Bing Ads: wat zijn de mogelijkheden voor de Nederlandse markt?

Bing Ads

Vorig jaar werd Bing Ads (voorheen Microsoft Adcenter) gelanceerd. Sommige features zijn hetzelfde als voorheen, maar er is ook flink wat veranderd. Nieuw is bijvoorbeeld de verbeterde targeting op Nederland en Nederlandstalige zoekers, dus voldoende aanleiding om hier eens wat dieper in te duiken. Ik besloot uit te vogelen wat de mogelijkheden voor de Nederlandse markt zijn.

Er is me heel wat opgevallen. In dit artikel bespreek ik de meest opvallende zaken uit mijn analyse. Om te beginnen kunnen via Bings Ads de volgende zoekmachines worden ingezet voor advertising:

Clickprijzen

Bing Ads werkt, net zoals het bekende Google AdWords, op basis van een veilingmodel. Vooralsnog liggen de clickprijzen bij Bing Ads zeer laag. Tot 90% lager is vooralsnog eerder regel dan uitzondering. Bing Ads geeft echter aan dat dit komende maand zal gaan veranderen, aangezien de meeste Microsoft Adcenter-klanten nog niet zijn gemigreerd naar het nieuwe platform. Even afwachten dus nog.

Conversie

Bing converteert procentueel minder goed. De zoektermen die gebruikt moeten worden om nog enig volume te kunnen realiseren zijn noodgedwongen breder. Breder betekent meestal minder relevant en dat converteert logischerwijs minder. De lagere clickprijzen compenseren dit nu nog.

Volume

Voor Nederlandse adverteerders lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat via Bing Ads (search only) meer dan 10% behaald kan worden van de totale conversie die een organisatie uit zoekmachineadverteren kan halen. Reëler is een verwacht aandeel van hooguit 2% (conversieattributie en Display even buiten beschouwing gelaten).

Importeren campagne

google adwords to bing adsHet was al mogelijk in het Microsoft Adcenter en gelukkig is de feature behouden; je kunt bestaande Google AdWords-campagnes importeren in Bing Ads. Vanwege het verschil in zoekvolume en concurrentie op Bing raad ik echter af om zeer specifieke campagnes 1-op-1 te importeren. Op te specifieke zoektermen is gewoonweg te weinig volume beschikbaar op Bing Ads ten opzichte van AdWords. Handmatig opzetten dus, of alleen de best scorende zoektermen importeren uit AdWords.

Nederland loopt achter

Lang niet alle features die beschikbaar zijn in de VS zijn ook al in Nederland beschikbaar. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om alleen Bing of Yahoo te targeten, zonder de andere zoekpartners (aangesloten zoekmachines). Wellicht ligt de oorzaak hiervan in het lage zoekvolume van Bing en Yahoo in Nederland. Met de zoekpartners erbij lijkt het nog wat.

Als je zoekpartners niet wilt meenemen, is de enige optie deze uitsluiten. De zoekpartnerdomeinen die je wilt uitsluiten dienen dan eerst uit de data gehaald te worden. De Bing-medewerker die ik gesproken heb, verwacht wel dat er in de toekomst de mogelijkheid komt om alleen de zoekmachines Bing en Yahoo zelf te targeten.

Verdachte clicks, let op!

Hoewel de bewijzen niet waterdicht zijn, lijkt het er op dat een aantal zoekpartners het Bing Ads systeem niet op de manier gebruikt zoals het is bedoeld. Een test die we hebben gedraaid laat vreemde, of zelfs verdachte, cijfers zien

Dit rapport bevat de klikstatistieken van een testcampagne die we zelf hebben gedraaid. De reden voor het draaien van deze rapportage was de slechte gemiddelde prestatie van Bing Ads op het vlak van bounce rate, bezoektijd en conversie voor meerdere accounts.

Het blijkt dat een aantal partner-zoekmachines verantwoordelijk is voor maar liefst 90% van de door Bing Ads gegenereerde kliks. Het valt op dat juist deze clicks van zéér slechte kwaliteit zijn (qua conversie). Het feit dat deze zoekmachines klikratios laten zien van soms maar liefst 33% gemiddeld doet ons vermoeden dat er iets vreemds aan de hand is. Misschien heeft Bing Ads de controle op misbruik nog niet op orde.

Mijn advies is om de zoekpartners nauw te monitoren en de domeinen zonodig direct uit te sluiten. Laat even een reactie achter onder dit artikel als je de meest actuele lijst wil ontvangen van uit te sluiten zoekpartners.

Account te gebruiken als multi-account

Voor adverteerders die gebruik maken van een searchbureau is dit een pré, omdat zij daarmee de beschikking houden over hun eigen account. Accounts kunnen dus wel door een bureau worden beheerd, maar zonder het eigendom te hoeven opgeven. Deze functionaliteit is overigens nog een pilot en werkt op basis van aanvraag. Aangezien Google AdWords ook zo werkt, lijkt het er sterk op dat Bing Ads het in de toekomst als standaardfunctionaliteit in Bing Ads zal integreren.

Achteraf betalen

Standaard biedt Bing Ads de mogelijkheid tot vooruit betalen, echter bij een uitgave van meer dan €1.000 per maand is het ook mogelijk om een advertising account aan te vragen. Met dit account krijg je de optie tot achteraf betalen.

Campagnebeheer

Er zijn vier manieren om Bing Ads te managen:

 • Via de webinterface
 • Er is een Bing Ads editor (gratis desktop software)
 • Via een betaalde third-party management tool als Marin Software etc.
 • Daarnaast is er nog een Excel plugin voor Bing Ads beschikbaar

Bing Ads in Google Analytics

Bing Ads biedt een dienst Campaign Analytics voor resultaatanalyse. Hoewel dit een duidelijk overzicht geeft van de prestatie van de campagne, heeft het vaak de voorkeur om deze data direct in Google Analytics te krijgen. Dit maakt het eenvoudiger om vergelijkingen te maken met andere verkeersbronnen.

Hoewel de data van Bing Advertising normaliter niet correct in Google Analytics verschijnt, zijn er wel mogelijkheden om dit handmatig in te stellen. In dit artikel van click-conversion.com lees je hoe je dat precies doet.

Migratie vanuit het Microsoft Adcenter

Navraag bij Bing Ads leert dat de migratie tussen Yahoo / Bing op 25 oktober 2012 is voltooid. De grote partijen (met de betaalwijze achteraf factureren) zijn nog niet mee gemigreerd in verband met niet nader omschreven “problemen bij betaalmethode”.

Examenmogelijkheden

Bing Ads professionalBing Ads heeft een eigen opleidingscentrum en biedt de mogelijkheid om Bing Ads Accredited Professional te worden. Hiermee kun je aantonen over de benodigde kennis te beschikken en ook kun je vervolgens als bureau of professional opgenomen worden in het ‘Find a Pro Directory’ waar adverteerders een Bing Ads professional kunnen vinden. Het is momenteel mogelijk om gratis het examen af te leggen.

Bing Shopping geïntegreerd

In tegenstelling tot Google Shopping en het Merchant center is Bing Shopping geïntegreerd in het Bing Ads advertentieplatform.

Dit artikel is tot stand gekomen door testing met Bing Ads door mijn collega’s en ik en met behulp van input van de andere leden van de DDMA commissie search

Uitgelicht: Schrijven voor SEO in 60 minuten

Schrijven voor SEO

Op internet concurreer je met miljoenen websites. Hoe kun je toch opvallen? Er is een slimme manier: SEO. Door een website goed doorzoekbaar te maken en de juiste woorden te kiezen val je sneller op. In dit praktische boek legt SEO-expert Rutger Steenbergen uit hoe je krachtige webteksten schrijft die scoren bij zoekmachines.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Hi Jan,

  Goed artikel. Ben er zelf ook net mee begonnen. Het lijkt in eerste instantie een stuk goedkoper idd. Ik moet echter nog een goed totaalbeeld krijgen door de Bing pixel in het successcherm te zetten en organisch en betaald verkeer gescheiden te krijgen in analytics.

  Om te voorkomen dat we teveel geld uitgeven aan malafide zoekpartners ontvang ik graag die lijst van je. Heb jij dan ook een tip waar ik de zoekpartners het best kan uitsluiten?

  1. Hi Jan,

   Zeer herkenbaar verhaal. Ook bij ons hoge bouncerates en lage conversiepercentages. We hebben al de nodige zoekpartners uitgesloten, maar zou je me voor de volledigheid de actuele lijst willen sturen? Thx!

 2. @Sander en Emiel, ik mail jullie en ik zal hier nog even posten waar je de zoekpartners kunt uitsluiten.

 3. Hallo Jan,
  Ook ons vielen de domeinen die in de grafiek staan al op. Zouden wij ook de lijst kunnen ontvangen?

 4. Paul Schuurhof |

  Hoi Jan,
  Dit artikel is stukken beter dan de presentatie die daar maandag gegeven is. Hierin staat precies wat je nodig hebt.
  Thanks, Paul

 5. @Paul. Bedankt :-)
  Mail mij svp even jullie emailadressen dan deel ik een Google doc met jullie. j.dirkzwager@……. is prima.

 6. @Sander: je kunt de domeinen uitsluiten via de Bing interface zelf, dus niet via de Editor. Inloggen > tabje campaigns > kies een campagne > tabje settings > kopje advanced settings > exclusions

 7. @ Sander: de domeinen waarop je bent weergegeven vinden doe je via: reports > Website URL (publisher)

 8. Goed artikel Jan. Dit onderwerp stond ook nog op mijn lijstje om eens een artikel aan te wijden omdat wij ook gemerkt hebben dat er hele rare websites tussen de zoekpartners van Bing zitten. Vooral Fresh-Weather.com valt daarbij op. Ga maar eens zoeken in Google op deze domeinnaam, dan valt op dat er veel mensen zijn die de ervaring hebben dat Fresh-Weather kliks op zoekresultaten hijacked, oftewel een klik op een link in bijvoorbeeld Google resulteert in een doorverwijzing naar een compleet andere website dan waarop is doorgeklikt, geen wonder dus dat de bouncerate hoog is. Ik heb dit al diverse malen gemeld bij Bing / Yahoo personeel, maar er wordt alleen gemeld dat we ze kunnen uitsluiten. Ze lijken er niks aan te willen doen, wat ik een zeer slechte zaak vind. Wellicht helpt het als meer mensen klagen hierover bij Bing….

  1. Wij kregen voor een klant van ons ook nul op het rekest bij Bingads NL. Ik denk ook dat veel klagen uiteindelijk wel zal helpen.

 9. Hi Jan,

  Goed artikel. Graag ontvang ik ook de lijst, zou je die kunnen sturen. Bedankt!

 10. Mark Paardekooper |

  Hallo Jan,

  Toevallig vd week de adwords campagnes in Bing ingelezen. Wil de komende week er mee aan de slag gaan. De lijst zou erg welkom zijn!

  Bedankt voor de goede timing van je artikel 😉

  Mark

 11. Hi Jan,

  Zeer interessant artikel. Was al een tijd je aan het zoeken naar antwoorden op mijn vragen en nu gekregen.
  De extra uitleg hoe domeinen uit te sluiten is erg handig, zou graag de lijst ontvangen. Ga toch eens testen wat het kan brengen.

  Bedankt

 12. Hoi Jan,

  Gisteren met BingAds een campagne gestart, ziet er veelbelovend uit. Met deze uitleg helemaal.

  Ik zou graag de lijst met uit te sluiten domeinen van je ontvangen.

  Alvast bedankt.

 13. Monique Marshall |

  Dag Jan,

  Ook wij hebben slechte ervaringen met de zoekpartners. Heb er al een heleboel onderbroken, maar ben wel benieuwd naar jouw lijst. Zou je hem willen sturen?

  Dank (ook voor dit artikel)!

 14. Goed overzicht en heldere vergelijking met AdWords.
  Click fraude blijft een probleem, vooral bij externe zoekpartners. Ik zou graag de lijst ontvangen! Bedankt.

 15. Bedankt voor je artikel. Goed overzicht! Graag zou ik ook de lijst willen ontvangen.

 16. Jan bedankt voor je artikel. sinds kort ook begonnen aan bing ads. Wat mij dus ook opviel was de onlogische klik en bounce ratio. Graag zou ik de lijst willen ontvangen.

 17. Sandra van Egmond |

  Net een week begonnen met Bing Adds. Krijg duizenden clicks van vage websites. Graag ontvang ik de lijst. Bedankt!

 18. De lijst is weer geupdate en alle requests voor toegang gedaan. Zit je er niet bij? Reageer dan nog even svp.

  1. Hallo Jan,

   Top artikel. Ik ga ook beginnen met Bing Ads en wil graag ook deze lijst gebruiken. Kan jij deze met mij delen? Ik hoor graag van je.

   1. Hai Nando, mail je emailadres nog even svp dan voeg ik je toe.
    Grt.,
    Jan

 19. ook net begonnen met bing, hoop kliks inderdaad ik zou ok graag de lijst ontvangen!
  Alvast bedankt!

 20. Bedankt voor dit mooie artikel. Zeer handig aangezien ik net begonnen ben met adverteren op bing. Ik zou ook graag de lijst willen ontvangen. Alvast bedankt.

 21. P.S Zou het niet handiger zijn als je de lijst gewoon hier post?

  1. De lijst is dynamisch, vandaar. We updaten hem zo af en toe nog. Daarnaast houden we er ook goede connecties aan over 😉
   Alle input/toevoegingen zijn welkom!

 22. Hallo Jan, Ik ben benieuwd welke lijst jij hebt, dus ik zou hem ook graag ontvangen. Ik ga het iig even proberen. Thanks.

 23. Ook wij zijn nu gestart met Bing, eerst eens als test. Bij ons hetzelfde probleem met de zoekpartners, fresh-weather.com en newsreader.ws komen veelvuldig voor. Graag zou ik de lijst ontvangen. Bedankt!

 24. We zijn ook maar eens begonnen aan de Bing Ads. De import vanuit Adwords werkt in elk geval prima. De Bing Ban lijst ontvang ik ook graag!

 25. Dag Jan,

  Goed artikel. Kort, bondig en duidelijk! Zou je mij ook de lijst kunnen toesturen? Als ik aanvullingen heb, zend ik je die toe.

 26. Beste Jan,
  Ook wij zijn net een campagne gestart, eveneens veel vaag verkeer. Zou je ons ook aan de lijst kunnen toevoegen? Alvast bedankt!
  Thijs

 27. Hoi Jan,
  Goed en praktisch artikel!
  Het opzetten/importeren vanuit Adwords ging inderdaad vrij gemakkelijk maar wat is inderdaad het rampzalig omslachtig om die slechte zoekpartners eruit te filteren. Zou ik dus ook deze lijst kunnen ontvangen? Alvast bedankt.

 28. Hoi Dirk,

  Interessant artikel! Ook ik zou graag de lijst van je ontvangen, alvast bedankt!

  Gr. Anne

  1. Excuses, ik bedoel natuurlijk Jan. Het is nog vroeg 😉

 29. Beste Dirk,

  ook ik ontvang graag de lijst, ik ben benieuwd!

 30. Beste Jan,

  Ook wij hebben last van hoge bounce rates bij Bing Ads. Graag ontvang ik dan ook de lijst met slechte zoekpartners.

  Alvast bedankt!

 31. Wij hebben vorig jaar een hele kluif gehad met klikfraude betreffende fresh-weather, newsreader, searchmirror en consorten. Toen ging dit nog via Yahoo Search Marketing. Ik zie dat Bing nog steeds deze websites gebruikt. Graag ontvang ik jullie lijst hierover. Wij hebben al een heel dossier hierover en Yahoo heeft dit ook erkend, zwart op wit. Wij zagen deze klikfraude over geheel Europa. Overigens kun je deze websites niet herkennen door onnatuurlijk gedrag. Ze gedragen zich zelfs vaak heel natuurlijk. Ze klikken op verschillende pagina’s, zorgen voor een mooie Time On Site en klikken door op interne en ook externe links. We hebben gekeken of ze op bepaalde zoekwoordlinks klikten of aanbiedingen, maar dat is niet het geval. Met wat tests zagen we dat ze meestal op de bovenste links klikten. Het zijn dus robot-bezoekers die op een bepaalde wijze zijn ingesteld. Wat vooral zeer verontrustend is dat deze praktijken nu nog gebeuren, ook onder Bing Ads. De sites zelf zijn niet te traceren, die zijn via WhoisGuard afgeschermd. Bij ons was de klikfraude 72% van alle verkeer via betaalde advertenties bij Bing en Yahoo. Wij hebben wel een idee wie erachter steekt maar die conclusie is eigenlijk te gek om los te lopen. Misschien eens een goede zaak voor Frankwatching om hier de tanden in te zetten?

 32. Beste,

  Ben op dit moment ook aan het testen met Bing Ads. Ik ontvang dan ook graag de lijst.

  Groet,

  Danny

 33. Hoi Jan,

  Dank voor je praktische artikel. Ik ben ook erg benieuwd naar je lijst met uit te sluiten zoekpartners!

  Groet,
  Alexander

 34. Susan Hooijer |

  Hoi Jan,

  Bedankt voor je artikel.
  Ik ben deze week begonnen met Bing Ads. Ik ontvang ook graag de lijst.

  Groet,
  Susan

 35. Beste Jan,

  Bedankt voor de info, wij gaan ook met Bing Ads beginnen.
  Zou je aub ook de lijst kunnen doormailen ?
  Vriendelijk bedankt,

 36. Beste Jan,

  Bedankt voor je heldere artikel! Wij zijn sinds kort ook bezig met Bing en we zien inderdaad wat vreemde dingen. Zou je mij de lijst met zoekpartners kunnen toesturen? Wellicht dat dit de oplossing is!

  Alvast bedankt!
  Kaylee

 37. Eigenlijk te gek voor woorden dat Bing websites als freshweather.com nog steeds niet standaard uitsluit, ook na uitgebreid contact hierover enkele jaren geleden.
  Graag ontvang ik dan ook de lijst met uitsluitdomeinen, zodat ik malafide verkeer met bouncerates van +99% al kan voorkomen. Ze hebben nog een lange weg te gaan…

 38. Hi Jan,

  Interessant, zou je mij ook toegang kunnen geven tot de lijst met uitsluitdomeinen?

  Alvast bedankt!

 39. Wij hebben dit probleem in november 2012 ook gemeld en kregen toen inderdaad de reactie dat we websites als Freshweather en Searchmirror moesten uitsluiten. Belachelijk dat dit niet wordt aangepakt. Bij was ook zeker een ruime meerderheid van de clicks dus fraude. Wij hebben toen ook langere tijd niet met Bing gewerkt.

  Nu willen toch weer aan de slag om te kijken hoe het er nu voor staat. Kunnen wij ook de lijst met uit te sluiten domeinen ontvangen? Alvast dank!

 40. Hoi Jan,

  Bedankt voor het artikel! Ik zou ook graag de lijst ontvangen met uit te sluiten domeinen.

  Hartelijk bedankt!

 41. Goed geschreven stuk Jan! Onze Bing campagnes draaien nog maar net, dus ik kan er niet veel over zeggen. Zou je de lijst met uit te sluiten domeinen kunnen sturen? Alvast bedankt!

  1. Thanks Erik, je staat erbij hoor.
   Hou me/ons graag op de hoogte van je bevindingen.

 42. Beste Jan,

  Heb je voor mij ook nog een keer de lijst? Hele tijd geleden aangevraagd, wellicht zijn er al wat websites bijgekomen? Ben benieuwd en alvast dank!

  1. Je kan er nog steeds bij via drive. Ik heb je met dit emailadres zojuist nogmaals toegevoegd voor toegang. Let me know als niet lukt, je hebt mijn email nu als het goed is.

 43. Middag Jan,

  Heb wat aan je artikel gehad! Ik ontvang ook graag de exclusions voor Bing.

  Groeten,
  Manuela

 44. Nog zo’n spam site sinds deze maand erbij gekomen: spouf.com
  Ineens honderden kliks van hun erbij en geen enkele conversie. Ik snap niet dat ze daar niks aan doen.

 45. Bedankt Daniel. Inderdaad, het is onbegrijpelijk.

 46. Beste Jan,

  Mooi artikel. Zou je me ook de lijst kunnen sturen aub ?

  gr,
  Sebastiaan

 47. Helder artikel.. Graag ontvang ik ook de lijst met uitsluit domeinen.

 48. Dag Jan,

  Erg goed artikel, bedankt voor de tips en uitleg.
  Kun je mij ook de lijst met uitsluitingen sturen?
  Alvast bedankt.

  Groet Erik

 49. Joris Aerts |

  Beste Jan,

  Duidelijk artikel!
  Ik zou ook graag de lijst met uitsluitingen willen ontvangen!

  Met vriendelijke groet,
  Joris Aerts

 50. Sander de Ruiter |

  Hallo Jan,

  Prima artikel. Na succes met Adwords gaan wij nu ook starten met Bing Ads.Ik ben benieuwd. In ieder geval zou toegang tot de lijst al een heel stuk helpen lees ik zo :) Zou je mij de lijst toe kunnen sturen? Alvast bedankt.

  Mvg,

  Sander de Ruiter

 51. Wij draaien sinds een maand een Bing campagne in Duitsland. Hierbij merken wij nog geen enkele fraude door bing partners (click of lead). @Jan; ik heb nu dus een aanvulling voor de lijst met duitse partners. Je kan mij even een mailtje sturen, dan laat ik weten welke websites het zijn. Dan kan jij de de drive weer aanvullen voor de mensen die daar behoefte aan hebben.

 52. Hallo, graag ontvangen wij ook de lijstitems die we kunnen uitsluiten.

  BVD.

 53. hallo Jan,

  Heel interessante artikel, wil ook met Bingads voor kousenboutique.nl beginnen. wil je voor mij ook een lijst sturen?
  alvast bedankt, Nadine

 54. Goed artikel. Zou de lijst ook graag ontvangen.
  Tnx alvast!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!