How to

Meet het klik- en scrollgedrag op je site: ClickTale vs Mouseflow

0

Met Google Analytics kun je bezoekersgedrag doormeten. Je kunt echter niet standaard de interactie op je pagina doormeten. Je hebt natuurlijk de beschikking over een overlay-functionaliteit, maar Google Analytics is geen webinteractie-tool. Met een webinteractie-tool kun je het klik- en scroll gedrag van de gebruiker bekijken in de vorm van filmpjes en heatmaps.

Wat voor inzichten haal je hieruit?

  • Je leert het klik- en scroll gedrag van de bezoeker kennen
  • Je ziet op welke invulvelden van jouw formulieren de bezoeker afhaakt
  • Je kunt de foutmeldingen op jouw site traceren

ClickTale en Mouseflow zijn voorbeelden van dergelijke tools. Ik heb beide tools uitgeprobeerd. Wat zijn de voor- en nadelen van deze tools?

Mouseflow

Mouseflow is een zeer gebruiksvriendelijke webinteractie-tool. Je hebt de beschikking over de volgende functionaliteiten:

  • Video-opnames van het muisgedrag van jouw bezoekers.
  • Het klik- en scroll gedrag van jouw bezoekers in de vorm van heatmaps.

Het instellen van Mouseflow is vrij eenvoudig:

  • Je dient één regel code te plaatsen in de <body>tags van jouw website.
  • Voor de WordPress-gebruikers is het helemaal eenvoudig. Zij kunnen gebruik maken van deze plug-in.

Daarnaast heb je de mogelijkheid om IP-adressen uit te sluiten van je video-opnames. Je kun bepalen welk percentage bezoeken je wilt laten opnemen. Ook kun je ervoor kiezen om IP-adressen te anonimiseren.

settings mouseflow

Wat zijn de voordelen van Mouseflow?

  • De tool is zeer gebruiksvriendelijk.
  • Binnen je video-opnames heb je uitgebreide filtermogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld filteren op de interactie met de invulvelden op je formulieren.
  • Je kunt al met deze tool starten vanaf vijftien euro per maand. Hiervoor krijg je iedere maand duizend videosessies. Geen gekke deal voor de gemiddelde MKB’er!
  • Je kunt gebruik maken van een Nederlandse contactpersoon.

Wat zijn de nadelen van Mouseflow?

  • Je hebt geen visuele weergave van de scrolldiepte van de bezoekers. Deze kun je alleen bekijken binnen het paginaoverzicht. Met event tracking binnen Google Analytics kun je deze cijfers ook naar voren halen.
  • Binnen de heatmaps heb je geen filter- of segmentatiemogelijkheden. Je hebt alleen de mogelijkheid om te filteren op de maptypen ‘interaction’ en ‘time’.
  • Je kunt de foutmeldingen binnen je site niet opsporen binnen de heatmaps.

Kortom, voor de gemiddelde MKB’er zal deze tool meer dan voldoen. Indien je aanvullende wensen hebt voor het doormeten van de formulieren en foutmeldingen op je site, zijn er betere tools op de markt.

Wil je meer weten over Mouseflow? Bekijk dan deze videotutorial met een stap-voor-stap uitleg hoe deze tool werkt + praktijkvoorbeelden.

ClickTale

ClickTale is een grote speler onder de webinteractie-tools. De tool is prijziger dan Mouseflow, maar beschikt dan ook over zeer uitgebreide mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen van ClickTale?

  • Je heb uitgebreide mogelijkheden om je formulieren te analyseren. Je kunt bijvoorbeeld het afhaakpercentage per invulveld op je formulieren bepalen.
  • Je kunt het klik- en scroll gedrag van de gebruiker bepalen, inclusief hoe ver naar beneden jouw bezoekers scrollen.
  • Je kunt de foutmeldingen op je site per pagina of browser traceren.
  • De data uit ClickTale kun je koppelen aan een testing tool zoals VWO, maar ook aan een e-mailprovider zoals MailChimp.

voorbeeld ClickTale

Voor het installeren van ClickTale dien je 2 codes te plaatsen aan het begin én einde van de <body>tag. De WordPress-gebruikers kunnen gebruik maken van deze plug-in om ClickTale te installeren.

Daarnaast kun je net als bij Mouseflow aangeven welk percentage van de bezoeken je wilt laten opnemen en kun je de keuze maken om de IP-adressen en de ingevulde data binnen je formulieren te anonimiseren.

data anonimiseren ClickTale

 Wat zijn de nadelen van ClickTale?

  • IP-adressen kun je niet handmatig uitsluiten binnen je account. Hiervoor dien je een apart script binnen de html van je site te plaatsen.
  • Ik ben niet heel erg te spreken over de support voor MKB-bedrijven. ClickTale verwijst je meestal direct door naar de FAQ’s. Indien je kiest voor een ‘enterprise’ contract, krijg je wel een ‘dedicated’ support medewerker toegewezen.
  • Je kunt binnen de video-opnames niet filteren op de interactie met de invulvelden op je formulieren.

Wil je meer weten over ClickTale? Bekijk dan de videotutorial, waarin ik stap voor stap uitleg hoe de tool werkt en enkele praktijkvoorbeelden laat zien.

De beste keuze voor jou

Kortom, ClickTale is een premium webinteractie-tool met duidelijk meer mogelijkheden dan Mouseflow. De tool is prijziger, maar heeft dan ook een ander prijsmodel dan Mouseflow. ClickTale berekent jouw maandelijkse fee op basis van het aantal gebruikte ‘pageviews’, waar Mouseflow dit berekent op basis van de afgenomen videosessies. Ik vind persoonlijk dat je beide tools niet met elkaar kan vergelijken. ClickTale is veel uitgebreider. Vooral over de onlangs toegevoegde functionaliteit om je foutmeldingen per pagina of browser te segmenteren ben ik heel erg te spreken.

Maar als je een simpele, eenvoudig te gebruiken tool zoekt met puur video-opnames en heatmaps, zal Mouseflow meer dan voldoen. Indien je echter op zoek bent naar een webinteractie-tool met aanvullende mogelijkheden zoals het doormeten van je formulieren en de ‘performance’ van je site, dan zal ClickTale je meer inzichten opleveren!

Hoe zijn jouw ervaringen met webinteractie-tools? Ik lees je mening graag bij de reacties!

Foto intro met dank aan Fotolia