E-mailmarketing: 8 tips voor een hoger openingspercentage

E-mailmarketing

Iedereen die e-mailcampagnes stuurt probeert zoveel mogelijk rendement uit e-mailmarketing te halen. In onze eerdere blogpost over de ‘e-mail ROI calculator’ legden we uit dat het verbeteren van het openingspercentage hierbij erg belangrijk is. Maar, op welke manier kun je dit openingspercentage van je e-mailcampagnes het beste verhogen?

Het aantal keren dat je e-mail wordt geopend is natuurlijk afhankelijk van de relevantie voor je ontvangers. In dit artikel gaan we daar niet verder op in. Het verhogen van het aantal opens kun je stimuleren door rekening te houden met de volgende tips.

Tip 1: bedenk een duidelijke afzend-naam

Nog voordat de ontvanger in zijn inbox naar de onderwerpregel kijkt ziet hij van wie de e-mail komt. Geef daarom duidelijk aan van wie de e-mail afkomstig is. Kies daarbij voor de naam van je organisatie of van je merk. Een compleet e-mailadres als afzend-naam is geen goed idee (bijvoorbeeld nieuwsbrief@bedrijfx.com). Een e-mailadres in de afzend-naam zie je nog wel eens bij aan- of afmeldmails. Probeer dit te voorkomen. Experimenteer daarnaast met het toevoegen van een persoonlijke naam, naast de naam van je bedrijf (bijvoorbeeld: naam medewerker – bedrijf X).

Tip 2: gebruik een goed afzender e-mailadres

Outlook afzendemailadres

Niet in alle e-mailclients is het e-mailadres van de afzender even zichtbaar, maar in steeds meer clients is dit wel het geval. Zorg ervoor dat je ontvangers een e-mailadres te zien krijgen waaraan ze je herkennen. Kies bijvoorbeeld voor nieuwsbrief@bedrijf.com. In de drie voorbeelden hiernaast is te zien dat dit niet altijd goed gaat.

Tip 3: schrijf een sterke onderwerpregel

Zie de onderwerpregel als de titel van je e-mail. Maak kort duidelijk waar de e-mail over gaat. Er zijn vijf verschillende vormen van titels (kopregels) en onderwerpregels:

 • Nieuwskopregels: pure mededelingen van feiten
 • Belovende kopregels: beloven een oplossing te bieden
 • Intrigerende kopregels: een doordenker; je moet een klein raadsel oplossen
 • Uitdagende kopregels: maakt de lezer nieuwsgierig
 • Selecterende kopregels: spreken een bepaalde doelgroep direct aan

Nieuws-, belovende en uitdagende kopregels zijn als onderwerpregel het meest geschikt. Een intrigerende kopregel is minder geschikt, omdat je vaak de onderwerpregel wel ziet, maar de e-mail zelf niet. Ontvangers weten dan niet bij welk stuk van je e-mail het raadsel hoort. Bovendien hebben ontvangers weinig tijd en zullen ze niet lang over je raadsel na willen denken.

Selecterende kopregels hoef je als onderwerpregel ook niet te gebruiken. De selectie kun je zelf maken via segmentatiemodellen. Als je je hele database een campagne over dameskleding stuurt en in de onderwerpregel alleen iets vermeld over dameskleding, is de kans klein dat mannelijke ontvangers je campagne openen. Segmenteer je database en stuur je campagne alleen naar je vrouwelijke ontvangers.

Zet belangrijke woorden vroeg in de onderwerpregel. Hoe verder de woorden naar achteren staan des te minder aandacht ze krijgen. Er is diverse keren onderzocht wat de invloed van de lengte van de onderwerpregel op het open percentage is. Deze onderzoeken komen met verschillende resultaten.

Onderzoeken lengte onderwerprege

Bronnen: Mailchimp & Emailaudience

Over het algemeen zie je een hoger open-percentage bij een relatief korte onderwerpregel (onder 30 karakters). Het belang van een korte onderwerpregel heeft ook te maken met de e-mailclients van je ontvangers. Worden je e-mails vaak bekeken op een mobiele telefoon, dan is het belang van een korte onderwerpregel groter dan wanneer je ontvangers vooral in Outlook je campagnes bekijken.

Daarnaast kun je nog denken aan personalisatie in de onderwerpregel. Je kunt hiermee testen, maar pas wel op. Het kan namelijk nep en “spammerig” overkomen. Uit onderzoek blijkt dat personalisering met naam weinig invloed heeft. Pas wanneer je gaat personaliseren met bijvoorbeeld plaatsnamen zie je een stijging in het percentage opens.

Tip 4: test je beste verzenddag en tijdstip

Test wanneer je ontvangers het best bereikbaar zijn. Probeer je campagnes op het moment te sturen dat je ontvangers in hun inbox bezig zijn. Iedere doelgroep is anders en het beste verzendmoment is dus ook steeds anders. Je kunt hier alleen achter komen door te testen.

In de Nationale E-mail Benchmark van de DDMA is te zien dat dinsdag en donderdag de populairste dagen zijn om nieuwsbrieven te verzenden. Dit zijn niet voor niets de populairste verzenddagen. Maar, aan de andere kant kun je weer meer opvallen door op een andere dag je campagne te verzenden.

Tip 5: versterk je onderwerpregel met de preheader

preheaders iPhone

Foute vs. goede preheader

De preheader staat vaak bovenaan de e-mail en is de eerste regel van de <body>-tag in je HTML code. Doordat de preheader de eerste tekst is, zullen e-mailclients als Gmail, Apple Mail en Outlook (een gedeelte van) deze tekst in de inbox of in een pop-up, bij de onderwerpregel tonen.

Zorg ervoor dat de preheader, samen met de onderwerpregel, het openen van de e-mail stimuleert (screenshot rechts). Vaak wordt er verwezen naar de online versie (screenshot links).

Tip 6: zet belangrijk inhoud bovenaan

In sommige clients (zoals Outlook) zien ontvangers al een preview van de e-mail, terwijl ze deze nog niet hebben geopend. Zet belangrijke inhoud daarom bovenaan, zodat ontvangers je belangrijkste inhoud al in de preview zien. Dit vergroot de kans op het openen van je e-mail.

Belangrijke inhoud bovenaan

Tip 7: zorg voor een goede aanmeldpagina

aanmeldpagina

De aanmeldpagina van je nieuwsbrief is niet alleen belangrijk om zoveel mogelijk nieuwe inschrijvers binnen te halen. Als bezoekers van je website op je aanmeldpagina komen is het belangrijk om direct de juiste verwachtingen te scheppen. Geef aan hoe vaak je ontvangers de nieuwsbrief zullen ontvangen en beschrijf ook welke informatie ze in de nieuwsbrief zullen vinden. Door beide zaken van tevoren aan te geven schep je de juiste verwachtingen bij mensen die zich inschrijven voor je nieuwsbrief.

Tip 8: zorg voor een goede deliverability

Een goede deliverability is noodzakelijk wanneer je wilt dat ontvangers je campagnes openen. Er zijn maar weinig ontvangers die vanuit hun spambox campagnes openen. Weinig marketeers zijn op de hoogte van de factoren die voor problemen zorgen bij het afleveren van e-mails. De belangrijkste factoren die problemen met het afleveren van e-mails kunnen voorkomen: verwerken hard bounces, verwerken complaints, voorkomen van spam trap hits, zorgen voor relevantie en e-mail authenticatie.

Test, test, test

Het testen van de eerste vijf tips kost weinig inspanning. Test ieder onderdeel apart, zodat je externe factoren uitsluit en verschillen in opens toe kunt wijzen aan het geteste onderdeel. E-mailmarketing is het marketingkanaal bij uitstek om verschillende onderdelen apart te testen.

Heb jij nog een andere tip om het open percentage te verbeteren? Wil je meer weten over e-mailmarketing, bekijk dan ons Dossier E-mailmarketing.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Hoi Ronald en Niels, Wat een goed artikel.

  Wat wel waard is om te vermelden; de afzender / onderwerpsregel en preview pane hebben ook invloed hebben op het aantal doorkliks. In de meeste E-mailsystemen wordt als “open ratio”de unique UCO weergegeven.

  = Unique Confirmed Opens ofwel het aantal unieke ontvangers waarvan bevestigd is dat ze de mail geopend hebben. Een deel daarvan zijn mensen die plaatjes niet geladen hebben, maar wel doorgeklikt.

  Het beste zou zijn om te testen en dan de conversies (verkopen, downloads etc) te meten. Maar dat is jammer genoeg niet in alle situaties eenvoudig gedaan én ook de tussenstappen (opens / kliks etc) geven waardevolle info over “waar het fout gaat”. Dus niet zomaar de opens uit het raam gooien :)

  even terug naar de UCO. een tip is om als je met testen aan de slag gaat. Naar de opens én kliks te kijken. Maar ook de verhouding daartussen (click to open). Dan kun je beter inschatten welke van jullie tips de verandering heeft veroorzaakt :)

  PS: Binnenkort worden de uniforme SAME statistieken voor e-mail marketing door de DDMA gepresenteerd, waarschijnlijk op de DDMA emailsummit.
  http://www.emailsummit.nl/

  Hier al een artikel over die definities, voor degenen die niet kunnen wachten :) http://www.frankwatching.com/archive/2012/08/17/nieuwe-standaard-voor-e-mailstatistieken-all-the-same/

 2. Ha Ronald, Niels.

  Goede tips. Ik ben voor mijn blog voor DMmediaplein onlangs dieper in het beste tijdstip en de beste dag voor een e-mailing gedoken. Hieruit komen de (voor mij toch wel opvallende) conclusies:
  – Zondag de beste dag voor je e-mailing
  – Vroege ochtend of late avond het beste tijdstip voor je e-mailing

  Verder is het onderzoek van de DDMA opnieuw in 2013 gedaan door 2 concullega’s van jullie. Hieruit blijken momenteel woensdag en vrijdag de populairste dagen om een e-mailing te versturen (tevens ook de slechtst scorende dagen voor een e-mailing).

  Groeten,
  Arjen (@juisdmkt)

  1. Hoi Arjen.

   Ik kan deze presentatie van harte aanbevelen wat betreft het “ideale verzendtijdstip”:
   http://www.slideshare.net/Silverpop/silverpop-worst-times-to-send-email

  2. Hoi Arjen,
   Het zou inderdaad goed kunnen dat je op zondag, in de vroege ochtend of de late avond de beste open percentages haalt. Leuk om te horen! Wat ik in mijn artikel ook al beschreef: het hangt heel erg van je doelgroep en de inhoud van je e-mails af en daarom is het ook goed om daar zelf mee te testen.

 3. Helder artikel, bedankt voor alle tips.

  Ik heb een toevoeging op Tip 7: ‘Zorg voor een goede aanmeldpagina’.
  Om mensen te motiveren zich aan te melden kan je het beste ‘verliestaal’ gebruiken; zeg wat ze mislopen als ze zich niet aanmelden voor de mailing. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het onbewuste brein twee keer zo sterk reageert op een mogelijk verlies (loss aversion), dan op het behalen van winst. Ik heb dit zelf ook gedaan en onderzocht bij mijn eigen aanmeldpagina; ik behaal met verliestaal 3 keer zo veel nieuwsbriefaanmeldingen. Dus enkel door het tekstje boven het aanmeldformulier te veranderen naar verliestaal!

  Mijn tip: gebruik dus verliestaal om meer aanmeldingen te krijgen: “Loop niet langer onze maandelijks nieuwsbrief mis met daarin nieuws, tips, trends en feiten op het gebied van e-mailmarketing”, in plaats van winsttaal “Ontvang iedere maand onze nieuwsbrief met nieuws, tips, trends en feiten op het gebied van e-mailmarketing”.

  1. @Maud: bedankt voor de goede tip! Er zijn inderdaad onderzoeken die dat bevestigen. Ik ga daar binnenkort mee testen :)

 4. @Maud Dank, goede tip! Moeten we zeker naar gaan kijken.

 5. Jonneke Prinsen |

  Beste Arjen,

  Ik zag je reactie op deze blog. Misschien even goed om het iets te verduidelijken wat de DDMA benchmark betreft.

  DDMA heeft vorig jaar, in samenwerking met de DDMA commissie ESP, voor het eerst de Nationale E-mail Benchmark (2011) gelanceerd. Deelnemende ESP’s waren Mailplus, Measuremail, Tripolis, Webpower en Yourzine. Ook dit jaar gaan we weer de benchmark (2012) publiceren, op 19 juni om precies te zijn! E-mark en E-Village hebben zich hierbij aangesloten.

  Het klopt dat E-Village inderdaad ook een eigen benchmark heeft. Dit doet zij al (in ieder geval) vanaf 2010. Nu volgens mij voor het eerst samen met Rapid Sugar. Het is echter niet zo dat zij de DDMA benchmark ‘opnieuw’ hebben gedaan. Het zijn twee verschillende benchmarken (die wel beiden over e-mail gaan ;). E-Village hanteert een eigen format en opzet.

  1. Ha Jonneke, goede aanvulling. Dan heb ik de 2 onderzoeken verward. Ik heb me direct ingeschreven voor de nieuwsbrief over de nieuwe DDMA Benchmark. :)

 6. De laatste mail van Frankwatching gaf een interessante titel over het Daft Punk artikel, maar plaatste het artikel vervolgens helemaal onderaan de nieuwsbrief. Moet je deze juist niet bovenaan zetten, om de ‘belofte’ in te lossen?

  1. Daar heb je een punt Elvira. Omdat we echter – omwille van efficiencyredenen – de nieuwsbrieven automatisch samenstellen, behoort dit momenteel nog niet tot de mogelijkheden. We zijn wel aan het bekijken of we hierin verandering kunnen aanbrengen. Dank voor je feedback!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!