Infographic, Verdieping

Social media in Nederland: gebruik stagneert [infographic]

0

Regelmatig geven we in de serie Infographic Day een update over de populariteit van social media. Vaak bevatten deze updates cijfers over het gebruik wereldwijd of in de Verenigde Staten. Maar hoe is de Nederlandse situatie? Gebruiken we social media steeds vaker? En hoe betrouwbaar vinden wij online media? In deze editie de bevindingen uit het onderzoek ‘Impact Social Media 2013’.

Social media-gebruik gelijk aan 2012

Het onderzoek ‘Impact Social Media 2013’ is verricht door Social Embassy in samenwerking met Insites Consulting. Zij verrichtten de studie voor ING Nederland, waarbij 1.500 respondenten werden ondervraagd. Uit de resultaten blijkt dat het gebruik van social media ten opzichte van vorig jaar gelijk is gebleven. Net als in 2012 is Facebook het populairste sociale netwerk in ons land. Van de Nederlandse consumenten bezoekt 69 procent het platform iedere week. Nederlanders gebruiken nieuwssites het meest (56 procent), gevolgd door websites van kranten (52 procent).

Minder vertrouwen

Verder blijkt uit de resultaten dat de Nederlandse consument minder vertrouwen heeft in media. Dit geldt voor zowel traditionele als online media. Ten opzichte van 2012 is het vertrouwen met 8 procent gedaald. Traditionele media blijven het meest betrouwbaar. Op de tweede en derde plaats staan online en social media. In vergelijking met ouderen hebben jongeren meer vertrouwen in online media en social media. Bij traditionele media zijn geen verschillen op te merken.

Impact van bericht

Ook laat het onderzoek zien dat de berichtgeving op online en social media impact heeft op kennis, houding en gedrag. Met name de betrouwbaarheid van de afzender, diens kennis over het onderwerp, de sterkte van de argumenten, de hoeveelheid bronnen die het nieuws bevestigen en het persoonlijk belang spelen hierbij een rol. Afzenders met de meeste impact zijn experts, vrienden, kennissen, journalisten en bekende Nederlanders. Afzenders die kennis hebben van het onderwerp zijn ongeveer zes keer meer impactvol dan mensen die dat niet hebben.

Wil je meer lezen over het onderzoek naar de impact van social media? Scrol dan naar beneden om de infographic te bekijken. Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar.

socialembassy

Volg de hele serie Infographic Day. Ben je een liefhebber van infographics? Volg dan ook het Pinterestaccount van Frankwatching. Hier verzamelen we de beste infographics, screencasts en visuals over online en social.

Foto intro met dank aan Fotolia.