Bereik je doelgroep: hoe plan je Facebook-berichten gericht in?

facebookbericht_inplannen

Het bijhouden van een Facebook-pagina vergt veel tijd en creativiteit. Gelukkig heeft Facebook een aantal handige tools om tijd en moeite te besparen. In deze screen cast laat ik zien hoe je Facebook-berichten kunt inplannen op tijd, locatie of taal. Zo kun je handig vooruit plannen, heel gericht je doelgroep bereiken, en zelfs berichten 'in het verleden' op je timeline plaatsen.

Tip 1: plan je berichten in voor een later tijdstip

Een handige manier om vooruit te plannen: plan je berichten van tevoren in! Kijk linksonder je berichtje, je ziet hier een klokje staan. Klik erop, en je kunt de tijd en datum instellen dat de post gepubliceerd wordt. Je zou zo dus een aantal berichten vooruit kunnen werken. Je kunt ook een datum in het verleden invoeren, dan wordt het bericht op die datum op de tijdlijn geplaatst. Stel, je had eerder dit jaar een leuke borrel met collega’s en je vindt net de foto’s weer op je thumbdrive, dan kun je die alsnog plaatsen, en ook op de juiste tijd in de timeline.

Tips

Let nog wel even hier op:

 • Plaatsen in het verleden kan alleen op datum
 • Plaatsen in de toekomst kan op datum en tijd (tot op 10 minuten precies).

Tip 2: kies je taal

Dit is vooral een handige tip als je een internationaal publiek hebt. Ik heb bijvoorbeeld te maken met Nederlandse en Amerikaanse klanten, omdat ik in Amerika woon, en gebruik deze optie dan ook regelmatig. Klik bij je Facebook-bericht op de knop ‘openbaar’ – je zult hier zien dat je de taal kunt weergeven. Als ik een video-bericht heb van Frankwatching, bijvoorbeeld, dan stel ik hier in dat het zichtbaar is voor alle mensen die Nederlands spreken.

Tip 3: kies je locatie

Je kunt ook heel gericht bepaalde locaties bereiken met je Facebook-berichten. Stel, je wilt mensen bereiken die in Nederland of België wonen en die daarnaast ook Nederlands spreken (dus eigenlijk de Frans-sprekende Belgen vermijden), dan kun je dat hier goed instellen. Ga simpelweg naar de knop ‘openbaar’ bij je Facebook-bericht, en kijk bij locatie.
Je kunt hier landen en zelfs steden instellen die je met je Facebook-bericht wilt bereiken.
Handig als je heel gericht je bericht wilt targeten.

Tot volgende week!

Vond je deze tips nuttig? Of heb je er wellicht nog vragen over? Ik hoor het graag in een reactie hieronder. En vergeet je je niet te abonneren op het Frankwatching YouTube-kanaal? Tot volgende week woensdag!

Uitgelicht: Training Facebook Adverteren: ontwikkel effectieve campagnes

Webinarserie_Facebookadv-640x465

Welke mogelijkheden zijn er om je doelgroep te vinden? Hoe maak je campagnes meetbaar en hoe gebruik je Facebook Ads om je producten of diensten te verkopen? Welke richtlijnen hanteert Facebook en welke valkuilen moet je vermijden? Leer in een dag alles om op Facebook effectieve campagnes voor minder geld te draaien.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Goede post Pelpina. Wat ik ook doe; mijn schedule icon blijft grijs en ik kan er niet op klikken. Bij mijn profile werkt het wel. Heb jij hier tips over?

 2. Hoi Bas,

  Wanneer je het posten op je (bedrijfs)pagina bedoelt is er een verschil in hoe je de pagina gebruikt. Als persoon (dus je schrijft in naam van jezelf) of als pagina. Wanneer je bovenin de pagina kijkt (tussen de blauwe facebookbalk en het administratir paneel zie je nog een balk welke aangeeft: “Je plaatst inhoud, reageert op inhoud en vindt dingen leuk als”.

  Hier kun je wisselen tussen je profiel en je pagina. Wanneer je inhoud plaatst met gebruik van je profiel dan is het alleen mogelijk om in de update aan te geven met wie je bent en waar je bent. Doe je het in naam van je pagina dan is het ook mogelijk om het bericht een datum en aan wie je het wilt richten mee te geven.

  1. Bedankt Lesley, Daar zat inderdaad het probleem.

 3. Houtsuite is een prachtige oplossing voor het inplannen van berichten. Wat opvalt is dat het veelal fout gaat op de images bij het automatisch doorsturen. Via rss is veel te koppelen. Toch kom ik steeds terug op het rechtstreekse plaatsen. Voor twitter werkt auto planning wel goed. Voor facebook en google + publiceer ik liever op de pagina zelf i.v.m. de plaatsing van foto’s.

 4. Sinds een paar dagen kan ik op mijn zakelijke facebookpagina ineens niet meer direct een bericht/foto plaatsen maar ben ik verplicht hem te agenderen, Dit vind ik niet handig. Hoe komt dit en nog belangrijker, hoe schakel ik dit uit zodat ik weer direct berichten kan plaatsen? Alvast bedankt voor het antwoord. Groetjes, Annette

  1. Hoi Annette,

   Bedoel je met agenderen het bericht plannen?

   1. Ja dat bedoel ik. Ik kan geen bericht meer meteen plaatsen. Moet nu elk ding wat ik wil plaatsen plannen met jaar,maand, tijd enz. Dat is toch raar?

    1. Dat is inderdaad een vreemd geval. Ik zal er eens een blik op werpen :-)
     Er gebeuren wel vaker rare dingen met Facebook en kijk ook nergens meer van op.

 5. Kijk als ik iets wil plaatsen krijg ik dit bericht: Voordat we je bericht kunnen plannen, moet je een jaar aan de geselecteerde datum toevoegen.

 6. Oke, dank je wel alvast. Ja ik kan aardig overweg met facebook moet ik zeggen maar dit lukt me niet te veranderen. Nu had ik van t weekend wel dat de indeling anders was, en daar las ik wel het één en ander over, dat meerdere hier last van hadden, maar dat is gelukkig weer terug gezet. Misschien heeft dat ermee te maken dat ze weer dingen aan het uittesten zijn. Maar ik heb mijn probleem ook hier en daar gegoolged en kom het helaas
  nergens tegen :-(

  1. Ik kwam dit tegen: https://www.o.facebook.com/help/community/question/?id=385592104863344

   Voordat je het 1 en ander gaat updaten kun je misschien eerst proberen de cache van je browser te wissen.

   Groeten,

   Lesley

 7. Vreemd dat dit mij niet lukt bij het inplannen van foto’s of video’s. Dan kan ik alleen een datum aangeven en geen tijdstip. Zou wel handig zijn als tijdstip inplannen hiervoor ook mogelijk is.

  1. Hoi Rien,

   Wanneer ik zo lees probeer je een bericht te plannen in het verleden. Ik kan het verkeerd hebben natuurlijk. Je kunt alleen een tijd aangeven wanneer je voor dezelfde dag plant of in de toekomst.

   Ik verneem graag van je of dit het probleem is.

   1. Nee het gaat niet om een bericht, maar om een foto/video inplannen. Berichting inplannen lukt wel gewoon op tijd.

    1. Inderdaad vreemd. Ik heb ook nog eens op dit probleem gegoogled en er zijn de laatste twee weken heel veel mensen welke soortgelijke problemen ondervinden.

     Ik heb er toevallig nog over gesproken en ondervonden vanochtend. Niet met mijn eigen pagina maar met de pagina van een ander. Het schijnt dus zo te zijn dat er pagina’s zijn die problemen hebben en pagina’s welke geen problemen ondervinden.

     Naar mijn idee ligt het probleem in deze gevallen bij facebook en niet bij de persoon die de pagina heeft.

     Maar ik blijf doorzoeken :-)

 8. Ik had gister even naar bovenstaande mogelijke oplossing gekeken, en dat was me allemaal iets te ingewikkeld, dus dacht ik zie morgen wel. En vandaag kan ik dus (na een dag of 4) ineens weer direct foto’s plaatsen. Snap er niets van, maar ben blij dat het weer werkt ! Nogmaals bedankt voor je reacties.

  1. Hoi Annette,

   Graag gedaan.
   Goed te lezen dat het allemaal weer werkt. Facebook is af en toe wat wonky.

   Succes verder!

 9. Hallo,
  Ik heb een FB pagina. Hier doe ik ook foto’s die ingestuurd worden op delen. Kan ik dit delen ook plannen. Dus dat ik instel dat er ieder uur 1 gedeeld wordt? Denk het niet he? volgens mij alleen als ik zelf een bericht plaats. Maar ik denk, ik vraag het toch even voor de zekerheid, je weet nooit! Alvast bedankt.

  1. Goedemorgen Jolanda,

   Dit is inderdaad niet mogelijk. Het zou inderdaad wel een interessante optie zijn maar dan als bijvoorbeeld met wordpress mogelijk is dat je als eigenaar van een pagina eerst de mogelijkheid hebt om een bericht te redigeren eer het geplaatst wordt.

   1. En het is volgens mij ook niet mogelijk om van een pagina een groep te maken toch? Wat is je advies? Nu doe ik veel ingezonden foto’s delen. En als ik het over kan zetten naar een groep dan komen de ingezonden foto’s gelijk in het overzicht. En kunnen ze meer onderling communiceren. Eerst was mijn keuze dat ik dit niet wilde maar zou de pagina nu best graag overzetten. Wat zijn de mogelijkheden? Zijn de fans die er nu zijn dan gelijk automatisch lid? Of is het helemaal niet mogelijk?

    1. Hoi Jolanda,

     Het is niet mogelijk om een page om te zetten in een groep. Wat je wel kunt doen is een groep aanmaken en daar je volgers van de page over op de hoogte te stellen.

     Let wel even op het volgende:

     Er geldt geen limiet voor het aantal personen dat een groep kan bevatten, maar je kunt je groep geen bericht sturen als deze meer dan 250 leden bevat. Als je groep meer dan 250 leden bevat, moet je ze op de hoogte stellen door een bericht in de groep te plaatsen.

 10. Ik heb de target-optie (doelgroepbepaling) helemaal niet staan als optie naast inplannen. En ja, ik ben admin en gebruik de pagina ook als het bedrijf. Hebben ze die optie weggehaald? Of heb je een minimum aantal likes nodig?

  1. Hoi Jonathan,

   Dit is een instelling van de pagina.

   Doe het volgende: Ga naar “pagina bewerken” en klik op “instellingen bewerken”. De pagina die dan volgt heeft onderaan een gedeelte wat “Privacybeperking bericht:” heet. Aanvinken en daarna “wijzigingen opslaan”. Wanneer je nu een bericht wilt publiceren zal er een icoontje meer verschijnen en wel een vizier.

   Succes!!!

   1. Wauw, gevonden. Wat raar dat ze de optie hebben om zoiets uit te zetten…

    In ieder geval bedankt!

 11. Bijzonder, sinds vorige week kan ik wel foto’s op tijd inplannen. Misschien leest FB mee op dit forum ;-)?

  1. Zou zomaar kunnen :-)

   In ieder geval goed dat je geen problemen meer ondervindt.

 12. Ra weijling |

  Als ik een reactie plaats ,staat er dat ik hem twee uur geleden heb geplaatst,de tijd bij Facebook en tablet staat goed. Weet jij hoe dat komt?

  1. Goedemorgen,

   Gebruik je een app. om comments te plaatsen?

 13. Hoi,

  Als je op een zakelijke FB-pagina een bericht hebt aangemaakt en deze later wilt wijzigen dan lukt dat niet. Of mis ik iets? Ik kan het bericht alleen maar verwijderen maar niet aanpassen. Iemand tips?

  1. Goedemorgen,

   Wanneer het alleen maar tekst is kun je alleen de datum, tijd en plaats aanpassen van het bericht. Of verwijderen en een nieuw bericht schrijven. Tenzij je er zelf een foto bij plaatst. Op dat moment is het wel mogelijk de tekst bij het bericht aan te passen. Klik op de foto en er verschijnt een lightbox met de betreffende foto. Rechts daarvan zie je een aantal dingen waaronder een balk met een knop “bewerken”. Je kunt nu wel de beschrijving aanpassen.

   1. Dank je wel! We gaan er mee aan de slag!

 14. De knop om locatie / taal te selecteren kan ik niet vinden.
  Heeft Facebook dit recent aangepast?

  1. Hoi Albert,

   Twee oplossingen :-)

   1:
   Ik denk dat je het over het vizier-icon hebt, welke verschijnt samen met de icons voor tijd en locatie wanneer je een bericht wilt maken (linksonder in het lichtgrijs wanneer je een bericht aan het samenstellen bent).

   Via pagina bewerken en instellingen bewerken kom je op een pagina waar je onderop een checkbox vindt “Privacybeperking bericht:”. Wanneer aangevinkt geeft het je de mogelijkheid om voor het bericht een doelgroep toe te voegen.

   2:
   Wanneer dit NIET is wat je zoekt kun je in het bericht wat je aan het samenstellen onder de knop “openbaar” (rechtsonder in het samen te stellen bericht naast de knop “bericht boosten”) voor je doelgroep locatie/taal aangeven. Je moet hiervoor wel net als in oplossing 1 “Privacybeperking bericht:” aangevinkt hebben. :-)

   Succes!!!

   Groeten,

   Lesley

 15. ik zou graag willen weten hoe ik een PRIVE-berichtje moet inplannen/agenderen.

 16. Ik heb een groep aangemaakt en daar zie ik niet hoe je berichten vooruit kunt plannen.
  Is dat misschien niet mogelijk? Het is een geheime groep waarvan ik zelf beheerder ben.

 17. Is het mogelijk om de datum en tijd van een reeds gepubliceerd bericht op een bedrijfspagina van FB te wijzigen. Dus om bijvoorbeeld de datum en tijd naar een ander tijdstip te verplaatsen?

 18. Klopt het dat je de tekst niet meer kunt aanpassen wanneer je hier meerdere foto’s bij hebt geplaatst op een zakelijke FB account?

 19. Hallo,
  Ik ben op eens het knop je kwijt waarmee je berichten vooruit kan maken/plannen op mijn zakelijke Fb account. Kan het echt nergens meer vinden. Kunnen jullie mij misschien helpen?
  Alvast bedankt.

 20. Hij is inderdaad verplaatst. Het zit nu onder de knop Plaatsen, als je daarop klikt, krijg je een paar opties, je moet dan klikken op Bericht plannen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!