Inbrekers maken geen gebruik van social media!

maken-inbrekers-gebruik-van-social-media

‘Vermeld niet op sociale media (bijvoorbeeld op Twitter of Facebook) dat u weg bent. Ook dieven kijken mee’. Een boodschap die de afgelopen dagen en de komende weken veelvuldig terug zal komen. Een verstandige tip uiteraard. Vorige week gaf Jarno Duursma de inbrekers nog even een zetje in de rug met zijn handleiding sociale media voor de Inbreker. Maar maken inbrekers wel gebruik van sociale media om hun doelwit te selecteren?

Twee jaar geleden is daar op Frankwatching al eens over geschreven, want er was geen bewijs voor deze veronderstelling. Nieuw onderzoek van adviesbureau VDMMP zorgt voor enige nuance in de aanname dat inbrekers sociale media gebruiken.

Inbrekers en social media

In de praktijk blijkt het toch lastig te zijn om via sociale media een geschikte woning te vinden waarin naar hartenlust kan worden ingebroken. Het onderzoek toont aan dat 77% van de sociale media-gebruikers zijn informatie goed afschermt. Dit hoge percentage is één van de verklaringen dat inbrekers eerder hun buit bemachtigen op een traditionele wijze dan met een beetje hulp van Facebook of Twitter.

Een andere verklaring volgt uit een gehouden experiment met twee groepen agenten in opleiding. De ene groep agenten is met behulp van sociale media op zoek gegaan naar geschikte woningen om in te breken en de andere groep is ‘gewoon’ de straat opgegaan. De zoektocht via sociale media blijkt erg tijdrovend te zijn omdat het daadwerkelijke adres niet of zeer lastig te achterhalen is. Dus ook al vinden we veel tweets op de sociale media, de juiste namen en adresgegevens erbij vinden blijkt lastiger dan menigeen denkt. Dit maakt de tweede methode (de straat op) nog altijd het meest rendabel. Een laatste nuance is dat de inbreker op locatie nog een laatste check doet alvorens hij een huis inbreekt. Immers: op sociale media staat vaak niet te lezen of er ook iemand op de woning past (of hoe hij het huis het makkelijkste kan binnentreden). Fokke en Sukke weten dan ook precies wat ze moeten Twitteren op vakantie om hun huis bewoonbaar te laten doen lijken.

De onderstaande infographic – gemaakt door Renée Penris – toont de overige conclusies uit het onderzoek.

INFOGRAPHIC BURGLARS & SOCIAL MEDIA PNRS

Sociale media-tips om woninginbraak te voorkomen

Het onderzoek geeft helaas dus ook geen rechtstreeks antwoord op de vraag óf inbrekers daadwerkelijk sociale media gebruiken. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus wat kunt je zelf doen om te voorkomen dat inbrekers naar aanleiding van je sociale mediagebruik achter je  adres komen én daar vervolgens gaan inbreken:

 • Het is aan te raden om ten eerste te kijken met wie je updates deelt. Zorg dat je je gegevens goed afschermt. Dit maakt het lastiger voor ‘onbekenden’ om op je profiel te kijken;
 • Zorg er vervolgens voor dat je je ‘vrienden’ af en toe screent of verwijderd. Uit een onderzoek uit Perth komt naar voren dat áls inbrekers sociale media gebruikten zij toevalligerwijs tegen een update van één van hun ‘vrienden’ aan liepen en die vervolgens gingen beroven.
 • Schakel de geotag thuis uit om het voor een inbreker lastiger te maken je adres te achterhalen.
 • Het blijkt lastig een adres te vinden indien de voor- en achternaam én woonplaats niet allen in de ‘bio’ van een persoon staan vermeld. Zorg dat deze kenmerken niet allen in je biografie staan, aangezien het via telefoonboek.nl dan eenvoudig is om je te vinden. Aansluitend: registreer je adres niet meer bij het telefoonboek.

De belangrijkste tip blijft vooralsnog dat je je huis goed afsluit, geen deuren of ramen open laat en een levendige indruk achterlaat. Voor meer informatie, zie de preventieve maatregelen en/of tips die het Keurmerk Veilig Wonen geeft, zoals je buren vragen de woning in de gaten te houden en bekenden vragen je post op te halen. Dit zal nog altijd meer effect hebben dan het achterwege laten van leuke vakantietweets.

Uitgelicht: Training Facebook contentstrategie

Voorstel_Facebook-contentstrategie-640X465

Hoe zet je Facebook Ads succesvol in? Wat zijn sterke teksten en hoe vind je precies de juiste doelgroep bij je advertentie? Hoe meet je resultaten en welke conclusies kun je trekken? Antwoorden op deze vragen, sterke voorbeelden én aandacht voor je eigen cases. Dat allemaal in één dag: ben je erbij?

Meer weten?

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , , , .

Reacties

 1. Helaas blijkt de praktijk toch anders. Het is algemeen bekend en voor de onderzoekers blijkbaar een goed bewaard geheim, dat het merendeel van de inbraken door personen uit je eigen omgeving wordt gepleegd. Hetzij uit de buurt of bekenden uit je (in-)directe vriendenkring. En laat het nu juist die groepen zijn die direct of indirect (door likes) toegang hebben tot jouw vakantie uitingen.

  Al met al een goede maar mislukte poging van de Sociale Media om een feit naar het land der fabelen te verwijzen. Wees dus gewaarschuwd en blijf voorzichtig met wat je deelt en met wie. Ik ben het overigens eens met de stelling dat je Social Media ook op vakantie te sturen ook een risico is. Gewoon lekker blijven Liken dus.

 2. Marcel, hoe kom je aan het idee dat het merendeel van de inbraken door personen uit je buurt of je (in)directe vriendenkring gepleegd worden? Dat is volgens mij echt niet het geval. Ik denk dat het net andersom is: inbraken door personen uit de fysieke en sociale kring van het slachtoffer zijn uiterst schaars. In een stad is de kans aanwezig dat de inbreker hemelsbreed niet ver van het slachtoffer woont, maar dat heeft niet zozeer met social media of de vrienden- en bekendenkring van het slachtoffer te maken, maar eerder met gemakzucht van de inbreker.

 3. Brave Burger |

  http://www.politiekeurmerkveiligwonen.com/index.php?p=19&id=19&t=6

  We kunnen de inbrekers indelen in drie groepen:

  o De beroepsinbreker (ook wel professionele inbreker genoemd) is alleen geïnteresseerd in een grote buit werkt planmatig en bereidt zijn inbraak grondig voor werkt soms met geavanceerde hulpmiddelen maakt gebruik van (evt. ingehuurde) vakkennis

  o De semi-beroepsinbreker (semi-professionele inbreker) zoekt naar een grote buit, maar is minder kundig en bereidt minder goed voor is minder selectief ten aanzien van de buit werkt vaak op basis van snelheid en geweld steelt vaak op bestelling

  o De gelegenheidsinbreker pleegt weinig voorbereiding werkt vaak in vereniging (met mededaders) slaat zijn slag op goed geluk werkt met eenvoudige hulpmiddelen is niet erg selectief ten aanzien van de buit woont vaak in de buurt waar hij inbreekt (binnen een straal van 3 km)

  Circa 90 % van alle inbraken in woningen wordt door de gelegenheidsinbreker gepleegd.

 4. Lijkt me wel..sommige mensen posten overal en van alles ook als ze op vakantie gaan of zijn..niet echt handig. Ikzelf zou het pas na de vakantie doen wat foto’s en eventueel verhalen betreft en de locatie waar ik ben heb ik altijd al op uitgeschakeld staan…dievengilde etc gaat ook zeker wel met zijn tijd mee en leest ook van alles..dit is meer dan bekend..net zoals ze vroeger advertenties lazen van begrafenissen en bruiloften en ze zo konden zien dat men niet thuis waren..

 5. Sorry, maar dit is echt een onderzoek van likmevestje. Tenminste de conclusie van het onderzoek.

  Agenten in opleiding die hebben getest of dieven wel slim genoeg zouden kunnen zijn om social media te kunnen gebruiken?

  De inbrekers lachen in hun vuistje.

  Natuurlijk houden inbrekers social media in de gaten, maar niet alleen in de vakantieperiode. Het is een combinatie van én de buurt kennen (fysiek en via Google Earth) en social media in de gaten houden. En als er dan iets interessants voorbij komt slaan ze toe.

  Wat dacht je van tweets als:

  “Fijne vakantie @pietje, tot over 3 weken!”

  “Eindelijk is de buurman op vakantie naar Italië, wat een rust in de tuin”

  Toegegeven, ik heb het ook niet wetenschappelijk onderzocht, maar gewoon je verstand gebruiken in dit geval is aan te raden.

  De krantenkop van over twee jaar:

  “Inbrekers maken toch wel gebruik van social media”

 6. Dank voor je reactie Elmer.

  Je raakt precies de kern van een deel van de conclusies. In het rapport op p. 25 staat dit ook als volgt verwoord. ‘Er zijn dus veel mensen die een update plaatsen waarin zij vermelden dat ze op een bepaald tijdstip weg zijn. Echter zijn de adressen blijkbaar moeilijk te vinden waardoor er weinig echt geschikte adressen zijn gevonden. Slechts van 6% van alle interessante updates is uiteindelijk een geschikt adres gevonden.’ En daarnaast zoals je al aangeeft: er is ook altijd een check in de werkelijkheid nodig, zoals op p. 26 staat verwoord. ‘Er zouden bijvoorbeeld ook nog andere mensen in dat huis kunnen wonen die wel gewoon thuis zijn.’

  En inderdaad ‘Er zullen echter altijd uitzonderingen op de regel zijn en in dat geval is voorkomen nog altijd beter dan genezen. (p. 35)’

  Tot slot: ik verwacht over twee jaar inderdaad een ander kop.

  Maar ik hoop vooral dat mensen, eerst hun huis goed gaan beveiligen, dan mogen inbrekers wat mij betreft ook sociale media gebruiken. :-)

  1. Dag Roy,

   Jij ook bedankt voor je reactie.

   Je huis goed beveiligen staat inderdaad voorop, maar buiten dat denk ik niet dat agenten in opleiding voldoende in staat zijn om in de huid van de (moderne) inbreker de kruipen.

   Aan de andere kant, een andere optie was er wellicht niet.

   Een enquête onder het inbrekersgilde zou uitkomst bieden, maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? 😉

   1. Inderdaad. Een andere optie was er nog niet. Er is wel in samenwerking met enkele politiekorpsen gekeken naar het betrekken van inbrekers, maar dit stuitte op allerlei bezwaren. Op dit moment vragen politiekorpsen nog niet aan inbrekers of ze het gebruiken. En daarnaast, al zouden ze het doen: “geven ze dan hun werkmethode wel vrij?”

    Kortom: wij horen graag nieuwe methoden om dit verder en dieper te onderzoeken.

    1. We hebben een Edward Snowden nodig onder de inbrekers.

     Mooiste zou zijn: een inbreker die foursquare gebruikt

     “The Daltons have now ousted you as Mayor of your place”

 7. Het onderzoek bevestigt mijn eigen vermoeden dat het op dit moment makkelijker lijkt dan het is om op basis van (status) updates op sociale netwerken potentiële adressen te vinden om in te breken (maar dus niet onmogelijk).

  Over een aantal jaren kan dat anders zijn. Criminelen kunnen bijvoorbeeld met continue onderzoek van sociale netwerken, vastleggen van data en slimme zoektechnieken/algoritmes nauwkeurig adressen opsporen waar niemand aanwezig is (een soort crimi-prism 😉 ). Deze gegevens kunnen ze dan weer doorverkopen aan inbrekers die het handwerk doen.

 8. Heel goed artikel! De belangrijkste tip aan het einde is ook echt het belangrijkste stuk in dit verhaal.

  Helaas weet ik dit omdat ik een ervaringsdeskundige ben. Bij mij is het afgelopen jaar twee keer ingebroken. De eerste keer had ik het slaapkamerraam op een mooie herfstochtend op een kiertje staan voor de katten. Vijf meter verderop, krap twintig centimeter uit het zicht, zat ik, gewoon thuis dus, achter mijn Mac. Ik heb niets gezien, had de muziek aan en hoorde toch iets vreemds, zag het raam wijd openstaan, maakte herrie en de inbreker maakte zich met zeer schamele buit weer over de schutting uit de voeten.

  De tweede keer was ’s nachts. Wij waren wederom thuis, maar hadden een extra tussendeur dicht (om even geen last te hebben van de katten – tip: neem dus geen katten 😉 ). Wij hebben die nacht niets gehoord, maar waren wel de eerder genoemde Mac, onze auto en alle denkbare pasjes kwijt. De inbreker kwam binnen door het verouderde slappe deurbeslag open te wippen en het slot te forceren.

  Ik ben erg actief in de social media, maar beide inbraken zijn duidelijk gepleegd met weinig voorbereiding en zeker zonder gebruik van social media. Als ik zie hoe ik bezig ben met deze media en bedenk hoe iemand met die info bij mij zou moeten inbreken, ben ik ervan overtuigd dat het veel eenvoudiger is om gewoon even bij ons door de straat te lopen en ter plekke de boel te checken.

  Dus, de conclusie voor iedereen die denkt dat inbreker hun slag slaan als jij op Facebook je vakantiefoto’s post: ze komen gewoon langs als je thuis bent. Zorg dat er geen ramen of deuren open zijn als je er geen zicht op hebt. Zorg dat je deuren een SKG drie-sterren-slot krijgen. Ben je op vakantie? Zorg dan dat waardevolle spullen uit het zicht zijn.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!