Online ondernemers generatie 3.0: businessmodellen, ervaringen & tips

SOBcon

Online ondernemen bestaat al een tijdje. Voorbeelden genoeg. Maar de wereld draait door, de concurrentie neemt toe. Wat zijn de ervaringen, tips en businessmodellen van online ondernemers generatie 3.0?

The customer centric business, where collaboration is key to innovation

Afgelopen weekend vond voor de tiende keer SOBcon plaats, de unconference in Chicago voor iedereen die bezig is met online ondernemen, in welke vorm dan ook. Ooit begonnen als bloggersconferentie is SOBcon verworden tot een inspirerend weekend voor wie ‘online’ als onderdeel van zijn/haar businessmodel inzet. Dit jaar was het thema: ‘The customer-centric business, where collaboration is key to innovation’.

Met sprekers als @stevefarber, @chrisbrogan, @jeanniecw en @soniasimone word je al snel aan het denken gezet. Een weekend luisteren en praten geeft een mooi overzicht van de verschillende businessmodellen die online ondernemers vandaag de dag gebruiken, de marketingtechnieken die ze wel en niet inzetten en de focus die ze hebben op hun klantbehoefte. Een samenvatting.

Het begint met een blog, maar het verkoopt via e-mail

SOBcon13-fw3Chris Brogan begon, net als vele andere aanwezige ondernemers, zijn online ondernemersschap met een blog. Een blog is tenslotte de perfecte manier om een imago als thought leader op te bouwen. Bovendien heb je er geen financiële investeringen voor nodig. Alleen tijd, commitment en inspiratie. Met doorzettingsvermogen kun je als expert worden gezien binnen je vakgebied, succesvol auteur worden en veelgevraagd en goedbetaald spreker. Getuige meerdere van de sprekers op SOBcon.

Hoewel je blog zelf een middel kan zijn om geld te verdienen (advertenties, affiliate marketing, zie verderop) zijn ‘kennisproducten’ voor veel bloggers een logischere stap. Besloten websites vol kennis die toegankelijk zijn op basis van abonnementen (denk aan het bekende maar inmiddels stopgezette Third Tribe Marketing van o.a. Brogan en Copyblogger), e-books, digitale cursussen: allemaal manieren om kennis efficiënt te verkopen, verspreiden en om gebruik te maken van het netwerk dat je middels dat blog hebt opgebouwd.

Grappig genoeg gaf Brogan aan dat hij nog maar op een metric focust: het aantal e-mailabonnees. Gedurende de rest van de conferentie kwam ook bij andere ondernemers naar voren dat het vooral het e-mailbestand is dat voor omzet zorgt. De focus lijkt, anders dan in voorgaande jaren, veel minder op Twitter, Facebook en Google+ te liggen. Blog + e-mailbestanden is where it’s at.

Blogs te gelde maken is een vak apart

Natuurlijk zijn er ook nog steeds de bloggers die hun website te gelden maken via directere methoden: adverteerders en affiliate partners. Een mooi voorbeeld dat voorbij kwam was glam.com, tijdens een presentatie door @diannarae. Glam’s businessmodel is een soort combinatie van een blognetwerk en affiliate marketing, als ik het goed begrepen heb.

SOBcon13-fw-glamHun grootste uitdaging, aldus Dianna, is de continue balans tussen de belangen van lezers, bloggers (publishers) en adverteerders/partners. Lezers willen goede content zonder vervelende opdringerige reclame, bloggers willen hoge kwaliteit content om daar vervolgens zo veel mogelijk mee te verdienen en bedrijven willen aandacht van de juiste lezers en zichtbare resultaten. Een precaire balans.

Blogs & influencer marketing

Dat blognetwerken een belangrijke bron van inkomsten vormen voor veel professionele bloggers, bleek herhaaldelijk tijdens SOBcon. Blognetwerken en affiliate netwerken zijn voor veel bloggers de manier om geld te verdienen – mits ze ofwel voldoende lezers hebben, ofwel een voldoende specifieke niche bedienen. Een ontwikkeling die we in Nederland ook steeds meer zien, denk o.a. aan de recente lancering van Sanoma’s blognetwerk blogtoday.nl. Een markt die mij altijd behoorlijk verzadigd leek in de VS blijkt toch nog ruimte te bieden voor nieuwe initiatieven, vooral door te focussen op verticals. Influencer en affiliate marketing zijn ook in de VS nog steeds big business.

In de hot seats, sessies waarin SOBcon-sponsors de kans kregen om hun prangende marketingvragen aan de deelnemers voor te leggen, kwam ook het perspectief van de adverteerder aan de orde: het bereiken van je doelgroep via andermans blogkanaal. Invloedrijke bloggers kunnen inderdaad een goede manier zijn om een specifieke doelgroep te bereiken. Waarbij door aanwezige bloggers herhaaldelijk aangetekend werd dat bedrijven niet moesten verwachten dat die publiciteit gratis zou zijn…

De doelgroep bepaalt

SOBcon13-fw2Geld verdienen door thought leadership, kennisproducten, adverteerders en affiliate marketing is eigenlijk een beetje de ‘oude’ manier van geld verdienen via blogs. Een geavanceerdere vorm is die van Copyblogger, het media- en sofware imperium van o.a. Brian Clark en Sonia Simone.

In zekere zin is Copyblogger dan ook het ultieme voorbeeld van de ontwikkeling van blogbedrijven 2.0 (of 3.0?). Begonnen als blog, via adverteerders, via kennisproducten (mensen leren bloggen via allerlei producten waaronder events) naar een heel nieuwe business: blog software. Simpelweg een kwestie van inspringen op de behoefte die je ziet bij je doelgroep en klanten, aldus Simone. Copyblogger veranderde in een softwarebedrijf, waarbij de database van 100.000+ abonnees mooi van pas komt!

Investeren in technologie blijft key

Maar ook andere online ondernemers investeren groots in technologie die de behoefte van klanten ondersteunt en meegaat in de ontwikkelingen die klanten doormaken. Glam.com focust op apps die het consumeren van hun content ondersteunen en faciliteren. SOBcon sponsor Yappem bouwde een platform waarin online reviews tastbare beloningen krijgen. Een mooi voorbeeld is ook de start-up shareist.com, dat door experts omschreven wordt als een combinatie van feedly, ifttt.com en buffer of “Hootsuite meets Evernote”. Voor wie met content bezig is geen gekke aanbeveling!

Take-aways

SOBcon13-fw6Een conferentie is pas goed als je er iets van mee naar huis kunt nemen, vooral als het een conferentie is die gericht is op inspireren en netwerken. Mijn eigen take-aways uit Chicago:

 • Data is wonderful, but it’s always what happened in the past.” (@jeanniecw). Data verzamelen is leuk en aardig – en vooral als online ondernemer, voor de hand liggend en makkelijk – maar verlies je niet in metrics. Chris Brogan stuurt nog maar op 1 metric: e-mailabonnees. Misschien heb je aan een paar cijfers al genoeg.
 • E-mailmarketing is belangrijker dan je zou denken in deze tijd van social media. Sonia Simone en vele anderen bevestigden dat ook zij hun omzet halen uit de subscriber base. Tools die in dit verband genoemd werden en interessant klonken waren o.a. politemedia.com en infusionsoft.com (combi van CRM, leadgeneratie, e-mailmarketing etc. met een indrukwekkend gebruiksvriendelijke interface).
 • Het mantra van spreker @stevefarber blijft sterk en toepasselijk, of het nou gaat om ‘leadership’ of om het bieden van goede service: “do what you love in the service of people who love what you do.” Succesvolle online ondernemers onderscheiden zich door goed te luisteren naar wat hun klanten willen en op basis daarvan te veranderen. Vaak komt dat dit in deze business neer op een investering in technologie, maar lang niet altijd. @chrisbrogan is hiervan wat mij betreft een lichtend voorbeeld, vanwege de manier waarop hij zijn e-mailnieuwsbrief inzet. Anders dan anders en vanuit zijn doelgroep gedacht.

Online ondernemers generatie 3.0

Het fenomeen ‘online ondernemers’ bestaat al weer een flinke tijd. Kansen te over, maar de concurrentie is groot. Of je nou geld verdient met kennisproducten, jezelf als auteur en spreker in de markt zet, apps en software verkoopt of online media inzet om (offline) producten en diensten te verkopen en klanten te vinden: er is altijd iemand met hetzelfde idee en soms zelfs beter uitgevoerd.

Succesvolle online ondernemers lieten tijdens #SOBcon mooi zien dat de enige manier om verder te komen en te blijven groeien is je te verplaatsen in je klant en te blijven innoveren vanuit dat klantperspectief. Innovatie is het succesvolst als die gebeurt vanuit de behoefte die je signaleert bij je doelgroep – niet vanuit de behoefte die jij zou willen dat je klanten hebben!

Uitgelicht: Facebook Marketing is een goudmijn, maar hoe ga je ermee om?

Webinarserie-Facebook-marketing-183x1331

Wie slim omgaat met Facebook Marketing weet fans aan zich te binden, trekt bakken met verkeer naar zich toe en weet sociaal gedrag om te zetten in koopgedrag. Maar wat zijn de belangrijkste wetten? Wat zijn de geheimen achter een succesvolle pagina en goed scorende posts? In deze webinarserie neemt expert Sybren Smith je mee langs alle geheimen en maakt van jou een Facebook expert. Online, dus gewoon vanuit huis of kantoor. Mét certificaat!

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Mijn blog (http://www.allesoverdraadloosinternet.nl)bestaat inmiddels vier jaar en hiermee verdiende ik ook middels affiliate marketing. Vorige maand heb ik besloten hier een webshop aan te koppelen met de producten die via affiliate marketing goed verkocht werden. Na de eerste maand zijn de resultaten al boven verwachting!

 2. Super Jan! Blijven innoveren en aanpassen is het antwoord he? :)

 3. Leerzame take-aways die ik met mijn vriendin (tevens zakelijk blogster) eens ga doornemen.

 4. Mooi verslag! Al die marketing-specifieke dingetjes had ik er niet uitgehaald, iedereen kijkt toch erg met zijn eigen interesses in zijn achterhoofd hè?

  Ik geloof dat vooral direct mail de nieuwe hobby is. Maar als ik de activiteit van de deelnemers op Twitter zie zijn social media toch ook nog altijd behoorlijk populair 😉

  1. Volgens mij is mail een oude hobby die men af en toe vergeet. Voorgaande jaren waren Twitter en Facebook op SOBcon aan de orde van de dag. Ik vond het opvallend dat het dit jaar heel anders was.

   We zullen zien…goed om het medium email weer eens met nieuwe ogen te bekijken!

 5. Elja, interessant overzicht. Dank. Een aantal dingen valt me wel op als online freelancer & internet e-business owner sinds 2001. Ik mis een aantal trends:

  1) Blogging is uit. Als je met content curation en of video curation de beste artikelen en video’s van miljoenen bloggers en nieuwssites op je site voor je lezers, leden of klanten kunt verzamelen, wat hebben de artikelen van het type “kijk eens wat ik ergens anders lelezen/gezien heb” nog aan toegevoegde waarde.

  2) Nieuwe verdienmodellen: je geeft terecht aan het het verdienmodel van bv veel mensen in Nederland in online marketing er uit ziet: ik twitter veel, ik share veel, ik schrijf een boek in het Nederlands, ik wordt gevraagd voor (dure) opleidingen en vervolgens wordt ik ingehuurd als spreker/adviseur.

  Ook dit verdienmodel is op zijn retour. Zeker in de Engelstalige wereld. Er is op dit moment een scala aan gratis of goedkope opleidingen en trainingen wereldwijd online te volgen. Voor een fractie van de tijd en de kosten van reguliere opleidingsinstituten en business schools in Nederland.

  De echte toekomst ligt in automatisering, authentieke customer engagement online en offline, video, mobile en social. Anytime, anywhere & anyplace.

  Belangrijkste innovatie in de crisis: cashflow innovatie.

  Tony

 6. Hoi Tony! Dank voor je reactie, leuk, zo uitgebreid. Eens kijken of ik daar weer een reactie op kan formuleren :)
  Re 1: Bedoel je dat curatie iets anders is dan het verzamelen van relevante info in een blogartikel, dat curatie een andere vorm heeft? En dat curatie bloggen achterhaald heeft? Ik zie bloggen juist als een onderdeel van wat jij noemt: “authentieke customer engagement online en offline”.
  Ik denk ook dat je nog steeds een uniek geluid kunt laten horen en een uniek gezicht kunt laten zien waarvoor mensen terug willen komen en waardoor ze zich verbonden kunnen voelen met je. Het wordt niet makkelijker misschien, maar het kan zeker. Je eigen content is wat mij betreft nog altijd het sterkste, is de grootste asset.
  Re 2) Ik ben het met je eens dat dat verdienmodel vrij kwetsbaar is, omdat zoveel mensen het doen en omdat we allemaal een beetje informatiemoe worden.

  Wat bedoel je met automatisering? En die trend van video, mobile en social, om wiens content draait het daar in jouw visie? Curatie? Of ook eigen originele content?
  Benieuwd!

 7. Hoi Elja,

  dank je wel voor je snelle reactie.

  – Mbt curation: software die bv de beste/meest gelezen of meest gedeelde artikelen en video’s bv op keyword verzamelt en publiceert. Daar tussenin kun je je eigen unieke content zetten.

  – Mbt je eigen content: ben ik maar gedeeltelijk met je eens. De meeste content die ik zie op marketing-sites, in bladen en op Twitter bv is van het soort van ‘kijk eens wat ik gelezen heb/kijk eens wat ik gezien heb.’ Hetzelfde geldt voor de meeste Nederlandse boeken over digitale marketing, video & online marketing: vaak over “wat is het” maar niet “hoe verdien ik er geld mee.’ Dus als je eigen content niet uniek is en geen waarde toevoegt voor de lezer, dan is die waarde beperkt. En hetzelfde geldt voor opleidingen, trainingen en events. De nog door mijn ex-werkgever duurbetaalde opleiding “Customer Experience” is ongetwijfeld de laatste geweest waar ik in die vorm en tegen die prijs heen ben gegaan. Reden: je kunt je tijd en geld maar 1x besteden.

  – Mbt verdienmodellen. Zeker voor zzpers en mkb zou de bestaande klant/lezer centraal moeten staan en hoe je je kunt onderscheiden. Opportunity costs zijn daarbij centraal: waarom zou ik 1500 Euro voor een 2 daagse “wat is het” internetopleiding uitgeven als ik het interactief in 2 uur voor 100 Euro kan doen onder leiding van een online ondernemer die al jaren lang miljoenen verdient online?

  – Automatisering: ik zie (inclusief bij mezelf) bij mijn 13.000 online freelance klanten steeds meer gebruik van allerlei software zoals bv het geautomatiseerd zoeken van leads op sociale netwerken. Of software om bv je content te optimaliseren voor het zoeken en gevonden worden op bepaalde keywords.

  Dat zijn een aantal trends die ik dagelijks zie en ervaar. En daarom lees ik nog weinig op Nederlandse sites, ga ik zeker niet meer op eigen kosten naar dure, tijdrovende opleidingen en trainingen, koop ik geen Nederlandstalige boeken meer en volg ik niet de bekende Nederlandse “marketinggurus” op bv Twitter.

  Aangezien anderen (waaronder concurrenten) dat wel doen, gaat het prima.

  Mvg
  Tony

 8. Hoi Tony, helemaal met je eens dat het om waarde draait! En dat content soms beter kan… Waarbij ik moet zeggen dat ik wat content betreft steeds meer zoek naar het bijzondere, inspirerende en niet zo zeer naar het ‘hoe verdien ik er geld aan’. Ik kan alleen maar geld verdienen met mijn kennis als ik origineel blijf (precies zoals jij zegt eigenlijk) en me blijf ontwikkelen. Daarvoor heb ik inspiratie nodig. Reden dat ik investeer in SOBcon!

  Wat leren betreft, sommige mensen leren makkelijk online, sommige mensen focussen liever op het leren tijdens een training in een kleine groep. Verschilt waarschijnlijk ook per onderwerp? Ik vind online leren ideaal, gedeeltelijk omdat het me niet aan een locatie bindt. Handig voor een expat als ik. Heb vorig jaar twee opleidingen van WOMMA gedaan, 20 webinars. Kon ik kijken wanneer het me uitkwam – ideaal. Een van de redenen dat we bij Frankwatching nu ook webinars aanbieden.

  Automatisering, dat kan alleen tot op zekere hoogte denk ik. Sommige automatisering gaat mij te ver omdat het menselijke aspect verdwijnt uit het proces en er ook nog wel eens wat grenzen overscheden worden als het gaat om privacy en persoonsgegevens (heb ik het vermoeden). Maar optimalisatie van processen, daar valt wel heel veel winst te behalen, helemaal eens!

  Dank voor het leuke gesprek :)

 9. Elja, thanks. Ben het met je eens. Het is waarschijnlijk en/en. Passie en inspiratie, zowel prive als in het werk. Denk wel dat veel mensen op dit moment (zzp, mkb en starters) ook op zoek zijn naar inkomsten en antwoord op de acute vraag ‘waar geef ik mijn tijd en geld aan uit en waaraan niet.’ Gewoon vragen denk ik.

  Mijn nieuwe kpi’s: lol per uur, passie per uur, energie per uur, top-ervaringen per uur, leren per uur en geld per uur. Liefst in een optimale combinatie! Zie ook @2urigewerkdag.

  Succes en wellicht tot ziens.
  Tony

 10. Leuk, dankjewel, Elja. Fijn, zo’n verslag van SOBcon. Een en ander is natuurlijk gericht op online ondernemers generatie 3.0.
  Wat ik nu interessant zou vinden is hoe je deze punten zou kunnen vertalen naar de niet-commerciele ondernemer? Zoals blogs te gelde maken/waarderen tegen maatschappelijke waarde in plaats van euro’s. De ondernemer die ten dienste staat van de gemeenschap, zeg maar. Ik denk aan projecten rondom zelforganisatie, buurtbeheer, mantelzorg. En er zullen er in de toekomst nog velen volgen. Hoe kijk je daar tegen aan?

  1. @Karin Wat ideeen: je kunt bv geld vervangen door immateriele beloningen: met tijd, inzet, gratis……, social sharing, crowd sourcing of donatie marketing.

 11. Jeetje, wat een goede vraag Karin. Eigenlijk denk ik dat wat voor commerciële ondernemers geldt net zo goed van toepassing is op mensen en organisaties met meer ideëele doelen. Ik denk zelfs dat de commerciële wereld daar naar toe gaat groeien. Omdat het allemaal wat menselijker moet worden, meer gericht op echt contact en echte conversatie. Zoals wij nu hebben, zeg maar…

  Al die online technologie biedt je ook zo’n mooi platform om mensen te verbinden. Mensen maken mogelijk nooit een praatje met de buurvrouw van twee panden verderop, maar op Twitter zijn ze misschien wel connected door hun gezamenlijk interesse in wat er in hun wijk gebeurt.

  Om van mantelzorgers maar niet te spreken! Ik ken via twitterchat #blogpraat een aantal mensen die vanwege hun zorgtaken of beperkingen helemaal niet makkelijk de deur uit kunnen. Maar vanachter de computer hebben ze contact met gelijkgestemden op alle mogelijke vlakken. Waanzinnig mooi, vind ik dat.

  Ik zeg niet dat het makkelijk is om mensen online samen te brengen hoor. Er gaat heel veel werk en liefde en aandacht in zitten. De kansen liggen op dat vlak denk ik ook in het persoonlijke. Dus niet zozeer de gladde campagnes waarbij vooral gezonden wordt maar de echte conversatie. Echt iets bieden waar mensen naar toe willen komen en aan bij willen dragen. Soms dingen doen zonder dat er direct een meetbaar doel acht zit zelfs…

  Is dat een beetje wat je bedoelt? Zal eens even op Twitter vragen of mensen nog aanvullingen hebben!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!