Wat doet technologie met jou?

technologiemens

Dat technologie wat met ons doet en dat wij van alles met technologie doen, is duidelijk. Je hoeft maar even in de trein te zitten om te zien wat ik bedoel: bijna iedereen is met zijn telefoon, iPad of e-reader in de weer. In de meeste huishoudens slingeren inmiddels wel een paar iPads rond. Kortom, dat wat ik in 2007 als digital snacking ben gaan aanduiden heeft nu, zes jaar later, een enorme vlucht genomen.

Het effect van technologie op houding, gedrag en gezondheid

‘Digital snacking’ en meer in het algemeen onze omgang met technologie heeft niet alleen effect op ons gedrag, maar ook op onze lichaamshouding en gezondheid. We turen naar onze schermpjes, kijken daarbij vaak lang en ingespannen naar beneden met alle gevolgen van dien. Qua ergonomie is een iPad, een smartphone of e-reader niet bepaald een aanrader, zo legde een fysiotherapeut mij onlangs uit.

Wandelen om goed na te kunnen denken

Je ziet nog meer gebeuren: kijk maar eens wat mensen (gaan) doen als ze gebeld worden. Ze lopen ongemerkt heen en weer of in een rondje terwijl ze aan het bellen zijn. Dat gaat vanzelf. Ik betrap mezelf er ook regelmatig op. Op de een of andere manier belt het fijner dan dat je stil blijft staan. Heeft het er soms mee te maken dat wandelen al sinds mensenheugenis een manier is om goed na te kunnen denken?

bellen en rondjes lopen_inline-curiousrituals-book-37

Digitale technologie went snel

Of neem de houding die mensen aannemen als ze met hun iPad foto’s willen maken. Afgelopen zomer, al varend door de Noorse fjorden, stonden er allemaal mensen om me heen met een iPad voor hun gezicht. Zelf fotografeer ik, bijna ouderwets, kijkend door mijn zoeker met mijn digitale fotograferen met de iPad_the periscope-curiopus rituals-bookcamera. Niettemin check ik daarna altijd even op het schermpje hoe de foto geworden is. Sinds kort fotografeer ik ook weer af en toe analoog en wat denk je? Als vanzelf wil ik dan ook telkens kijken hoe mijn foto werd.

Een ander voorbeeld uit mijn eigen praktijk: ik moest laatst voor iemand een nieuwe telefoon zonder touchscreen gebruiksklaar maken en wist niet meer hoe je ook alweer kon wisselen van kleine naar grote letters of van getallen naar letters. Ermee smssen lukte me ook niet meer. Ik ben het domweg verleerd na vijf jaar een iPhone met een touchscreen.

Wat doet technologie met jou en wat doe jij met technologie?

Hoe het ook zij, technologie doet wat met ons en wij doen van alles met technologie. En wat doet het met jou? Ik ben, net als zes jaar geleden, ook nu benieuwd wat jij met technologie doet en vice versa. 

Loop je ook bellend een rondje? Gaat je iPad overal mee naar toe en maak je er ook foto’s mee? Weet jij nog wel hoe je moet smsen zonder touchscreen?

De tekeningen bij dit artikel komen uit de publicatie Curious Rituals.

Uitgelicht: Snel je eigen website met Handboek WordPress 4.0

handboek_wordpress_dirkjan_van_ittersum183

Wie denkt dat hij nooit zelf een website kan maken heeft het mis! Want met het Handboek Wordpress 4.0 bouw je stap voor stap je eigen website. Goedkoop en snel, wie wil dat nou niet?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Technologie heeft veel positieve uitwerkingen, maar helaas ook enkele negatieve. Denk bijv. aan jongeren die over straat lopen of in de bus zitten en hun muziek hard afspelen, zonder koptelefoon zodat iedereen kan meegenieten. En als je er iets van zegt krijg je een grote mond terug.

  Andere positieve ontwikkelingen: altijd en overal informatie opzoeken over het OV. Je hoeft je reis dus niet meer van tevoren tot in detail te plannen. Dat geldt ook voor de online navigatiemogelijkheden: je hebt altijd een TomTom op zak en verdwaalt daardoor dus niet meer. En niet te vergeten social gaming en het makkelijker onderhouden van contact met je vrienden en familie door socialenetwerksites. Veel positieve ontwikkelingen waardoor technologie ons leven aangenamer maakt.

 2. @Anton: dank voor je aanvulling!

 3. Zelf heb ik bijvoorbeeld geen notitieblok meer bij me op vergaderingen en congressen. Pad en blackberry mee, notitie-app en mindmap-app aan en tikken maar. Aantekeningen op congressen maak ik in Twitter onder de betreffende hashtag. Visitekaartjes? Bij voorkeur ben ik te vinden op LinkedIn. Anders even mijn digitale kaartje pushen naar de ander en gelijk een vervolgafspraak in de agenda’s zetten. Scheelt gesjouw, gezoek en gedoe.

  Puntje van aandacht is dat de interpersoonlijke communicatie er niet door ondergesneeuwd wordt.

 4. @Theo: mijn papieren agenda maakte vernoedelijk zo rond 2004/2005 definitief plaats voor een Palm Tungsten T3. Wat een mooi ding was dat en je kon het met veel gedoe zelfs synchroniseren met je Outlook-agenda op het werk. Papieren visitekaartjes gebruik ik nog wel. Maar het papieren spoorboekje heb ik geen moment gemist.

 5. Als ICT’er ben ik me er dagelijks bewust van hoe techniek ons leven laat beïnvloeden. Ik probeer dit ook vaak tegen te gaan. Als ik thuis ben dan gaat mijn telefoon aan de kant en heb ik alle aandacht voor mijn partner. Zelf als ik een smsje of wazzapje binnen hoor komen. Ik vind het altijd grappig om te zien hoeveel ‘macht’ een telefoon wel niet heeft. Zit je bijvoorbeeld met een kennis te praten en gaat de telefoon dan zal hij deze ook altijd opnemen of er op reageren. Ongeacht of hij nou wel of niet met jou in gesprek is…

 6. @Sam: de één heeft er duidelijk meer moeite mee om zijn/haar telefoon te negeren dan de ander, zelf kan ik me gelukkig goed beheersen en als ik in gesprek ben met iemand dan neem ik meestal niet op. Tenzij ik weet dat het dringend is, dan maak ik een uitzondering.

 7. Als sinds het krijgen van mn eerste Compaq Presario heb ik (mobiele) technologie omarmt.
  Mijn jobs hebben zich altijd in deze immer innoverende branche bevonden en ik houd van de Touch beleving en alles daarom heen. Echter sinds afgelopen zomer valt het mij op dat je bijna nergens meer in een stad kunt komen zonder mensen continu naar hun Touch screen te zien kijken. In het vakgebied van de tablet en smartphone oplossingen is er sindskort een interesse bijgekomen, namelijk de ontwikkelingen rondom WiFi/GSM straling. Er gebeurt veel, het lijkt me het op zijn allerminst verstandig bewust te zijn in ieder geval kinderen zoveel weinig mogelijk te confronteren met vormen van straling. Ben benieuwd hoe jullie hier naar kijken.

 8. @Derck: ik lees er wel eens over maar het blijft als leek moeilijk in te schatten hoe gevaarlijk die straling is.

 9. Boeiende discussie. Ik zou het nog verder willen trekken. Hoe aanwezig zijn we nog in het contact met anderen? Wat zegt het over ons als we met iemand praten en ondertussen onze mail of Whats app check? Hoe bewust gaan we om met al de nieuwe technologie? Laatst zat ik in de trein. Ik was zo druk met mijn smart phone (net als driekwart van mijn medereizigers trouwens) dat ik amper naar buiten keek. En wat een prachtige zonsondergang zag ik, toen ik me eindelijk wist los te rukken van het scherm!

  Onlangs heb ik me voorgenomen om twee dagdelen per week heel bewust offline te zijn. Mezelf te voeden met echte, in real life ontmoetingen en analoge activiteiten zoals een boek lezen, in bad gaan, schrijven etc. Ik ben benieuwd wat dat me gaat brengen. Online is prachtig en brengt me veel inspiratie, zoals bijvoorbeeld TED Talks. Offline is even waardevol en het blijft voor mij dan ook steeds de kunst om de juiste balans tussen deze twee te vinden.

  1. @Jacqueline Dank voor je reactie. Voorlopig is het een feit dat straling het menselijk lichaam op diverse manieren beïnvloed. Ik weet uit eerste hand dat er de komende tijd een update zal komen vanuit een overheidsinstantie rondom behanding van straling en in specifiek overgevoeligheid voor straling voor medici. Dit is baanbrekend, de overheid handelt er nu naar.

   Breng het terug naar je huiselijke of kantoor wifi-omgeving waarmee je 100m vanaf nog steeds ontvangst hebt, of laat staan de telefoon zelf: gelijke golven als van een magnetron bij het hoofd houden terwijl in de handleiding staat dat men te allen tijde minimaal 15 mm afstand dient te behouden tussen toestel, hoofd en lichaam.

   Mark my words; we gaan een interessante periode tegemoet rondom de bewustwording en erkenning van de downsides van straling afkomstig van routers, laptops, tablets en smartphones. Hierna volgen maatregelen echter kan men nu reeds beginnen met blootstelling zo veel mogelijk te voorkomen wanneer niet nodig.

   Zo zet ik sinds kort de router uit thuis ’s avonds en heb ik mijn laptop weer via kabel verbonden met internet. En niet onbelangrijk ’s nachts de telefoon op flightmode.

   1. @Derek: dank voor je toelichting

  2. @Patty: ik lees en hoor de laatste tijd vaker dat mensen bewust afstand nemen van alle ‘technologie’ en al het online zijn. Gelukkig lukt het mij zelf goed om offline en online met elkaar te combineren. Misschien omdat ik nog uit het offline tijdperk stam of misschien omdat ik altijd al dingen goed kon laten staan. Maar niettemin begrijp ik heel goed dat anderen soms het gevoel hebben opgeslokt te worden door de technologie en al haar mogelijkheden.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!