Vine: aan de slag met Twitter-video’s

pelpina vine playbutton

Twitter heeft onlangs weer iets nieuws gelanceerd: Vine. Een video sharing app met een interessante twist: de videootjes die je opneemt, duren maximaal 6 seconden! In deze video laat ik je zien hoe je Vine installeert en gebruikt (en ja, hij duurt langer dan 6 seconden).

Installeer Vine

Stap 1. Download Vine

Download Vine in de Apple App Store (Vine voor Android komt binnenkort). Log vervolgens in met je Twitter- of e-mailaccount. Als je inlogt met Twitter kan de app ook meteen al je Twitter info gebruiken. Zodra je inlogt, beland je op de Vine homepage. Als je nog geen mensen volgt, zie je de editor’s Vine-keuzes. Als je mensen volgt, zie je hier hun vines verschijnen.

Stap 2. Volg vrienden

Vind vrienden of andere mensen die je wil volgen en voeg ze toe. Je kunt automatisch je contacten delen met Vine, dan hoef je niet zelf op te zoeken.

Opnemen en delen met Vine

Stap 3. Neem op

Neem je eerste Vine op! Klik eerst op het cameraicoontje rechts bovenin je scherm.
Neem dan op door met je vinger het scherm aan te raken. Elke keer als je stopt met aanraken, stopt de opname. Hij gaat weer verder zodra je het scherm aanraakt. Je hebt 6 seconden voor je opname in totaal.

Tips:

 • Maak goed gebruik van je tijd. Laat een proces van 6 minuten in 6 seconden zien, door elke minuut slechts een seconde op te nemen.
 • Wees goed voorbereid. Je kunt niet een stukje video weghalen of ergens overheen nemen. Je kunt wel je hele video weghalen, maar niet halverwege editen. Denk dus van tevoren goed na wanneer je opneemt en voor hoe lang.
 • Vine neemt automatisch audio op. Voor een video zonder al te veel audio jumps en cuts, zorg ervoor dat je in een rustige ruimte zit, of een ruimte met constant achtergrondgeluid.

Stap 5. Preview je Vine-opname

Je kunt nu je Vine zien, voordat je de video deelt. Als je niet tevreden bent, kun je de video weghalen en opnieuw beginnen.

Stap 6: Deel je Vine

Je bent klaar! Deel je creatie op Vine, Twitter en Facebook!

Volgende week!

Een Vine maken is niet zo moeilijk. Maar wat is nou eigenlijk het nut van zo’n kort filmpje? Volgende week geef ik je een aantal goede marketingtoepassingen en voorbeelden van Vine. Als je vragen hebt of als er iets niet lukt, laat dan hieronder zeker een reactie achter. En vergeet je je niet te abonneren op het Frankwatching YouTube-kanaal? Tot volgende week woensdag!

Uitgelicht: Zelf aan de slag met je social mediastrategie?

training-social-media-strategie-183x133

Wil jouw organisatie binnenkort een plan voor de aanpak van social media maken? Of ben je er al mee bezig en wil je weten of je op het goede spoor zit? Dan is de Training Social mediastrategie geschikt voor jou! Je krijgt de nodige theoretische bagage mee, maar gaat vooral praktisch aan de slag met de strategie voor je eigen organisatie.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Kan je zo’n kort filmje ook op je websitezetten?

  Gr. ruud

  1. Hoi Ruud!
   Ja, je kunt Vines ook op je website embedden met de juiste code.
   – Zet je Vine op Twitter
   – Klik op je tweet
   – Klik op ‘more’
   – Klik op ‘embed link’
   Als je daarop klikt, verschijnt de embed code in beeld. Die even kopieren en op je website zetten.
   Meer info: http://www.therecruiterslounge.com/2013/02/04/how-to-embed-vine-videos-on-your-website/ Hopelijk helpt het.
   Succes ermee!

 2. Bedankt voor je reactie. Laatste vraag. Ik heb Vine geprobeerd en ik kwam er via mijn persoonlijke twitteraccount. Kan je ook een vine account maken voor een andere account, bijvoorbeeld die van @OpenHuizenLINK, dus voor business?

  Top video trouwens die hierboven staat. Kort, helder, informatief en enthousiast ingesproken…. Ga zo door.

  Gr. Ruud

  1. Hoi Ruud,

   Wanneer je inlogt met Vine kan je kiezen met welk account je wilt inloggen. Hij liet bij mij de accounts zien die ik ook in de Twitter app hebt staan.

 3. Pelpina,

  Klopt het ook dat ze geen geluid hebben of mis ik wat?

  Gr. Ruud

  1. Hoi Ruud,

   Het geluid wordt ook opgenomen. Dit gebeurt met de microfoon van je iPhone dus het kan soms wat zacht zijn.

   1. Ik denk dat je even op de ‘unmute’ knop moet klikken Ruud. Die staat namelijk standaard uit op Vine. Je vindt m linksonder in de video. Succes!

 4. Hallo Pelpina,

  Prima informatief filmpje, top!

  Ik zie echter ook vines (?) met muziek.
  Kan ik er ook (achteraf) ander geluid (zoals muziek / voice over) onder zetten?

  Gr. Dick

 5. Hoi Dick,

  Goede vraag. Ik heb ze ook wel gezien (bijv: https://twitter.com/Visible_Expert/status/299481785383915520) Als je goed luistert, hoor je dat de muziek er niet later is bijgezet maar wordt opgenomen door het mobieltje (klinkt hol), en je hoort de muziek ietsje verspringen. Ik denk dat dit soort vines gewoon ontzettend goed getimed zijn. Tenzij jij een vine hebt ontdekt waarbij de muziek er wel echt bij geplaatst is?

  Groetjes,

  Pelpina

 6. Hoi Pelpina,

  Er zijn ook andere video sharing apps zoals Keek, Viddy en Socialcam. Wat maakt volgens jou Vine beter dan deze andere? Of is het grootste verschil?

  Groetjes

 7. Hoe kan ik het filmpje een naam geven.alles geprobeerd ,maar lukt niet.Kan wel een comment geven.

 8. Hey,
  Je ziet veel bij viners dat ze muziek hebben toegevoegt of hun vine hebben bij gewerkt (bijv een collage inplaats van een filmpje) mijn vraag is hoe kan kan je dat doen ?

 9. Hoi Pelpina,

  ik heb een nieuw mobieltje (Samsung Galaxy Core 2) gekocht met Android en heb via de Play Store de Vine App dedownload. Ik kan wel inloggen, volgen, liken, etc. Maar ik kan geen Vines maken (ofwel opnemen), omdat het apparaat deze mogelijkheid niet ondersteunt. Hoe kan ik dit oplossen en wat moet ik doen om toch deze mogelijkheid te kunnen krijgen?

  Ik hoor graag van u.

 10. IK heb vine net geinstaleerd alleen als ik een video wil opnemen zegt hij:
  Opnemen word nog niet ondersteund door dit apparaat.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!