Dodenherdenking: waarom tweets inplannen op ’t hele uur niet slim is

twittervogeltje tijd

Het is geen geheim dat veel bedrijven berichten als tweets van te voren inplannen, dat is natuurlijk hartstikke handig. Maar waarom plannen veel partijen deze berichten in op hele uren? Bol.com, National Geographic en Comedy Central ondervonden tijdens Dodenherdenking wat het nadeel is, toen ze tijdens de 2 minuten stilte een tweet verzonden.

Tweeten tijdens Dodenherdenking

Tijdens de Dodenherdenking afgelopen zaterdag om acht uur ’s avonds was het hele land stil. Helaas was een aantal grote bedrijven vergeten tweets te hebben ingepland om precies 20:00. Zonder slechte bedoelingen natuurlijk, maar het komt toch vervelend over.

Na de twee minuten stilte pakte ik mijn telefoon om te kijken of er nog nieuwe notificaties voor me waren (ook al wist ik het antwoord al door mijn Pebble). Toen ik door mijn newsfeed bladerde, merkte ik dat Comedy Central precies om 20:00 had getweet.
Het was meteen duidelijk dat het om een automatische tweet ging, maar de klunzigheid van het bericht viel me toch op.

Ik sloot mijn Twitter app met de gedachte dat er iemand door het stof moest. En jahoor, niet lang daar na was de tweet verwijderd en waren de volgende er voor in de plaats gekomen.

Al met al ging het natuurlijk om een niet zo gepast foutje, maar het geeft wel aan dat je ook als je alles automatiseert, actief moet blijven opletten. Comedy Central was niet de enige die per ongeluk de Twitter bot aan had laten staan. Ook National Geographic tweette door de stilte heen:

National Geographic gaf later aan dat ze er wel aan hadden gedacht, maar dat er iets mis is gegaan met het instellen van de tijd. Slap excuus als je het mij vraagt:

En ook Bol.com, zeker een grote naam, maakte deze fout. De e-tailer ging er echter, in mijn ogen, een stuk minder goed mee om. Bol verwijderden de tweet meteen, waarna de community managers iedereen die het had opgemerkt via een mention hetzelfde bericht stuurden. Een publiekelijke verontschuldiging kwam pas om half 10. Doordat het bericht naar alle followers pas zo laat verstuurd is, hebben heel veel mensen los van elkaar gereageerd en heeft bol.com heel veel dezelfde antwoorden verstuurd, waarvan dit de eerste is:

Voordelen van inplannen

Het moge duidelijk zijn dat het inplannen van dit soort berichten vervelende gevolgen met zich mee kan brengen. Dat wil echter niet zeggen dat het inplannen van tweets en andere berichten voor je sociale kanalen per definitie slecht is.

Het klaarzetten van berichten kan erg handig en efficiënt zijn voor bedrijven, merken en community managers. Je zet al je berichten voor een bepaalde periode op één moment klaar, zodat je niet de hele week af en toe wat hoeft te posten. Als je weet wanneer welk deel van je volgers waar op klikt, kun je daar mooi op inspelen. Dat betekent natuurlijk niet dat je vervolgens je social media accounts de rest van de week links moet laten liggen.

Voor sommige doeleinden werkt het inplannen van posts op vaste tijden wél goed.
Zo kun je bijvoorbeeld altijd rekenen op de tijden dat Frankwatching nieuwe artikelen publiceert, zodat je in de tussentijd niet hoeft te kijken.

Nadelen van inplannen op een heel uur

Maar voor veel andere soorten posts zijn vaste tijden veel minder logisch. Zo zit niemand echt te wáchten op de foto’s van National Geographic, dat valt meer in de categorie ‘als het voorbij komt, kijk ik even’. Ik denk ook niet dat iemand het erg had gevonden als Comedy Central om 20:09 had aangekondigd dat ze zondagavond nieuwe afleveringen van Men at Work uit zouden zenden, in plaats van exact 20:00.

Sterker nog, ik denk dat er een aantal argumenten zijn om niet op vaste tijden en hele uren te tweeten. Allereerst komt een tweet die niet duidelijk ‘robotisch’ is veel persoonlijker over, een eigenschap die de ervaren lezer als zeer goed zal verstaan.

De spits mijden

Een ander belangrijk punt om niet op vaste tijden te tweeten, is dat iedereen dat al doet.
Als de notificatie met jouw bericht erin moet concurreren met notificaties van nog 10 andere bedrijven, weet je natuurlijk zeker dat niet al je volgers je post zullen zien. Stel je jouw bericht nu in op een totaal ander tijdstip, dan is de kans dat het niet zo druk is veel groter.

Als iedereen dat nou doet verdeelt de lading tweets die gebruikers over zich heen krijgen zich wat beter en heb je als organisatie bovendien een veel grotere kans dat je volgers je tweets zien. Kies met het oog op het vorige punt dan ook niet elke dag dezelfde tijden, maar zorg voor wat willekeur.

Inplannen van berichten is, als je nadenkt over wat je doet, een sterke en slimme zet, maar wel een die nog een stuk verbetering kan gebruiken.

Uitgelicht: Wat maakt een online campagne tot een succes?

Online-campagnes

Is het het aantal mensen dat je bereikt? De hoeveelheid ‘engagement’ die je creëert? Of gaat het uiteindelijk toch gewoon om het halen van je doelstellingen? Tijdens de tweedaagse training Online campagnes kom je te weten hoe mensen zich online laten overtuigen en hoe je online campagne-concepten ontwikkelt die passen bij een snel veranderend publiek.

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Zelfs het inplannen blijft mensenwerk! Of je moet eenmaal autoschedule functie niet gebruiken bij die ene keer in het jaar dat het land 2 minuten stil staat.

 2. Het wordt wel een behoorlijk terreur zo, die hele dodenherdenking. De dag gaat komen dat we herdenken dat we zijn gestopt met herdenken omdat dat herdenken de klauwen uit liep en toch niets hielp.

 3. Ook bij de dierentuin van Rotterdam Blijdorp een tweet om acht uur. Ze hier naderhand op gewezen maar nooit een excuus van gezien. …. @rotterdamzoo

 4. Ze hadden het wel door. Mijn excuses……

  Retweet: Oprechte excuses voor tweet om 20u. Bericht was eerder ingepland maar systeem heeft t later uitgestuurd. Was uiteraard niet onze bedoeling

 5. Dus dit was die kwestie die ik op Twitter voorbij zag komen en waarvoor Bol.com door het stof moest? Ik houd van harte rekening met mensen die op het in onze samenleving afgesproken tijdstip de doden willen herdenken. Maar dit vind ik echt nergens over gaan.

  Ik herken wel iets in de terreurassociatie van @Patrick. De dodenherdenking gaat voor mij ook over verdraagzaamheid, leven en laten leven. De mensen die zich aan deze geplande tweets storen moeten hun Twitter maar even uitzetten. Technisch gezien gaat het om een ‘tijdnotering’ bij een tweet. Much ado…

 6. Wij maken ook gebruik van automatische tweets, maar dat kun je zien van te voren. Eerlijk gezegd was ik op zoek naar een mogelijkheid om mijn social media accounts 2 minuten stil te leggen. Helaas behoort dit in de 24/7 wereld niet meer tot de mogelijkheden. Misschien een gat in de markt voor een programmeur. Of is respect zo ouderwets?

 7. Eerlijk gezegd vind ik het allemaal zo’n opgeblazen gedoe. Wij mensen moet op alles maar reageren en zielig doen. En waarom? Omdat het ons “Imago” beter maakt. We kunnen lullen over iets wat niet juist is. Maar ik vind dit gedrag echt mierenneuken. Ik durf te wedden dat er meerdere tweets om 20:00 eruit zijn gegaan. Maar is dat nou echt zo’n disrespect?

  Ik vind het eerder asociaal als iemand buiten hard op loopt te zingen om 20:00. Maar een tweet? Daarnaast vind ik niet dat je gelijk kunt argumenteren dat de tijden waarop ze tweets plaatsen ook op andere tijden kunnen. Volgende keer vind ik persoonlijk dat je dit beter moet onderbouwen. Misschien weten ze wel precies op welke tijden hun doelgroep online zijn. Dan kun je wel op andere tijden je updates plaatsen, maar heeft dit zin?

  En foto’s van discovery … misschien wacht jij hier niet op maar andere mensen wel.

  Conclusie: Ik wil dit artikel niet de grond intrappen (zitten ook goede dingen in). Maar maak volgende keer duidelijk dat het om jouw mening gaat en niet dat het feiten zijn 😉

  1. Beste @Wouter, zijn persoonlijke mening is misschien ook de mening van het grootste deel van Nederland. Dat er verschillen zijn besef ik me, maar respect en even stilstaan bij de waarde van het leven kan geen kwaad.

  2. Hoi Wouter,

   Dank voor je reactie. Allereerst: het gaat inderdaad om mijn mening.
   Ik denk echter wel dat de tips algemeen toepasbaar zijn.

   Ik gebruik het tweeten om 20:00 als voorbeeld voor wanneer het mis kan gaan, om de aandacht te grijpen.
   Natuurlijk bedoel ik niet dat je tweets die normaal op 20:00 staan ineens op 11:43 moet inplannen, je hebt als het goed is gewoon onderzoek gedaan naar wanneer tweets het beste werken.

   Maar is het nu echt zo’n probleem als een tweet die je normaal op 20:00 zou zetten om 20:08 wordt verstuurd?

   Wat betreft de foto’s van NatGeo, ik betwijfel of er echt mensen zijn die het erg zouden vinden als die om 20:08 komen ipv om 20:00.
   Denk jij van wel?

   @Andere mensen die commenten over de ophef
   Het maakt denk ik niet uit wat ik persoonlijk vind van een tweet sturen tijdens Dodenherdenking.
   Het is uit de reacties van de betrokken bedrijven duidelijk dat die het zo niet bedoeld hadden.

 8. Vindt het HEEL erg opgeblazen gedoe. Ben het helemaal eens met Wouter!

 9. Helemaal eens met Wouter en Eric.

  Waar gaat dit over.. Eerlijk gezegd stoor ik mij meer aan mensen die om 20:02 direct de telefoon pakken om te kijken wat ze allemaal wel niet hebben gemist. Of in dit geval het speuren naar gevallen om zo’n case over te schrijven. Zoals @Eric zei. Laten we met z’n allen wat meer verdraagzaamheid tonen. Op deze wijze kunnen we werkelijk over alles wel een case gaan publiceren.

 10. Zijn er dan echt zoveel digi-junks die hier aanstoot aan nemen? Wat een droefenis.

 11. Eens met Wouter en Eric. Het is een kwestie van, ‘waar maak je je druk om’. Om nou gelijk om 2 minuten over 8 te gaan kijken wie en wat er is getweet is on-ge-loof-lijk.

  Automatische tweets zijn handig en je kunt altijd de tijd veranderen of instellen, dus als we ons daar druk om gaan maken. Please

 12. Volgens mij praat Twitter niet? Toch? Wat is het probleem dan! Het zingt ook niet geloof ik. En volgens mij gaat dodenherdenking erover dat de mensen zich 2 minuten stil houden, niet de computers en servers en smartphones…. Tsss

 13. Ik doe mee aan de dodenherdenking, dus ik kijk ook niet op mijn telefoon die twee minuten. Daardoor heb ik geen last gehad van ‘storende tweets’ om 20:00 uur. Probleem opgelost. Ik sluit me dus aan bij bovenstaanden dat reageren daarop wat overtrokken is. Aan de andere kant denk ik dat het achterliggende gevoel ‘zie je nou wel, we worden genept, zelfs tijdens de dodenherdenking komen die geautomatiseerde tweets gewoon door, zitten er überhaupt nog wel mensen achter’ meer een rol speelt. We houden niet van automaten. Niet op 4 mei om 20:00 uur, maar ook niet op donderdag 6 juni om 10:00 uur. We houden van echte mensen aan de andere kant van de lijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!