De nieuwe generatie site search: efficiënt & zelflerend

Search

De interne zoekfunctie wordt vaak over het hoofd gezien bij het optimaliseren van websites. Zonde! Want er worden op dit moment krachtige toepassingen ontwikkeld, die de zoekervaring – en daarmee de sales, klantenloyaliteit en merkbeleving – een flinke boost kunnen geven.

De functie van een zoekfunctie

Zoals Anne-Roos Hassing bijna twee jaar geleden al schreef, leidt een goede interne zoekfunctie tot hogere conversie. Maar er zijn meer voordelen het vermelden waard. Uit onderzoek is gebleken dat 71% van de online winkelaars zoekwoorden gebruikt om naar producten te zoeken (eTailing Group). ‘Zoekers’ blijken zelfs drie keer vaker ‘kopers’ te zijn dan niet-zoekers. Een effectieve zoekfunctie verbetert de usability – en daarmee de gebruikerservaring van je website – aanzienlijk. In het geval van een webshop betekent dit dat een klant die een bepaald product snel kan vinden, ook eerder geneigd zal zijn om het product te kopen. Betere sales dus, maar tegelijkertijd een belangrijke stimulans voor de loyaliteit van je klanten; een prettige winkelervaring vergroot de kans dat klanten terugkomen. Een goede gebruikerservaring kan bovendien de gemiddelde periode die bezoekers doorbrengen op je site een flinke boost geven én last but not least: het is essentieel voor een goede merkbeleving.

The next generation

De laatste tijd zie je hier en daar interne zoekfuncties opduiken met de mogelijkheid om te filteren en navigeren: the next generation. Een paar voorbeelden hiervan vind je op Phone House, Flinders en Shoeby, maar ook Frankwatching heeft sinds de launch van de nieuwe site in het najaar van 2012 zo’n zoekfunctie. Een groot voordeel van deze filtermogelijkheden is dat bezoekers die een algemene zoekterm invullen (zoals ‘bank’ bij een meubel-webshop) via de filters eenvoudig hun zoekopdracht kunnen specificeren en met één klik naar het gewenste exemplaar toe kunnen navigeren. Dit bespaart de bezoeker eindeloos scrollen door lange lijsten met zoekresultaten. Ook de hoge snelheid van deze zoekfuncties werkt heel prettig. Kortom: deze nieuwe generatie van interne zoekfuncties vergroot direct de usability en daarmee de gebruikerservaring. Bezoeker blij, jij blij.

zoekfunctie

Aan de slag!

En hoe krijg je zelf zo’n goede interne zoekfunctie op  jouw website? Er zijn verschillende partijen die zo’n zoekfunctie aanleveren. De grootste en bekendste is Google, met Google Commerce Search. Toegegeven, de promotievideo is erg creatief, maar voor deze zoekfunctie moet je wel diep in de buidel tasten. Daarnaast zijn er diverse kleinere aanbieders: Fact-Finder en SearchSpring richten zich volledig op e-commerce. Sooqr levert een zoekfunctie die niet alleen voor e-commerce, maar voor alle soorten websites een uitkomst kan bieden. Qweery biedt naast een zoekfunctie ook allerlei andere oplossingen aan op het gebied van e- en m-commerce en lijkt daarmee wat breder georiënteerd te zijn. En dan heb je nog Dieselpoint en waarschijnlijk talloze anderen die ik hier vergeet te noemen. Aanvullingen in de comments zijn welkom! Voor tips voor een optimale implementatie van deze zoekmachines is dit artikel van Karin den Bouwmeester een aanrader.

Trends binnen het WWW

Zoeken WWWIk vind het persoonlijk erg interessant om te zien dat er wereldwijd initiatieven ontstaan op het gebied van zoeken en navigeren. Wat signaleerden deze ondernemers precies in de online wereld? Ik vroeg daarom Erik Keegstra van Sooqr van waaruit deze nieuwe generatie interne zoekmachines is ontstaan. Volgens hem zijn er twee ontwikkelingen gaande. Enerzijds blijkt dat in de meeste grote CMS’en de zoekfunctie een ondergeschoven kindje is: traag en heel basic qua functionaliteiten. Anderzijds zijn wij, internetgebruikers, steeds meer gewend geraakt aan ‘Googliaans zoeken’: we typen iets in in Google, krijgen direct relevante resultaten te zien en het eerste of tweede resultaat klikken we – meestal naar tevredenheid – aan. De hierboven door mij genoemde bedrijven proberen deze intuïtieve manier van zoeken naar websites toe te brengen, zodat een grote hoeveelheid content zeer snel en effectief doorzoekbaar is.

Spideren vs. datafeeds

Maar hoe werkt zo’n zoekfunctie nu precies? Natuurlijk kan Erik geen uitleg geven over de andere systemen, maar hij is wel bereid wat meer over hun oplossing te vertellen. “Je kunt Sooqr het beste zien als een laag die we over Solr (project van Apache) heen hebben gebouwd. Solr is een geweldige oplossing, maar niet heel gebruiksvriendelijk. Met Sooqr hebben we een omgeving gebouwd waar gebruiksgemak centraal staat. Bovendien houdt deze oplossing het geheel betaalbaar.”

In tegenstelling tot het spideren, dat Google bijvoorbeeld gebruikt om het WWW te indexeren, werkt Sooqr op basis van datafeeds. Het voordeel van dit soort feeds is dat er veel informatie aan meegegeven kan worden. Denk hierbij aan taxonomieën, productvoorraden, prijzen, auteurs/eigenaren, etc. Deze informatie kan op die manier direct worden weergegeven in het zoekresultaat, zoals bij Phone House bijvoorbeeld te zien is.

Foto-Sooqr

Rijwiel = fiets

Sooqr biedt tevens de mogelijkheid om synoniemen aan het systeem te leren, zodat bij de zoekopdracht ‘rijwiel’ ook de resultaten van de zoekopdracht ‘fiets’ worden weergegeven. De beheeromgeving maakt het voor gebruikers eenvoudig om deze synoniemen te beheren en bovendien zoekstatistieken te analyseren. Zo’n beheeromgeving is een zinvolle aanvulling op Google Analytics, omdat het inzicht geeft in hoeveel resultaten er worden gevonden op een bepaalde zoekterm. Zoektermen die bijvoorbeeld geen resultaten opleveren, zouden misschien aan een synoniem moeten worden gekoppeld, of geven wellicht een wens weer van sitebezoekers waar jij op jouw beurt als site-eigenaar weer goed op in kunt spelen.

Op het wensenlijstje…

Erik schetst tot slot nog een mooie toekomstvisie. De nieuwe zoekmachines leveren namelijk een enorme hoeveelheid data over het zoekgedrag van bezoekers op. De meeste systemen zijn nu al zelflerend, wat wil zeggen dat de meest aangeklikte zoekresultaten hoger in het zoekresultaat worden weergegeven. Maar het zou volgens Erik nog mooier zijn als de zelfgegenereerde zoekgedrag-data zou kunnen worden gekoppeld aan beschikbaar gestelde gebruikersprofielen (sekse, leeftijd, interesses), om zo de zoekervaring nog verder te kunnen optimaliseren. De zoekmachine weet dan eigenlijk al waar je naar op zoek bent, nog voordat je bent begonnen met typen (!). “Daarvoor is nog wel een aantal drempels te nemen, maar de potentie en de wil is er zeker”, aldus Erik. “We zijn hard aan het groeien (in alle opzichten) en zitten vol ideeën!”

Van ondergeschoven kindje naar krachtige functionaliteit

We kunnen er inmiddels niet meer omheen: Google (en de manier waarop deze zoekmachine werkt) is de norm geworden voor internetgebruikers. Dat grote partijen zoals LinkedIn, Facebook en diverse grote retailers actief bezig zijn met het optimaliseren van de zoekervaring van hun gebruikers, geeft aan dat het een hot-item is. Het zijn bovendien mooie voorbeelden van hoe het ‘Googliaans’ intern zoeken op websites goed kan werken.

De interne zoekfunctie is niet langer meer het ondergeschoven kindje; het is een potentieel krachtige functionaliteit, volop in ontwikkeling, die zijn hoogtepunt nog lang niet heeft bereikt.

Disclaimer: Sooqr is sinds 2012 partner van Frankwatching. Samen werken we dagelijks aan het verbeteren van de zoekresultaten hier op de site.

Uitgelicht: Wat maakt een online campagne tot een succes?

Online-campagnes

Is het het aantal mensen dat je bereikt? De hoeveelheid ‘engagement’ die je creëert? Of gaat het uiteindelijk toch gewoon om het halen van je doelstellingen? Tijdens de tweedaagse training Online campagnes kom je te weten hoe mensen zich online laten overtuigen en hoe je online campagne-concepten ontwikkelt die passen bij een snel veranderend publiek.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Hallo Sanne,

  Goed stuk! Ik denk echter dat er nog een belangrijke nieuwe ontwikkeling aan zit te komen: Persoonlijk Zoeken.

  Op basis van een interesse profiel van een bezoeker worden de zoekresultaten gesorteerd. Dit kan betekenen dat bepaalde resultaten hoger of lager komen te staan. Daarnaast kan het betekenen dat afhankelijk van het bijvoorbeeld type persona er andere zoekresultaten worden getoond.

  Bijvoorbeeld: iemand laat in zijn gedrag zien vooral interesse te hebben in wat andere van een product/dienst vinden terwijl iemand anders meer interesse heeft in de harde feiten van een product.

 2. Hoi Rob,

  Je hebt helemaal gelijk, uiteindelijk heeft dat te maken met het profiel van de gebruiker wat Sanne onder het ‘Op het wensenlijstje…’ beschrijft. Laten we dat snel eens bespreken! :)

  Gr,
  Erik

 3. Hoi Rob,

  Leuk om te horen dat je het een goed artikel vindt!

  Erik heeft inderdaad gelijk; ‘persoonlijk zoeken’ stip ik even kort aan, maar ik geloof graag dat daar nog veel meer over te vertellen valt. Zo vormt in mijn ogen de wetgeving op het gebied van privacy en cookies een aanzienlijk obstakel voor ‘persoonlijk zoeken’. Mag je als website de interesseprofielen van gebruikers bijvoorbeeld zomaar opslaan en gebruiken? Ik ben benieuwd… jij kunt daar vast meer over vertellen 😉

  Groeten, Sanne

 4. Aardig artikel,maar je mist denk ik de belangrijkste (en in NL dominante) eCommerce search engines, Fredhopper, Endeca en het voormalige Mercado (nu onderdeel van Omniture). Verder is er denk ik een groot verschil tussen zoeken door content (zoals op Frankwatching) of door producten (eCommerce sites). Denk aan zaken als rankings, handmatig beinvloeden van rankings, stopwoorden, geavanceerde synoniemen en redirects, allemaal te plaatsen in merchandising hoek wat uiteraard relevant is in eCommerce en minder in content search. Afgezien van de privacy “concerns” is persoonlijk zoeken dichter bij dan je denkt!

 5. @chrismourik Deels onderschrijf ik je opmerkingen. Wat Sanne hier beschrijft zijn vnl. de voordelen en functionaliteit van de zoekfunctie op je site, afgezien van de partijen die het aanbieden.
  Maar het deel over ranking (en het handmatig beinvloeden hiervan), stopwoorden, gevanceerde synoniemen en redirects zijn wel degelijk ook van belang binnen contentsearch, en niet enkel in de ecommerce. Het uiteindelijke doel is hetzelfde: de bezoeker snel en eenvoudig leiden naar de juiste informatie. Vnl. (semi-)overheden zouden zich hier wat meer bewust van mogen zijn.

 6. Hallo Sanne, dit is een goed artikel met goede inhoudelijke reacties. Echter is een zoekmachine voor de desktop allang niet meer voldoende. Een interne zoekmachine voor smartphone en tablettoepassingen, die je ook voor desktop en laptop toepassingen kunt gebruiken is wat ons betreft de toekomst. Zeker omdat Google vanaf 21 april jl mobielvriendelijke sites voorrang gaat geven in de zoekresultaten voor smartphone gebruikers is het nu nodig om een mobiele (responsive) zoekmachine aan je Mobiel design toe te voegen.

  Onlangs is in een onderzoek van de e-Commerce Payment Monitor 2014 (ondermeer i.s.m. Thuiswinkel.org en Currence) aangetoond dat de shopper vooral de smartphone thuis gebruikt om daadwerkelijk te kopen. Zakelijk Nederland gebruikt inmiddels ruim 5 miljoen tablets en nog meer smartphones, voor zakelijk en particulier gebruik.

  Het betekent dat de smartphone niet alleen meer voor oriëntaties gebruikt wordt maar ook om daadwerkelijk te kopen mits alle relevante interactieve functies volledig mobiel zijn. Met interactieve functies bedoel ik met name bestellen en betalen, maar een andere belangrijke functie is de interne zoekfunctie voor mobiele bezoekers.

  De interne mobiele zoekfunctie is naar mijn mening net zo belangrijk omdat deze in zeer korte tijd alle producten en content van de betreffende webwinkel of website eenvoudig opzoekbaar maakt. Immers, met een traditioneel navigatie menu duurt het relatief langer voordat je vindt wat je zoekt en je moet steeds nieuwe webpagina’s inladen en browsen wat niet zelden tot irritaties leidt. Verder is een interne zoekfunctie een ideale mogelijkheid om zeer snel je (mobiele) bezoekers door je webwinkel of website te leiden zoals jij het wilt.

  Responsive Zoekmachine Technologie is nu door ons sinds 2014 ontwikkelt en actief bij een aantal klanten voor Magento en WordPress platformen, waarbij de zoekmachine in seconden alle (gedefinieerde) producten en content vindbaar maakt. Sinds 2014 zijn er meer mobiele apparaten met het internet verbonden dan desktops, wijzen alle onderzoeken uit. De Zoekmachine Technologie werkt op basis van maximaal 3 voorgeprogrammeerde (product- en contentspecifieke) Search Filters, die online producten en content overzichtelijk indelen in productgroepen en producten, zoals je deze wilt tonen aan je bezoekers. Tijdens het zoeken hoeven geen webpagina’s steeds opnieuw geladen te worden.

  De andere vorm van Responsive Zoekmachine Technologie is een open zoekmachine die werkt als Google maar het complete product aanbod van je Magento platform in seconden vindbaar maakt voor je bezoekers. De zoekmachine beschikt standaard over functionaliteit zoals Resultaten tijdens het typen, Zoekwoord herkenning en Upselling/Cross Selling functies in de zoekinterface zelf, waardoor je interne mobiele zoekfunctie een verkoopinstrument is geworden.

  Beide interne zoekmachines zijn zelfstandig te beheren, inclusief het toevoegen en onderhouden van producten en zoekwoorden wat met andere systemen niet kan, met de bestaande Magento & WordPress database/backend door de webshop of website beheerder, waarmee de zoekmachine logisch onderdeel is van je Magento & WordPress Ecosysteem en Roadmap. Je kan volgens mij alleen in je eigen platform verbanden leggen tussen de gebruikte zoekwoorden en geregistreerde klanten, een belangrijke kans voor de marketeers.

  Dit is een andere filosofie en strategie als andere zoekmachine software leveranciers, de klant maakt uiteindelijk het verschil. Het gaat volgens mij dus niet alleen om een interne zoekfunctie, maar ook welke zoekwoorden,welke producten, welke content over mobiele channels, integratie met je e-commerce of content platform, onderhoudbaarheid en invloed binnen je eigen platform, Het is volgens mij de bedoeling van een zoekmachine om alleen de vooraf gedefineerde en relevante zoekwoorden van de klant in de zoekmachine te verwerken, net zoals Google dit vraagt als externe zoekmachine.

 7. Hoi Philip,

  Dankjewel voor je uitgebreide reactie. Het artikel is inmiddels ruim twee jaar oud; er is in die tijd veel veranderd. Kan me heel goed vinden in je betoog voor mobiele zoekfuncties; die zijn tegenwoordig net zo belangrijk als die voor desktop. Weinig aan toe te voegen dus :)

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!