Hoe je leads uit Google Analytics haalt

Google Analytics leads

Je hebt Google Analytics goed geïmplementeerd, je account is functioneel ingericht en je kunt nu een grote hoeveelheid data uit je Google Analytics-account halen. Er is alvast één heel gemakkelijke manier om de informatie direct in te zetten voor je sales- en marketing-activiteiten.

Waardevolle informatie voor B2B-bedrijven

Veel bedrijven weten niet dat het doodeenvoudig is om erachter te komen welke andere bedrijven je website bezoeken. Het enige wat je nodig hebt is Google Analytics. Met behulp van de serviceprovider-rapportagemogelijkheid van Google Analytics kun je namelijk zien welke bedrijven je website hebben bezocht, hoe ze op je site terecht zijn gekomen, hoe lang ze op je website zijn geweest, welke pagina’s ze hebben bezocht en nog veel meer. De standaardlijst is helaas niet volledig en vervuild, van circa 5 tot 10% van je bezoeken krijg je deze data. Ook leuk om te zien, zijn de concurrenten die jouw website uitgebreid bezoeken.

Hoe werkt het?

Google analytics legt van de bezoekers de Internet Service Provider vast. Voor particuliere bezoekers zien we dit in analytics terug onder namen als Ziggo en Tele2. Voor bedrijfsmatige klanten van de ISP’s wordt er echter vaak een bedrijfsnaam gekoppeld aan deze identificatie. Alle privé-personen kun je met een filter uit de statistieken filteren. Daarvoor gebruik ik een filter met de namen van de ISP’s erin. Wat overblijft zijn de bezoekers met een bedrijfsmatige achtergrond.

Als je nu nog een match maakt met bijvoorbeeld het zoekwoord waarmee de bezoeker op de site is gekomen, blijft er heel nuttige informatie over. Kijk ook eens in je Google Analytics-account en zie hoeveel nieuwe leads je uit de statistieken kunt halen. Kijk bijvoorbeeld naar bepaalde bedrijven die vaker terug komen op je website. Misschien is het verstandig om eens een keer een telefoontje te wagen, om te vragen of ze toevallig interesse hebben in je product of diensten.

Aangepast rapport maken

Als je er een keer goed de tijd voor neemt kun je ook een aangepast rapport maken, waar je alle standaard-serviceproviders en bestaande klanten er uit filtert. Dan hoef je niet de hele lijst door te nemen. Laat de lijst wekelijks, maandelijks of per kwartaal naar je toe mailen en je hoeft niks meer te doen.

leads Google Analytics

Een stappenplan

Log in je Google Analytics-account en selecteer de account die het profiel bevat waarvoor je een aangepast rapport wilt maken met alle leads. Klik nu vanuit het rapportageoverzicht op ‘Aanpassing’ in de bovenste oranje menu balk en klik vervolgens op ‘+ Nieuw aangepast rapport’.

aangepast rapport maken

Serviceproviders toevoegen

Ga vervolgens zo te werk:

 • Geef je rapport een naam en titel (bijvoorbeeld ‘Leads’).
 • Selecteer bij ‘Statistiekgroepen’ één of meer statistieken die je in je lijst wilt zien.
 • Klik bij ‘Dimensiedetails’ op ‘+ dimensie toevoegen’ en selecteer: ‘Bezoekers Serviceprovider’.
 • Klik bij ‘Filters – optioneel’ op ‘+ filter toevoegen’ en selecteer wederom ‘Bezoekers Serviceprovider’.
 • Kies links naast de filter ‘Serviceprovider’, die je zojuist toegevoegd hebt, voor ‘Uitsluiten’ in plaats van ‘Opnemen’.
 • Kies rechts naast de filter voor ‘Regex’ in plaats van ‘Exact’. Op deze manier kun je in het invoerveld naast ‘Regex’ een opsomming plaatsen van alle serviceproviders die je wilt uitsluiten van je lijst.

Het laatste wat gedaan moet worden is het toevoegen van serviceproviders of bestaande klanten die je uit je rapport wilt filteren. Dit doe je als volgt: voer in het invoervak naast ‘Regex’ alle namen in die je weg wilt filteren uit je rapport. Zet tussen elke naam een ‘|’. Bijvoorbeeld ‘ziggo|adsl|tele|kpn|upc|h4hosting|planet technologies’ en ga zo maar door. Klik tot slot op ‘Opslaan’, en daar is je lauwe bellijst met alle verkoopkansen!

leads Google Analytics

Secundaire dimensie toevoegen

Bij ‘Secundaire dimensie’ kun je een extra dimensie toevoegen aan je lijst. Zie bijvoorbeeld via welke bron en zoekwoorden bedrijven op je website terecht zijn gekomen, wanneer de bedrijven het laatst je site hebben bezocht en uit welke regio of plaatsen de bedrijven afkomstig zijn.

Mocht je extra serviceproviders weg willen filteren, klik dan onder de titel van je rapport op ‘Bewerken’ en voeg de namen van de serviceproviders toe die je uit wilt sluiten. Naast ‘Bewerken’ kun je middels de knop ‘e-mail’ de lijst automatisch naar je toe laten mailen.

Het enige wat je hoeft te doen is de frequentie én de dag van de week te selecteren wanneer je de lijst wilt ontvangen. Succes!

Uitgelicht: Training Google Analytics (basis)

training-google-analytics-basis-183x133

Hoe kun je Google Analytics gebruiken om je website te verbeteren? Tijdens deze training leer je goede analyses maken, welke rapporten je kunt maken en hoe je een overzichtelijk dashboard inricht. Maar ook hoe je de statistieken kunt interpreteren en vertalen naar verbeteringen voor je website en online campagnes. Deze Google Analytics-training geeft antwoord op de meest gestelde vragen. Je gaat tijdens de training bovendien hands-on aan de slag met je eigen account!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Sorry, ik ben 1 ding vergeten in het stappenplan. Vergeet bij het aanmaken van een aangepast rapport niet om statistiekgroepen toe te voegen. Mocht je hier niks hebben ingevuld dan krijg je namelijk de volgende foutmelding: ‘U moet ten minste één statistiek opgeven.’ Zelf gebruik ik de volgende statistiekgroepen: Bezoeken, Pagina’s/bezoek, Gem. bezoeksduur, % nieuwe bezoeken en Bouncepercentage.

  1. Probleem opgelost! Het artikel is aangepast.

 2. anders share je je segment even, veel makkelijker :-)

 3. Als je diverse producten/diensten aanbiedt zou je op elke productpagina een doel moeten instellen. Dan kun je per bedrijf zien welke producten ze bekeken hebben door de conversiepercentages van die doelen er naast te zetten.

  1. Bedankt! Handig je URL, zo kan het natuurlijk ook, dan hoef je niet zelf een rapport aan te maken.

 4. Deze gegevens kun je al een hele tijd onttrekken van Google Analytics, maar heb er zelf eigenlijk nooit bij stil gestaan om dit in een aangepast rapport naar mezelf op te sturen. Schilt weer wat speur werk, elke maandag morgen. Ben eigenlijk wel benieuwd naar welke gegevens je meer zou moeten kijken en die je mogelijk direct mee kunt meenemen hierin. Iemand ideëen?

  1. Wat ik zelf erg interessant vind is het aantal bezoeken, bekeken pagina’s/bezoek en het gemiddelde bezoeksduur. Zo zie je écht welke bedrijven geinteresseerd zijn in jouw bedrijf. Verder kun je middels het zoekwoord zien waarnaar de bedrijven op zoek zijn, mits ze natuurlijk niet via een zoekmachine op je site zijn gekomen.
   Middels de ‘plaats’ kun je er zeker van zijn dat je het juiste bedrijf voor je hebt die je website heeft bezocht. Suc6

 5. Zeer mooi uitgebreid artikel, dacht altijd dat er alleen providers stonden.. Bedankt!

 6. Ter aanvulling: probeer je leads te segmenteren (indien van toepassing). Dus serviceprovider bevat bank of ministerie of school. Je zou het zelfs op activiteit kunnen proberen, denk aan schildersbedrijven die vaak de term schilder in hun naam hebben opgenomen. Kortom, wees creatief!

  Leuke post die dit behandelt en waar je de segmenten ook kunt downloaden:

  http://www.frankwatching.com/archive/2012/11/12/53-google-analytics-segmenten-die-jou-heel-blij-maken/

 7. Fijn artikel! Weer wat nuttigs geleerd!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!