Infographic, Inspiratie, Verdieping

Waarom moeilijk doen als je e-mailmarketing hebt? [infographic]

0

Marketeers zijn heel gevoelig voor trends. Kijk alleen maar naar het Second Life-debacle van een aantal jaar terug. En op dit moment zijn de sociale media het helemaal. Facebook en Twitter worden overspoeld met acties, merken boren Google+ voorzichtig aan, Tumblr wordt ontdekt, Pinterest is interessant, maar Hyves is alweer vergeten. Marketeers adopteren de nieuwe media net zo snel als dat ze die verslijten.

Vergeten medium

E-mail is ook zo’n vergeten medium. Ik was laatst op The Social Conference, waar ik een hele dag heb mogen luisteren naar de impact van sociale media, de dialoog tussen merk en consument en allerlei bedrijven die daar dan wat mee doen. De term 1 op 1-communicatie viel keer op keer. Maar toen ik naar e-mailmarketing vroeg, kreeg ik verbaasde blikken. Wie is er nou nog geïnteresseerd in e-mail? Het medium lijkt niet serieus te worden genomen. En de vraag is of dat terecht is.

Effectief?

Buzzword bingoE-mail komt namelijk veel dichter in de buurt van echte 1 op 1-communicatie dan sociale media. Een goede e-mail wordt gesegmenteerd verstuurd en is gepersonaliseerd voor iedere ontvanger. Een Facebook-post is daarmee vergeleken een schot hagel. En hoeveel interactie krijg je eigenlijk op een tweet? Nee, dan liever e-mailmarketing:

  • 91% van de consumenten leest of stuurt dagelijks e-mail
  • 66% heeft een aankoop gedaan naar aanleiding van een ontvangen e-mail
  • 44% zoekt in e-mails naar aanbiedingen, vergeleken met 43% via de bedrijfswebsite, 6% via zoekmachines en 4% via Facebook
  • 63% deelt content het liefst via e-mail, 33% via Facebook en 29% via de telefoon
  • 61% van de smartphonebezitters leest en stuurt dagelijks e-mail
  • E-mail heeft een hogere conversie per sessie dan zoekmachines en sociale media bij elkaar: 4,16% voor e-mail, ten opzichte van 2,64% voor zoekmachines en 0,48% voor sociale media

Verwachting

Er zijn natuurlijk allerlei redenen waarom e-mail het zo goed doet, ook in 2013 nog. Eén zou kunnen zijn dat consumenten de sociale media vooral gebruiken om te ontspannen en hun vrienden te spreken. Ze zijn dan niet echt ontvankelijk voor merkuitingen. Voor e-mail dus wel. E-mailmarketing komt eigenlijk al wat dichter in de buurt van de folder, nog steeds de best gewaardeerde reclamevorm in Nederland.

Relevantie

Daarnaast worden e-mails normaal gesproken alleen verstuurd aan mensen die hebben aangegeven dat te willen. Ze geven persoonlijk aan dat ze geïnteresseerd zijn in jouw communicatie. Over relevantie gesproken! Er wordt uren, dagen, soms weken gepraat over de vraag hoe we relevant kunnen zijn op sociale media, terwijl de e-maildatabase gewoon klaarstaat om gebruikt te worden.

Hoe dan ook verdient e-mail het niet om vergeten te worden.

E-mail Benchmark 2013

Aan de slag

E-mail is niet dood. E-mail is springlevend. De effectiviteit en efficiëntie van e-mail als marketingkanaal worden schromelijk onderschat en dat is zonde. Met wat geluk heb ik jou net laten zien hoe krachtig een e-mail kan zijn. En wie weet ga je er serieus mee aan de slag. Laat me je daarmee helpen.

Vergelijk je eigen, huidige e-mailinspanningen eens met bovenste infographic. Is jouw open ratio op niveau? Springt je CTR er bovenuit? En zijn je e-mails eigenlijk wel geoptimaliseerd voor mobiele apparaten?