10 tips om Pinterest zakelijk in te zetten [infographic]

Pinterest for business

Is Pinterest alleen een leuk tijdverdrijf voor vrouwen? Nee. Ook organisaties kunnen het online prikbord inzetten voor marketing- en/of communicatiedoeleinden. Het sociale platform biedt ondernemers namelijk verschillende mogelijkheden. Welke? Vandaag in de serie Infographic Day 10 tips om het beste uit Pinterest te halen.

De onderstaande infopgrahic is ontwikkeld naar aanleiding van het boek ‘The ultimate guide to Pinterest for business’ van Karen Leland. Dit boek verschijnt begin mei en geeft organisaties 10 handvatten om Pinterest effectief in te zetten voor organisatie- en marketingdoeleinden.

1. Formuleer een strategie

We kunnen het niet vaak genoeg benoemen. Wil je succes behalen en doelstellingen bereiken dan is het formuleren van een strategie een eerste en de belangrijkste stap die je moet nemen. Denk hier niet te makkelijk over en neem de tijd. Met een strategie breng je het proces goed in kaart en zorg je dat alle neuzen dezelfde kant opstaan. Uiteraard moet de strategie niet een losstaand iets zijn, maar voortvloeien uit de organisatie- en communicatiestrategie.

2. Zorg voor balans

Zorg voor balans door gevarieerde content te plaatsen. Volgens de infographic zorg je voor uitnodigende boards door te zorgen dat van je publicaties 40 procent bestaat uit gemotiveerde en inspirerende pins, nog eens 40 procent zijn leerzaam en (slechts) 20 procent van je pins hebben betrekking op je merk.

3. Wees ‘pin-vriendelijk’

Zorg dat je website ‘pin-vriendelijk’ is. Installeer de pin-it-button, zodat bezoekers afbeeldingen en video’s op hun boards kunnen plaatsen. Maar laat op je site ook weten dat je organisatie op Pinterest te vinden is door middel van de ‘Follow-me-on-Pinterest-button’.

4. Wees sociaal

Op social media gaat het om het ‘sociaal’ zijn. Het gaat niet alleen om het zenden van je eigen content, maar ook om het delen van publicaties van anderen. Repin interessante afbeeldingen van degene die je volgt. Maar reageer ook op pins van anderen en like ze.

5. Gebruik zoekwoorden

Gebruik zoekwoorden in titels en beschrijvingen om gevonden te worden op de termen die jij wilt. Je komt niet alleen beter naar voren in zoek(machine)resultaten, want pinners vinden je op jouw expertise. Gebruik hiervoor hashtags om de zoekwoorden goed uit te lichten. Let hierbij op de begrippen waar gebruikers op zoeken, want zij zijn namelijk op zoek naar een oplossing voor hun probleem.

6. Promoot crossmediaal

Breng je Pinterest-account niet alleen op je website onder de aandacht, maar gebruik ook andere kanalen. Denk aan een tab op Facebook, Twitter, je weblog of je nieuwsbrief. Maar ook met offline kanalen kun je je boards promoten door jouw (unieke) Pinterest-url te plaatsen op bijvoorbeeld een poster of in een folder.

7. Deel je boards zorgvuldig in

Deel je boards met aandacht in. Uit onderzoek blijkt dat pins in het midden de meeste aandacht trekken. Kijk welke boards voor jouw merk belangrijk zijn.

8. Geef iets weg

Verder blijkt dat pins die een call-to-action bevatten 80 procent meer engagement behalen, dan pins zonder ‘banaan’. Plaats berichten met de focus op gratis content, zoals ebooks, video’s of podcast van jouw organisatie.

9. Ga multimediaal

Pinterest is niet alleen het platform voor afbeeldingen en plaatjes. Ook video’s, podcasts en webinars kun je via je boards delen met je volgens. Deel bedrijfspresentaties, tutorials, interviews, demo’s van producten of exclusieve ‘behind-the-scenes’-filmpjes.

10. Meten is weten

Onlangs lanceerde Pinterest een nieuwe functie: webanalytics. Hiermee kun je gegevens bijhouden over wat er van je site gepind wordt, zoals het aantal pins, hoeveel pinners daarbij betrokken zijn en hoe vaak deze pins gerepind zijn. Je ziet wanneer deze pins geplaatst zijn, hoe groot het bereik is en hoeveel bezoeken dat oplevert op je site. Met deze informatie kun je in de gaten houden of je op de goede weg bent of eventueel je website en boards kan verbeteren.

Nog meer tips? Bekijk dan deze video over verkopen via Pinterest van Frankwatching-auteur Pelpina Trip. Ik ben benieuwd of Nederlandse ondernemers succes hebben met Pinterest. Ken jij een mooie case van een Nederlands merk dat Pinterest effectief inzet? Of heb jij wellicht nog een andere tip voor ondernemers? Deel het in een reactie! Wil je de infographic in een groot exemplaar bekijken of wellicht uitprinten? Klik dan op de afbeelding

10 manieren om Pinterest zakelijk in te zettenVolg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Uitgelicht: Sociale media-strategie in 60 minuten

183x133_Button_SocialeMediaStrategie

Wil je sociale media slim, serieus en succesvol inzetten? Dan is het boek 'Sociale media strategie in 60 minuten', deel 5 uit de 60 minuten-serie, een absolute aanrader. Sociale media kunnen je zakelijk veel opleveren als je weet wat je ermee wilt bereiken. Jarno Duursma beschrijft een praktisch stappenplan waarmee je snel een succesvolle sociale media strategie ontwikkelt.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Leuk en leerzaam artikel. Bedankt Bianca.
  Blijkbaar doen we het bij Speelgoedbank Amsterdam, deels intuïtief,op Pinterest wel goed. Een groot deel van de bezoekers van onze site vind ons via Pinterest. We kozen een aangrenzend interessegebied (knutselen) en posten / repinnen daarbinnen veel pins.

  Onze tip: have fun! Als je lol hebt in wat je pint gaat (bijna) vanzelf goed.

 2. En: posts met prijzen krijgen 35% vaker een like 😉

  1. Bedankt voor het delen van je tip Sami!

 3. Goed stuk ik ga het zeker proberen.

  1. Altijd leuk om te horen. Veel succes met Pinterest John.

 4. Non-profit voorbeeld: In Breda werken we een actuele lange termijn visie op de stad: Breda 2030. Het Bredase college vindt het belangrijk dat de stad meedenkt over die visie. Daartoe hebben we een interactief participatieproces ontwikkeld, waarbij we o.a. een experiment voeren met sociale media. Sinds medio 2012 maakt Pinterest daar deel vanuit. Op 9 thema-moodboards draagt de stad zélf beelden aan over o.a. duurzaamheid, werken in 2030, onderwijs, braakliggende terreinen, etc. In een speciaal Pinterest-atelier met een basisschool hebben ook kinderen uit groep acht hieraan meegedaan. We ontvingen vele, vele beelden, suggesties, knutsels, gedichten, etc.
  Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op http://www.pinterest.com/breda2030. Of stuur voor meer info een tweet @J_Eikelenboom.

  1. Bedankt voor het delen van deze case Jeannette!

 5. Bedankt voor deze handige tips! Ik wil graag mijn activiteiten op Pinterest uitbreiden en vraag me nu af of ik het beste Nederlandse of Engelse zoekwoorden kan gebruiken. Mijn borden zijn in het Engels. Wie kan daar antwoord op geven?

 6. Aanvulling: ik kan mijn borden natuurlijk in het Nederlands maken.

 7. Beste redactie,

  Ik gebruik Pinterest voor het voor het neerzetten van een bepaalde sfeer. Kan ik de beelden zakelijk ook gebruiken voor bijvoorbeeld het vervaardigen van brochures?

  Ben benieuwd,
  Rene

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!