Innovatie

De gebruiker centraal in het contentuniversum: 5 inspirerende pioniers

0

Gebruikers ontvangen steeds meer pro-actief gepersonaliseerde content. Deze content is niet alleen dynamisch aangepast voor het device dat gebruikt wordt, maar ook toegespitst op de omgeving waarin de gebruiker zich bevindt, zijn voorkeuren, zijn sociale connecties en zijn stemming. Als gebruiker ben je dus het middelpunt van het contentuniversum. De content zweeft om je heen en benadert je precies op het juiste moment.

Hyperpersoonlijke dynamische content

en belangrijke succesfactor voor marketeers om de juiste content op het juiste moment te bieden, is dat zij toegang hebben tot deze gebruikersdata. We zien dat gebruikers zich steeds meer bewust zijn van de waarde van hun persoonlijke data voor bedrijven. Zij zijn bereid om hun data online te delen in ruil voor iets waardevols, zoals meer relevante zoekresultaten of betere service in een hotel.

We zien dan ook dat er steeds meer (software)partijen komen die ervoor zorgen dat de content van organisaties zich dynamisch aanpast aan het persoonlijke universum van de gebruikers, zo wordt de content hyperpersoonlijk. In dit artikel 5 voorbeelden van partijen uit Amerika en Engeland die hiermee (met succes) bezig zijn.

1. Start-up geeft gebruiker controle over zijn data

Normaal gesproken als je ‘holiday’ googelt, krijg je heel veel resultaten die niet relevant zijn. De Amerikaanse start-up CRTLio heeft hier een oplossing voor. De start-up laat je eerst een profiel aanmaken voordat je aan de slag gaat met Google, zodat de zoekresultaten die je daadwerkelijk krijgt bij een zoekopdracht, meer relevant zijn.

Daarnaast krijg je als gebruiker ook inzicht in wie toegang heeft tot welke van jouw persoonlijke data. CTRLio laat jou als gebruiker dus het web personaliseren, zonder dat je daarbij de controle over je persoonlijke gegevens verliest.

2. Betere herkenning van wensen van hotelgasten

De oprichters van InsightSplash hebben een tijd lang in veel hotels gebivakkeerd. Het viel hen op dat veel hotels 10-15 minuten van hun tijd vroegen voor het invullen van een standaard, saaie enquête. Vervolgens merkten zij nauwelijks verbetering bij een vervolgbezoek aan het hotel.

De oplossing van het systeem van InsightSplash hiervoor is dat hotelmanagers binnen 5 seconden de klanttevredenheid van gasten kunnen meten. Zij kunnen eenvoudig specifieke vragen stellen aan gasten in bepaalde gebouwen of kamers, maar ook aan gasten met specifieke kenmerken. De gasten ontvangen de vragen op een tablet in hun kamer. Uiteraard ontvangen zij de vragen op een geschikt moment, zodat het moment relevant is en het de gast gelegen komt. Zo wordt een vraag over het ontbijt niet gesteld tijdens het ontbijt, maar een half uur daarna.

De presentatie van de vragen is zodanig vormgegeven dat mensen, die normaal gesproken geen vragenlijsten invullen, nu wel een poging willen wagen. Deze manier van meten van klanttevredenheid maakt het mogelijk om heel gericht en realtime KPI’s te evalueren en vervolgens actie te ondernemen op een intuïtieve manier voor de gast.

Visual Insightsplash

3. Aanbevelingstool leert voorkeuren van gebruikers

Het mediabedrijf Taboola is specialist in het automatisch genereren van geschikte content voor gebruikers van de uitgeversplatformen als The New York Times en USA Today. Ze hebben een speciale tool ontwikkeld, genaamd Taboola Choice, die lezers in staat stelt om direct feedback te geven op de aanbevolen content.

Als gebruiker kun je eenvoudig een suggestie van Taboola Choice wegklikken door op de ‘X’ te klikken. Ook kun je aangeven wat de reden voor het wegklikken. Op deze manier leert de software continu meer over jou als gebruiker en is het systeem in staat om in het vervolg meer geschikte content aan je aan te bieden.

Visual Taboola

4. Radio personaliseert content

BBC’s “Breaking Out” project onderzoekt nieuwe formats die content personaliseren op basis van specifieke gebruikersdata. Eén van deze projecten is de Perceptive Radio. Deze radio past de content voor elke gebruiker aan op basis van verschillende omstandigheden. Denk aan locatie, tijdstip, afstand van de gebruiker tot de radio, achtergrondgeluid en de omgeving waarin de radio staat.

Visual perceptive radio

5. Google Now met hyperlokaal nieuws

Google werkt aan de uitbreiding van haar Google Now-dienst. Google Now gebruikt de data van je agenda, je (sociale) contacten, je actuele locatie en de informatie uit je zoekopdrachten om je waardevolle informatie te geven om het moment dat jij het nodig hebt. Bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde busstation, goede restaurants in de omgeving (aanbevolen door je vrienden), vertragingen van je vlucht of het weerbericht van je vakantiebestemming. De dienst geeft ook een seintje als het tijd is om te vertrekken naar je volgende afspraak.

De uitbreiding van Google Now is erop gericht dat Google haar gebruikers kan verzekeren van extreem relevante, hyperlokale informatie. Via de app kun je relevant nieuws en artikelen van bedrijven in de buurt ontvangen. Of up-to-date rapporten, berichten en informatie van events in de buurt. Deze nieuwe functionaliteiten in Google Now maken de app tot een soort persoonlijke assistent.

Visual Google Now

Heb jij nog aanvullingen op mijn voorbeelden van ontwikkelingen op het gebied van persoonlijke content? Ik vind het leuk als je die in een reactie deelt.