Innovatie

Quid: visualisatie van big data maakt strategische besluitvorming mogelijk

0

Over big data wordt veel geschreven en gesproken, met name over de voorspellende waarde. Het voorspellen van consumentengedrag kan bijvoorbeeld heel belangrijk zijn voor de marketingstrategie van een bedrijf. Maar met big data kun je meer dan voorspellen; het geeft je inzicht in waarom processen lopen zoals ze lopen en biedt je daarmee de kans om, indien nodig, in te grijpen in deze processen en ze te veranderen.

De Marketing Tour is gisteren van start gegaan! Deze week trek ik, onder leiding van Frankwatching-auteur Steven van Belleghem en Peter Hinssen, samen met 22 anderen langs diverse spraakmakende bedrijven – groot en klein – in Silicon Valley en Seattle. Vandaag bezochten we onder andere Quid; een geweldige startup, gespecialiseerd in de visualisatie van big data.

Menselijke hersenen zijn niet snel genoeg meer

De afgelopen jaren is gebleken dat een zelfstandige voorspellende computer 16% minder nauwkeurig is dan een voorspellende computer die wordt gecombineerd met menselijke intuïtie, zo vertelt Sean Gourley, de oprichter van Quid. Menselijke intuïtie bestaat simpel gezegd uit twee stappen. In de eerste stap wordt informatie herkend en ingedeeld in patronen. In een tweede stap wordt naar aanleiding van dit patroon een learned response opgeroepen (op basis van eerdere ervaringen).

In een wereld die door continue technologische vooruitgang steeds complexer wordt en waarin steeds meer informatie beschikbaar is, zijn menselijke hersenen niet langer snel genoeg om alle informatie op te nemen en realtime te verwerken. Computers hebben deze rekenkracht wel en kunnen ons daarom helpen. Ze kunnen ervoor zorgen dat alle informatie rondom een bepaald thema, bedrijf of gebeurtenis wordt samengebracht, zodat we vervolgens weloverwogen beslissingen kunnen nemen en wellicht zelfs gebruikelijke patronen kunnen doorbreken. Een optimale interface voor de wisselwerking tussen mens en computer is daarbij wel cruciaal.

Quid-data

Datavisualisatie

Gourley schreef vanuit deze gedachte software die het totale proces van informatieverwerving en -ordening in een mum van tijd voor je uitvoert en prachtig visualiseert. De software verwerkt informatie met behulp van Natural Language Processing (NLP) en vormt vervolgens een ‘map of topics’, die het totale informatiepatroon in kaart brengt. En het mooie is: ze kunnen deze visualisatie ook animeren, zodat verschuivingen of trends binnen een bepaalde periode direct opvallen. In onderstaande TedTalk licht Gourley dit alles nog eens uitgebreid toe.

Accepteer cookies

Wat kunnen we hiermee?

De technologie die Quid in handen heeft, is ongelofelijk krachtig. Het Amerikaanse leger werkt met Quid samen om strategische beslissingen te nemen in bijvoorbeeld oorlogssituaties. Maar de software kan ook gebruikt worden om een narratieve (verhalende) analyse te maken van een politiek-strategisch discours of van de mediafootprint van bepaalde personen. Quid maakt het mogelijk om realtime op een complexe situatie te reflecteren om vervolgens weloverwogen actie te kunnen ondernemen. Gourley noemt dit alles ‘augmented intelligence’.

Accepteer cookies

De veelbelovende startup heeft inmiddels zo’n 40 medewerkers. Binnen 5 jaar zal er een betaalbare en gebruiksvriendelijke versie van de software beschikbaar komen, zodat bigdata-analyse ook door kleinere bedrijven of zelfs voor persoonlijk gebruik kan worden ingezet. Wij, mijn reisgenoten en ikzelf, staan in elk geval allemaal te popelen om ermee aan de slag te gaan!

Foto intro met dank aan Fotolia