AdWords: ontdek 10 winnende formules voor advertentieteksten

google adwords advertentie teksten

Op zoek naar ideeën om je Adwords-campagne te optimaliseren? In dit artikel geef ik tips voor het testen van advertentieteksten in Adwords. Advertentieteksten kunnen een wereld van verschil maken in het resultaat. Er is helaas niet één antwoord voor een goede advertentietekst. Wat maakt dat iemand op een advertentietekst klikt is subjectief. Test daarom altijd met verschillende advertentieteksten om te ontdekken wat werkt om het optimale resultaat te behalen.

Eerst een test opzetten

Voordat je kunt gaan testen, is het belangrijk dat je campagneinstellingen goed staan. De instellingen hebben namelijk invloed op de betrouwbaarheid van de resultaten. Om advertentieteksten te testen, zorg je dat de advertenties gelijkmatig worden weergegeven.  Ga daarvoor naar ‘Instellingen’ op campagneniveau, onder ‘Geavanceerde instellingen’ wijzig je de advertentierotatie naar ‘gelijkmatig rouleren’ of ‘rouleren voor onbepaalde tijd’.

Welke optie je kiest is afhankelijk van de periode waarin je wilt gaan testen. Bij de optie ‘gelijkmatig rouleren’ worden de advertenties na 90 dagen automatisch geoptimaliseerd voor klikken of conversies,  bij ‘rouleren voor onbepaalde tijd’ blijven de advertenties gelijkmatig rouleren.

Stap voor stap je advertentieteksten optimaliseren

Nu kun je nieuwe advertentieteksten gaan toevoegen om mee te testen. Probeer meerdere varianten uit van een tekst. In de basis bestaat een Adwords-advertentietekst uit 3 elementen: een kop, 2 beschrijvingsregels en de zichtbare url.  Met deze elementen kun je variëren in je advertentie. Zo kun je ontdekken welke variant het beste werkt voor jouw campagne.

Mijn advies is om per element te testen, zo werk je stapje voor stapje toe naar de beste variant. En zo houd je ook het overzicht van het effect van de wijziging in de verschillende elementen. Voor het testen van advertentieteksten kun je ook een experiment aanmaken. Kies dan voor een 50/50-verdeling voor de controle- en experimentgroep.

10x inspiratie voor AdWords advertentieteksten

Inspiratie nodig? Hieronder geef ik 10 uiteenlopende test voorbeelden voor AdWords advertentieteksten.

1. Stel je een vraag?

Het gaat er om dat je advertentie opvalt tussen de andere advertenties. Stel hiervoor bijvoorbeeld een vraag in de kop van de advertentie. Speel met de vraag ook in op de zoekopdracht en beantwoord de vraag in de advertentietekst.

Stel-een-vraag-Adwords-Advertentietekst

2. Test met verschillende USP’S

Wat zijn de belangrijkste USP’s  van je product of dienst? Maak een lijst met de belangrijkste punten waarom iemand bij jou moet kopen en test deze USP’s in je advertentieteksten. Denk hierbij aan gratis verzending, levertijden, ervaring, grootte van de voorraad etc. Hieronder zie je hoe Beslist.nl dit toepast.

Beslist.nl-Usps-AdvertentietekstBekijk ook welke USP’s de concurrent naar voren laat komen. Heeft de concurrent een snellere levertijd? Speel dan bijvoorbeeld in op gratis retourneren of een niet-goed-geld-terug-garantie.

3. Verwijs naar klantbeoordelingen

Veel bezoekers hechten waarde aan klantbeoordelingen bij het kiezen van een aanbieder. Google introduceerde hiervoor de seller ratings als extra extensie bij je advertentie. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om in je advertentietekst naar klantbeoordelingen te verwijzen. Een goede manier om te laten zien dat klanten tevreden zijn en een hoge waardering geven voor je product of dienst.

Klantbeoordeling-Advertentietekst

4. Benut alle beschikbare ruimte vs. weinig ruimte

Een advertentieregel van een Adwords-advertentietekst mag maximaal 35 tekens bevatten. Probeer uit wat beter werkt:  et optimaal benutten van de beschikbare tekens of juist zo weinig mogelijk tekens te gebruiken onder het motto ‘less is more’.

Less-vs-More-Advertentietekst

5. Maak de aanbieding in je advertentie tijdsgebonden

AdWords is ideaal voor het communiceren van kortingen en acties. Organisch lukt het vaak niet om tijdelijke acties naar voren te brengen, maar in Adwords kan dit wel. Houd overigens wel rekening met de eventuele keuringstijd van je advertenties.

Actie-in-Advertentietekst

6. Vermeld de prijs

Dit testvoorbeeld ligt redelijk voor de hand, maar getallen trekken nou eenmaal de aandacht. Test advertentieteksten met en zonder vermelding van de prijs. Weet je dat je lagere prijzen hebt dan de concurrent? Vermeld dan zeker de prijs in je advertentie.  Hierdoor wordt het voordeel direct duidelijk voor de bezoeker.

Prijs-in-Advertentietekst

7.  Gebruik Copyright- en merknaamsymbolen

Maak gebruik van copyright- en merknaamsymbolen en bevestig hiermee je merknaam. In plaats van een merknaam of copyright symbool kun je bijvoorbeeld ook “Officiële Site”opnemen in de kop van je advertentie. Hiermee val je zeker op ten opzichte van de concurrentie. Daarnaast straalt dit ook betrouwbaarheid uit. Zie hieronder het voorbeeld van Vliegwinkel.nl.

Merksymbool-in-Advertentietekst

8. Maak gebruik van interpunctie en hoofdletters

Het gebruik van hoofdletters en interpunctie in je advertentieteksten kan veel verschil uitmaken voor de mate van je succes. Door belangrijke woorden in de advertentieregels te beginnen met een hoofdletter, vallen deze meer op in de tekst. Ontdek zo wat het effect is wanneer je Ieder Woord Met Een Hoofdletter Schrijft. Het is overigens niet toegestaan om een woord helemaal met hoofdletters te schrijven.

Test daarnaast ook eens het gebruik van punten, komma’s, een vraagteken of uitroepteken in je advertentieteksten. Let hierbij wel op de richtlijnen van Google . Je mag bijvoorbeeld geen uitroepteken gebruiken in de kop en maar maximaal één uitroepteken in de beschrijvingsregels!

Gebruik-Interpunctie-Hoofdletters

9. Zet je social media fans & followers in

Het aantal Google+-volgers wordt bij de nieuwe enhanced campaigns automatisch toegevoegd aan je advertentie. Uiteraard alleen wanneer je een Google+-pagina bezit met minimaal 100 volgers. Het is inmiddels bewezen dat de sociale extensies werken, volgens Google hebben de +1-extensies een positief effect op de CTR van de advertentieteksten.

Maar er zijn nog meer sociale media zoals Facebook en Twitter. Veel fans op Facebook of volgers op Twitter? Vermeld dit in je advertentietekst en ontdek of dit effect heeft op de resultaten. Hierbij zou je ook extra als sitelink een link naar je Facebookpagina of Twitteraccount kunnen opnemen.

10. Schrijf met een geestige toon en speel in op de actualiteit

Alle bovenstaande ideeën al uitgeprobeerd? Schrijf dan eens een advertentietekst op een geestige toon. Humor werkt ook in tv-commercials, dus waarom zou je het niet uitproberen in je AdWords-advertentieteksten. Speel hierbij bijvoorbeeld in op de actualiteit, zoals Koning Aap met onderstaande advertentie inhaakt op de Troonwisseling.

Geestige-toon-Advertentietekst

Goede test en betrouwbare conclusies

Wanneer je test eenmaal staat, is het belangrijk om regelmatig de resultaten te bekijken en hieruit de juiste conclusies te trekken. Let daarbij op de volgende punten voor een goede test met betrouwbare conclusies:

 • Trek niet te snel conclusies. Geef de advertentieteksten de tijd om voldoende data te verzamelen;
 • Formuleer vooraf een hypothese met daarin je verwachtingen rondom de uitkomst van de test. Bijv. “Het toevoegen van ‘Gratis Verzending’ als USP in de advertentieteksten leidt tot een hogere CTR en een betere kwaliteitsscore;
 • Gebruik voor de verschillende advertentieteksten dezelfde landingspagina. Zo heeft de landingspagina geen invloed op de uitkomst;
 • Baseer je conclusies zowel op de CTR als de conversie ratio van de advertentieteksten. Uiteindelijk wil je goed converterende advertentieteksten. Een advertentietekst met een hoge CTR levert niet altijd ook conversies op;
 • Onderbreek steeds de slechts presterende advertentietekst en voeg dan een nieuwe tekstvariant toe. Blijf continue testen.

Meer weten over Google AdWords en search marketing? Lees dan het Frankwatching Dossier SEO & SEA. Veel succes met testen! Nog andere ideeën om te spelen en testen met advertentieteksten? Laat het hieronder weten in een reactie.

Uitgelicht: Schrijven voor SEO in 60 minuten

Schrijven voor SEO

Op internet concurreer je met miljoenen websites. Hoe kun je toch opvallen? Er is een slimme manier: SEO. Door een website goed doorzoekbaar te maken en de juiste woorden te kiezen val je sneller op. In dit praktische boek legt SEO-expert Rutger Steenbergen uit hoe je krachtige webteksten schrijft die scoren bij zoekmachines.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Schrijven, meten, analyseren, aanpassen, meten, analyseren, aanpassen… Dat is, zoals je al beschrijft, het allerbelangrijkst in adwords. Vooral het toevoegen van beoordelingen (de 5 sterren) is een erg sterke toevoeging in de advertentie. Het zien van 4 of 5 ingekleurde sterren geeft veel vertrouwen en dat is bij de meeste producten en diensten precies wat de consument zoekt.

 2. @Chris bedankt voor je reactie. De seller ratings van Google zijn inderdaad een goede toevoeging voor je advertenties. Voor het weergeven van de sterren moet je wel eerst aan een aantal criteria voldoen. Zo heb je tenminste 30 beoordelingen nodig met een minimale waardering van 4 van de 5 sterren. Daarnaast moeten de beoordelingen in de afgelopen 12 maanden gegeven zijn en worden alleen beoordelingen via Google partners meegenomen (Trustpilot, Kiyoh, Feedback Company, Beslist.nl etc). Helaas kun je deze sterren dus niet zomaar zelf toevoegen aan je advertenties. Meer info over de seller ratings: https://support.google.com/adwords/answer/2375474?hl=nl

  Als adverteerder is het dan ook goed om tijd te investeren in het actief verzamelen van beoordelingen en ook in te spelen op negatieve beoordelingen om zo je seller ratings te verbeteren. Een advertentietekst met 5 sterren valt een consument zeker op!

 3. Beste Chris en Stephanie,

  Jullie hebben helemaal gelijk wat betreft de klantbeoordelingen. Wij hebben een aantal testcases gedaan met onze partners (internet marketing partners) en gemeten dat door het toevoegen van de sterren de conversie op een reeds geoptimaliseerde campagne nog eens met 10% kan stijgen. De advertenties worden niet alleen hoger geplaatst wanneer ze van seller ratings zijn voorzien maar daarnaast ook vaker getoond, een flinke boost voor de advertenties dus.

  Wanneer Google binnenkort deze klantbeoordelingen ook mee laat wegen voor de organische ranking worden ze haast onmisbaar.

  Met vriendelijke groet,

  Coen van Gennip

 4. Goede tips, sommige zeker herkenbaar, anderen de moeite van het uitproberen waard. Ik ben momenteel bezig met een Adwords campagne voor b2b. Veel tips, die ook in de Google Adwords handleiding staan, kan ik toepassen voor een b2b advertentiecampagne, maar consumentenratings, prijzen en prijsacties kan ik niet inzetten voor diensten. Tip 9 is erg interessant. Heb je er zelf ervaring mee dat het noemen van het aantal volgers een positieve invloed heeft op de resultaten?

  1. @Karlijn, de meeste tips kun je inderdaad ook toepassen voor een b2b campagne. Tip 3. Klantbeoordelingen is in mijn ogen erg interessant voor b2b. Vermeld bijvoorbeeld een korte referentie van een bestaande klant in je advertentietekst.

   Tip 9 is ook zeker interessant. Helaas heb ik zelf nog geen ervaring met het noemen van het aantal volgers van Twitter of Facebook, maar ik zie hier kansen. Zeker wanneer je ook je Twitter account opneemt als sitelink. Zo werf je tegelijkertijd actief nieuwe volgers. Ik kreeg dit idee door deze partij die specifiek adverteert voor hun Twitter account en investeren hiermee in het opbouwen van nieuwe contacten: http://www.blogmarketingacademy.com/using-adwords-ppc-to-get-twitter-followers-smart/

 5. Dank voor de goede tips. Ik heb gemerkt dat een hoge ctr zonder conversie alleen maar geld kost. De echte uitdaging zit hem in een zo hoog mogelijke conversie te krijgen, door alleen die mensen uit te nodigen die echt geïnteresseerd zijn in jouw product. Als hotel wil je bijvoorbeeld geen clicks van kampeerders (betalen). Daarvoor moet je tekst heel specifiek en zijn en eerlijk over de prijs (-categorie).

  (Overigens zijn de specifieke zoektermen vaak ook goedkoper dan de algemene, maar dat is weer een ander verhaal.)

  1. In dat geval moet je eerst een uitgebreide keyword-analyse uitvoeren en onderscheid maken in de keywords die je – per advertentiegroep – gaat gebruiken. Daarnaast is het toevoegen van negative keywords net zo belangrijk.

   Ik mis trouwens het allerbelangrijkste aspect; en dat is het laten terugkomen van specifieke keywords per advertentietekst. Zo verhoog je uiteindelijk de quality-score (QS) van bepaalde zoektermen en ga je uiteindelijk minder per-klik betalen (beknopt, maar waar).

 6. Bedankt voor je tips Stephanie, ik was echt net bezig met het inrichten van een nieuwe campagne en kon wel wat tips gebruiken.

 7. Oh, en vergeet de nieuwe mogelijkheden van enhanced sitelinks niet.

  1. @Philip bedankt voor je aanvullingen. De enhanced sitelinks zijn ook zeker interessant als toevoeging aan je advertentieteksten.

 8. Goede tips Stephanie! En zet de ad in een pijlvorm: korte, lange, korte zin. Onbewust zet het aan tot actie!

 9. 10 heldere tips die direct toepasbaar zijn! Zeker het stuk over betrouwbare conclusie is iets wat veel ondernemers in alle enthousiasme nog wel eens uit het oog verliezen 😉 Voor iedereen die nog meer tips zoekt om effectieve AdWords advertentie teksten te schrijven verwijs ik graag door naar ons blogpost over effectieve AdWords schrijf technieken http://klikproces.nl/effectieve-adwords-advertentie-schrijf-technieken/

 10. Bedankt voor de tips. Voor Adwords moet je wel een budget reserveren om de eerste 3 maanden goed te kunnen meten. Daarna kan je trechteren voor keywords die niks voor je waard zijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!