Inspiratie, Verdieping

Waar kopen wij Nederlanders het liefst onze tablets?

0

De concurrentie voor online aanbieders van consumentenelektronica is moordend. Voor de consument die hieruit een keuze moet maken, is de opgave niet minder zwaar. WUA! onderzocht waar vraag en aanbod elkaar online ontmoeten. Welke websites bezoeken respondenten als ze zich vrij mogen oriënteren op de aankoop van een tablet? En hoe ziet de conversie op deze websites eruit?

Koning Retail

Net als in het onderzoek naar de online oriëntatie op laptops, keren de respondenten zich tijdens het shoppen voor tablets massaal tot de grotere retailers. Vooral Media Markt en Bol.com springen er wat dit betreft uit. MediaMarkt.nl wordt door 80% van de respondenten bezocht: Bol.com door 70%.

Niet meer dan logisch, wellicht. Bol.com mag zich als beste website van 2012 met recht Koning Retail noemen. En je schijnt wel gek te moeten zijn om Media Markt niet in overweging te nemen. Maar hoe ziet dit beeld er onderaan de trechter uit? Wie weet de concurrentie af te troeven en de potentiële klant te verleiden?

Tablet_Keuzetabel_595

Conversie maakt het verschil

Conversie is minstens net zo belangrijk als vindbaarheid. Minstens, want ook uit dit onderzoek blijkt weer dat het conversiepercentage onder de streep al het verschil kan maken. Positief voorbeeld in dezen is Apple. We weten door het marktaandeel dat veel mensen uiteindelijk met een iPad naar huis gaan, maar zagen al dat de meeste hiervoor een retailer bezoeken.

Toch weet Apple.com ook zelf, ondanks de 11e plaats qua vindbaarheid (12%), een gedeelde 3e plaats qua voorkeur (7%) te realiseren. De conversie van 58,3% is ongeëvenaard, al doet ook Koning Retail het met 40% erg goed. De combinatie van vindbaarheid en conversie levert Bol.com maar liefst 28% van de totale voorkeur voor het kopen van tablets op. Best bezochte website MediaMarkt.nl weet 22,5% van de bezoekers naar de kassa te trekken.

Tablet_Conversie_595

Apple doet vergeten

Hoe komt Apple.com aan een conversie van 58,3%? Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Volgens de respondenten is Apple.com met afstand de meest aantrekkelijke website. Met de hoogste scores van het veld op onderdelen als vormgeving (9,0), informatiewaarde (8,3) en kwaliteit (8,3) zijn veel bezoekers bereid te vergeten dat er ook nog andere merken op de tabletmarkt bestaan.

Neem Wehkamp.nl ter vergelijking. Bijna drie keer zo veel bezoekers, maar door een achterblijvende conversie toch minder klanten dan Apple.com. Het aanbod tablets is er groter, de prijzen concurrerend, maar meer bezoekers plaatsen de website op de tweede (13%) of derde plaats (8%), dan op de eerste (4%).

Tablet_optie_595

Internet is geen televisie

Media Markt heeft over vindbaarheid en naamsbekendheid niet te klagen. Er valt genoeg te kiezen, aanbiedingen zat. 18% van de totale voorkeur mag zeker een succes genoemd worden, maar het potentieel is groter. Relatief veel bezoekers haken vroegtijdig af. Op het onderdeel vormgeving komt MediaMarkt.nl niet verder dan de 14e plaats.

De website wordt te druk en schreeuwerig genoemd. Wat op televisie werkt, blijkt niet geschikt voor de inrichting van een online winkel. Het bewijs wordt hierboven geleverd: Media Markt wordt na een bezoek vaak niet als serieuze optie beschouwd. Het verschil tussen vindbaarheid en voorkeur? Conversie, conversie, conversie.