De zwarte kant van sociale media: gruwelijke internethype #Cut4Bieber

cut4bieber

Recent kwam een foto naar buiten waarop tieneridool Justin Bieber een joint zat te roken. Op het subforum “/b” van Internet message board 4Chan, een broedplaats van memes, postte een van de Channers in een thread over Bieber het volgende: “Lets start a cut yourself for Bieber campaign. Tweet a bunch of pics of people cutting themselves and claim we did it because bieber was smoking weed. See if we can get some little girls to cut themselves.”

Fake Twitteraccounts

Direct na dit bericht werden er diverse fakeaccounts op Twitter in het leven geroepen waarop foto’s werden geplaatst van meisjes die zichzelf sneden. Al deze berichten werden voorzien van de hashtag #CuttingForBieber, #CutForBieber en #Cut4Bieber. Spijtig genoeg sloeg de “grap” aan. Al snel verschenen er echte foto’s van echte meisjes die zichzelf verminkten door een mes in hun arm te zetten. Een van de meisjes zette er zelfs het volgende bericht bij: “It hurts, but I do it for my Justin”.

De persoon die het idee postte is inmiddels achterhaald. De orginele thread op 4Chan waarop de zelfverminkingsfoto’s van de gemaakte slachtoffers werden gepubliceerd, is inmiddels verwijderd. Delen van de conversatie die op 4Chan plaatsvond zijn op de site Cut4Bieber.com terug te vinden. Een aantal van de gruwelijke foto’s zijn terug te vinden op de site HipHopWired.com.

justin bieber rookt joint

De foto waarop te zien is dat Justin Bieber een joint rookt – Bron: Tmz.com

Het is niet de eerste keer dat 4Chan de Bieber-fans op de hak nam. Eerder brachten ze het gerucht naar buiten dat Bieber kanker had en dat echte fans hun hoofd kaal moesten laten scheren om Bieber te steunen. Ook nu is de grap weer viraal gegaan. #Cut4Bieber is inmiddels trending topic in de Verenigde Staten.

Law of Incorrect Tweets

Het is een van de zwarte kanten van sociale media (lees hier het nieuwe trendrapport over de zwarte kanten van sociale media en de way-out). Massahysterie in combinatie met sensatiezucht. Ook hier treedt de Law of Incorrect Tweets in werking. Mensen zijn vaak meer geïnteresseerd in foutieve informatie dan in de correctie die volgt. Zo werd de acteur Jeff Goldblum al eens ten onrechte doodverklaard door een krant in Nieuw-Zeeland. Hij zou zijn overleden na een fatale val op de filmset. De correctie op dit nieuws kwam al vrij snel, maar op Twitter bleef de onheilstijding de boventoon voeren. Uiteindelijk moest Goldblum in het programma The Colbert Report opdraven om de geruchtenmachine de kop in te drukken. Hopelijk sterft deze meme een snelle dood.

Uitgelicht: Sociale media-strategie in 60 minuten

183x133_Button_SocialeMediaStrategie

Wil je sociale media slim, serieus en succesvol inzetten? Dan is het boek 'Sociale media strategie in 60 minuten', deel 5 uit de 60 minuten-serie, een absolute aanrader. Sociale media kunnen je zakelijk veel opleveren als je weet wat je ermee wilt bereiken. Jarno Duursma beschrijft een praktisch stappenplan waarmee je snel een succesvolle sociale media strategie ontwikkelt.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , .

Reacties

  1. Wat een idioten! Hoe halen ze het in hun hoofd? Jammer dat zo’n mooi medium op deze manier gebruikt wordt. Dit soort mensen moeten naar mijn idee levenslang verbannen worden van sociale media…

  2. Laat dit niet eerder zien hoe achterlijk sommige fans kunnen zijn?

  3. Leuke reclame voor je rapport.

  4. Wat opvalt bij de foto’s van de adolescenten die zichzelf hebben gesneden is dat hun armen bijna allemaal tekenen vertonen van eerdere zelfmutilatie. Ze zijn dus lang niet allemaal door deze hype voor het eerst in zichzelf gaan snijden, maar kregen hierbij wel een excuus aangedragen om het te doen en er mee naar buiten te treden. Mijn vraag is dan ook wat er vervolgens gebeurt, want als de sociale media werken zoals de idealisten ons voorspiegelen moeten al deze meisjes inmiddels hulp hebben gekregen. Hulp om van hun overdreven devotie voor JB af te komen of hulp bij de grotere problemen die hen al eerder tot zelfverminking dreef.

  5. Iedere sigarenkenner ziet meteen dat Bieber op de foto een Cohiba Mini (cigarillo) rookt, en geen joint. Zie: http://www.cigar-czar.com/store/images/pi_3430.jpeg

  6. Dat is van die pubers een stomme en lelijke daad. Ik hoop van niet dat ook “grote pubers” in the big companies doorkrijgen hoe ze de massa kunnen manipuleren. Ik heb op youtube al eerder een filmpje gezien waarbij op zeer deskundige wijze uitspraken van Obama op negatieve wijze waren gemanipuleerd (scary)

  7. Ik denk overigens wel dat ook in de toekomst de meeste grote bedrijven social media wel op een goede en eerlijke wijze zullen gebruiken om zieltjes te winnen 😉

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!