How to

7 creatieve manieren om specifieke doelgroepen te bereiken op Facebook

0

Facebook lanceert regelmatig nieuwe advertentiemogelijkheden. Sommige daarvan zijn na een paar maanden weer weg, andere gebruik je eens en daarna nooit meer en op weer andere mogelijkheden word je als marketeer meteen verliefd. De Custom Audiences targeting-optie is zo’n feature, waarop ik meteen smoor was. In deze post zal ik je laten zien waarom.

Custom Audiences Targeting

Eerst wat achtergrond. Eind november zal het voor iedere Facebook-adverteerder mogelijk zijn om gebruik te maken van de Custom Audiences targeting optie. Hiermee kun je je eigen targetpubliek maken door een lijst met e-mailadressen, telefoonnummers of Facebook ID’s te uploaden. De functie was voorheen alleen te gebruiken vanuit Facebooks Power Editor tool, maar binnenkort zul je een aangepast publiek kunnen maken vanuit iedere Facebookadvertentie-interface.

Met deze relatief nieuwe functie in het advertisingportfolio van Facebook heb je veel mogelijkheden om creatieve, slimme en vooral ook effectieve campagnes op te zetten. Bovendien kun je met deze functie veel effectiever omgaan met je advertentiebudget, omdat je alleen betaalt voor kliks of vertoningen binnen een heel specifieke doelgroep. Een doelgroep die je zelfs zo klein kunt maken als één persoon. Om je te inspireren geef ik je hieronder alvast 7 manieren waarop je creatief gebruik kunt maken van de Custom Audiences targetoptie.

custom-audiences-facebook-voorbeelden

1. Winkeliers kunnen eenvoudig hun klantenbestand targetten

Eén van de meest voor de hand liggende maar ook meest effectieve manieren om gebruik te maken van de Custom Audiences functie is het targeten van je eigen klantenbestand. Vooral webwinkeliers hebben vaak bestanden met duizenden e-mailadressen. Maak hier een Custom Audience van en laat vervolgens je advertenties zien aan mensen waarvan je zeker weet dat ze geïnteresseerd zijn in je producten. Of gebruik deze advertenties om je klanten die nog geen fan zijn van je pagina over te halen om je pagina te liken.

2. B2B-ondernemers kunnen klanten, leads en beslissers benaderen

Ook in de B2B is de Custom Audiences-functie slim in te zetten. Heb je volgende week een afspraak met een lead? Laat hem of haar dan enkele dagen van tevoren weten dat je uitkijkt naar de afspraak met een advertentie die alleen op deze persoon gericht is. Verder hebben B2B-bedrijven natuurlijk vaak ook grote e-maillijsten die te gebruiken zijn als Custom Audience.

Nadeel is alleen dat Facebook een e-mailadres nodig heeft dat gekoppeld is aan een Facebook-account. Dit maakt emaillijsten met vele zakelijke emailadressen minder bruikbaar. Gelukkig is daar een oplossing voor die ik hierna bespreek.

facebook-custom-audience-tips

3. B2B-accountmanagers kunnen hun LinkedIn-netwerk targeten

Wist je dat je de persoonlijke gegevens van je LinkedIn-connecties gemakkelijk kunt downloaden? Het voordeel van deze gegevens is dat het vaak persoonlijke e-mailadressen bevat die ook gekoppeld zijn aan het Facebookprofiel van deze personen. Ideaal om te gebruiken als Custom Audience. Target je connecties vervolgens bijvoorbeeld met een advertentie die je nieuwe website promoot.

4. Je kunt specifieke groepen mensen uitsluiten

De Custom Audiences functie is ideaal om mensen te targeten die je wil bereiken, maar hij is ook in te zetten voor mensen die je juist niet wil bereiken. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je met een bepaalde advertentie alleen mensen wil bereiken die bijvoorbeeld nog niet je nieuwsbrief ontvangen. Gebruik een Custom Audience ‘Nieuwsbrief abonnees’ dan als Excluded Audience. Dan krijgen alle mensen je advertentie waarin je je nieuwsbrief promoot te zien, behalve de mensen die zich hier al voor in hebben geschreven.

5. Richt je advertentie op journalisten, bloggers of andere autoriteiten

In sommige gevallen wil je je advertentie misschien laten zien aan personen waarvan je het e-mailadres of het telefoonnummer niet weet. Gelukkig heb je in zulke gevallen nog een back-up. Je kunt namelijk ook gebruik maken van Facebook user ID’s. Deze vind je door ‘www’ in de profiel-URL te vervangen door ‘graph’.

Als je van https://www.facebook.com/robbertvooijen bijvoorbeeld https://graph.facebook.com/robbertvooijen maakt in je adresbalk, dan zie je dat ik ID ‘100001146811008’ heb. Voer dat getal in en je kunt ook mij bereiken met je advertentie. Bedenk je welke geweldige mogelijkheden dit allemaal biedt voor artiesten, ontwerpers of bands die een specifieke autoriteit willen benaderen. Zoek de profielpagina van de persoon die je wil bereiken, kopieer zijn of haar user ID en maak hier een speciale advertentie voor.

6. Werkzoekenden kunnen zich introduceren bij het bedrijf waar ze willen werken

In het verleden heb je misschien al wel eens meegekregen dat werkzoekenden met behulp van AdWords-advertenties hun droombaan wisten te veroveren. Het recept: maak een advertentie die vertoond wordt zodra er gegoogeld wordt op de naam van de persoon die jou moet aannemen. Zodra deze persoon zichzelf googlet (dit werkt het beste bij ijdele mensen) ziet hij of zij jouw advertentie: ‘Hey Peter de Vries, we moeten eens een kop koffie gaan drinken’.

Married-on-Facebook

Dit recept werkt bij Facebook Custom Audiences ook. Wederom: zoek de profielpagina van de persoon die je wil bereiken, kopieer zijn of haar user ID en maak hier een aansprekende en creatieve advertentie voor.

7. Je partner ten huwelijk vragen

Mocht je een echte, échte marketeer in hart en nieren zijn en je partner is dat ook, dan zou je kunnen overwegen om je partner te targeten met een advertentie waarin je hem of haar ten huwelijk vraagt. Voor de meeste mensen misschien niet de meest romantische manier om een aanzoek te doen maar hey, er zijn ook mensen die elkaar in World of Warcraft ten huwelijk vragen, dus waarom niet via Facebook?

Zoals je ziet zijn er vele manieren te bedenken om creatief gebruik te maken van Facebooks Custom Audiences functie. Hoe zou jij de Custom Audience feature in willen zetten?