is wat mij betreft geen vergelijkbaar platform: 140 tekens per post en 100% tekst (linkjes naar afbeeldingen doen wat mij betreft niet echt mee) is niet genoeg om je passie te delen.

Uitgelicht: Ken je onze populaire training Communitymanagement al?

Communitymanagement-basis-640x465

Frankwatching biedt samen met de vakvereniging Community Management Nederland de 2-daagse training communitymanagement aan. Je leert alles over het ontwikkelen en onderhouden van een dynamische, relevante en succesvolle community. Van strategie en positionering tot het activeren, modereren en meten. Je gaat ook zelf actief aan de slag met het uitwerken van een strategie voor je eigen community. Deelnemers waarderen deze training met gemiddeld een 7,9!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Leuk artikel, leuke schrijfstijl! Als Google slim is houden ze Google+ ook in de toekomst advertentievrij. Er komt een moment dat mensen al die gesponsorde links in FB niet meer willen zien. Ik verneem er al een hoop irritatie over. Google verdient al genoeg aan advertenties op andere plekken. Facebook heeft geen andere plekken.

  1. Nagel op de kop wat betreft de sponsored stories, maar wil je nog iets van buzz créëren dan moet je wel. Ik vind dat door het sharen van posts op G+ de eigen page wel een zootje wordt. Eén artikel sharen met 3 communities laat je post 3 keer verschijnen op je page en dat is behoorlijk chaotisch.

 2. @Remy Steijger Dankjewel! Ja, dat denk ik ook. Er zijn sowieso steeds meer zaken waar mensen zich aan irriteren op Facebook, denk aan de onnodig gecompliceerde (en incomplete) privacy-instellingen. Het zit er voorlopig nog niet in, maar features als Communities kunnen in de toekomst nog wel eens voor een keerpunt richting G+ gaan zorgen.

  @Tim Dat is vervelend. Ik zal eens kijken of je dat kunt voorkomen door de instellingen aan te passen.

 3. Goed artikel, het verbaasde mij al dat alle artikelen over Google+ alleen maar verhalen over het succes van dit platform lijken te zijn, terwijl het succes volgens mij echt niet zo groot is…

 4. Het leek eerst het zoveelsrte afzeikartikel op G+ maar het is verre van dat. Leuk stuk Tim!

  Persoonlijk twijfel is erg aan G+ omdat Google simpelweg niet meer hot is. Ongeacht extra features zoals het makkelijk starten van een community zie ik mensen niet overstappen van Facebook. Sterker nog, Facebook wacht de reacties op nieuwe G+ features af en bij voldoende animo kopieren ze dat met hun eigen sausje. In Nederland was Hyves vele malen groter en boodt het in het begin meer functionaliteit en was het vooral op Nederland gericht. De oprichters zagen goed in dat het niet uitmaakt wat je extra bedenkt, opgeslokt worden door Facebook was onvermijdelijk omdat mensen andere mensen zoals in een kudde volgen. Ja, ook ik heb mijn Hyves account vaarwel gezegd omdat mijn “vrienden” er niets meer op posten.

  Is het overigens nog steeds zo dat je altijd nog een Gmail-Account nodig hebt voor G+?

  1. Ha Richard. Een klein beetje late reactie – de feestdagen waren je voor -, sorry. Dank voor de complimenten.

   Op zich heb je gelijk wat Facebook betreft, maar ik denk dat dit een feature is waar G+ zich mee onderscheidt en bovendien een behoefte vervult. Nu inderdaad de vraag of Facebook dit gaat kopieren. Ik denk het niet, aangezien het idee niet helemaal in het format van Facebook past, maar you never know.

   En ja, je hebt een Google-account nodig voor een Google+ account; Google’s manier om de wereld te veroveren. En geef ze eens ongelijk 😉

 5. Hoe verhouden zich deze communities tot de LinkedIn network groups?

 6. Als ik het zo lees lijkt het heel veel op Pinterest. Is dat zo?

 7. Fijn artikel!

 8. @Yorick: Communities op LinkedIn zijn veel vakinhoudelijker en daar zoeken professionals bewust naar. Op Google + is het vooralsnog meer geneuzel ipv echt inhoudelijk. Kan in de toekomst verandering in komen maar persoonlijk denk ik dat Google hier de stekker binnen 2 jaar uittrekt. Niemand zit te wachten op een nieuw Facebook of Linkedin.

  @Mariska: Nee, op Pinterest kun je alleen plaatjes delen. Google + lijkt veel meer op Facebook

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!