Is jouw communicatieboodschap wel geschikt voor video?

Video player

Gortdroge en saaie filmpjes waar je geen mens een plezier mee doet; wie kent ze niet? Al je SEO-inspanningen ten spijt, de kwaliteit van een film moet gewoon goed zijn, anders kijkt geen hond ernaar. Dat vergt een goede voorbereiding en een vertaalslag van schrijftaal naar beeldtaal.

“Laten we iets doen met video”, riep iemand op de communicatie-afdeling van bedrijf X. Iedereen knikte instemmend. Want video, daar ‘moesten’ ze immers toch iets mee? Maar wat dan? Een toespraak van de directeur, was dat geen goed idee? Twee weken later stond er een groezelig filmpje online. Daarin was een houten Klaas te zien, zittend achter zijn bureau, met naast hem een treurig kerststuk. Met zichtbaar ongemak las hij zijn eindejaarsrede voor: “Ik wens al onze relaties een voortreffelijk 2013.” Het filmpje werd vijftien keer bekeken.

Worst corporate video

Zulke rampzalige voorbeelden zie je gelukkig nog maar zelden. Hoewel, struin wat rond op YouTube en je vindt een kerkhof van goedbedoelde miskleunen. Scotties Rentals uit Nieuw-Zeeland lijkt zelfs trots op zijn vrolijke ‘worst corporate video ever New Zealand’.

Ook voor communicatieprofessionals is het maken van een goede video geen piece of cake. Dat is ook niet zo verwonderlijk. Het productieproces van video is complex en multidisciplinair. Maar bovenal is beeldtaal iets anders dan schrijftaal.

Het begin

Hoe communiceer je dan succesvol via video? Laten we bij het begin beginnen. Het begin is het bepalen van je doelstelling, niet de keuze van het medium. Kies dus niet voor video omdat je denkt dat je er iets mee ‘moet’, zoals in het voorbeeld van bedrijf X.

Net als bij elke andere communicatie-uiting moet je eerst weten wat je wilt vertellen en aan wie. Vervolgens is het belangrijk te weten waar je doelgroep zich (online) bevindt. Breng je de boodschap naar de doelgroep of andersom? En bij de keuze voor het medium is het belangrijk te weten hoe je doelgroep dat medium gebruikt.

Is jouw boodschap geschikt?

Tot zover niets nieuws. Nu de hamvraag. Hoe weet je of jouw boodschap geschikt is voor video? Hier zie ik het vaak misgaan. Dit is het punt waarop de saaie filmpjes worden geboren: de pratende hoofden, de ellenlange voice-overs, de titelschermen met bulletpoints…

Om te weten of jouw verhaal werkt in video, moet je eerst weten hoe video werkt. Video is bewegend beeld en geluid. Dat is het. Meer niet. Heel eenvoudig, maar daardoor ook veelomvattend. Video is dus niet alleen YouTube, maar ook alles wat je ziet op televisie en in de bioscoop. En omdat we allemaal film- en televisiekijkers zijn, weten we allemaal, vaak onbewust, aan welke eisen een goede video moet voldoen. Je publiek heeft dus een behoorlijk referentiekader.

De kracht van video schuilt in het vertellen van verhalen die je kunt zien en horen. De kijker wil bovendien naar mensen kijken. Mensen voor wie hij iets kan voelen, met wie hij zich kan identificeren. Het dagelijks leven, de werkvloer en de gewone man zijn daarom dankbare onderwerpen. Hieronder een tweetal geslaagde voorbeelden:

Video is kortom een beeldend medium. Dat klinkt als een open deur. Probleem is echter dat de boodschap die jij als communicatieprofessional namens jouw organisatie wil vertellen, misschien niet direct zo beeldend is. Mijn ervaring is dat die verhalen in eerste instantie vaak text driven zijn. Ze leunen op quotes of voice-overs terwijl een sterke visuele aanleiding ontbreekt. Er moet bijvoorbeeld veel feitelijke of zelfs abstracte informatie worden overgebracht.

Visualiseren

Om zo’n verhaal geschikt te maken voor video is een vertaalslag nodig. Je moet de boodschap visualiseren. Wees creatief. Visualiseren is denken in beelden. Hoe zie je het voor je, zo concreet mogelijk. En stel jezelf daarbij de volgende vraag: waarom moet dit verhaal in video verteld worden? Het antwoord daarop levert je visuele aanknopingspunten op. Zo niet, vraag je dan af of video het juiste medium is.

Visualiseren doe je door met de ogen van een filmmaker naar je boodschap te kijken. Uiteraard zullen de filmmakers met wie je samenwerkt je hierbij helpen en ideeën aandragen. Probeer je verhaal door middel van beelden te vertellen en probeer op tekst geënte elementen zoals quotes en voice-overs zoveel mogelijk te beperken of zo bondig mogelijk te houden. Hou je verhaal simpel en beperk je tot de essentie. Dat klinkt eenvoudig, maar is vaak het moeilijkste.

Onderstaande voorbeelden laten zien dat je een verhaal geheel in beelden kunt vertellen en nauwelijks woorden nodig hebt:

Kies je video als medium voor jouw communicatieboodschap? Zorg dan voor een goede vertaalslag van schrijftaal naar beeldtaal. Gebruik video om juist díe verhalen te vertellen waar video goed in is. Maak je slim gebruik van deze mogelijkheden, dan geef je jouw film de grootste kans op succes.

Uitgelicht: Wat maakt een online campagne tot een succes?

Online-campagnes

Is het het aantal mensen dat je bereikt? De hoeveelheid ‘engagement’ die je creëert? Of gaat het uiteindelijk toch gewoon om het halen van je doelstellingen? Tijdens de tweedaagse training Online campagnes kom je te weten hoe mensen zich online laten overtuigen en hoe je online campagne-concepten ontwikkelt die passen bij een snel veranderend publiek.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Beste Nils,

  Goed leuk artikel. Nu ben ik erg benieuwd wat je van mijn video campagne vind: ‘financiën voor zelfstandig professionals’. De inhoud bevind zich immers in de gevarenzone.

  Doel: naamsbekendheid, status van expert verkrijgen
  Vervolg: abonnementen op nieuwsbrief
  Vervolg 2: klanten

  Gebruikte kanalen:
  Youtube, http://www.administratie.net, Facebook, Linkedin, Google+, Twitter, Higherlevel, Hallo KVK, Sprout en DeOndernemer.

  Het vierde filmpje is net uit:
  http://www.youtube.com/watch?v=n0aytjJKkGw

  Ik ben erg benieuwd naar jouw mening. Bij voorbaat dank!

  1. Dank voor je reactie, Daan. Ik ga je videocampagne bekijken.

 2. Prachtig voorbeeld van een corporate/wervingsvideo is die van Zendesk: http://www.zendesk.com/company/careers

 3. Hi Nils,

  Goed en vooral herkenbaar artikel. Zelf hoor ik regelmatig de zin: ‘ik wil een video maken’ of ‘moet ik niet iets doen met een filmpje?’. Lang niet altijd is zo’n video dan ook de beste manier om de boodschap over te brengen en vaak is er inderdaad nog niet eens nagedacht over wat die boodschap nou eigenlijk is. Alleen, maak dat maar eens duidelijk als een klant er echt op gehamerd is! Altijd een uitdaging 😉

  Mijn tip aan die klanten die per sé een video willen is altijd: laat het door een expert doen! Het kost misschien meer, maar er zit een wereld van verschil tussen een eigengemaakt filmpje en een video die gemaakt is door een professional.

 4. Beste Nils,

  Wat een interessant artikel! Ik ben momenteel aan het afstuderen en onderzoek de mogelijkheid tot het inzetten van video als communicatie middel voor mijn opdrachtgever.
  Heb je misschien aanbeveling voor mij welke literatuur interessant zou zijn omtrent het inzetten van dit onderwerp? (Het liefst zo recent mogelijk…)

  Ik ben erg benieuwd of je me verder kan helpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!