Meer interactie met je doelgroep: handige Twitter trick!

Twitter trick pelpina

Ik heb een handige Twitter trick ontdekt die je kan helpen meer interactie te krijgen met je doelgroep. Gewoon wat informatie zenden op Twitter is niet erg effectief - je bereikt meer als je ook veel luistert en helpt. Om de interactie met jouw doelgroep te verhogen, kun je gericht zoeken naar problemen die van toepassing zijn op jouw niche. In deze screen cast geef ik je een aantal tips om heel gericht te zoeken naar de tweets van jouw doelgroep!

Voorbeeld Twitter trick

Stel, je bent een Photoshop-expert. Je kent Photoshop van binnen en buiten en zou andere mensen heel goed kunnen helpen – alleen weet je niet wie er echt op zoek is naar hulp. Met deze Twitter trick kun je gericht mensen zoeken in jouw niche die op dit moment hulp nodig hebben.

Ga op je Twitter-profiel rechtsboven in naar Twitter search en typ in “I need help” (tussen aanhalingstekens) en jouw keyword, in dit geval Photoshop (zonder quotation marks). In de zoekresultaten zie je allerlei tweets van mensen die op dit moment hulp nodig hebben met een Photoshop project. Verschillende resultaten lijken zelfs betaalde opdrachten.

Twitter trick in het Nederlands

Wellicht is jouw doelgroep niet internationaal. Je kunt ook heel makkelijk deze Twitter trick toepassen in het Nederlands. In het Nederlands zou je bijvoorbeeld kunnen zoeken op ‘helpen’ en ‘photoshop.’ In de video kun je zien dat de bovenste tweet meteen een Nederlander is die oprecht hulp nodig heeft bij een Photoshop-project.

Twitter search tips

In principe leer ik je hier niets bijzonders, maar om goed te kunnen zoeken op Twitter moet je wel de juiste termen gebruiken. Experimenteer met verschillende woorden tot je een goede ‘formule’ voor jouw merk hebt gevonden. Hier een aantal voorbeelden van goede zoektermen:

Engels

 • “Need Help” met jouw keyword
 • “How do I” met jouw keyword
 • en “how to” met jouw keyword

Nederlands

 • “helpen” met jouw keyword
 • “hoe maak” met jouw keyword
 • “hoe doe” met jouw keyword

Zoekresultaten zonder links

 • voeg “-http” toe

Als je alle tweets van andere bedrijven/merken eruit wilt halen, en dat zijn meestal de tweets met links erin, dan kun je dat doen door ‘- http’ bij je search te zetten.

Bouw een following: help mensen!

Natuurlijk haal je uit dit soort searches niet meteen allemaal betaalde klanten. Maar dat hoeft ook niet. Het gaat er om dat jij als persoon, bedrijf of merk meteen mensen kunt helpen die op dit moment hulp nodig hebben en daarmee een grotere following opbouwt. En, als je iemand goed kunt helpen, kun je altijd vragen of ze je kunnen aanbevelen op LinkedIn of iets dergelijks, of even over je willen tweeten, zo bouw je een goed netwerk op!

Tot volgende week!

Vond je deze Twitter-truc nuttig? Of heb je er wellicht nog vragen over? Ik hoor het graag in een reactie hieronder. En vergeet je je niet te abonneren op het Frankwatching YouTube-kanaal? Tot volgende week woensdag!

Uitgelicht: Zelf aan de slag met je social mediastrategie?

training-social-media-strategie-183x133

Wil jouw organisatie binnenkort een plan voor de aanpak van social media maken? Of ben je er al mee bezig en wil je weten of je op het goede spoor zit? Dan is de Training Social mediastrategie geschikt voor jou! Je krijgt de nodige theoretische bagage mee, maar gaat vooral praktisch aan de slag met de strategie voor je eigen organisatie.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

 1. Of je zoekt op “durftevragen” of “dtv” zoals de rest van Nederland.

  1. Leuk artikel! “Durftevragen” of “dtv” is veel te bekend, daar vliegen te veel vragen langs die meestal ook niet relevant zijn of het zijn niet eens vragen. Pelpina’s tips om heel gericht te zoeken lijken mij een goede oplossing!

   1. Hoi Hugo! Dank je wel voor je compliment. Dit artikel draait inderdaad om heel gericht zoeken — mooi dat je er wat aan had!

   2. Daarom vul je die ook aan met je eigen zoekwoord…

  2. Bedankt voor de suggestie Jeroen! Goede aanvulling op het artikel. Groetjes Pelpina

 2. Leuk artikel! Altijd mooi om goed te doen. Al gaat het om je bedrijf of gewoon het helpen.
  Net al iemand kunnen helpen met een kleine excelvraag. En blij dat ze zijn, met een snelle oplossing van “iemand” op twitter!

  Nu moet de Twitter search nog met optie komen om alle replies eruit te halen. Voor de rest, goede tip!

  1. Dank je Ivo! En leuk dat je meteen iemand kon helpen met een excel vraag. Daar maak je mensen echt blij mee inderdaad :)

  2. Hoi Ivo,

   Ik heb nog geen optie gevonden om alle replies eruit te halen. Je kunt echter wel alle tweets naar 1 persoon eruit halen. Stel je wilt wel alle tweets met het zoekwoord Frankwatching maar niet de tweets waar @eelcomartens in voorkomt. Dan krijg je:

   Frankwatching -@Eelcomartens

 3. Lang:nl voor alleen Nederlandse tweets.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!