How to, Verdieping

Giro555 voor de Filipijnen: over de kracht van beeld en storytelling

0

Vandaag is de Nationale actie voor de ramp op de Filipijnen. Publieke en commerciële omroepen besteden de hele dag aandacht aan de inzameling. Daarbij gaat het om de vele grote en kleine initiatieven, niét om een wervelende show van haastig bijeen gesprokkelde BN-ers. Wat is er – behalve het doel op zich – zo sterk aan de marketing van Giro555?

Ondersteunen met beeld en informatie

Zoals zoveel particulieren en bedrijven bedachten mijn collega’s een spontane actie. Binnen een dag werden er op drie vestigingen afgeschreven boeken verkocht en geld ingezameld. Bij elk klein initiatief, en dus ook bij het onze, rees al snel de behoefte aan goed beeldmateriaal. En dan kun je bij de website van de Samenwerkende Hulporganisaties goed terecht. Het persgedeelte van de website biedt logo’s, campagneposters, banners en zelfs een hele website overlay die je kunt gebruiken. Daarnaast ook contactgegevens en (o ja) persberichten. Maar beeld staat dus voorop, en dat is heel slim.

Banner Giro555

Emotioneel beeld werkt

Het persbeeld voor de Filipijnen is één foto van een verdrietige jongen tegen de puinhopen die de tyfoon Haiyan heeft aangericht. De foto domineert de website van Giro555 en – omdat snelheid en duidelijkheid geboden zijn – komt terug in steeds meer websites, posters en televisie-uitzendingen. Het herhalingseffect van de zwart-witte foto met de gele knop zorgt voor herkenning en visuele eenheid. De call-to-action “Geef nu!” is niet te missen.

Ook qua sentiment spreekt de foto een sterke taal. Dit is het clichébeeld van de zigeunerjongen met de traan dat bij velen van ons in het collectieve geheugen zit. Maar dan vertaald naar de harde zwart-witte werkelijkheid van de Filipijnen op dit moment.

Storytelling: verhalen in de etalage

De Giro555-website heeft nog een andere troef: je kunt wat over je eigen initiatief laten vermelden. Dat biedt ruimte voor inspiratie, leuke verhalen en foto’s. De acties in het land-pagina biedt een overzicht van alle op touw gezette inzamelacties in Nederland. De pagina vult zich compleet met user generated content. En elk bericht kan vervolgens weer gemakkelijk gedeeld worden via social media.

Voorbeelden van de acties in het land

Voorbeelden van de acties in het land

Behalve het delen van ervaringen, speelt hier natuurlijk een ander, psychologisch aspect: ijdelheid. Het ‘kijk ons nou eens goed bezig zijn’-effect is niet per se onsmakelijk in deze context. Het is een enorme stimulans, waarbij mensen elkaar samen opzwepen tot grootse daden.

Onbewuste behoefte versterken

Die samenwerking tenslotte is goed. Hij komt terug in de Samenwerkende Hulporganisaties van Giro555 (waaronder Cordaid Mensen in Nood, Rode Kruis, Oxfam Novib, Terre des Hommes en UNICEF) en de omroepen die bereid zijn om hun verdeelde belangen tijdelijk te bundelen.

Dat is mooi in tijden van individualisering, verharding en verschralende voorzieningen. Ik durf zelfs te beweren dat de onbewuste behoefte aan gezamenlijkheid en samen beleven een succesfactor is waar Giro555 goed op inspeelt.

Allemaal zaken die elke organisatie van enig formaat zich ter harte kan nemen. Wat vind jij? Ken jij nog andere goede doelen of organisaties die zeker zo goed inspelen op latente behoeftes en de actiebereidheid van mensen? Ik hoor het graag.

Wil je de slachtoffers van de ramp op de Filipijnen helpen? Doneren aan Giro555 kan via de website of door te bellen met 0800-1112. Vandaag zelf een actie op touw zetten kan natuurlijk ook.