Inspiratie

Hoe webverkeer verandert tijdens de feestdagen

0

Veel websites zullen tijdens de feestdagen een duidelijke fluctuering in bezoekersaantallen zien. Tijdens Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw wijken de statistieken flink af van de aantallen tijdens normale (werk)dagen. Bekende voorbeelden, zoals Rijmwoordenboek.nl, zien vooral rond Sinterklaas hun bezoekersaantallen stijgen. Echter is Rijmwoordenboek hierin niet uniek. Andere sites profiteren ook van deze periode.

Meer online kerstaankopen

In november meldde Comscore al dat ze een grote stijging in bezoekersaantallen verwachtte voor e-commerce websites tijdens de feestdagen. Deze voorspelling kwam ook uit. In vergelijking met vorig jaar is er weer meer online gekocht. In het weekend van Blackfriday en Cybermonday zien bedrijven een stijging in online verkopen. Enkele weken voor de kerst kochten Amerikanen voor ruim 7 miljard dollar via het internet.

Zoeken tijdens de kerst

Om een grove schatting te geven van het surfgedrag tijdens de feestdagen helpt Google Trends een handje. Zo is te zien dat buiten de e-commerce sites ook andere websites profiteren van de feestdagen. Website gericht op vakanties, vrije tijdsbesteding en literatuur zien een stijging in de decembermaand. De dag voordat het kerstdiner opgediend moet worden zoeken de meeste mensen nog even naar hun recept. Het is daarom niet gek dat de rubriek eten en drinken de grootste stijger is in het zoekvolume van de maand december.

Waar je stijgers hebt, heb je ook dalers. Tijdens Kerst neemt het aantal bezoekers sterk af voor websites die tijdens de normale werkweek worden bezocht. Instellingen zoals onderwijsinstellingen, ziekenhuizen en overheden merken deze daling het sterkst. Dit komt natuurlijk omdat deze instellingen vaak gesloten zijn tijdens de feestdagen. De zoektocht naar een baan is voor veel mensen niet aan de orde tijdens kerst en resulteert in een flinke daling.

Zoekvolumes maand december
Grootste stijgersGrootste dalers
1. Eten en drinken 92% (24 december)1. Vacatures en opleidingen -64% (25 december)
2. Boeken en literatuur +45% (2 december)2. Bedrijven en industrie -35% (25 december)
3. Hobby en vrije tijdsbesteding + 43% (25 december)3. Boeken en literatuur -35% (21 december)
4. Games 41% (25 december)4. Wetgeving en overheid -29% (25 december)
5. Kunst en entertainment 41% (25 december)5. Fitheid -13% (25 december)
6. Online communities 25% (25 december)6. Hobby en vrije tijdsbesteding -6% (6 december)
7. Reizen 28% (26%)7. Eten en drinken -6 % (6 december)
Bron: Google Trends (periode december 2012)

Goede voornemens

Rond de jaarwisseling zal er een stijging komen in de categorie games (Staatsloterij) en gezondheid / schoonheid en fitheid. De staatsloterij krijgt op 1 januari een grote stroom bezoekers die allen willen weten of ze de jackpot hebben gewonnen.

In de eerste week van januari zoeken veel mensen methodes om van hun gegeten kilo’s af te komen. Websites gericht voor fitnesscentra en afvalmethodes profiteren daar goed van. Echter mag het niet te veel tijd kosten aangezien het nummer 1 zoekwoord “Afvallen snel” is. Regionaal gezien willen vooral mensen in Flevoland en Drenthe afvallen. In Zeeland wordt er online (bijna) niet gezocht op afvallen. Buiten het gewicht willen mensen ook af van hun rookgedrag. De zoekterm “stoppen met roken” komt daarmee hoog in de trend aan het begin van het jaar. Regionaal gezien wijkt Drenthe af en neemt Limburg het stokje over.