Innovatie

Je Google AdWords-bureau aansturen: 8 tips

0

Steeds meer organisaties en bedrijven besteden hun Google AdWords-campagnes uit aan een bureau, en dat is een begrijpelijke keuze. Google AdWords is namelijk steeds complexer geworden en door de toenemende concurrentie speelt de kwaliteit van de advertenties een essentiële rol. Maar alles uitbesteden zonder er verder naar om te kijken is erg onverstandig. Het kan zelfs desastreus zijn! Dit artikel geeft acht belangrijke tips.

1. Werk met een Google Certified Partner

google-certified-partner

Google heeft een programma in het leven geroepen waarmee online marketing-bureaus een certificering kunnen behalen. Hiermee kunnen ze aantonen dat ze voldoen aan de hoge eisen van Google, met betrekking tot kennis van AdWords en het beheer van campagnes. Specialisten die werken bij een online marketing-bureau kunnen voor Google AdWords examens doen en daarmee voor hun bureau de status GoogleCertified Partner behalen. Je kunt in de Partnerzoekmachine van Google checken of je bureau deze status heeft en voor welke onderwerpen examens zijn behaald. Werk daarom altijd met een Google Certified Partner. Helaas verkopen steeds meer (reclame)bureaus Google AdWords-diensten zonder Google certificering, daar hoef je geen genoegen mee te nemen.

2. Zet accounts en campagnes nooit op naam van het bureau

Zorg dat het Google AdWords-account waarin je campagnes draaien op naam van je bedrijf of organisatie staat. Veel Google Adwords-bureaus doen dit niet en zetten een account op eigen naam. Of nog erger, ze beheren meerdere campagnes van verschillende klanten in hetzelfde Google AdWords-account. Google verplicht bureaus voor elke klant een eigen Google AdWords-account aan te maken.

Daarnaast is het belangrijk dat je altijd zelf beheerder bent van je eigen Google AdWords-account. Zo kun je het bureau op elk moment de toegang ontzeggen als je niet meer tevreden bent, en gemakkelijk naar een ander bureau overstappen. Google stelt verschillende eisen aan bureaus als ze Google AdWords-diensten verkopen.

3. Vraag om financiële transparantie

finance

Adwords-kosten kun je splitsen in mediakosten en onderhoud. De mediakosten worden betaald aan Google, als vergoeding voor de klikken op je advertenties. Daarnaast krijgt het bureau een vergoeding voor het verrichte onderhoud. Sommige bureaus zijn hierin niet transparant. Ze laten je één bedrag betalen voor de mediakosten en het onderhoud. Of erger, ze laten je een bepaald bedrag betalen per klik wat hoger is dan het bedrag dat in werkelijkheid aan Google betaald moet worden! Zo is nooit duidelijk welk bedrag er aan media ingekocht wordt bij Google en wat je betaalt aan het bureau.

De beste oplossing is duidelijke afspraken maken over welk bedrag er aan Google wordt betaald en welk bedrag je voor service en onderhoud betaalt aan je bureau. Google eist van partners dat de klant volledig inzicht heeft in de werkelijke mediakosten van de campagnes, zoals de kosten per klik en de totale kosten die naar Google gaan. Eis die informatie dus van je bureau en dien een klacht in bij Google als je het niet krijgt.

4. Breng structuur in de campagnes

Een goede structuur in je Google AdWords-account is een belangrijk signaal voor de kwaliteit van je campagnes. Een goed account bestaat in de meeste gevallen uit meerdere campagnes en advertentiegroepen. Op campagneniveau wordt de targeting bepaald (bijvoorbeeld Google Zoeknetwerk of Google Display-netwerk). Dat moet terugkomen in de benaming, zodat je als klant weet waar de campagne over gaat.

In een campagne kunnen meerdere advertentiegroepen worden aangemaakt waarin zoekwoorden kunnen worden beheerd. Met deze zoekwoorden kan vervolgens een advertentie worden geactiveerd. Hoe meer de zoekwoorden zijn opgesplitst in verschillende advertentiegroepen, hoe beter de match is met advertentieteksten en hoe hoger de kwaliteit.

Vraag je bureau inzicht te geven in de structuur van je account en duidelijke benamingen te geven aan campagnes en advertentiegroepen.

5. Krijg inzicht in de kwaliteitsscore

Google AdWords werkt met kwaliteitsscores en dat is de belangrijkste manier om snel inzicht te krijgen in de kwaliteit van de campagnes. Ieder zoekwoord krijgt een kwaliteitsscore: hoe hoger de kwaliteitsscore, hoe beter een zoekwoord presteert. Een hoge kwaliteitsscore levert hogere posities tegen lagere kosten op.

Een hoge kwaliteitsscore krijg je onder andere door een hoge CTR (klikratio), een goede match tussen zoekwoord, advertentie en landingspagina en een hoge snelheid van je landingspagina. Zorg ervoor dat je als klant altijd door je bureau gerapporteerd wordt over kwaliteitsscores. Wees kritisch op zoekwoorden met lage kwaliteitsscores en bespreek met je bureau of het zinvol is om deze zoekwoorden te blijven inzetten.

6. Stuur op conversies

conversionUiteindelijk is het natuurlijk belangrijk dat je concrete resultaten bereikt met je Google AdWords-campagnes. Denk bijvoorbeeld aan een verkoop, een lead of een download. Zorg er samen met je bureau voor dat dit wordt doorgemeten en dat je gerapporteerd wordt over de opbrengsten van de verschillende campagnes en advertentiegroepen. Bespreek de minder presterende campagnes en advertentiegroepen en blijf kritisch of je ze wel of niet wilt blijven inzetten.

Natuurlijk kun je via Google AdWords ook campagnes inzetten die gericht zijn op branding. In die gevallen stuur je niet op conversie, maar bijvoorbeeld meer op bereik, CTR of een lage CPM.

7. Zorg voor automatische optimalisatie

Google AdWords geeft verschillende mogelijkheden voor automatische optimalisatie. Je bureau hoeft dan minder aan de knoppen te draaien en daardoor is er meer tijd om bijvoorbeeld de strategie met elkaar af te stemmen. Goede mogelijkheden voor automatische optimalisatie zijn bijvoorbeeld verbeterde cpc, de conversion optimizer en automatische campagneoptimalisatie. Vraag je bureau of dit ingezet kan worden voor je campagnes, zodat je met minder tijd en minder kosten voor onderhoud meer uit je campagnes kunt halen.

8. Activeer advertentie-extensies

coupon

Google Adwords biedt steeds meer advertentie-extensies aan. Dit zijn mooie uitbreidingen op goed presterende advertenties, zoals extra linkjes onder je advertenties (sitelinks), een Google Maps-kaartje, een telefoonnummer en kortingsbonnen. Vraag je bureau welke advertentie-extensies er allemaal bestaan en of ze in jouw situatie ook geactiveerd zijn. Er zitten namelijk geen extra kosten aan het vertonen van advertentie-extensies en het kan veel opleveren.

Een bureau aansturen is nooit eenvoudig, maar bij een complex onderwerp zoals Google AdWords kan het extra lastig zijn. Helaas zijn er ook nog steeds bureaus die niet transparant genoeg werken. Hopelijk helpen deze tips. Hebben jullie nog tips of praktijkervaringen?