Verdieping

E-mailmarketing: 12 tips voor een hoger doorklikpercentage

0

Marketing- en communicatiemedewerkers proberen zoveel mogelijk rendement uit hun e-mailmarketing-activiteiten te halen. Op welke manier kun je het doorklikpercentage het beste verhogen? In dit artikel geven we een overzicht van de best practices waardoor je meer ontvangers verleidt om door te klikken.

Het verbeteren van het open- en doorklikpercentage is erg belangrijk, je kunt hiervoor de e-mail ROI-calculator gebruiken. In ons vorige artikel op Frankwatching beschreven we op welke manier je een hoger openingspercentage kunt halen.

We gaan nu niet in op de relevantie van je e-mails, want er zijn al genoeg artikelen over het belang daarvan geschreven (zoals deze en deze). Hoe relevanter je e-mails, hoe beter de content bij je ontvangers past, waardoor ze meer interesse hebben en meer zullen klikken. Hieronder volgen 12 tips voor een hoger doorklikpercentage.

Tip 1: Personaliseer je e-mails

birthday-emailBij het personaliseren van e-mails gaat het niet alleen om het opnemen van profielgegevens zoals de voornaam, maar vooral om event-driven e-mails. Event-driven e-mails worden meestal verzonden op basis van een actie door de ontvanger. Voorbeelden zijn orderbevestigingen, e-mails in het aanmeldproces of de verjaardagsmail. Je stuurt deze e-mails op een relevant moment voor ontvangers, waardoor het rendement vaak een stuk hoger ligt in vergelijking met reguliere nieuwsbrieven. Het doorklikpercentage in dit soort e-mails ligt vaak twee keer zo hoog ten opzichte van reguliere nieuwsbrieven.

Tip 2: Zet call-to-actions niet in een afbeelding

In veel e-mailclients worden standaard de afbeeldingen pas getoond als de ontvanger het downloaden ervan handmatig activeert. Het overgrote deel van je ontvangers bekijkt je e-mail in eerste instantie dus zonder afbeeldingen. Staat jouw belangrijkste boodschap in een afbeelding, dan zullen je ontvangers deze boodschap in eerste instantie missen.

Vaak worden knoppen gebruikt om de call-to-action te verduidelijken. Als je deze knoppen als afbeelding in je e-mail zet, is de belangrijkste tekst van je e-mail niet direct zichtbaar. Gebruik daarom tabellen in plaats van afbeeldingen voor deze call-to-actions.

Ontvangers kunnen de tekst in je call-to-action direct lezen, ook als afbeeldingen niet gedownload zijn. Doordat de zijkanten van de knop kleine afbeeldingen zijn, kun je de hoeken netjes afronden. De tabel ziet er dan uit als een echte knop. De belangrijkste links in je e-mailcampagne zijn altijd direct zichtbaar.

CTA in tabel

Tip 3: Maak gebruik van responsive design

Het optimaliseren van e-mailcampagnes voor mobiele lezers is een ontwikkeling die steeds belangrijker wordt. Steeds meer e-mails worden op een mobiele telefoon gelezen. Door responsive design toe te passen zien ook mobiele lezers direct goed waar je e-mail over gaat. Je kunt afbeeldingen weg laten vallen of kolommen onder elkaar zetten waardoor het voor ontvangers niet nodig is in te zoomen.

Tip 4: Zet links achter afbeeldingen

Wanneer je e-mails niet responsive zijn is het voor mobiele ontvangers soms lastig de goede link aan te tikken met hun vingers. Maak het ze makkelijk om naar de landingspagina te gaan door ook links achter je afbeeldingen te zetten. Deze zijn ook op de mobiele telefoon makkelijk aan te tikken.

Tip 5: Vraag ontvangers om je nieuwsbrief te delen

Probeer je ontvangers te overtuigen om je nieuwsbrief te delen. Neem daarom social media-buttons op waarmee ontvangers je nieuwsbrief (of onderdelen daarvan) kunnen delen met hun netwerk. Als dit daadwerkelijk gebeurt stijgt het bereik flink, waardoor je zorgt voor meer kliks vanuit je nieuwsbrief naar je landingspagina’s.

Delen nieuwsbrief

Tip 6: Minder is meer

Teksten worden steeds minder gelezen. Schrijf korte, eenvoudig te begrijpen teksten, waardoor je de kans vergroot dat ontvangers alsnog de moeite nemen om ze door te lezen. Wanneer je teksten de aandacht hebben getrokken en ontvangers bezig zijn met lezen, is het belangrijk om snel de boodschap over te brengen. Je ontvangers haken namelijk af bij lange introductieteksten. Hoe minder zinnen je nodig hebt ontvangers te overtuigen om verder te klikken, hoe beter.

Tip 7: Wees geduldig

Wees geduldig als je campagnes stuurt die gericht zijn op verkoop. Pas wanneer je ontvangers zo ver zijn om je product daadwerkelijk te kopen zullen ze doorklikken op een call-to-action als ‘bestel direct’ om naar de bestelpagina te gaan. Je kunt ontvangers beter over de streep trekken door ze met een call-to-action als ‘meer informatie’ naar een pagina met meer informatie te leiden. Op de landingspagina geef je informatie en probeer je ze alsnog naar de verkooppagina te leiden. Dit leidt niet alleen tot een hoger klikpercentage maar zorgt er ook voor dat je de effectiviteit van je campagnes en de landingspagina apart kunt meten.

Tip 8: Maak de voordelen voor de ontvanger duidelijk

Maak duidelijk welk voordeel je aan ontvangers biedt. Waarom zouden ze doorklikken? Ga er niet vanuit dat ontvangers zonder extra informatie zien welke links voor hen belangrijk zijn. Gebruik daarom geen links als ‘klik hier’, want ontvangers moeten dan eerst de hele zin lezen voor ze weten waarom ze door moeten klikken. Gebruik woorden in je links die ontvangers iets vertellen over de onderliggende pagina.

duidelijke link

Tip 9: Vermijd afleidingen

Net zoals je alle afleiding weghaalt bij een landingspagina is het belangrijk om ook in je e-mail alle afleidingen te vermijden. Zorg dat afbeeldingen iets toe te voegen hebben aan je titel en je tekst. Test het aantal aanbiedingen of producten dat je per campagne aanbiedt. Weersta in ieder geval de verleiding om te veel producten op te nemen in de hoop dat in ieder geval iets de aandacht trekt. Dit is geen effectieve tactiek. Ga terug naar je doel en bedenk welke handeling je wilt stimuleren bij ontvangers.

Tip 10: Gebruik een opvallende call-to-action

Zorg ervoor dat je call-to-action boven ‘de fold’ (dus in de preview), als link niet te missen is. Ontvangers hebben weinig tijd voor je e-mails en willen dus direct weten of ze iets aan je e-mail hebben. Als ze eerst moeten scrollen voor ze je call-to-action vinden, haken veel ontvangers af. Soms is het niet duidelijk genoeg dat er een link in de tekst staat. Een link moet dan ook als zodanig herkenbaar zijn en in ieder geval onderstreept worden.

Tip 11: Verleid ontvangers

Verleid je ontvangers om verder te lezen aan de ‘andere kant’ van de link. Maak goede introducties in je e-mail, maar geef vooral niet alles weg! Start bijvoorbeeld een zin en maak deze niet af. Of stel een vraag en geef een antwoord met de link.

Tip 12: Gebruik alternatieve teksten

Alternatieve tekst afbeeldingen

Gebruik voor iedere afbeelding een alternatieve tekst. Deze tekst wordt weergegeven als de afbeeldingen niet worden getoond. Ontvangers kunnen op die manier toch beoordelen waar je e-mail over gaat, zonder de afbeeldingen te hoeven downloaden. Een goede alternatieve tekst kan voor ontvangers een stimulans zijn om door te klikken.

E-mailmarketing-software biedt vaak de mogelijkheid om eenvoudig een alternatieve tekst toe te voegen. Ben je gebonden aan werken met HTML, bouw de code dan als volgt op: <img alt=”titel_afbeelding” style=”width: 30px; height: 60px;” src=”/source/source.JPG” />

Probeer!

E-mailmarketing is het ideale marketingkanaal om met testen te optimaliseren. Bedenk welke factoren voor jou het meest belangrijk zijn en probeer verschillende manieren uit om het doorklikpercentage te verbeteren.

Heb jij nog een andere tips om het doorklikpercentage te verbeteren?