Innovatie

Succes of falen? “It all comes down to leadership”

0

Of een bedrijf succesvol is, heeft niet alleen te maken met wat het precies doet, maar ook hoe de organisatie is gestructureerd en op welke manier er leiding wordt gegeven. Uit de vele bezoeken die we deze week in Silicon Valley hebben gedaan, kan ik concluderen dat het slagen van een bedrijf uiteindelijk staat of valt met het al dan niet aanwezig zijn van goed leiderschap.

Leiderschap & The X-framework

Gisteren kregen we een college van Baba Shiv, professor neuromarketing & science aan Stanford University. Hij legde ons de werking uit van het instinctieve brein, hoe inzicht hierin effectief kan worden ingezet om slimmere marketing of sales te bedrijven en om persoonlijk leiderschap te verbeteren.

Het instinctieve brein doorloopt volgens Shiv constant eenzelfde loop, die hij The X-framework noemt. In het kort komt dit neer op:

  1. Negatief: stressed
  2. Positief: comfort
  3. Negatief: bored
  4. Positief: excited
  5. Negatief: stressed
  6. Etc

x-framework

Op basis hiervan kunnen twee mindsets (en ook vormen van leiderschap) worden vastgesteld: type-one’s en type-two’s.

  • Type-one: je bent gestrest, waardoor het instinctieve brein op zoek gaat naar ‘comfort’. Je probeert risico’s te minimaliseren; falen is pijnlijk.
  • Type-two: je bent op zoek naar ‘excitement’ en staat daardoor open voor het grijpen van kansen in de hoop om te slagen.

Wat blijkt: een succesvolle organisatie zet het juiste type leider op de juiste plaats. Een goed voorbeeld hiervan is Google. Larry Page (een type-one) geeft leiding aan de core business van Google, terwijl Sergey Brin (een type 2) juist hoofd is bij Google X. Door beiden typen leiders binnen de organisatie een plek te geven, wordt zowel de stabiliteit als de flexibiliteit gewaarborgd.

Leiderschap & speed

In een maatschappij die steeds sneller aan het veranderen is, is het voor organisaties lastig om de consument ‘bij te houden’. The customer is always faster. Traditionele afdelingen en hiërarchieën zijn vanwege hun logheid vanuit dit oogpunt niet langer geschikte structuren. Zelfstandige, multidisciplinaire teams blijken een efficiënt alternatief.

Het concept van Yammer is onder andere op deze nieuwe organisatiestructuur gebaseerd en het bedrijf hoort van veel klanten terug dat hun methode werkt. Zo maken de kleine multidisciplinaire teams bij modeketen Zara het mogelijk om, indien ze merken dat er vraag is naar bijvoorbeeld rode jassen (die op dat moment niet in de collectie zitten), deze binnen 2 weken alsnog in de winkels te hebben hangen. De ultieme service naar de klant!

Leiderschap & luisterend oor

Je kunt nog zo’n charismatische leider zijn, het zijn uiteindelijk de frontliniemedewerkers die het werk doen. Die daadwerkelijk contact hebben met de klant en daarmee deel zijn van de customer experience. Niet de marketingafdeling. Wanneer je als leider geïnteresseerd bent in de prestaties van jouw product, is het dus van belang om niet alleen de marketingafdeling te peilen, maar vooral ook de frontliniemedewerkers.

Feedback die je via deze manier verzamelt, is zeer waardevol. Enerzijds verschaft het inzicht in de behoeften en de tevredenheid van je klanten, wat handvatten biedt bij het verbeteren van het product. Daarnaast voelen de frontlinie-medewerkers zich serieus genomen en gewaardeerd. Ze krijgen het gevoel dat ze een steentje bij kunnen dragen aan het succes van de organisatie.

Een organisatie leiden in de huidige, steeds verder versnellende, maatschappij is pittig. Het vinden van de juiste leider voor een bedrijf is meer dan ooit bepalend voor de overlevingskansen. Het aanstellen van Marissa Mayer als CEO van Yahoo is daar op dit moment het ultieme voorbeeld van. Wie bij Microsoft het stokje over gaat nemen, is nog onduidelijk, maar het staat in ieder geval als een paal boven water dat van het leiderschap van deze persoon heel veel gaat afhangen.

Foto intro met dank aan Fotolia.