Content is geen king – en je klant ook niet

kroon

Ja, ik heb het de afgelopen jaren óók gezegd: content is king. Maar er is niets van waar. Want de bergen en bergen content die we met z’n allen produceren vragen allemaal de schaarse aandacht van onze klant. Zelfs die klant is niet koning — die is dictator. En zoals een volk — overigens niet altijd vrijwillig — op de knieën gaat voor een dictator, zouden organisaties moeten reageren op hun klant.

Online draait om aandacht geven en content is daarbij slechts een middel. Manage je site niet op basis van content (input) maar op outcome. Leve de klant, leve de dictator!

Content is king?

Nu we toch onder ons zijn, als (online)communicatiespecialisten onder elkaar, kan ik best een ontboezeming doen. Ik heb in de afgelopen maanden en jaren een grote fout gemaakt. Want onder meer in mijn artikel over de vraag ‘Moet content niet net zo responsive zijn als design?’ heb ik verkondigd: content is king. (En context is the kingdom, voegde ik er vervolgens aan toe, maar daar gaat het me vandaag niet om.) Maar ik ben tot een ander inzicht gekomen. Het is namelijk helemaal niet waar.

Wat is content?

Content wordt meestal gebruikt als verzamelwoord voor tekst, en in iets bredere zin ook voor beeld en video, in een online omgeving. Ik vind dat nogal een enge definitie, want naar mijn idee gaat content over betekenis, over relaties, over mensen, maar dit terzijde. In dit artikel ga ik uit van de algemeen aanvaarde definitie voor content: online tekst, beeld en video.

Content = marketing

Hoe langer, hoe meer wordt content in verband gebracht met marketing. Bianca van de Ketterij schreef hier recent over:

“Contentmarketing is een marketingtechniek waarmee B2C- en B2B-organisaties content creëren en publiceren om relaties aan te gaan en te onderhouden met zowel bestaande als potentiële klanten.”

En content is ook nog gewoon de basis voor communicatie.

Content = input

Veel websites en intranetten worden (nog steeds) gemanaged op basis van de hoeveelheid content, het aantal pageviews daarvan, enzovoort. Maar, zo schreven Boudewijn Bugter en ik onlangs al eens:

“een bezoek aan je website is vaak maar één van de stappen die een klant zet om zijn (aankop- of andersoortig) proces te doorlopen. Dat betekent dat je je website dus niet geïsoleerd kunt bekijken. Je moet je richten op het hele klantproces, op de hele klantreis — en alle kanalen overzien.”

Content = aandacht vragen

Veel content vraagt aandacht in de zogenaamde calls-to-action . ‘Kijk eens naar ons succesvolle project’, ‘Vind je onze aanbieding niet geweldig?’ of ‘Je mist de boot als je deze dienst niet afneemt’. Denk maar aan de carrousels met productaanbiedeingen op duizenden sites. Content is dan inderdaad een vorm van marketing, een vorm van reclame.

Terwijl het web deze wereld juist op z’n kop heeft gezet. Als organisatie sta je niet langer aan het roer. Als adverteerder schiet je met hagel. Het web heeft het model omgekeerd. Een zoekopdracht bij Google of een tweet over een product of dienst, dát is de advertentie geworden. De (potentiële) klant is de adverteerder. En als organisatie kun je reageren op zo’n ‘advertentie’ en jezelf aanbieden.

Content = bullshit

Op 5 april sprak de inmiddels redelijk bekende frontenddeveloper Brad Frost op Creative Mornings in zijn thuisstad Pittsburg. Tijdens zijn praatje liet hij verschillende getallen de revue passeren:

 • In 2010 waren er bijna 130 miljoen verschillende boeken in de wereld. In 2012 kwamen daar maar liefst 15 miljoen nieuwe boeken bij. In de VS alleen. Dat is 10% van alle boeken ooit uitgebracht!
 • Er worden per dag 4,5 miljoen foto’s op Flickr geplaatst, 40 miljoen op Instagram, en een whopping 300 miljoen op Facebook. Van de 3,8 biljoen foto’s ooit gemaakt, werden er dus 380 miljoen gemaakt in 2012, in de VS 10% van het totaal.
 • Er wordt per minuut 72 uur video naar YouTube geüpload. Daarvan wordt elke maand 4 miljoen uur bekeken.
 • Er worden elke dag bijna 145 miljard e-mails verstuurd, 822.240 sites gelanceerd, 500.000 WordPress-blogs geplaatst, 40 miljoen Tumblr-posts, 500 miljoen tweets en 4 miljard updates op Facebook.

Frost citeerde vervolgens Eric Schmidt, executive chairman van Google:

“There were 5 exabytes of information created between the dawn of civilisation through 2003, but that much information is now created every 2 days, and the pace is increasing.”

Over information overload gespreken — grappig genoeg een term die in 1970 werd gemunt: toen moest de stortvloed aan content nog beginnen. Deze berg aan content overspoelt onze klanten. Ze zien door de bomen het bos niet meer. Frosts spreekbeurt droeg de veelzeggende titel ‘Death to bullshit’.

Content ≠ king

Als content king zou zijn, was hij hooguit een koning zoals Willem Alexander dat is. Zijne Majesteit is immers gebonden aan de constitutie. Het volk is uiteindelijk eindbaas, via de gekozen volksvertegenwoordiging. Met andere woorden: content is niet king, is niet het hoogste. Maar wat is dat dan wel?

Zelfs je klant is niet koning

Dan zou je zeggen, de klant is koning. En dat is in wezen waar, maar ook niet helemaal. Want die koning waant zichzelf Lodewijk XIV, de Zonnekoning, een verlichte despoot. (Dat verlichte vindt de klant dan met name van zichzelf.) En daarmee heeft je klant dus iets van een dictator, waarbij je als organisatie naar zijn pijpen te dansen hebt.

Foto: standbeeld van Lodewijk XIV, de Zonnekoning; some rights reserved by Tom Arthur

Lodewijk XIV, de Zonnekoning (foto: Tom Arthur)

Online draait om aandacht geven…

Wat doet een volk dat onder een dictator leeft, al dan niet vrijwillig? Meestal zijn de succesvolsten degenen die het de dictator naar de zin willen maken. Als hij iets vraagt, zorg je dat het geregeld wordt. Als de dictator/klant een vraag stelt — denk weer aan een zoekopdracht of tweet; een advertentie — gaat het volk/de organisatie aan het werk om te zorgen dat de dictator gediend wordt. Bianca schreef niet voor niets dat contentmarketing “draait om waardevolle content die aansluit op de behoeften van je doelgroep.”

… en content is daarbij een middel

Zowel in de enge (tekst) als de brede (betekenis) definitie van content, blijft content een middel om een doel te bereiken. Zowel vanuit klantperspectief — ‘Ik wil een paspoort aanvragen’ — als vanuit organisatieperspectief — ‘We willen een abonnement verkopen’. Daarom noem ik nog maar eens dat bij het managen van je site één basisregel geldt: manage niet de input (content), maar de resultaten (outcome).

Faciliteer je klant in zijn proces, bij zijn taak

Dit betekent dat je je klant wilt faciliteren bij zijn proces, bij het uitvoeren van zijn taak. Daarover schreven mijn collega’s en ik al vaker hier, en ook andere specialisten als Wiep Hamstra, Joost Sanders en Ben Vroom bewegen zich nadrukkelijk in dit veld. Maar dat niet alleen, want afgelopen donderdag verscheen een rapport(je) van Capgemini, ‘6 Social Business Trends’, primair over social, maar ook relevant voor ‘gewone’ online activiteiten. En trend 4 in dit rijtje is ‘Task completion’:

“If you can design your social business solution that it helps task completion for either your customers or your employees the adoption rate is a lot higher. […] Also keep in mind that you are not your product. You might sell shovels, though you are basically selling the opportunity to make holes in your backyard. Focus on task completion and focus on what you are actually doing, not on the thing you sell.”

De klant centraal stellen vraagt een basishouding

Als de klant vraagt om een paspoort — bij gemeenten steevast de belangrijkste taak op de site — dan val je hem toch niet lastig met ‘reisdocumenten’, Nederlanderschap, fraude of het inburgeringsexamen? Dan zorg je ervoor dat hij in zo kort mogelijke tijd, met zo min mogelijk moeite zijn paspoort kan afhalen?

En als je klant zijn telefoonrekening wil inzien — bij telecomoperators altijd één van de belangrijkste taken — dan wil je hem toch niet vermoeien met de keuze ‘privé’ of ‘zakelijk’, of ‘mobiel’ of ‘vast’? Dan wil je toch het liefst in één weergave alle kosten tonen die je klant de afgelopen maand gemaakt heeft. Tv-abonnement, belkosten, internet, enzovoort?

‘Manage the outcome on the Web, not the input’

Natuurlijk zijn er voor allerlei grotere en kleinere ‘barrières’ voor het faciliteren van het klantproces redenen te bedenken waardoor ze niet of moeilijk te slechten zijn. Wet- en regelgeving, legacy-IT-systemen, noem maar op. Dat wil ik ook niet bagatelliseren. Maar ik wil wijzen op de basishouding van organisaties. Niet het organisatieproces is leidend, maar het klantproces. Als je daar zicht op houdt en het management van je site hierop aanpast, kun je, zoals Gerry McGovern zegt, sturen niet op input van het organisatieproces, maar op de outcome van het klantproces.

Foto: Kim Il-sung, Kim Jong-il; foto: Gabriel Prehn Britto

Kim Il-sung, Kim Jong-il, ‘verlichte despoten’ (foto: Gabriel Prehn Britto)

Leve de klant, leve de Zonnekoning!

Mijn overtuiging is dat mensen zelf online hun zaakjes kunnen — en willen! — regelen. Op het moment dat het hen uitkomt, snel en zonder al teveel moeite. Ze willen dat een organisatie ze hierin faciliteert, waarbij ze vervolgens ook nog ongeduldig zijn. Freddy Mercury zong het al in 1989: “I want it all, I want it all, and I want it now!” Net een dictator.

Christiaan schreef dit artikel ten tijde van zijn dienstverband bij Sabel Communicatie. Wil je naar aanleiding van de ideeën en kennis in dit artikel meer weten, neem dan contact op met Sabel Communicatie.

Uitgelicht: Training Facebook contentstrategie

Voorstel_Facebook-contentstrategie-640X465

Hoe zet je Facebook Ads succesvol in? Wat zijn sterke teksten en hoe vind je precies de juiste doelgroep bij je advertentie? Hoe meet je resultaten en welke conclusies kun je trekken? Antwoorden op deze vragen, sterke voorbeelden én aandacht voor je eigen cases. Dat allemaal in één dag: ben je erbij?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , , , , , , , , .

Reacties

 1. Grappig, het centrale thema van dit verhaal leerde ik ook in mijn marketingopleiding bijna 20 jaar geleden. Nog zonder de online uitwerking ervan, maar de kern is hetzelfde: voorzie optimaal in de behoeften van je klant en kom er achter wat potentiële klanten zouden willen. En zorg ervoor dat je ze altijd in positieve zin verrast.

 2. Wanneer er gesproken wordt van ‘content is king’ gaat het voor mij vooral om content die door de doelgroep geproduceerd wordt. Dus persoonlijke meningen, vragen, diepgaande discussies en andere waardevolle input rondom diensten, producten en merken. In mijn werk stuur ik daarom vooral aan op dat soort content wat zeker niet de makkelijkste content is om te verzamelen, of beter, te faciliteren.

 3. Mooie insteek, hoe manage je het despotisme van de klant :-).

 4. Top dat je jezelf herziet.
  Ik (als online marketeer) vind het toch altijd lachwekkend om te zien hoe communicatie en marketing mensjes zich laten leiden door trends die in het leven worden geroepen door een of andere popi jopi spreker.

  Hoe ik vind dat het zou moeten: kijk nou toch eens naar je product en ga van daaruit een creatieve content strategie uitrollen die naadloos aansluit bij je product. Laat je niet leiden door trends en de nieuwste ontwikkelingen maar ga uit van de kracht van je product. Want als er hier dan iemand als koning moet worden benoemt, dan is het je product.

  Mooie voorbeelden: Ikea en Innocent drinks.

  1. Leuk, actueel weetje, ook Ikea rolt nu een social media strategie uit. Onder andere ter ondersteuning van de webwinkel die er dit jaar nog moet komen. Ook wil Ikea haar bezoekers naar eigen zeggen “nieuws, inspiratie en interactie” bieden. Content dus!

   1. ook lekker op tijd… hoop dat ze t gaan gebruiken om klanten te helpen met het inelkaar zetten van de meubels… via twitter, whoop!

  2. @sam Een smile staat op mijn gezicht popi jopi spreker 😉 Als je product kwalitatief, bijzonder,10 x beter, real is etc.,etc dan weet men je wel echt snel te vinden omdat de mensen dan over jou gaan spreken!

 5. Grappig, ik zie het toch echt anders. Molblog heeft het vanmorgen gepubliceerd. http://www.molblog.nl/bericht/gastblog-de-wat-vraag/.

 6. Wanneer je even stilstaat bij het feit dat de meeste pagina’s nooit worden gezien, (in 2010 werd naar schatting maar 0,03% van alle bestaande pagina’s geïndexeerd), snap je direct waarom het aanbieden van kwalitatief hoogstaande content belangrijk is voor de vindbaarheid van jouw product. Deze content maak je op verschillende manieren aan, maar het blijft belangrijk dat ze wordt geïndexeerd.

  Content is niet álleen belangrijk voor de vindbaarheid. Zoals Ling van LingsCars.com (winnares van Dragons’ Den UK en meest succesvolle 100% online autoverhuurder ter wereld) zegt: “Leg niet de focus op de bezoeker die jou als eerste bezoekt. Dat is in de meeste gevallen niet de bezoeker die besluit tot het doen van een aankoop. Investeer in de bezoeker die terug komt.”

  Blijf je boeiende en leuke content aanbieden langs alle, voor de specifieke klant, relevante kanalen? Dan zal de bezoeker bij jou terug komen. Vervolgens kun je de bezoeker meten en dan wordt het mogelijk om je te richten op het kweken van vertrouwen bij de bezoekers met een koopintentie. Vertrouwen vormt de basis van een langdurige handelsrelatie en voor het groeien van jouw doelgroep. De doelgroep zal voor jou werken en zal indexeerbare content genereren. Mits jouw product en service aantrekkelijk zijn.

  Nog een tip van deze mevrouw Ling: afhankelijk van wat je online probeert te verhandelen hoef je het de nieuwe bezoeker echt niet altijd makkelijk te maken. Wanneer je het de bezoeker al vanaf het begin af aan makkelijk maakt om zich bij jouw doelgroep aan te sluiten, investeer je teveel in bezoekers die geen koopintentie hebben (en dat zijn toch gauw meer dan 90% van de bezoekers die interesse tonen). Heeft het zin om iemand te overtuigen waarvan het al duidelijk is dat deze geen geld heeft om jouw product te bestellen? Richt je op de bezoeker die daadwerkelijk interesse heeft in het kopen van jouw product. Zorg dat je kunt meten wie deze bezoeker is. Meten is essentieel! Ook voor het meten is specifieke content nodig met een contentpresentatie die speficiek is ingericht naar wat je te weten moet komen.

  Je kunt niet om contentmarketing heen. Het is een vorm van optimalisatie. Of het nu gaat om PR, zoekmachinemarketing, of technische dienstverlening: contentmarketing geeft vorm aan zichtbaarheid, meetbaarheid en de groei van vertrouwen.

 7. En wat als jouw klant niet de klant zijn klant is? En wat als je klant iets wil waarvan jij denkt: bullshit! En wat als de dingen altijd minder eenvoudig lijken dan ze zijn? De vraag stellen is haar niet altijd direct beantwoorden.
  Maar deze vragen lagen er, net als bovenstaande vragen (en antwoorden) 20 jaar geleden inderdaad ook al, net als 30 jaar geleden @corriebrand. Daarmee zijn ze niet minder relevant en interessant, maar wel dagelijkse kost voor ons communicatiemensjes @Sam

 8. Volgens mij is het kijken naar de task completion van je klant en daar dan op aansluiten ook een vorm van content marketing. Content marketing is gebaseerd op toegevoegde waarde bieden voor je klant, en dan moet je DUS iets voor hem oplossen. Wat gaan we dan volgensjou anders doen? Daarnaast vind ik niet dat je reactief moet zijn op wat een klant vraagt, maar vanuit de kracht van je eigen product communiceren: hoe je een probleem van de klant oplost. Ik neem aan dat een bedrijf geen producten verkoopt die niets oplossen. Het mijne niet in ieder geval.

 9. Content is een middel. Een sale is een doel.

  Als je een goed product hebt, dan blijven de mensen komen. Faal je, dan kan je opdoeken.

  Maar mensen moeten wel weten dat je bestaat. Naar mijn mening haal je veel dingen door elkaar en dat is makkelijk lullen, want er is altijd wel een hoek waarmee je een hypothese kan bevestigen.

  Voor je website is en blijft content belangrijk! Hoe je het ook wend of keert en wie dan de koning is dat maakt niet uit, want als we allemaal elkaar gelukkig maken is iedereen tevreden.

  1. Sale is niet het primaire doel dat je met content realiseert; merkbekendheid en -betrokkenheid zijn de doelen. Als sale het primaire doel is, degradeert de content tot platte ‘Wij van WC-eend adviseren WC-eend.’

   1. @ HJ Wat is er mis met WC-eend?

    En ik ben het wel eens met Stefan. Content is geen king, maar een belangrijk middel. Dus geen WC-eend-onzin, maar een belangrijk middel voor merkbekendheid en -betrokkenheid. Merkbekendheid en -betrokkenheid zijn geen hoofddoelen, ook dit zijn weer subdoelen voor de verkoop.
    Content blijft dus ondergeschikt aan rendement, en dus is het geen ‘king’.

    Content is alleen ‘king’ als je bijvoorbeeld een brief aan je vriendin schrijft.

 10. Het te verkopen product is ook in dit gesprek regelmatig nog het centrum van de wereld. Het ruikt naar klassieke marketing, push, push. Het gaat volgens mij om de blijvende connectie die je maakt met je doelgroep. Alleen je product (en de vindbaarheid daarvan etc) is dan een bijzonder smal pad voor de lange termijn. Correct me if I’m wrong.

 11. Iedereen bedankt voor de reacties. Ik reageer op een aantal:

  @ Sam + @ Stefan

  Jullie hebben veel vertrouwen in het product. Dat is belangrijk, denk ik, maar ‘If you build it, they will come’, werkt op het web niet zomaar.

  Ik vergelijk een website wel eens met een winkeltje achter in een donkere steeg. Daar komt in principe geen hond, hoe goed je product of dienst ook is. Daarvoor moet je dus de boer op: de steeg uit, naar de markt, het café; naar waar je (potentiële) klant zich beweegt. Daar zijn we het waarschijnlijk over eens.

  Waar ik het over heb, is een tweede element, namelijk hoe je de weg van je klant, door het steegje, je winkel in, langs de schappen en naar (of liever: voorbij) de kassa zo gemakkelijk mogelijk maakt. Dat is het klantproces waar ik het over heb en ook dat moet je (voortdurend) optimaliseren.

  Dus naast een goed product, waar vraag naar is, is er werk aan de spreekwoordelijke winkel.

  @ Ruud Linssen

  Dank voor je link. Ik heb je stuk gelezen en ik denk dat onze visies elkaar niet zo veel ontlopen. Jij schrijft immers ook: “Allereerst gaat het daarbij om het belang van de ontvanger”. En dat is precies wat ik betoog.

  Waar jij vervolgens inhaakt op wat ik gemakshalve maar even de relatie met je doelgroep noem, focus ik op het proces dat je klant doorloopt. En beide zijn nodig en belangrijk.

  Aan je eerste actiepunt — “Maak een scherp profiel van de doelgroep. Wie zijn het, wat doen ze, hoeveel zijn het er, wat vinden ze leuk en interessant, wat zijn hun belangen.” — voeg ik dan ook graag toe: welke customer journey, welk taakproces doorloopt de klant.

 12. Volgens mij is de uitspraak ‘content is king’ precies bedoeld voor wat je hier zegt: Lever zinvolle content, die mensen willen zien en waar je op gevonden wordt (wil worden). Niet op jouw [als bedrijf] voorwaarden of met jouw behoeften voorop, maar inspelend op de behoeften van je klanten.

  En ten tweede betekent het dat je – zinvolle – content ‘belangrijker is dan je vormgeving’, hetgeen zoveel wil zeggen dat je klant zelf bepaalt wanneer, waar en waarop hij de voor hem relevante informatie tot zich wil nemen. Wat inhoudt dat je als designer en ontwikkelaar van websites de verantwoordelijkheid hebt ervoor te zorgen dat de content in al deze vormen optimaal beschikbaar is en met dezelfde consistente merkbeleving.

  Deze dingen kun je per definitie alleen goed doen als je je in je klant verplaatst, je afvraagt wie hij/zij is en wat hij/zij wil. Wil je je service daar optimaal op afstemmen, dan moet je ervoor zorgen dat je content daar precies op past… dus content is king, omdat je klant koning is…

 13. Ik denk dat de ‘If you build it, they will come’ strategie online inderdaad niet altijd opgaat. Een goed product is zeker belangrijk, dat moet niet onderschat worden en dit zal zich ook gaan doorvertalen in online aanwezigheid. Maar mensen moeten eerst het product kunnen vinden voordat ze het kunnen ervaren.

  Dit artikel sluit goed aan bij mij post over influencer marketing. Influencers en klanten benader je allebei met op maat gemaakte content. En je leert wat voor content je moet maken door een contextuele analyse uit te voeren: http://www.marketingfacts.nl/berichten/hoe-vind-je-de-juiste-social-influencers-maak-een-contextuele-analyse#comments

  Dit geeft je tegelijkertijd veel informatie over de klant en de markt, maar dus ook over waar er kansen liggen voor jouw (content) marketing strategie.

  In bepaalde gevallen kun je een deel van de content samen met de klant ontwikkelen: http://www.frankwatching.com/archive/2013/06/07/co-creatie-durf-jij-all-in-te-gaan/#comment-275936

 14. Vind het grappig dat hier gesproken word over ‘content’ als alleen de marketing message van het bedrijf, dus de advertenties en aanverwante berichten. Terwijl naar mijn idee content interactie moet uitnodigen zodat je meer te weten kan komen over de klant. Ik vind het posten van content geen probleem, het houdt je aan de oppervlakte, niet elke 10 seconde, maar wel op een regelmatige basis en leuke, creatieve, interactieve content ipv gewoon maar schreeuwen hoe goed je bent. Ik vind deze realisatie niet meer dan normaal.

 15. De eerste alinea’s van dit artikel heeft mij destijds aan het denken gezet:
  http://www.nuzakelijk.nl/juul-martin/2748603/klant-geen-koning.html

  ‘De klant is geen koning’. Het is juist de bedoeling om de klant te adviseren, niet alles doen wat zij vragen.
  En ‘content is geen king’. Het is juist de bedoeling om ze te interesseren, niet alles schrijven wat zij willen lezen.

  Deze one-liners (in positieve zin) geven wél een goede instelling of manier aan waar je rekening mee moet houden om het doel te realiseren.

 16. @ Mark

  “‘De klant is geen koning’. Het is juist de bedoeling om de klant te adviseren, niet alles doen wat zij vragen.”

  Dit vind ik een heel goeie. En een ware, ook, volgens mij… maar ik ga er eens over nadenken hoe dat is als het om online communicatie en digitale klantenservice gaat.

 17. mensen zijn hebberig, ze willen wat de buren hebben als dat mooi is, of wat hun vrienden hebben. Het liefst de nieuwste en duurste versie van iets. Dus met influencing kom je een heel eind. Daarom worden celebrities vaak gebruikt in commercials, men wilt wat hun idool heeft. De klant is geen koning, maar een tool….

 18. Product en klantreis kun je ook als één geheel zien. Het tastbare wat je uiteindelijk wordt afgeleverd is weliswaar een groot deel van het product maar voor mij is de gebruiks-interface, betrouwbaarheid, duidelijkheid, tone-of-voice, imago, betaalmethode, nazorg, etc. ook allemaal onderdeel van dat wat je koopt, waar je zaken mee doet, wat je nodig hebt als consument.
  Alles het hele plaatje klopt, dan koop ik je spullen.

  Fijn artikel trouwens!

 19. Jack van denBurger |

  Wat een enorm slecht artikel! Bij elkaar geraapte quotes en theorien (goh wat is onze auteur belezen ;-)) in blender gegooid, 5 minuten shaken, sausje actualiteit erbij (was er niet net kroning geweest?) en zie hier: een artikel dat in ieder geval een ding duidelijk maakt, nl dat content inderdaad soms crap kan zijn.

 20. Content is KI….

  Het is zo verleidelijk om op de puntjes NG in te vullen, want “Content is king” is een titel van een artikel dat Bill Gates, oprichter van Microsoft publiceerde op 1 maart 1996.

  http://www.contentmarketingspreker.nl/content-is-king-titel-van-een-artikel-van-bill-gates-dat-op-1-maart-1996-werd-gepubliceerd-door-de-microsoft-corporation/

  Tallozen bezigen de slogan dagelijks te pas en te pas, waardoor deze uit zijn context is getrokken en is verworden tot een cliché. Daarom juich ik het toe dat Christiaan W. Lustig de stelling in twijfel trekt. Is content werkelijk king? Nee, meestal niet. Mijn stelling is:

  Content is KIKKER

  Content is een creatuur dat zwemt en springt in het web, zich soms vermenigvuldigt, soms lawaai maakt, soms wordt opgegeten, maar voor de meeste mensen onopgemerkt blijft.

  Content is er niet zomaar ineens. Daar is een ontwikkelingsproces aan vooraf gegaan. Om in de genoemde metafoor te blijven: eerst is er een vormeloze massa (kikkerdril, idee voor content) en daaruit ontwikkelt zich iets levends (kikkervisje, eerste versie van content) dat zich relatief snel evolueert (tot een kikker, publiceerbare content).

  Kan content dan wel net zo rijk, machtig en beroemd worden als een koning. Jazeker, maar dat gaat niet vanzelf, en dat is maar voor heel weinig content weggelegd. Er is een prinses nodig die de kikker opmerkt, verzorgt, vertroetelt en kust, zodat deze in een prins verandert. Maar een prins is nog geen koning. Een prins kan pas koning worden als hij de vereiste eigenschappen heeft verworven en het volk hem inhuldigt als koning.

 21. Ik ben het wel eens met @SebasDorgelo, het gaat eigenlijk nog steeds om de _content_ die je aan de klant levert, in welke vorm dan ook. Daarnaast is een merk wat alles doet om de klant te behagen vaak ook niet goed bezig. Luister je naar alle klanten dan kom je met een product zonder focus gemaakt voor de massa. Je positie als bedrijf is juist ook om de klant voor te lichten, jij bent expert in het veld, wat denk jij dat de beste aanpak is. Als cliché voorbeeld Apple, weinig producten met veel limitaties maar met een sterke focus. Luistert Apple naar zijn klanten, ja, veranderd het alles waar commentaar over is, nee. Zo moet je als bedrijf naar mijn mening ook handelen, blijf standvastig op punten waar je goed in bent en expertise in hebt, luister naar de klant en neem dit mee maar gaan niet blind daar op af.

 22. Dit artikel doet me denken, desondanks dat is de hoeveelheid content op seo gebied wel nog één van de allerbelangrijkste krachten.

 23. Ik vind dit altijd een mooie (weet de bron helaas niet):

  “Content isn’t king. Communication is king and content just something to talk about.”

  Zo beschouwd is content niet alleen met oogkleppen op stukken schrijven, maar ook reageren op forums, video’s en podcasts maken waarin je vragen van klanten beantwoordt, meedenken, tijd steken in het maken van waardevolle whitepapers en casestudies etc.

  Misschien wil een klant ‘all’ maar hij wil ook een goed gevoel en serieus genomen worden en content helpt helpt hierbij.

 24. Dat is zeker een mooie, Rutger. :-)

  Volgens Google is dit de bron: http://www.slideshare.net/travelinlibrarian/draft-conversation-is-king-content-is-just-something-to-talk-about

  Daar gaat het overigens over ‘Conversation is king’, maar dit terzijde.

 25. De quote is van Cory Doctorow, die zei ooit eens in een blogpost:

  ”Content isn’t king. If I sent you to a desert island and gave you the choice of taking your friends or your movies, you’d choose your friends — if you chose the movies, we’d call you a sociopath. Conversation is king. Content is just something to talk about.”

  Bron: http://edu.blogs.com/edublogs/2011/03/content-is-not-king.html

 26. Kijk, dáár hebben we wat aan, Jeroen. Dank je!

 27. An image says more then a thousand words, heatmaps, alles boven de streep speelt idd ook allemaal een rol. Zelfs de beste content ter wereld laat mij niet iets kopen wat niet vertrouwd overkomt.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!