Brekend nieuws vanuit Boston door de Reddit-crowd

reddit

Eerder deze week schreef ik al over hoe het legioen achter Reddit en 4Chan de handen ineen sloeg om de daders van de twee aanslagen tijdens de Boston Marathon te traceren. Onder het mom van twee weten meer dan een, werden duizenden foto´s en video´s met elkaar vergeleken. In een online document werden netjes alle gegevens over de explosieven, de gewonden en de mogelijke daders bijgehouden.

Al snel wees het legioen twee mensen aan. De Bag Men werden ze genoemd. Dit waren de vermoedelijke daders. De New York Post nam  het voor waarheid aan en publiceerde een foto van de twee mannen op de voorpagina van de krant.

Grove fout van New York Post

Gisteren werd duidelijk dat de New York Post een grove fout had gemaakt. De twee mannen waren niet de daders. Het waren twee atleten die de wedstrijd niet hadden gehaald. Ze waren verdwaald en hadden met hun sporttassen op de rug rond gelopen om de wedstrijd te volgen. Geschrokken door alle commotie hadden de twee heren zich al gemeld bij de politie. De Wisdom of the Crowd had hier jammerlijk gefaald. Een duidelijk zwart kantje van sociale media.
bagmen

Persconferentie FBI

Gisterenavond gaf de FBI een persconferentie waarin een nog onbekende video werd getoond. De twee mogelijke daders zouden hierin te zien zijn. Ook werd er een aantal foto´s van deze twee mannen vrijgegeven. Speciaal agent Richard DesLauriers, de leider in het onderzoek van de FBI, zei op de persconferentie het volgende:

“The only official photos, which should be officially relied upon, are those you see today.”

De Reddit community reageerde hier vrijwel direct op:

“At this point in time the only photographs that are allowed to be posted in this [page] are images that may contain the FBI’s two suspects — all others will be deleted.”

Wederom ging de crowd aan de slag. Zouden ze er opnieuw in slagen om de twee daders aan te wijzen in de enorme stapelbeeldmateriaal? Al snel werd een van de daders getraceerd in onderstaande foto. Even werd nog getwijfeld aan de echtheid van de foto. Was de dader er niet voor de grap ingeplakt? Waren er niet wat al te veel rare pixels rondom zijn hoofd te zien? Maar de foto blijkt juist te zijn.

Kort daarna werd de naam van de man met de witte pet achterhaald door de crowd. Het zou gaan om ene S. T. (inmiddels niet meer verdacht, red.), een jongeman die sinds maart van dit jaar als vermist te boek stond. De blog die is opgezet om de vermiste  terug te vinden staat nog online.

sunil

Realtime kloppartij

Op het moment van schrijven vindt er een klopjacht plaats naar de daders. Eén van de verdachten is inmiddels overleden tijdens een schietpartij. De beoogde verdachte is nog voortvluchtig.

dodeverdachte

Bron: https://twitter.com/thetech/status/325087777211428865/photo/1

Volg realtime wat er in Watertown gebeurt

Op Reddit is momenteel realtime te volgen wat er zich afspeelt in Watertown, een voorstad van Boston. Er is zelfs via Google Maps een kaart aangemaakt waarop alle gebeurtenissen zijn uitgezet.

kaart_boston

Bron: https://maps.google.com/maps/ms?msid=200082141349599835237.0004daaf434ba5147dce8&msa=0&iwloc=A

Wilde Westen online

De crowd volgt verschillende Twitter-accounts (ziehet account van @Akitz voor een aantal opvallende foto’s van de schietpartij), luistert naar politiescanners, bekijkt televisie-kanalen en leest artikelen. De crowd is overal. Ziet alles en hoort alles. Werk dat een enkele journalist niet voor zijn rekening kan nemen. In de comments wordt dan ook hartelijk gelachen om de traditionele media. Zo is er bijvoorbeeld een thread met als titel ‘CNN is so incredibly behind…  – They still think the naked guy was a suspect‘. En ook de NBC wordt op de korrel genomen:

“NBC is showing a cat screaming NO! while being put into a tub…”

Het is fascinerend om mee te maken hoe het nieuws zich realtime ontwikkelt. Het is ongefilterd en rauw op je dak. Fouten worden gemaakt, maar ook weer razendsnel gecorrigeerd. Nieuws wordt als het ware een beleving. Je maakt het zelf mee. Je bent er als het ware bij.

Ik heb vandaag ook al meerdere mensen gesproken die sinds vanochtend 7 uur aan Reddit gekluisterd zitten. Ik doe nog maar even mee.

Uitgelicht: Training Instagram marketing voor een sterke strategie

Training-Instagram-marketing-640x465

Ben je al actief op Instagram en wil je de zakelijke mogelijkheden verkennen? Dan is deze training iets voor jou: je leert het visuele verhaal van je merk te vertellen. Na afloop heb je heldere doelstellingen bepaald en ga je naar huis met een eigen Instagram planning.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. idd: het allereerste doel van de autoriteiten met een crowdhunt-actie is om de daders op te jagen en ze het gevoel te geven dat ze hier nooit mee weg kunnen komen.

 2. “Fouten worden gemaakt, maar ook weer razendsnel gecorrigeerd.”

  In dat geval lijkt het me raadzaam de naam van de verdachte te corrigeren. Geen enkele autoriteit heeft ooit bevestigd dat de vermiste student (ik zal zijn naam niet noemen; iedere keer is er één te veel) iets met de aanslag te maken heeft. Wat dacht je: als zijn naam trending is op Twitter zal het wel waar zijn?

  ‘Frankwatching is so incredibly behind… – They still think the missing student was a suspect‘.

  Is het niet veel interessanter om over enkele dagen/weken, als de meeste details beschikbaar zijn, nog eens een poging te wagen een fatsoenlijk beschouwend artikel te schrijven? Dan is er misschien ook een beter beeld te vormen van de rol die sociale media heeft gespeeld in deze zaak.

  1. Inderdaad, de media blijft reeds doorgaan met het copy/pasten van onjuiste informatie. Ik hoop dat dit een ware les vormt voor degene die denken dat alles wat op Internet staat per definitie de waarheid moet zijn. Het is gewoon schandalig dat een 17 jarige jongen nu zijn huis niet meer uit durft omdat de Reddit crowd hem heeft aangewezen als dader. Je moet je voorstellen hoe dat voor hem is. Dat achtervolgt je heel lang.

   1. De man die nu genoemd wordt is geboren in Tsjetsjenië, Georgië, Turkije, Rusland en Kirgizstan. Allemaal tegelijk? Nee in verschillende jaren; hij is namelijk 19, 22, 26 en 27. Interessante details en een prima aanvulling op dit artikel lijkt mij.

 3. En alweer is de verkeerde naam genoemd. S. is helemaal niet de verdachte. Waarom speelt iedereen toch voor FBI agentje? zo krijg je al deze misverstanden. Ik zou je artikel maar snel aanpassen, want de echte namen zijn allang vrijgegeven door de FBI.

 4. Sander Duivestein Sander Duivestein | |

  @Jan Egbert Vrij snel na publicatie van dit artikel werd idd duidelijk dat S. niet langer een verdachte is, maar dat “de Russen” erachter zitten. Ik heb het bewust niet aangepast. Ik vertrouwde op het zelfcorrigerende karakter van de community achter Frankwatching. “Fouten worden gemaakt, maar ook weer razendsnel gecorrigeerd.” Ook op Frankwatching beleven we dus het nieuws. We zijn het nieuws.

  1. Niet langer een verdachte? Die jongen is nooit een verdachte geweest! Geen enkele officiële bron heeft zijn naam ooit als verdachte genoemd. Die jongen is vermist en liet een zelfmoordbrief na die door zijn familie in twijfel wordt getrokken. Meer weten we niet van die jongen. Jij blijkbaar wel als je hem al bij zijn voornaam mag noemen.

   Je kan het mooi vertellen, maar laten we het wel puur houden. Niemand IS het nieuws, je bent hooguit onderwerp, brenger of ontvanger van het nieuws. Ik begrijp je vergissing, maar dat sociale media ons in staat stellen om het ene moment nieuws te ontvangen, het andere moment nieuws te brengen en nog een moment later ook nog het onderwerp van dat nieuws te zijn, wil niet zeggen dat wij zelf het nieuws zijn. Het nieuws is niets meer dan een actueel verslag van een gebeurtenis of reeks van gebeurtenissen. Het is mij wel duidelijk geworden dat wij allemaal nog danig in de war zijn en moeten wennen aan onze nieuwe multifunctionele rol en de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt.

   1. Helemaal mee eens Jan Egbert.
    Dit laat allemaal juist heel goed zien hoe ‘waardeloos’ social media op sommige gebieden is. Wat heb je er aan om ‘aan Reddit gekluisterd te zijn’. Blijkbaar heeft Sander hier tijd voor. Ik heb liever een correct nieuwsverhaal dat ik kan lezen en voor het grootste deel uit ware feiten bestaat. Ook al duurt dan nog een paar uur. Beter in 1 keer een correct verhaal, dan 8 uur lang ongefilterde onwaarheden.

    Wat de auteur wel knap doet is om van de onvolmaaktheden van sociale media, juist een mooie eigenschap te maken.

    Ik ga weer even aan het werk, zonder Reddit.

  2. ‘Ik heb het bewust niet aangepast. Ik vertrouwde op het zelfcorrigerende karakter van de community achter Frankwatching.’

   Als online schrijver is het ook aan jou om je content te corrigeren als die foutief blijkt te zijn. En al helemaal als mensen onterecht als verdachten worden aangewezen. Doe je dat niet, dan onderschat je de kracht van je medium.

 5. En toch vind ik het, als opgeleide journalist, erg gevaarlijk om zomaar mensen als verdachten aan te wijzen. Een van de dingen die je als journalist leert, is om bronnen te dubbelchecken en nieuws bevestigd te krijgen vanuit meer dan 1 bron.
  Nu zitten er niet alleen journalisten achter de knoppen en content, maar ook burgers die, draaiend op adrenaline, mee willen helpen. Nobel dat ze mee willen helpen en de crowd kan inderdaad nuttig zijn. Maar de correcte manier hiervoor is nog niet gevonden.

 6. Goed artikel van The Guardian:
  Reddit’s Boston marathon speculation shows the limits of crowdsourcing
  http://m.guardiannews.com/commentisfree/2013/apr/19/reddit-boston-marathon-crowdsourcing

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!