Innovatie

Haakse blikken & dwarse vragen

0

Het is maar hoe je het bekijkt. Letterlijk, vanuit welke hoek je je licht er op laat schijnen. Het zijn de meest originelen van geest die in staat zijn een ongebruikelijke manier van kijken te hebben. Aan Anouk werd in Zweden tijdens een persconferentie gevraagd: “waarom zit je daar helemaal alleen aan die lange tafel?”. Waarop Anouk antwoordde: “ik weet ook niet waarom die tafel zo lang is”.

Invalshoeken

Het is de invalshoek van het deviante karakter, de andere denker. Niet het alleen zijn vond zij raar, het was de lange tafel die haar opviel.

Het jaarlijkse PINC-congres brengt dwarse denkers en doeners bij elkaar. Het was zoals altijd in Zeist en zoals altijd begin mei. Eén van de sprekers dit jaar was de Duitse papier-kunstenaar Simon Schubert. Hij gebruikt geen verf. Hij gebruikt geen potlood, penseel, kwast of stift. Zijn werken krijgen alleen betekenis als het licht vanuit een bepaalde invalshoek op het papier valt. Eerst dan blijkt dat de vouw in het papier, het reliëf, een beeld oplevert door de werking van de schaduwen.

Waken voor kortzichtigheid

papierkunstHet kan een portret zijn van Samuel Beckett, het kan een sterk 3-dimensionaal beeld zijn van een trappenhuis of gang. Het zijn de plooien in het papier in combinatie met de lichtinval die het beeld doen verschijnen. Als de lichtbron wordt verplaatst blijft er van de tekening niets over. Magisch realisme. Op die dag was ook filosoof Bas Heijne, die met Couperus’ Stille Kracht in de hand ons vertelde dat dingen lang niet altijd zijn zoals ze lijken, dat we altijd moeten waken voor kortzichtigheid.

Anouk ziet de vraag heel anders dan de vragensteller had bedoeld. De papierkreukelaar Schubert bewijst dat je iets ziet als het licht er vanuit een andere hoek op valt. Bas Heijne haalt waarden uit De Stille Kracht waar lang niet iedereen aan gedacht had.

Browserkeuze tijdens solliciteren

Je moet het wel zelf bedenken, die andere kijkhoek. Dagelijks groeit de berg met gegevens op het internet. We zijn zo vriendelijk om alles digitaal aan te leveren, de enige taak die ons rest is om de schijnwerper in de juiste hoek op de berg te richten. In de Economist (april) wordt beschreven op welke manier human resource managers kijken naar sollicitaties die via het internet binnen komen. Er wordt niet alleen gekeken naar opleiding en ervaring, maar ook naar de browser die werd gebruikt om het sollicitatieformulier in te vullen. En wat blijkt? Kandidaten met een zelf geïnstalleerde browser (Chrome bij Windows, of Opera bij Apple bijvoorbeeld) blijken beter te presteren en langer trouw te zijn aan hun werkgever.

Er ligt een breed speelveld voor allen die het pad van de vooringenomenheid en de vooroordelen willen verlaten. Het vergt een haakse blik, een dwarse vraag. Albert Einstein: “Het is belangrijk dat je nooit stopt je iets af te vragen.” PINC. Eén vel papier. Honderd mogelijke invallen van het licht. Er is één invalshoek die het beeld van Beckett geeft.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.