Google verslindt de markt met Shopping Express

googleshoppingexpress

Onderschat ze niet, de flyeraars. Stel je voor dat er een grote vakantiebeurs is in de Jaarbeurshallen van Utrecht. Je wandelt, van de roltrappen van het centraal station, langs het Beatrixtheater, richting hallen. Tijdens die wandeling krijg je folders, flyers, visitekaartjes en tassen aangeboden. De assertieve flyeraar gaat een gesprek met je aan.


Probeert uit te horen waar je naar op zoek bent. En misschien zelfs loopt hij met je mee naar de stand in de Jaarbeurs waar je het best terecht kan. Bij het afscheid zie je dat de standhouder de flyeraar iets toestopt.

Aanbrengtips van Google voor ITA Software

In juli 2010 kocht Google ITA Software. ITA is de softwareclub uit Cambridge Massachusetts die alles weet van vluchtinformatie wereldwijd. Hoe laat zijn de vluchten van Denver naar Atlanta? Prijs? Reistijd? Beschikbare stoelen? ITA weet het allemaal, en alles binnen een paar seconden. Handig voor iemand die Google gebruikt als startpunt om een vlucht te boeken. “U treft het”, zegt Google dan, “toevallig weet ik er ook een hoop van. Vertel eens, wanneer wilt u vliegen?” En voor je het weet ben je in een dialoog met Google beland. Uiteindelijk wordt de bezoeker doorgestuurd naar de vliegmaatschappij van keuze. Maar natuurlijk heeft Google voor deze aanbrengtip een elegant prijsje afgesproken.

Prijzen, voorraad en levertijden via Google

In februari 2013 kocht Google Channel Intelligence. Ook een softwareclub, dit keer uit Celebration, Florida. Het is een partij die merken en retailers helpt om de verkoop via internet te verbeteren. Wat zijn de prijzen, waar ligt het artikel op voorraad, wat is de levertijd, maten, kleuren? Handig voor iemand die Google gebruikt als startpunt om een bepaald product te kopen. “Nou, nou, wat een toeval”, antwoordt Google, “ik weet er een hoop van. Vertel eens, waar ben je naar op zoek.” En Google komt uiteindelijk op de proppen met een aantal winkels op het internet waar het product op voorraad is.

google

Google Shopping Express versus Prime van Amazon

Begin maart werd bekend dat Google vol de concurrentie aangaat met Amazon Prime, onder de naam Google Shopping Express. Prime is het loyaliteitsprogramma van Amazon. Je betaalt $79 per jaar en daarvoor krijg je het merendeel van je bestellingen binnen twee dagen gratis thuisgestuurd. De bedoeling van Amazon is duidelijk: Amazon heeft het liefst dat je rechtstreeks naar de winkel gaat, dat zijn de goedkoopste klanten.

Natuurlijk is het abonnement op Google Shopping Express net iets goedkoper dan op dat van Amazon’s Prime. Het vermoeden bestaat dat Google afspraken maakte met Target, Walmart, Walgreens en Safeway. Daar worden de klanten heen gebracht. Nee, niet naar Amazon.

Google is overal en heeft grote benen

Het is de software. Het zijn de data. Er zijn grote silo’s vol met interessante gegevens. Degene die dit alles het slimst rangschikt en het rijkst aanbiedt maakt grote stappen. Google is overal en heeft grote benen, kan dus grote stappen maken. Software will eat the world, zei venture capitalist Marc Andreessen ooit. Dat was vroeger. De tijd van het nette tafelen is voorbij. De combinatie van software met gedragsdata gaat de markt verslinden.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.

Uitgelicht: Training Conversie-optimalisatie

Training Conversieoptimalisatie

Je investeert veel in het aantrekken van bezoekers naar je site. Maar wat is je site waard met meer bezoekers, als ze niet goed converteren? Want daar draait het uiteindelijk toch om: dat ze de gewenste actie uitvoeren. Tijdens deze eendaagse training leer je hoe je dat voor elkaar krijgt: meer verdienen met evenveel bezoekers.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , .

Reacties

 1. Je hoeft het niet te willen !

  Google zelf maakt er geen geheim van dat ze de hele wereld in willen pakken en …. er de wereld aan willen verdienen.

  Alleen, heel slim, ze geven cadeautjes, atlas gratis, documenten en spreadsheet gratis, google-mail is gratis, server ruimte gratis, blog gratis en dus ligt Google populair. Dat ze nagenoeg alle gegevens voor andere doeleinden gebruiken staat zowaar ook op internet, door henzelf aangegeven. Maar jong en oud reageert “heb toch niets te verbergen?” Nou, reken maar, zoals jij ook terecht aangeeft.

  En dat doen onze overheden idem dito, Europawijd. Regering alswel parlement. Zelfs cookieregels werden door Parlementariers tot een gedrocht verheven en voor buitenlandse bedrijven makkelijk te omzeilen. Maken wel boterzachte afspraken, sluiten een dealtje, en onze privacywaakhond doet een dutje en de twee oogjes + het snaveltje toe.

  Elk land krijgt een Overheid die het zelf verdient.

  Je hebt gelijk Joost, maar wanneer de belanghebbenden niet willen, wordt het niet roepen maar stilte in de woestijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!