Verdieping

Moederdag vs. Vaderdag: welke wint online?

0

Elk jaar weer de stilzwijgende strijd tussen vaders en moeders: wie krijgt de mooiste tekening? Voor wie is de grootste bos bloemen? Waar sommigen Moeder- en Vaderdag afschrijven als een stunt van de commercie – in hetzelfde rijtje als Valentijnsdag – doen anderen hun uiterste best om hun vader of moeder de mooiste dag van het jaar te bezorgen. Wie was er dit jaar het meest populair? Met andere woorden, kunnen de winkels en reclamemakers in 2014 beter de pijlen richten op papa of mama?

Meer over mama

Clipit heeft voor beide feestdagen over dezelfde periode een maand lang data opgehaald. Voor Moederdag was dit 10 april tot 14 mei, voor Vaderdag 14 mei tot 18 juni. In totaal verschenen er bijna 295.339 berichten over Moederdag en Vaderdag. Vergelijk je de twee dagen met elkaar, dan zie je dat de moeders behoorlijk voorop lopen: 188.606 berichten over Moederdag tegenover 106.733 berichten voor Vaderdag.

Hangen we er een prijskaartje aan, blijkt mama eveneens meer op te brengen aan PR-waarde. De totale PR-waarde van de berichten over ‘Moederdag’ was bijna €8.894.998, terwijl vaders aan berichten nog geen €5.402.111 opbrachten.

Moederdag versus Vaderdag

PR-waarde Moederdag Vaderdag

Happy mom or sad dad?

Het aantal berichten alleen bepaalt echter nog geen gedoodverfde winnaar. We kijken ook naar het sentiment. Bijna de helft van de berichten (49%) over Moederdag is positief dan wel zeer positief. De papa’s volgen op de voet met 45% aan (zeer) positieve berichten. Ook in de negatieve berichten zit maar een klein verschil: 6% is negatief over Moederdag en 8% is negatief over Vaderdag.

Sentiment Vaderdag Moederdag

Voorpret

Hoe zit het dan met de berichtgeving rondom de dag zelf? Wie loopt daarin voorop? In de grafiek is te zien dat de aanloop bij Moederdag eerder begint. Bij Vaderdag is de berichtgeving vooral op de dag zelf. Moederdag zou vanuit commercieel oogpunt dus interessanter kunnen zijn, omdat hier sprake is van een voorbereiding.

Zoekopdracht trend

zoekopdracht trend 2

Waar de buzz plaatsvindt

Interessant is om te kijken waar er vooral gekletst wordt over Vader- dan wel Moederdag. Wanneer we de bronnen onder de loep nemen, zie je dat bijna alle berichten (244.723) afkomstig zijn van Twitter. Facebook volgt met 35.693 berichten. De berichten die werden gevonden op onder andere Hyves, Drimble en FOK! Forum zijn van haast verwaarloosbare grootte. Mocht je als bedrijf willen inspelen op Moeder- of Vaderdag, is het dus slim dit via Twitter te doen!

Mama’s-kindje of papa’s-kindje?

Is het dan ook zo dat jongens zich vooral over Vaderdag ontfermen en meisjes over Moederdag? Van het totaal aantal berichten werd 43% door mannen verstuurd en 57% door vrouwen. Als we kijken naar de dag zelf, komt op Moederdag 61% van de berichten voor de rekening van de vrouwen (blije moeders die trots tweetenover hun ontvangen presentjes?) versus 39% van de berichten door mannen. Op Vaderdag liggen deze percentages een stuk dichter bij elkaar: 51% van de berichten door vrouwen en 49% van de berichten door mannen. Wellicht dus toch een hoop tevreden vaders op Twitter.

Vaderdag met korting

De keywords leveren geen extreem verrassende resultaten op. Rondom Moederdag is ‘mei’, ‘moeder’, ‘cadeau’ en ‘leuk’ veelgebruikt. Bij Vaderdag leverde dat vooral keywordverkeer op omtrent ‘cadeau’, ‘vader’, ‘juni’ en ‘zondag’. Opvallend om te zien is wel dat het keyword ‘korting’ vaker werd gebruikt voor Vaderdag (1004 keer) dan voor Moederdag (873 keer). Ook opmerkelijk is dat ‘online’ 625 keer voorbij kwam in verband met Vaderdag, terwijl het niet in de keyword-lijst van Moederdag terug kwam. Betekent dit dat we online last minute onze Vaderdag-cadeautjes in slaan met korting? Arme pa.

Vaderdag versus Moederdag

Geen nek-aan-nek race

Moederdag kennen we sinds 1925, Vaderdag werd pas eind jaren dertig in Nederland geïntroduceerd. Moeders zijn van oudsher dus al meer gevestigd in de viering. Zoals hieronder te zien in het bericht van ‘Lauralicious’, heeft Moederdag dan ook meer communicatie opgeleverd dan Vaderdag. De meeste berichten kwamen van Twitter en mensen lieten zich vooral positief uit.

Cadeautjes liepen uiteen van ‘het stoppen met roken’ tot ontbijt op bed. Ook dook er hier en daar een bericht op over het ‘vergeten cadeautje’. Hoewel er voor de rest geen spraakmakende verschillen naar boven kwamen, kunnen we voorzichtig stellen dat de moeders voor iets meer social media-spektakel zorgden afgelopen jaar… maar of we daarom ook meer van ze houden?