Verdieping

Hoe scoor je tegenwoordig nog free publicity?

0

Jaar: 2007. Tijd: 9.00 uur. Wat: Lancering nieuwe website. Aandacht pers: 0 (nul). Het boek ‘Scoren met free publicity’ dat ik mocht recenseren was voor mij een feest der herkenning, een feest der herkenning van fouten die ik in 2007 heb gemaakt.

Stille lancering

In de zomer van 2007 lanceerde ik samen met een compagnon een nieuwe website. ‘Website’ klonk toen al wat ouderwets, dus kozen we voor de term ‘online platform’. Geniaal concept, vonden wij. Een website voor e-books, in 2007 nog een totaal onbekend fenomeen. Iedereen kon zijn of haar werk op ons ‘platform’ online aanbieden en bekend worden, gratis. Dit zou baanbrekend zijn in die ‘conservatieve boekenbranche’.

De telefoon zou zeker roodgloeiend staan door journalisten die precies wilden weten wat wij voor baanbrekends hadden bedacht. Wellicht zaten we de avond erop wel in De Wereld Draait Door, zo droomden wij verder. Free publicity was gegarandeerd!

Maillijst vol hagel

We hadden een opvallend persbericht laten maken. Ook was er een e-maillijst van 500 adressen die bestond uit adressen van landelijke en regionale bladen, zo’n beetje alle tijdschriften in Nederland, tv-omroepen, websites en eigenlijk alles waar wij dan ook maar een e-mailadres van konden vinden. Er werden 100 papieren persberichten en 500 mailtjes verstuurd. Op Twitter hadden we 31 volgers, maar die hadden we toch allemaal niet nodig.

Om 9.00 uur scherp zaten wij klaar met onze neuzen op de mobiele telefoons en de mailboxen op een verversingsgraad van 10 seconden. Het bleef angstvallig stil. De ochtend verstreek, de middag ook en de avond werd somber afgesloten in de kroeg. Wat was er misgegaan? Het boek ‘Scoren met free publicity‘ van Ellen Salverda en Engelien Reitsma maakte dit in korte tijd nog eens pijnlijk duidelijk.

Met hagel schieten is zóóóó 2007

In het boek wordt een prettige wijze duidelijk gemaakt dat de tijd van ‘met hagel schieten’ op de media echt voorbij is. Zonder achterliggende gedachte hopen dat iemand uit de media jouw persbericht oppikt, is hetzelfde als hopen dat het deze herfst weer 33 graden wordt.

Zoals dit vaker opgaat, is gunnen en het leggen van relaties belangrijk in het verkrijgen van media-aandacht. Wat kan er journalisten geboden worden, what’s in it for them? Is er al eerder contact gelegd met de journalist of wordt hij of zij voor het eerst bestookt met jouw nieuwswaardigheidje? Het boek gaat ook terecht in op de eigen inzet. Hoeveel energie is er in de zichtbaarheid gestoken op bijvoorbeeld social media?

Persbericht: Goudvissen kunnen zwemmen

Realiseer dat jouw persbericht of publiciteitscampagne moet concurreren met persberichten over dat er eindelijk wetenschappelijk is aangetoond dat goudvissen kunnen zwemmen, de nieuwe machine van de Gebroeders Fink uit Drachten nu twee keer zoveel doosjes kan inpakken en dat aannemer Handige Harry uit Den Haag een nieuwe directeur (Harrie) heeft. Opvallen is de kunst, ar zorg ook voor daadwerkelijke nieuwswaarde.

Garanties tot het verkrijgen van free publicity kunnen onmogelijk gemaakt worden, dit beloven de auteurs dan ook gelukkig niet. De media bepalen altijd wat nieuwswaarde heeft en wat niet. En soms heb je geluk dat het persbericht wordt opgepikt. Het boek ‘Scoren met free publicity’ maakt goed duidelijk dat er veel meer mogelijk is dan het rondsturen van een persbericht en bidden voor aandacht.

Tips van de auteurs

De belangrijkste tips uit het boek zijn:

  • Zorg voor een goed netwerk. Het kost tijd en energie om een netwerk op te bouwen, begin hier dus tijdig mee.
  • Zoek de juiste kanalen voor het nieuwsbericht. Media hebben hun eigen doelgroep, zoek de media op die te maken hebben met jouw product of dienst.
  • Zorg dat de website op orde is, is alles goed vindbaar voor bezoekers?
  • Wees actief op social media. Zorg zelf voor exposure en bekendheid, niet alleen op de dag van lancering.
  • Maak een publiciteitsplan. Breng in kaart wanneer, hoe en wat er naar buiten wordt gebracht.
  • Bonustip: Bedenk een eigen award met bijbehorende uitreiking.

Aanrader

scoren met free publicity 200

De praktijkverhalen in het boek voorkomen dat het langdradig of saai wordt en leveren goede bruikbare informatie op. Hopelijk gaan veel mensen dit boek lezen. Dat scheelt journalisten dan in ieder geval tig keer per dag e-mailtjes met het onderwerp ‘Persbericht’ verwijderen.

Over het boek

Titel: Scoren met free publicity
Auteurs: Ellen Salverda en Engelien Reitsma
Uitgever: Haystack
Jaar: 2013
Nummer: 9789461260703
Mediatype: Boek
Prijs: €14,95
Bestellen: via Managementboek (aff.)