How to

YouTube op de schop: nieuwe layout voor kanalen

0

Onlangs haalde YouTube haar ‘One Channel’-layout uit de beta-fase en heeft de videogigant het nieuwe design live gezet voor het grote publiek. De nieuwe layout moet volgens YouTube meer overzicht geven en tot meer abonnees leiden. ‘One Channel’ geeft nieuwe kansen om je merk onder de aandacht te brengen.

Nieuwe abonnees werven met trailer

In het nieuwe design geeft YouTube je de mogelijkheid een trailer van maximaal één minuut te tonen op je pagina. Deze trailer wordt alleen getoond aan mensen die nog niet geabonneerd zijn op je kanaal. Heel handig, want zo kun je snel laten zien aan potentiële abonnees wat je kanaal te bieden heeft. Je hoeft de bezoekers trouwens niet over te halen om op play te drukken bij de trailer, want hij start automatisch. Handig!

Trailer-nieuwe-YouTube-layout

Een header voor de branding

YouTube heeft daarnaast ook een header toegevoegd, die me erg doet denken aan de oude Google+-header, alleen heeft Google bij YouTube de profielfoto links gezet. De header wordt geschaald en op elk apparaat weergeven. Voor een optimaal resultaat op alle schermen (in verband met het schalen van het beeld) kun je het beste één afbeelding gebruiken van 2120 x 1192 pixels. Daarnaast zijn er nog een paar andere punten waar je rekening mee moet houden. YouTube heeft hier een mooie uitleg voor geschreven.

Doordat de header wordt geschaald, ontstaat er een contante factor voor de branding op de verschillende apparaten. Je kanaal is vanaf nu dus overal (meer of min) hetzelfde. Links naar sociale netwerken (social icons) en merchandise vind je ook in de header. Deze zijn zichtbaar in bijna alle (mobiele) browsers. Zie het screenshot hieronder.

YouTube One Channel header

Secties voor meer controle

In de nieuwe layout heb je veel meer controle over dat wat de bezoekers van je kanalen zien. Met secties kun je video’s groeperen, zoals de nieuwste uploads of vind-ik-leuks, of je kunt zelf een groep maken door een afspeellijst of tag te gebruiken. Daarnaast kun je kiezen hoe je video’s worden weergeven, in een horizontale rij of een verticale lijst (zie de afbeelding hieronder). Je hebt dus veel meer mogelijkheden om te ‘customizen’. Op deze manier kun je jouw content overzichtelijk en aantrekkelijk presenteren.

Voorbeeld van het nieuwe sectie gedeelte op YouTube

Nadelen van de nieuwe layout

Een nadeel van de nieuwe layout is dat het over/about-gedeelte verhuisd is en niet meer zichtbaar is op de ‘home’ van je kanaal. Maar de nieuwe ‘one minute trailer’ die wel zichtbaar is op het home gedeelte maakt een hoop goed. Ook de mogelijkheid om een eigen achtergrond in te stellen, is helaas komen te vervallen.

De nieuwe layout activeren

Om de nieuwe layout te activeren voor jouw YouTube-profiel ga je naar deze pagina. Hier vind je YouTube’s uitleg over de nieuwe layout en een knop om het te activeren. Let wel op, want je huidige achtergrond en dergelijke komt meteen te vervallen. Heb je behoefte aan voorbeelden van kanalen die al ‘over’ zijn naar One Channel? Real Madrid C.F, Vice, en Intel gingen je voor.

Wat mij betreft is de nieuwe layout een mooie stap. Het brengt overzicht en rust. De header geeft je nieuwe brandingmogelijkheden en zorgt voor consistentie over de verschillende apparaten van gebruikers.