Innovatie

Amazon sluipt warenhuizen van leveranciers binnen

0

Van een ‘remora’ had ik nog nooit gehoord. Remora’s zijn vissen met een zuignap op het hoofd waarmee zij zich tijdelijk op hun gastheer vastzuigen. En anders dan een teek parasiteren ze niet op de gastheer zelf, maar maken ze gebruik van bijvoorbeeld het restafval van prooien van hun gastheer.

Remora’s

Ze worden ook door vissers gebruikt als aas: de visser bindt een remora vast, werpt de lijn uit en zodra de remora zuigend beet heeft wordt het stel binnengehaald. De gastheer is de vangst en de remora wordt er weer op uit gestuurd.

De remora komt zelfs als ‘fabeldier’ voor in de geschiedenis van Rome. Toen de Egyptische vloot onder aanvoering van Marcus Antonius een zeeslag met de krijgsschepen van de Romeinen onder leiding van Octavianus wilde voeren, schoot een remora de veel zwakkere Romeinen te hulp door zich vast te klampen aan Antonius’ vlaggenschip. Waardoor het vaartuig vaart verloor en uiteindelijk stil kwam te liggen. De andere schepen raakten in verwarring en sloegen op de vlucht. De zege werd gelaten aan Octavianus. Zo ging dit vroeger.

Het ambitieuze experiment van Amazon

Amazon Becomes The Remora Of The Retail World’, is de kop van een artikel in TechCrunch, vorige week. ‘s Werelds grootste winkel startte een ambitieus experiment. Amazon heeft sinds kort een eigen ruimte in het warenhuis van Procter & Gamble, in Tunkhannoc. Bij Amazon worden producten van Procter & Gamble aangeboden. De bestellingen worden iedere dag op pallets vanuit het grote Procter & Gamble-magazijn klaargezet in de aparte Amazon-ruimte in het gebouw. Medewerkers van Amazon verpakken de luiers en wasmiddelen en daarna worden ze rechtstreeks verstuurd naar de klanten van Amazon.

peng

Zo dicht mogelijk op de huid van je bron zitten

Aan het programma ‘Vendor Flex’ gaan meer leveranciers van Amazon meedoen. De strategie is om zo dicht mogelijk op de huid van je bron te zitten, de bron die een grote afnemer als Amazon niet kan weigeren. Zo maakt Amazon gebruik van de capaciteit van de magazijnen van leveranciers en hun interne logistieke apparaat. De spullen kunnen sneller worden geleverd, het is goedkoper, ook Procter & Gamble bespaart, prijzen kunnen worden aangepast. Het eigen distributiecentra van Amazon wordt in deze keten overgeslagen. Het is vooral interessant voor grote omvangrijke producten als pakken luiers (lage prijs, groot volume). De leverancier heeft ongetwijfeld nagedacht over de afstand naar hun klanten. Dus ook de klanten van Amazon.

Amazon stuurt steeds meer mee aan het roer van leveranciers

Amazon sluipt de warenhuizen van haar grote leveranciers binnen. Volgens Wall Street Journal was het traditionele Procter & Gamble bij uitstek een kandidaat om op de avances van Amazon in te gaan. De debutant in de online wereld mag meteen meespelen met de A-selectie.

Hoe kon het dat één remora een heel schip stillegde, vroeg ik me nog af. Het bleek dat het visje zich had vastgeklampt aan het roer, waardoor Antonius’ vloot kwam stil te liggen.
Om nu te zeggen dat Amazon aan het roer van haar leveranciers zit gaat ver, maar dat er steeds meer meegestuurd wordt is zeker.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad. Foto intro met dank aan Fotolia