Google bedrijfsvermelding: in 4 stappen optimaal vindbaar voor je klanten

Vindbaarheid

Elke dag gebruiken duizenden mensen Google Search en Google Maps om bedrijven in hun eigen regio te vinden. In Google Places Zakelijk kun je gratis één vermelding maken per adres. Wanneer potentiële klanten dan naar jou zoeken vinden zij jouw bedrijf inclusief gegevens als openingstijden, foto’s en klantenreferenties.

Wanneer jouw bedrijf in Google Places Zakelijk staat, wordt deze getoond op Google Maps en is de kans groot dat je ook op specifieke (lokale) zoekopdrachten zichtbaar bent op de zoekresultatenpagina van Google. Dankzij de gratis bedrijfsvermelding is je bedrijf dus optimaal vindbaar en zichtbaar in Google. Ook word je bedrijf op deze manier véél aantrekkelijker vertoond. Laat deze kans dus niet onbenut!

Verbeter de lokale vindbaarheid van je website

De vindbaarheid op jouw eigen bedrijfsnaam is vaak al dik in orde, dus denk bij de beschrijving van jouw onderneming aan zoekwoorden die belangrijk zijn voor je bedrijf. Waarom zou je een bedrijfsvermelding aanmaken als je bedrijf toch al bovenaan staat in de organische zoekresultaten? Nou, dat is heel simpel. Ten eerste omdat je op deze manier de lokale vindbaarheid én herkenbaarheid (dankzij de foto’s) van jouw bedrijf in Google aanzienlijk zal vergroten. Ten tweede omdat men zo direct inzicht heeft in de meest relevante gegevens van jouw bedrijf zoals je contactgegevens, openingstijden et cetera. Daarbij komt dat het je niets kost! Alhoewel, hoogstens 10 minuten van je tijd.

Voorbeeld bedrijfsvermelding Google

Een voorbeeld van een bedrijfsvermelding in Google

Van Google Places naar Google +

Wanneer je een bedrijfsvermelding aanmaakt in Google Places Zakelijk, wordt er ook automatisch een lokale Google+ pagina aangemaakt waar je bedrijfsvermelding aan wordt gekoppeld. Dit zul je zien wanneer je op ‘foto’s bekijken’ klikt in de bedrijfsvermelding, dan kom je namelijk terecht op de ‘Google+ Local’ pagina van het desbetreffende bedrijf. Op deze pagina vind je meer informatie over het bedrijf. Het voorbeeld hieronder laat zien wat je te zien krijgt wanneer je niet bent ingelogd. Wanneer je wel bent ingelogd is het mogelijk om een review achter te laten, in te checken bij een locatie of de pagina te delen. Dit wordt vervolgens weer gecommuniceerd op de Google+ profielen van deze gebruikers. De online zichtbaarheid van jouw bedrijf wordt op deze manier dus nog meer vergroot!

Google+ local pagina

Google+ local pagina

Ook in Google Maps is het verschil groot wanneer je geen bedrijfsvermelding hebt in Google Places Zakelijk. Zoals je in onderstaand voorbeeld kunt zien komt een bedrijfsvermelding zowel de vindbaarheid als de herkenbaarheid van jouw bedrijf in Google Maps ten goede.

Zonder bedrijfsvermelding

Weergave in zoekresultaten zonder bedrijfsvermelding

Met bedrijfsvermelding

Weergave in zoekresultaten met bedrijfsvermelding

Zet jouw bedrijf ook op de kaart!

Stap 1: meld je gratis aan bij Google Places Zakelijk

Ga naar de aanmeldpagina van Google Places Zakelijk. Als je al bekend bent bij Google, bijvoorbeeld omdat je een Gmail-account hebt, dan kun je daarmee inloggen. Heb je nog geen account bij Google, dan kun je die gratis aanmaken. Het kan zijn dat je na het inloggen in je profiel uitkomt. In dat geval moet je even opnieuw op de link ‘Bedrijfscentrum’ klikken.

Stap 2: vul je bedrijfsgegevens in en check de positionering

Vul je bedrijfsgegevens zo accuraat mogelijk in. Houd goed in de gaten dat alles wat je hier neerzet openbaar gemaakt wordt op het internet. Kijk in het kaartje of het markeringsbolletje op de juiste plek staat. Je kunt dit eventueel corrigeren. Tip: gebruik in je bedrijfsomschrijving bij voorkeur de zoektermen waar je graag op gevonden wilt worden.

Stap 3: ga verder met het aanvullen van je vermelding

Vul hier je openingstijden in, welke betaalmethodes je accepteert, eventuele foto’s van je pand of diensten, je logo of sfeerfoto’s van je winkel. Let op: de foto die je als eerste toevoegt is de hoofdfoto van je bedrijfsvermelding. Deze foto is als enige zichtbaar wanneer je bedrijfsvermelding zichtbaar is in de zoekresultaten van Google of in Google Maps. Vergeet niet om bij ‘Aanvullende details’ de dingen te vermelden die jou bijzonder maken. Als je klaar bent, klik dan op Verzenden.

Stap 4: verifieer je aanmelding

Heel belangrijk, dit verifiëren, want anders zou iedereen zich als jouw bedrijf kunnen voordoen. Wanneer je de vermelding geactiveerd hebt duurt het ongeveer zes weken voordat je vermelding op Google Maps wordt weergegeven. Je kunt de status controleren door terug te keren naar Google Places Zakelijk en aan te melden met de id en het wachtwoord van je Google-account.

Van B naar A!

Wanneer je bedrijfsvermelding uiteindelijk werkt volgt er een nieuwe uitdaging. Omdat er steeds meer bedrijven zijn die zich aanmelden valt het niet mee om bovenaan te komen – en dat is wel wat je wilt. De positie van je bedrijf wordt met name vastgesteld aan de hand van een algoritme. Omdat Google Places een dienst is die nog regelmatig wordt vernieuwd, wijzigt dit algoritme ook regelmatig. Uit eigen ervaring kan ik je wel alvast enkele tips geven die je in kunt zetten om een hogere positie te verkrijgen in Google Places.

 • Vul de gegevens van je bedrijfsvermelding zo volledig mogelijk in. Dus ook foto’s en eventuele openingstijden.
 • Verwerk een zoekwoord in je titel. Dus meld je niet aan als ‘Refresh’ maar als ‘schoonheidssalon Refresh’.
 • Probeer het maximale aantal categorieën in te vullen. Bij de eerste categorie moet een standaardcategorie worden gekozen. Bij de andere 4 mag je zelf iets verzinnen. Denk hierbij aan categorieën waarop jouw bezoekers zullen zoeken.
 • Positieve recensies zijn belangrijk voor je ranking in Google Places. Zorg er dus voor dat een aantal van je klanten jou een goede recensie geeft.
 • Maak gebruik van lokale linkbuilding, bijvoorbeeld via websites als Telefoongids.nl, Openingstijden.com, Yalwa.nl, Locanto.nl, ilocal.nl, Nationalebedrijvengids.nl, social media en Allebedrijvenin (typ in Google [allebedrijvenin + stad] en je vindt jouw gewenste onderdeel van deze site).

Meten = weten

Statistieken

Benieuwd hoe vaak je bedrijfsvermelding is vertoond en hoe vaak gebruikers belangstelling hebben getoond in jouw bedrijfsvermelding? Dit kun je heel gemakkelijk terugzien in de statistieken. Wanneer jouw bedrijfsvermelding wordt weergegeven in Google kun je alle statistieken zien door in te loggen in Google Places Zakelijk. Hier kun je ook zien met welke gebruikte zoekwoorden jouw bedrijfsvermelding is vertoond in Google. Succes!

Uitgelicht: Wil je beter gevonden worden? Volg dan onze training SEO

training-seo-183x133

Wist je dat 70% van de Google-gebruikers niet verder kijkt dan de eerste 4 zoekresultaten? En dat je veel potentiële klanten laat lopen als je hier niet tussen staat? Tijdens deze training ontdek je hoe je je website beter vindbaar maakt voor zoekmachines als Google.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Goed info, maar ik mis iets..Dit is eenrichtingsverkeer van Google wat je nu doet. Een kleine tip van mij. Probeer de informatie op Google+ Zakelijk compleet te matchen met je contact pagina. Titel, adres, telefoonnummer moeten 100% matchen. Nou ja, een kleine tip van mij! :)

  1. Bedankt voor je kleine aanvulling! 😉

 2. Voor de locale linkbuilding is Winkelstraat.mobi ook een effectieve manier. Deze richt zich volledig op mobiele zoekopdrachten. Een vermelding in je eigen werkgebied is gratis. Dit is eventueel uitbreidbaar naar een uitgebreide vermelding of volledige mobiele website tegen lage kosten.

  http://www.aanmelden.mobi/pages/de-mogelijkheden

 3. Goed artikel!
  Alleen hoe krijg ik het gedaan om daadwerkelijk mijn zaak/winkel op de kaart van Den Bosch te krijgen. Al meerdere keren aangegeven bij Google maar het lukt niet.
  Al 20 jaar in de straat alleen wij zijn niet vermeld wel andere zaken die er minder lang zitten!

  Mensen zoeken ons en weten in welke straat we zitten alleen weten niet meer de naam van de zaak. Helaas vinden ze ons dan niet.

  Wat kan ik hieraan doen?

  Groet Victor

  http://maps.google.nl/maps?hl=nl&bav=on.2,or.r_qf.&bvm=bv.45175338,d.d2k&biw=1385&bih=741&um=1&ie=UTF-8&q=it+fits+borduren+den+bosch&fb=1&gl=nl&hq=it+fits+borduren&hnear=0x47c6ee37ad3edd37:0x400de5a8d1e7c50,’s-Hertogenbosch&cid=0,0,10300111766849217066&sa=X&ei=iEZsUcG7IqGI0AX9qYDQDQ&ved=0CJYBEPwSMAA

  1. Hallo Victor,

   Ik neem aan de je bedoelt dat de naam van je bedrijf niet zichtbaar is (in witte tekst) op de kaart wanneer je inzoomt naar de straat waar je bedrijf gevestigd is. Je kunt hier helaas weinig aan doen aangezien Google ook hier aan de hand van algoritmes bepaald of een bedrijf wel of niet op die manier wordt weergegeven in Google Maps. Wellicht dat positieve recensies op je Google + local page het probleem kunnen oplossen… Je bedrijfsvermelding wordt verder wel prima gevonden!

   1. Victor van der Kruk |

    Dank voor de snelle reactie!

 4. Goed artikel gaan we eens toepassen :)

 5. Hoi Lars,
  Leuk artikel, een mooie aanvulling op de Google+-local pagina is een Virtuele Tour direct gekoppeld aan Google’s Streetview. Google noemt dit Google Bedrijfsfoto’s. Een vertrouwde fotograaf kan de tour maken en daar waar mogelijk de koppeling met Streetview (zie ook: http://maps.google.nl/help/maps/businessphotos/get-started.html)
  Voorbeelden van deze toepassing die je Google+ Local pagina helemaal compleet maakt, zijn ook op mijn website te vinden.
  gr, edwin.

 6. Goed artikel Lars,

  Je vindbaarheid in de lokale (“A” t/m “G”) resultaten op Google begint met het aanmelden op Google+ Local, als je er nog niet staat vermeld. En wat helpt bij het hoger ranken is natuurlijk het verhogen van je Zagat-score, die wordt getoond, nadat je tenminste 10 reviews hebt.

  Met andere woorden: ga ook reviews op je Google+ verzamelen. Maar ga ze niet lopen fake’n!

  Wat helaas niet werkt, is om hiermee op Apple Maps op iOS 6+ te komen. Als je daar nog niet staat vermeld, raad ik iedereen aan om je ook aan te melden op Yelp en TomTom Places.

  Tip: houd al je bedrijfsinformatie extreem consistent. Dat helpt ook bij het hoger ranken in de lokale zoekresultaten.

  @Edwin van de Graaf: ziet er cool uit!

  Mvg, Eduard.

  1. Dank Eduard, is ook een mooie aanvulling en wordt steeds meer gebruikt.
   Bedrijven zien het nut van mooi en onderscheidend beeldmateriaal steeds vaker in.

  2. Een Zagat-score is alleen doeltreffend bij restaurants. en vooral in de USA. Niet echt iets om over wakker te liggen voor lokale bedrijven buiten de horeca om.

 7. Nuttig artikel, alleen jammer dat Google nog steeds niet Curacao heeft toegevoegd en wij hier dus niet deze optie kunnen gebruiken om onze vindbaarheid te vergroten op het eiland.

 8. Bedankt voor dit nuttige artikel! Worden door klanten vaak vragen over gesteld.

 9. Goed artikel,
  alleen is er toch de vraag, Je kunt heel veel bijkomende info invullen over je bedrijf, zoals ‘Parking, en andere vrije info, maar… Deze wordt nergens getoond. Niet op Zoek resultaat van google als de pagina van google+

  Moet je hiervoor iets speciaal voor goedkeuren of instellen?

  Ook moet men goed opletten in de account omgeving want er zijn 2 omgevingen om reeds ingegeven locaties te editeren. en deze spreken niet met elkaar. Wel verwarrend.

  Steven

  1. @Steven, ik worstel met hetzelfde probleem: ingevoerde informatie, bijv. een filmpje, wordt niet weergegeven. Weet iemand de oorzaak en (daarmee misschien wel) de oplossing voor dit probleem?

 10. Beste Lars,

  Weet je iemand of een bedrijfje dat niet voor de hoofdprijs mijn site vindbaar kan maken in Google. Ik heb het zelf al meerdere keren geprobeert zonder resultaat. Ik verschijn nu pas ergens op de 3e pagina.

  Alvast bedankt!

  Gr. Kelcey

 11. We hebben een bedrijfsvermelding op places aangemaakt. Nu wilden we de titel gaan veranderen en met succes. Echter wordt deze verandering niet doorgezet in de resultaten. Weet iemand hoe dit kan?

 12. Ik heb me aangemeld op Places Zakelijk. Inmiddels kun je niet meer zelf de categorie bepalen, maar moet je gebruik maken van de categorieën die Google aangeeft. Ik heb een uitvaartonderneming. Probleem is dat in de lijst van Google de woorden uitvaart, begrafenis, uitvaartonderneming, begrafenisonderneming, niet voorkomen. Het dichtst bij komt de categorie ‘begraafplaats’, maar dat is nu niet direct het zoekwoord dat vaak gebruikt wordt. Weet iemand hoe dit op te lossen?

 13. Beste Marion,
  “Begrafenisondernemer” staat bij mij ‘gewoon’ in de lijst van categorien…
  groet,
  edwin.

 14. Beste Edwin, ik heb opnieuw gekeken, maar het staat er (bij mij althans) echt niet bij. Ik bevind me op Google Places Zakelijk/ Vermelding: “deze bedrijfsvermelding op Google” en dan bij het onderdeel “categorie” . Daar kan ik meerdere categorieën aangeven, maar die moeten qua titel overeenkomen met de lijst die al in Google zit en daar zitten de juiste termen dus niet bij.

  Zit ik op de verkeerde plek? Heb ik een verouderde versie of wat kan het zijn?

  Alvast dank voor je reactie’

  Marion

  1. Marion Kroezen |

   Beste Lars, zou je nog willen reageren op mijn bericht van 28 maart? Ik heb vandaag opnieuw gekeken, maar kan nog steeds alleen de categorieën uit de pull down lijst van Google kiezen en geen eigen categorie benoemen (in jouw artikel staat dat dit wel kan. Is het veranderd?)
   Alvast dank voor je reactie!

   1. Beste Marion, ik ben nu voor onze makelaardij met verschillende vestigingen, waaronder in Amsterdam, ook bezig met Google+. Ons profiel is naar mijn idee erg volledig ingevuld, maar heb ook het probleem met de categorieën. Wij worden in Amsterdam niet getoond in het rijtje van Google Places. Ik zie dat de concurrenten/collega’s die wel getoond worden op zich niet beter gevulde google+-pagina’s hebben, maar wel heel veel categorien hebben ingevuld. Diezelfde categorien kan in niet invullen. Ik heb het vermoeden dat je ‘vroeger’ categorien zelf kon bedenken en dat google nu een vastgestelde lijst heeft die veel beperkter is. Ik vraag me af hoe je in plaatsen met veel concurrenten/collega’s alsnog in het rijtje op de 1e pagina kunt komen. Het lijkt erop alsof de categorien heel belangrijk zijn voor de vindbaarheid en die zijn niet verder meer aan te vullen. Ben ook benieuwd naar Lars zijn reactie.

 15. Beste Lars,
  iemand heeft zijn bedrijfgegevens op ons adres geplaatst,
  wat kan ik doen om het te verwijderen?
  vriendelijke groeten
  Margit

 16. Top artikel. Meten is zeker weten.

 17. Beste allen,

  Interessant artikel!

  Is er ook een algemene tool / website die je vermeldingen op internet meet?
  Er is natuurlijk de Google Alert, maar zijn er nog meer of vergelijkbare tools/websites?

  Het is bijvoorbeeld interessant als je genoemd wordt in een beoordeling of review. Is dat in te zien? Of adviseren jullie dan Google Alert?

  Gr,
  Tom

 18. Ik ben enkele dagen geleden mijn eenmanszaak gestart en ik heb geen winkel of website.
  als ik mijn bedrijf vindbaar wil maken in google maps lukt dit niet omdat ik mijn bedrijf niet kan vinden in google.
  Ook lukt het niet om mijn bedrijf in te schrijven bij “mijn bedrijf “van google.
  Wie kan mij helpen !!!!

  GR Ron

 19. Beste Ron,
  zolang je (prive-) adres en een telefoonnummer hebt waarop mensen jouw eenmanszaak kunnen vinden moet het aanmelden lukken via: https://plus.google.com/pages/create?hl=nl

  je hebt dan wel een google-account nodig.
  succes.

 20. Hallo Edwin,
  Bedankt voor je snelle reactie!
  Ik ga het nu direct proberen.

 21. De link die je geplaatst hebt daar had ik het ook al geprobeerd..
  Als ik links boven in het zoekvlak mijn huisadres intyp vind hij zelfs deze ook niet.
  Zie ik iets over het hoofd?

 22. Hoi Ron, als je nog geen profiel hebt, kan je die ook niet vinden, dat zal je dus moeten aanmaken. Anders kan je via mapmaker: http://www.google.nl/mapmaker
  ook plaatsen toevoegen.
  kom je er echt niet uit, stuur dan even je naw gegevens incl telefoon in een berichtje via mijn website. (zie hierboven)
  groeten ut Doetinchem, edwinvandegraaf.

 23. Hoi,

  Ik heb in het verleden eens een account aangemaakt bij Google maps geloof ik… ik heb wel een Google-account (gmail). Nu wil ik mijn openingstijden van mijn zaak aanpassen maar dat lukt me gewoon niet. Weet iemand hoe ik dat kan doen? Ik zoek me rot! Groetjes, Inge.

 24. Beste,

  Ik vroeg mij af waarom mijn bedrijfsvermelding in de zoekresultaten niet wordt getoond bij een zoekopdracht op enkel de bedrijfsnaam, maar wel wanneer ik b.v. of adresgegevens achter de bedrijfsnaam typ in de zoekopdracht.

  Groet, Dave

 25. Ik probeer een nieuwe pagina aan te maken en probeer een bedrijfsprofiel /categorie aan te geven. Echter Google kent de naam droogijstechniek, droogijsstralen of droogijsbedrijf niet. Zandstraal bedrijf wordt wel herkend maar dit zijn wij absoluut niet. Dit geeft een verkeerd beeld van onze bedrijfsactiviteiten. Hoe kan ik -of iemand anders- dit aanpassen?

 26. Dennis Veeken |

  Hey Lars,

  Ik heb dit ook allemaal toegepast het enige wat mij niet lukt is dat als je op mijn bedrijf zoekt er ook daadwerkelijk aan de rechterkant een google map + foto ed. wordt getoond. Heeft dit tijd nodig of is er iets mis?

 27. Hoezo 10 minuten van je tijd? Ik heb een brief van Google gekregen om in 4 eenvoudige stappen mijn gegevens aan te passen. Nu ben ik al een half uur aan het zoeken waar ik mijn gegevens kan wijzigen en aanpassen en het enige wat ik vind is deze site. Muur inderdaad.

 28. Zoals in maart en juni 2014 al aangegeven was onder andere door Marion dat je niet een eigen categorie kan toevoegen dit berichtje. Dit probleem is er dus nog steeds. Misschien heb je rechtstreeks naar Marion gereageerd want ik zie geen reactie met oplossing.
  Om beter vindbaar te zijn, zijn trefwoorden onmisbaar. Ik kan echter nu maar 1 categorie kiezen uit de lijst van Google.
  Kun je alsnog een reactie geven?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!