Vijf grote misverstanden over co-creatie

why

Steeds meer organisaties houden zich bezig met de vraag: hoe kunnen we eindgebruikers op een goede manier betrekken bij onze beslissingen, zodat we succesvoller en beter kunnen innoveren? Co-creatie en communities lijken de heilige graal, maar zijn enkel succesvol met een juiste verwachting en aanpak. In dit artikel weerleg ik vijf grote misverstanden hierover.

1. Co-creatie werkt niet want de consument weet niet wat hij (in de toekomst) wilt

Latente behoeften erkennen en vertalen naar toekomstige innovaties: dat vertrouw je je consument niet zomaar toe. Maar dat is nou juist waar co-creatie níet om draait: de ‘co’ in co-creatie staat voor samen. Luister en observeer hoe consumenten je product en de gebruiksmomenten nú ervaren en ga met hen de dialoog aan. Scan de omgeving en herken nieuwe mogelijkheden. Samen kom je tot nieuwe inzichten en ideeën, dat is de kracht van co-creatie.

2. Klanten doen alleen mee als ze iets kunnen winnen

GeldVoor wat hoort wat, dat geloof wordt breed gedragen. Maar wat blijkt constant uit onderzoek en sociale theorieën? Geld of beloningen werken slechts als motivatie op korte termijn. Sociale erkenning en invloed zijn de drijvende kracht achter actieve en langdurige betrokkenheid. Erken je de stem van consumenten, luister je echt en hebben zij merkbaar invloed in de dialoog die je met ze aangaat? Dan creëer je een gemotiveerde gesprekspartner die zonder prijzenpakket in het vooruitzicht met je samenwerkt.

3. Bij co-creatie verlies je controle over het resultaat

Co-creatie betekent niet loslaten: gooi wat ideeën in de crowd en wacht welke concepten er terugkomen. Bij co-creatie behoudt je ook als organisatie controle en invloed. Kader af welke doelstellingen voor jouw organisatie belangrijk zijn en wat de voorwaarden hierbij zijn. Deel deze informatie met de consumenten waarmee je co-creëert, dit zorgt voor begrip en helpt je tot een concept te komen dat voor beide partijen relevant en haalbaar is (bron (PDF)).

4. Co-creatie vertraagt innovatie

SchildpadOverleggen en samenwerken kost tijd en vertraagt beslissingen. Met je collega-marketeers iets beslissen is natuurlijk makkelijker en sneller dan wanneer je ook consumenten in discussies betrekt. Echter is deze gedachte iets te kort door de bocht. Onderzoek wijst uit dat samenwerken met een diversiteit aan teamleden leidt tot effectievere en efficiëntere productinnovatie. Mede doordat uitdagingen of tekortkomingen in een vroeger stadium erkend kunnen worden en de ontwikkeling vanuit verschillende hoeken benaderd wordt.

5. Consumenten zijn teleurgesteld als je niet kunt maken wat zij willen

Sommige organisaties weerhouden zich van co-creatie omdat ze bang zijn niet exact te kunnen leveren wat consumenten willen. Dat is jammer en onnodig. Wederzijdse verwachtingen spelen een grote rol in hoe consumenten co-creatie ervaren en hun tevredenheid met het eindresultaat. Spreek van te voren uit wat de (on-)mogelijkheden zijn en welke doelstellingen het co-creatie proces heeft. Mijn ervaring wijst uit dat deelnemers begrip hebben voor kaders, zolang deze uitgelegd worden en geen te grote belemmering vormen tijdens het proces.

gelukt

Hoe ervaren jullie co-creatie in de praktijk en welke belemmeringen of misverstanden herken je? Reageer hieronder en deel je ervaring met anderen.

Uitgelicht: Webinar Online campagnes: non-profit editie

Voorstel_Online-campagnes-640x465

De wereld van het online campagne voeren verandert. Content is niet zomaar meer zichtbaar als het online komt, en mensen zijn niet zomaar gemotiveerd om in actie te komen voor jouw non-profit organisatie. Dit schept uitdagingen, maar ook kansen! In deze speciale editie van het succesvolle webinar 'Online campagnes' wordt aan de hand van voorbeelden en theorie ingegaan op die veranderingen en wat die betekenen, specifiek voor non-profits.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Co-creatie is – naast dat het een mooie alliteratie is – voor mij een hele prettige manier van (samen) werken .
  Je noemt in dit artikel een aantal sterke punten van co-creëren. Ik zou er nog 1 aan willen toevoegen: van elkaar leren.
  Als zp’er help ik klanten met de realisatie van hun website. In 4 bijeenkomsten (bij voorkeur aan de keukentafel ) zetten we samen een website neer. Behalve dat er zo heel efficiënt en effectief een product tot stand komt, leren we van elkaar door de inbreng van ieders eigen expertise. Bovendien is het gezellig. Leuk & leerzaam dus.

 2. Leuk en goed stuk Joyce! Cocreëren is de overtreffende trap van customizen. Ik denk echt dat je als bedrijf niet beter kunt aansluiten bij je doelgroep dan als je ze erbij betrekt. Serendipity is niet voor niks nu zo hot, je komt vaak op ideeën/inzichten waar je anders totaal niet op bent gekomen. Vraag en aanbod komen nader tot mekaar en maakt dat de wereld niet weer een stukje mooier/beter?

 3. Vraag maar eens bij de goede woning in Apeldoorn hoe co creatie werkt , zei hebben het geprobeerd met een renovatieproject in het schilderskwartier ,

  Wat een drama , Het lag niet aan de spelleider,niet aan de bewoners en niet aan de marktpartijen , maar de Woningbouw voelde zich buiten spel gezet ….

  Heel jammer want het had een heel mooi project kunnen worden , helaas vielen ze terug in het oude denken , en valt het nog te bezien of het project nog wel kans van slagen heeft

  jammer

  mvg Andre Huiskamp

  1. Bedankt voor jullie reacties!

   Van elkaar leren is inderdaad een waardevolle opbrengst van co-creatie Anette.

   @André, wat jammer dat het co-creatie project in Apeldoorn (nog) niet van de grond komt, wat moet er volgens jou gebeuren om dit wel te laten slagen?

   Blijf vooral jullie ervaringen en meningen posten!

 4. De tegenprestatie voor de consument zijn de 5 F’en:
  Fun
  Friendship
  First
  Feedback
  Finance
  Helaas verworden communities voor co-creatie vaak tot “testjes”-machines. De manier om ervoor te zorgen dat consumenten afhaken!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!